Slo-Tech - Še naprej se draži pomnilnik, o čemer smo poročali že poleti. Od poletnih dni se je cena 16 GB pomnilnika DDR5 povišala s približno 50 evrov na več kot 100 evrov. Zadnji val podražitev se je začel konec oktobra in se bo očitno nadaljeval tudi v prihodnje leto. Glavni razlog je izjemno povpraševanje, ki ga v glavnem poganjajo nakupi strojne opreme za potrebe umetne inteligence.
Proizvajalci računalnikov se pred rastjo cene skušajo zaščititi. Tajvanski proizvajalci, na primer Asus in MSI, kopičijo komponente, ki jih bodo v prihodnjih mesecih potrebovali za poslovanje in prodajo. Prav tako se intenzivno pogajajo s Samsungom in SK Hynixom, ki sta vodilna proizvajalca, da bi si zagotovili čim boljše izhodišče v prihodnosti. Skupaj z Micronom namreč obvladujejo več kot 90 odstotkov trga.
Težave povzročajo tudi spremenjene proizvodne kapacitete. Vsi trije namreč proizvodne linije v čedalje večji meri namenjajo pomnilniku HBM (High-Bandwidth Memory), ki se potrebuje v sistemih umetne inteligence, kar zmanjšuje proizvodnjo in s tem ponudbo DDR5 in LPDDR5X, katerih cene rastejo. Lenovo je na primer dejal, da so svoje zaloge povečali za polovico in da imajo pomnilnika dovolj za celo leto 2026. Kopičenje pa še poslabšuje situacijo na trgu.
Novice » Pomnilnik » Pomnilnik se še naprej draži
Pep3Laugh ::
lihkar pogledal za hec koliko sem dal za 32gb 6000 cl30 g.skill marca 2023, 167€ in zdaj je ta isti kit pri nas 400€+. Res da sem ga kupil takrat preko amazona ampak vseeno bolane cene.

mtosev ::
Ja pač sedaj ni dober čas za nakup rama.
Core i9 10900X, ASUS Prime X299 Edition 30, 32GB 4x8 3600Mhz G.skill, CM H500M,
ASUS ROG Strix RTX 2080 Super, Samsung 970 PRO, UltraSharp UP3017, Win 11 Pro,
Enermax Platimax 1700W | moj oče darko 1960-2016, moj labradorec max 2002-2013
ASUS ROG Strix RTX 2080 Super, Samsung 970 PRO, UltraSharp UP3017, Win 11 Pro,
Enermax Platimax 1700W | moj oče darko 1960-2016, moj labradorec max 2002-2013
PlayTheGame ::
Za G.skill 2x16 DDR5 6000 CL30 sem dal lani oktobra točno 122€, danes isti komplet pride nekaj čez 374€ (ista trgovina). Noro.
MSI B650 Tomahawk WiFi|AMD Ryzen 7 7700|Asus RTX 4070 Super 12Gb
32GB DDR5 6000|Samsung NVMe SSD 990PRO 2TB|Corsair 850W 80+Gold
32GB DDR5 6000|Samsung NVMe SSD 990PRO 2TB|Corsair 850W 80+Gold
alternative ::
Priča smo najemanju milijardnih kreditov s strani velikih igralcev, ki se uporabljajo za nakupe "AI" hardwara. Software še ni dodelan in se ne ve, če kdaj sploh bo, ter za kaj vse se bo to navidezno inteligenco sploh dalo uporabiti. Za vložen denar se že danes ve, da ga "AI" povrnil ne bo.
Ko bodo v bankah zazijale globoke luknje, jih nebo mogoče zapolniti drugače kot z bailouti in printanjem, kot že tolikokrat do zdaj.
Ko bodo v bankah zazijale globoke luknje, jih nebo mogoče zapolniti drugače kot z bailouti in printanjem, kot že tolikokrat do zdaj.
Zmajc ::
openAI je dolgoročno zakupil 40% celotne svetovne produkcije DRAM-a. Tako da ne pričakovat da se bo situacija tako hitro izboljšala. Upajmo da se jim balonček čim prej poči in bankrotirajo.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Zmajc ()
Sindrom ::
Včeraj so nam rudarji kriptovalut podražili grafične kartice, danes nam centri umetne inteligence dražijo RAM, jutri pa bomo ostali še brez trdih diskov, ker se bo zopet našel nekdo, ki jih bo vse pokupil in na trgu ustvaril primanjkljaj.
"If privacy is outlawed, only outlaws will have privacy." - Phil Zimmerman
karafeka ::
Vedno se najde kaj, kar naredi elite še bolj bogate. Ni težko, ker imajo itak že skoraj vse v lasti. Monopol monopolov.
Upam da moj prenosnik z dd3 še ne bo hitro ckrnil.
Upam da moj prenosnik z dd3 še ne bo hitro ckrnil.
FireSnake ::
PlayTheGame je izjavil:
Za G.skill 2x16 DDR5 6000 CL30 sem dal lani oktobra točno 122€, danes isti komplet pride nekaj čez 374€ (ista trgovina). Noro.![]()
Jaz sem ga kupil 96GB. Ker je bila cena ugodna (415€).
Danes cena divja.
Poglej in se nasmej: vicmaher.si
blink ::
Včeraj so nam rudarji kriptovalut podražili grafične kartice, danes nam centri umetne inteligence dražijo RAM, jutri pa bomo ostali še brez trdih diskov, ker se bo zopet našel nekdo, ki jih bo vse pokupil in na trgu ustvaril primanjkljaj.
Sej HDD grejo tudi gor. Septembra sem nabavil enega na amazon.de za 350 eur, sedaj ima ceno 440 eur.
steev ::
1. 9. 2025 pri eni slovenski trgovini:
RAM Corsair Vengeance 32GB 6000MHz (2x16GB) DDR5 (CMK32GX5M2B6000Z30)
105 eur + ddv
RAM Corsair Vengeance 32GB 6000MHz (2x16GB) DDR5 (CMK32GX5M2B6000Z30)
105 eur + ddv
:|
Zgodovina sprememb…
- spremenil: steev ()
sbawe64 ::
Slika iz novice:
iz 75 na 204 je huda podražitev.
Nora cena za vse, ki sedaj kupujejo.
Za koliko časa ?
Kakšen dodaten info ?
Če se kaj podobnega spomni konkurenca, lahko zakupijo preko 90% vseh kapacitet za naslednjih 5 let, kar bi pomenilo propad desktop pc trga.
iz 75 na 204 je huda podražitev.
Nora cena za vse, ki sedaj kupujejo.
openAI je dolgoročno zakupil 40% celotne svetovne produkcije DRAM-a. Tako da ne pričakovat da se bo situacija tako hitro izboljšala. Upajmo da se jim balonček čim prej poči in bankrotirajo.
Za koliko časa ?
Kakšen dodaten info ?
Če se kaj podobnega spomni konkurenca, lahko zakupijo preko 90% vseh kapacitet za naslednjih 5 let, kar bi pomenilo propad desktop pc trga.
2020 is new 1984
Corona World order
Corona World order
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: sbawe64 ()
NuMaN ::
A potemtakem se mi ne splača prodati medion gaming prenosnika iz 2014, dodal sem mu še RAM-e. Procesor je i7. Dvojna grafika.
Ne spomnim se, ali ima zdaj 24G ali 32G.
Sploh ne vem, če bi kaj sedaj iztržil zanj.
Ne spomnim se, ali ima zdaj 24G ali 32G.
Sploh ne vem, če bi kaj sedaj iztržil zanj.
Imam 124,9 delnic Vzajemne.
sbawe64 ::
NuMaN
tvoj ram je sedaj vreden več kot celoten prenosnik.
tvoj ram je sedaj vreden več kot celoten prenosnik.
2020 is new 1984
Corona World order
Corona World order
NuMaN ::
Ja, baterija zdavnaj fuč, ekran že nov ni bil ne vem kaj, za naše tržišče niso dali osvetljeno tipkovnico.
Ko bom imel čas, ga zalaufam da vidim specse - mogoče povprašam tukaj v namenski temi ...
Ko bom imel čas, ga zalaufam da vidim specse - mogoče povprašam tukaj v namenski temi ...
Imam 124,9 delnic Vzajemne.
krneki ::
Uh, dobro da sem prejšnji mesec zadnji trenutek kupil 64GB na Amazonu. Bil je 250EUR, zdaj pa že skoraj 600EUR
kixs ::
Se mi bolj zdi, da je folk kar naenkrat ponorel in mora kupit ram, da ga ne bo zmanjkalo. Za osnovno rabo je dovolj 8GB. Ce ga imas vec, potem ves zakaj ga imas in si ga verjetno imel dovolj ze vceraj in ga bos imel dovolj tudi za jutri.
Jeba je samo za tiste, ki morajo menjat celo masino ali pa firme narediti kaksen velik upgrade za je*eni sql server :lol:
Sam imam 32GB ze kaksnih 5 let in je bilo takrat veliko prevec, danes cisto dovolj in ne vidim kaksne velike potrebe se za leto ali dve.
Jeba je samo za tiste, ki morajo menjat celo masino ali pa firme narediti kaksen velik upgrade za je*eni sql server :lol:
Sam imam 32GB ze kaksnih 5 let in je bilo takrat veliko prevec, danes cisto dovolj in ne vidim kaksne velike potrebe se za leto ali dve.
Pep3Laugh ::
Se mi bolj zdi, da je folk kar naenkrat ponorel in mora kupit ram, da ga ne bo zmanjkalo. Za osnovno rabo je dovolj 8GB. Ce ga imas vec, potem ves zakaj ga imas in si ga verjetno imel dovolj ze vceraj in ga bos imel dovolj tudi za jutri.
8gb rama ti že skoraj windows pobere in 3-4 zavihke chroma, in lahko pozabiš na kakšne igre.
Sem igral neko špilo in imel odprt browser in je blo skoraj 22gb rama v uporabi.
floyd1 ::
8gb rama ti že skoraj windows pobere in 3-4 zavihke chroma, in lahko pozabiš na kakšne igre.
Sem igral neko špilo in imel odprt browser in je blo skoraj 22gb rama v uporabi.
Računalnik z RAM-om ne špara in si ga vzame toliko, kot ga je na voljo, kar je prav. Če ga je manj, si ga pač vzame manj. Pa saj to gotovo že veš. Tako da to, koliko rama je bilo trenutno v uporabi, ne pove kaj dosti.
nekikr ::
Ampak da imaš pa 10 odprtih zavihkov in porabo RAMa čez 10gb je pa tudi malo kretensko. Mislim, razumem, da je bolje da je tam, ampak pismo, če bi celotne spletne strani prenesel in jih imel v RAMu ne bi bilo 10GB. Še malo pa boš za dva odprta zavihka rabil superračunalnik. Včasih smo se hecali "Does it run Crysis", danes je benchmark novih mašin če imaš lahko odprti dve spletni strani in je zadeva še vedno normalno odzivna. Noro.
Samael ::
Februarja letos na enaa.com RAM Kingston SO-DIMM 64 GB DDR5-5600 (2x32 GB), KF556S40IBK2-64 197,51 (kupil, na amazon.de je bil zgolj par eur cenejši)
Danes na enaa:
https://www.enaa.com/ram-za-prenosnike/... 449,59 € ampak ni na zalogi, ga pa ponujajo od drugega dobavitelja https://www.enaa.com/ram-za-prenosnike/... - v petek štiri dni nazaj je bil 527,82 €, danes je 633,69 €
"because we can?"
Danes na enaa:
https://www.enaa.com/ram-za-prenosnike/... 449,59 € ampak ni na zalogi, ga pa ponujajo od drugega dobavitelja https://www.enaa.com/ram-za-prenosnike/... - v petek štiri dni nazaj je bil 527,82 €, danes je 633,69 €
"because we can?"
Samael != Samuel
floyd1 ::
Ampak da imaš pa 10 odprtih zavihkov in porabo RAMa čez 10gb je pa tudi malo kretensko. Mislim, razumem, da je bolje da je tam, ampak pismo, če bi celotne spletne strani prenesel in jih imel v RAMu ne bi bilo 10GB. Še malo pa boš za dva odprta zavihka rabil superračunalnik. Včasih smo se hecali "Does it run Crysis", danes je benchmark novih mašin če imaš lahko odprti dve spletni strani in je zadeva še vedno normalno odzivna. Noro.
Samo... kaj ti pa nuca veliko praznega RAM-a med delom? Nič. Kolikor mi je znano vsi sodobni OS-i precej zafilajo RAM. Govorim o domačih računalnikih.
gen Maister ::
Samo... kaj ti pa nuca veliko praznega RAM-a med delom? Nič. Kolikor mi je znano vsi sodobni OS-i precej zafilajo RAM. Govorim o domačih računalnikih.
Da! Verjetno pa cene pomnilnikov ne gredo gor toliko zaradi osebnih računalnikov, kot podatkovnih centrov!??
In (razvajeni mladi) potrošniki se ne bodo odrekli delu v 10 zavitkih!
Tako se pač vrti svet.
Kako že pojeta tista iz filma Balkanski špion!?? Dok biče ljudi, bude i para ...
Ko imajo otroci denar imejo krošnarji semenj, pravi stari slo pregovor.
Vredno ogleda ...
| Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
|---|---|---|---|
| Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
| » | Cene RAM so ponorele (strani: 1 2 )Oddelek: Strojna oprema | 2127 (399) | Glugy |
| » | Pomnilnik se močno dražiOddelek: Novice / Pomnilnik | 4734 (1992) | Ghost7 |
| » | Prvi evropski zmogljivi procesor že skoraj naredOddelek: Novice / Procesorji | 4899 (1795) | Barbarpapa2 |
| » | Nvidia privzema strategijo tik-takOddelek: Novice / Procesorji | 4148 (365) | Ghost7 |
| » | AMD lansiral strežniške procesorje EPYC 4Oddelek: Novice / Procesorji | 5431 (4263) | Zimonem |