» »

Na voljo je Ubuntu 25.10

Na voljo je Ubuntu 25.10

Slo-Tech - Konec minulega tedna nas je razveselila nova inačica najbolj priljubljene distribucije Linuxa. Ubuntu 25.10 "Questing Quokka" je zadnja inačica pred novo dlje podprto verzijo (26.04 LTS), zato jo upravičeno štejemo kot nekakšno vmesno različico. A to ne pomeni, da je brez novosti.

Poganja jo jedro Linux 6.17, med novostmi pa najdemo še GNOME 49 z Waylandom, paket orodij za programiranje (OpenJDK 25, Python 3.14 RC3, Golang 1.25, GCC 15), Rust 1.85, .NET 10 in izboljšane visoki kontrast, branje in navigacija s tipkovnico. Novi privzeti program za ogled slik je Loupe, emulator terminala pa je Ptyxis. Sudo-rs je sedaj privzeta izvedba ukaza sudo, Chrony je odjemalec za NTP. Dodali so podporo za NVIDIA Dynamic Boost, ki podpira suspend-resume v Nvidijinih gonilnikih in se ne obesi več ob zbujanju; podprti so tudi novi Intelovi grafični čipi.

Verzija bo podprta do julija 2026, zato je splošno priporočilo namestiti 24.04 LTS ali počakati na 26.04 LTS. Devet mesecev je namreč res malo.

58 komentarjev

«
1
2

FireSnake ::

Super, da je na voljo Ubuntu 25.10!

Ko se zresnemo: vedno lepi spomini na ta operacijski sistem, ki mi je svoje čase odlično služil.
In dolg, da ponovno naredim dual-boot je še vedno nekje v predalu.
Poglej in se nasmej: vicmaher.si

c3p0 ::

Ubuntu je zelo popularen v raznih oblakih, uporabljajo pa se seveda parne LTS verzije.

RH je ubil CentOS, Debian je prepočasen (v release ciklih)...

Zgodovina sprememb…

• spremenil: c3p0 ()

Ales78 ::

Jaz sem šel na čisti Debian, dela. Imam ubuntuja in njegovih čudnih težav, do vrha glave, razen tega uničujejo namestitev preko aptja, ker bi radi imeli market po vzoru "velikih" (smrad od googla, appla in microsofta).
Travel is fatal to prejudice, bigotry, and narrow-mindedness, and many of our
people need it sorely on these accounts. Broad, wholesome, charitable views of
men and things cannot be acquired by vegetating in one little corner of earth.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: Ales78 ()

driftwood ::

Kaj pa je njihov "upgrade to ubuntu pro for free"? Nateg ali dobra stvar?

Se mi zdi, da bi hoteli čim več naših podatkov.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: driftwood ()

Zvezdica27 ::

Lubuntu!

zz

driftwood je izjavil:

To je ena opcija, ali pa so ljudje, pravilno, ugotovili, da je tole s pro verzijo navadna svinjarija in so jo bojkotirali.

Cannonical so navadni pokvarjenci, ki bi radi prevzeli market linux distribucij in služili na razne nemarne načine, od "pro" verzij, do svinjarij okrog marketa in snapov.

V glavnem Ubuntuja se ne dotaknem več, so se preveč zamerili, pa še poln je bugov.

Zgodovina sprememb…

• predlagalo izbris: FireSnake ()

nekipac ::

Ne vidim več smisla uporabljati Ubuntu zaradi forsiranja Snap paketov (tudi pri uporabi apt, v resnici namestijo snap) medtem ko postaja Flaptak de facto na Linuxu. Debian je postal dovolj enostaven za domačo uporabo, za začetnike Linux Mint, za biti na tekočem z novimi posodobitvami pa Fedora ali Tumbleweed.

Ma niti ne bi rekel za začetnike, za ljudi, ki rabijo samo okolje, v katerem bodo surfali, maile pisali, vrgli skupaj kakšen dokument, ga sprintali itd., skratka domača/pisarniška uporaba je Linux Mint super distribucija. Ne rabijo nič več, Windowsi so nepotreben overkill.

Zgodovina sprememb…

Ales78 je izjavil:

driftwood je izjavil:

To je ena opcija, ali pa so ljudje, pravilno, ugotovili, da je tole s pro verzijo navadna svinjarija in so jo bojkotirali.

Cannonical so navadni pokvarjenci, ki bi radi prevzeli market linux distribucij in služili na razne nemarne načine, od "pro" verzij, do svinjarij okrog marketa in snapov.

V glavnem Ubuntuja se ne dotaknem več, so se preveč zamerili, pa še poln je bugov.

Naštej par teh hroščev.

misek ::

Še ena neuporabna tema. Naj vsak uporablja to, kar mu dobro služi. Ni pa potrebe po prepričevanju vse ostalih, ki se s tem ne strinjajo.

Moji Windows 11 in Ubuntu 24 delajo odlično in naredim delo, ki se od mene pričakuje.

PARTyZAN ::

c3p0 je izjavil:

Ubuntu je zelo popularen v raznih oblakih, uporabljajo pa se seveda parne LTS verzije.

RH je ubil CentOS, Debian je prepočasen (v release ciklih)...

To, kar je včasih bil CentOS imaš zdaj na voljo v obliki AlmaLinux ali Rocky Linux.
Debian (tako kot Ubuntu LTS) izdaja na 2 leti. Za primerjavo, novo verzijo RHEL in derivatov dobiš na tri leta.

c3p0 ::

Vem ja, imam AlmaLinux na par mašinah (ki so vezane na yum ekosistem).

luli ::

FireSnake je izjavil:

Ales78 je izjavil:

driftwood je izjavil:

Naštej par teh hroščev.

Bom jaz začel.
Na macbook pro letnik 2008 (16bg ram, ssd, i7 2. generacije) mi noben program ne odpre file open/save dialoga. Noben popravek ne pomaga. Driver za Wifi na istem prenosniku pogosto zabluzi. Pomaga on/off.
Če malce razmisliš kar velika težava.

estons ::

driftwood je izjavil:

Pro je zastonj za osebno uporabo na max 5 mašinah. Pač dobiš security patche. Kaj bi točno oni s tvojimi podatki?

pikachu004 ::

Občasno si na prenosnik naložim Ubuntu, vedno imam problem ki ga še nisem rešil: slika, kot da bi bilo preveč kontrasta. Oči me že po nekaj minutah pečejo. Kaj naj pogledam?

Grimnir3 ::

pikachu004 je izjavil:

Občasno si na prenosnik naložim Ubuntu, vedno imam problem ki ga še nisem rešil: slika, kot da bi bilo preveč kontrasta. Oči me že po nekaj minutah pečejo. Kaj naj pogledam?

Ne gledat Ubuntuja. Resno.

pikachu004 je izjavil:

Od Gnoma tudi mene pečejo oči in ni zaradi kontrasta. Ko pa enkrat veš, da ti na desktopu poganjajo javascript, dobiš pa poleg, še prebavne motnje (Windowsaši se tega nikoli ne zavedo, razen, če tapkajo tipko za "start" meni in opazujejo naraščanje porabe CPU in RAMa).

Zgodovina sprememb…

bm1973 ::

Kateri Windows MAnager uporabljate na Linuxu?

In, ali ste že migrirali na Wayland?

Ales78 je izjavil:

Od Gnoma tudi mene pečejo oči

Prosim?

Ales78 je izjavil:

Ko pa enkrat veš, da ti na desktopu poganjajo javascript, dobiš pa poleg, še prebavne motnje

Prosim?

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: FireSnake ()

steev ::

bm1973 je izjavil:

Smo, na sway.
:|

Grimnir3 ::

bm1973 je izjavil:

KDE - Kwin
Že Kako leto sem na waylandu.

Če ne uporabljaš distrotov ki so 5 let zadaj, kar vse deluje.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Grimnir3 ()

bm1973 je izjavil:

https://hypr.land/ in da.

Hyprland ni za vsakogar, samo povem vnaprej :)

Zgodovina sprememb…

nekipac ::

bm1973 je izjavil:

KDE Plasma. Wayland mi dela brez težav tudi na Nvidia grafični.

nekipac je izjavil:

KDE Plasma.

KWin.

aytim ::

Ales78 je izjavil:

driftwood je izjavil:

Fedora da, Tumbleweed ne. Tumbleweed je snstrani razvijalcev tretiran kot peskovnik, kjer ugotavljajo in testirajo nove ideje. S tega stališča je Fedora, Bazzite/Bluefin boljša izbira. Ko se spegla Cosmis DE, sna biti tudi tisti okus v redu.

d4vid ::

Jaz sem na ubuntu, s tem, da sem dal gor vanilla gnome s par svojimi dodatki pa sem zaenkrat zadovoljen. Gnome mi je, ko sem se enkrat navadil, vrhunski DE. Ni prilagodljiv kot KDE, ampak mi je vseeno ta njegov workflow super. KDEja se od 3.5 naprej preprosto ne morem navadit.

Na enem računalniku imam še manjarota, tudi gnome. Mi je bolj všeč kot ubuntu, a kakšna stvar je dosti bolj komplicirana kot na ubuntu + lažje najdeš za ubuntu navodila za kakšno stvar. Mimo so časi, ko sem tedensko inštaliral arch...
Main PC: HP Z240 | i5-7400 | 32 GB ram
Homelab: HP DL380g9 | Xeon E5-2680 | 192 GB ram

LorD_DDooM ::

aytim je izjavil:

Fedora da, Tumbleweed ne. Tumbleweed je snstrani razvijalcev tretiran kot peskovnik, kjer ugotavljajo in testirajo nove ideje. S tega stališča je Fedora, Bazzite/Bluefin boljša izbira. Ko se spegla Cosmis DE, sna biti tudi tisti okus v redu.

Kaj se tu sploh primerja?
Fedora Workstation, Silverblue ali kaj tretjega (server,core)?
Tudi OpenSUSE ima primerljive paleto, Leap 16 kot LTS/stable, Tumbleweed kot bleeding-edge rolling release, Slowroll kot stable rolling release, MicroOS kot immutable, itd.

Tema je sicer o releasu Ubuntu 25.10, ki je "tekoči" release (non-LTS). Ne Fedora, ne OpenSUSE nimata primerljive časovnice in tipa distribucije.

SmeskoSnezak ::

Zanimivo da stalno kaka novica za Ubuntu, za RHEL ali pa SUSE, ki pa dejansko imata vecinski delez (namestitev) v korporacijah, pa skor tema. Torej, kaj imajo slovenska (oblacna) podjetja? LP, Smeeskaa
@ Pusti soncu v srce... @

SmeskoSnezak je izjavil:

Zanimivo da stalno kaka novica za Ubuntu, za RHEL ali pa SUSE, ki pa dejansko imata vecinski delez (namestitev) v korporacijah, pa skor tema. Torej, kaj imajo slovenska (oblacna) podjetja? LP, Smeeskaa

Windowse.

Zgodovina sprememb…

aytim ::

LorD_DDooM je izjavil:

aytim je izjavil:

Kaj se tu sploh primerja?
Fedora Workstation, Silverblue ali kaj tretjega (server,core)?
Tudi OpenSUSE ima primerljive paleto, Leap 16 kot LTS/stable, Tumbleweed kot bleeding-edge rolling release, Slowroll kot stable rolling release, MicroOS kot immutable, itd.

Tema je sicer o releasu Ubuntu 25.10, ki je "tekoči" release (non-LTS). Ne Fedora, ne OpenSUSE nimata primerljive časovnice in tipa distribucije.

Oba sta sicer superiorna Ubuntujevemu kložju, imata pa oba svoje slabe distribucije. Tumbleweed in Slowroll sta kot že povedano samo testing playground. Ni resne podpore. Ali dobiš "RTFM" in ko je njihov manual zanič tudi "just testing playgrounds"

HotBurek ::

No, pa se dajmo pofočkat.

Sem na Debian-u že 8 let. Prvo GNOME, sedaj xfce. Slednji mi je boljši. Ugibam, da pokuri manj RAM-a (kar je na mašini z 6GB RAM-a pomembno).

Sicer pa GNOME ali xfce ni neke razlike. Pač klikaš sem in tja. Glavno, da dela hardware (mreža, zvok...).

Bolj pomembno je, kaj delaš z/na sistemu, kot pa da šminkiraš.
root@debian:/# iptraf-ng
fatal: This program requires a screen size of at least 80 columns by 24 lines
Please resize your window

estons ::

Jaz imam Ubuntu že nekaj let za službo in privat, in vse naredim kar rabim. Ne vem kakšne težave imajo eni. Sicer počakam kakšen mesec z namestitvijo novejše verzije, ampak to naredim z vsem. ;)

Meizu ::

Wayland dela ok, je pa res, da je še vedno dosti apov pisanih za x11... Je pa wayland definitivno step up napram x11 sploh kar se tablet moda tiče.

styrian ::

Jaz sem imel veliko let strežnik na Ubuntu Mate, ker sem hotel imeti namizje, potem pa je nadgradnjah namizje postalo skoraj neuporabno.

Pred 2 leti sem preklopil na Debian, večino servisov pa sem preselil v ločene Docker kontejnerje.

Meizu ::

Za server je itak boljše imet dolgotrajno stabilno okolje, nimam sicer izkušenj z Linux serverji ampak za neko domačo rabo si predstavljam, da je Debian kar primerno okolje.

pegasus ::

Jaz mam zdaj en experiment s centos stream v igri, autoupdates & reboots enabled :) Zaenkrat vse ok *fingers crossed*

CaqKa ::

bm1973 je izjavil:

Jaz se prisiljujem na wayland/hyprland kombinacijo.
trenutno z fedoro.

UkrFTW!! ::

Kako se migrira? Jaz sem naredil upgrade in uporabljam, kar je samo nastavilo.

WhiteAngel ::

HotBurek je izjavil:

No, pa se dajmo pofočkat.

Jaz sem old fart in Qt fan. Na kubuntuju sem že 20 let na desktopu, pred tem pa Debian od 2000, ki nikoli ni imel dobro proprietary gonilnikov poštimanih, še pred tem pa Redhat, ki je imel ves čas pakete brokane.

HotBurek je izjavil:

Sicer pa GNOME ali xfce ni neke razlike. Pač klikaš sem in tja. Glavno, da dela hardware (mreža, zvok...).

Ogromna razlika, Gnome uporablja na desktopu javascript in je zaradi tega že v štartu počasnejši in žre več resourcov od vsega (razen Windowsov, ki so ubrali enako taktiko js).

Meni pa KDE deluje tak težek in okoren, GNOME pa teče brez težav tudi na mojem zastarelem HWju. V bistvu mi je vseeno, kaj je spodaj, važno da deluje stabilno in hitro, če je pa lepo za pogledat (kar gnome meni osebno je) pa toliko boljše.

pegasus ::

25.10 ima bug v rust coreutils date, ki prepreči delovanje auto updateov. Ko bo fix released, morate ročno pognati apt update && apt upgrade, da se namesti popravek, nato naj bi zadeva špilala naprej.

ššš ::

Ej ni to to. Linux probavam že skor 30let. Dobesedno kr neki. Takat mej motilo, ker mi CRT monitor ni hotu delat na ustreznih HZ. Vse je utripalo za znoret. To je blo 30let nazaj!

To verzijo sem tut dal gor in se ni več bootal ker sem zamenjal temo. Ma dej fuck off.

Stvar je na istem nivoju kt je vedno bla. Za mazohiste.

Ales ::

pegasus je izjavil:

Jaz mam zdaj en experiment s centos stream v igri, autoupdates & reboots enabled :) Zaenkrat vse ok *fingers crossed*

Enterprise Arch Linux! :D

MrStein ::

d4vid je izjavil:

Meni pa KDE deluje tak težek in okoren, GNOME pa teče brez težav tudi na mojem zastarelem HWju. V bistvu mi je vseeno, kaj je spodaj, važno da deluje stabilno in hitro, če je pa lepo za pogledat (kar gnome meni osebno je) pa toliko boljše.

Kakšna herezija!
Hitro samokritiko napisati in za pokoro namestiti 10 linuksov!
;)
Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!

NuMaN ::

Sam sem že leta na MATE namizju.
Včeraj sem hotel uporabiti BT na Debian 12, nisem uspel aktivirati pošiljanja datotek, potem se mi ni več dalo študirati naprej.

Na koncu sem se odločil, da na Debianu pač ne bom uporabljal BT, dvakrat na leto bo ključek tudi v redu ali kaka alternativa preko wifi.

Sem pa končno naredil čisto inštalacijo 13, s katero sem odlašal. Za 3 leta bo.

Sem dobil Mac prenosnik iz 2016 in oči so hvaležne ...

Raje delam sicer z Mate namizjem.
Imam 124,9 delnic Vzajemne.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: NuMaN ()

MrStein je izjavil:

d4vid je izjavil:

Kakšna herezija!
;)

Pravi Linuxaš seveda ne pozna Xorga in Waylanda, ker uporablja samo konzolo in vi. Nano je za amaterje.

Zvezdica27 ::

jaz sem na openbox!

če se mene vpraša, je vse kar nekaj, dokler človek ne spozna openbox!

Lubuntu, pa pač switch na openbox....

Aja... zdaj sem pa kupil imaca...

zz

NuMaN ::

d4vid je izjavil:

MrStein je izjavil:

d4vid je izjavil:

Kakšna herezija!
;)

Pravi Linuxaš seveda ne pozna Xorga in Waylanda, ker uporablja samo konzolo in vi. Nano je za amaterje.

Sam tudi preklinjam, ko kliknem na datoteko, ki je bolj enostavna, in jo gre privzeto odpirati z Libre Officom ... Treba bi bilo iti na FreeBSD, samo ni časa, volje, leta so že tu ...
Imam 124,9 delnic Vzajemne.
«
1
2

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Najboljša rabljena grafična za max 30€ za Linux

Oddelek: Strojna oprema
192470 (1830) Riff
»

Izšel Ubuntu 16.10 (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Ostalo
6125409 (21228) klinker
»

Ubuntu 14.10: na zahodu bolj malo novega (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Operacijski sistemi
6933492 (28436) DuleKrtola
»

Ubuntu 10.04 LTS - Change is coming (strani: 1 2 3 417 18 19 20 )

Oddelek: Operacijski sistemi
999156209 (119095) Icematxyz
»

Ubuntu bo upokojil HAL

Oddelek: Novice / Operacijski sistemi
404749 (3328) poweroff

Več podobnih tem