Forum » Loža » Terasa - polaganje ploščic na stirodur
Terasa - polaganje ploščic na stirodur

bpr123 ::
Da še forumsko modrost vprašam, ker verjetno nisem prvi.
Torej na terasi imam omejeno višino če želim imeti poravnano višino z dnevno in sem razmišljal da namesto estriha dam 4cm stirodur + fasadersko mrežico dve rundi. Še prej pa spoje plošč zaščitim z kakim hidrostopom. Se bo to obneslo na dolgi rok ?
Za test sem na ploščo stirodura s purpenom nalepil 2 granitogres ploščici 60x20 dimenzije in po tem lahko skačeš pa se ne ugrezne za mm. Tako da razmišljam da če je podlaga primerno izravnana in so plošče lepo položene in prilepljene, da nima kaj bit narobe?
Stirodur pa nevem a bi lepil s purpenom ali kakim cementnim lepilom.
Hvala.
Torej na terasi imam omejeno višino če želim imeti poravnano višino z dnevno in sem razmišljal da namesto estriha dam 4cm stirodur + fasadersko mrežico dve rundi. Še prej pa spoje plošč zaščitim z kakim hidrostopom. Se bo to obneslo na dolgi rok ?
Za test sem na ploščo stirodura s purpenom nalepil 2 granitogres ploščici 60x20 dimenzije in po tem lahko skačeš pa se ne ugrezne za mm. Tako da razmišljam da če je podlaga primerno izravnana in so plošče lepo položene in prilepljene, da nima kaj bit narobe?
Stirodur pa nevem a bi lepil s purpenom ali kakim cementnim lepilom.
Hvala.

bm1973 ::
Ne dajat estriha na teraso.
Meni je to nek debil naredil, po letu in pol zmetal dol 40m2 granitnih plošč.
Estrih SE NE BO nikoli posušil spodaj pod ploščicami. Plus teklo bo noter čez fuge. Zdaj, če imaš streho, bo malo bolje.
Ne imej poravnane terase z dnevno, naj bo nižje zaradi vode... In seveda naklon stran od bajte, četudi majhen...
Meni je to nek debil naredil, po letu in pol zmetal dol 40m2 granitnih plošč.
Estrih SE NE BO nikoli posušil spodaj pod ploščicami. Plus teklo bo noter čez fuge. Zdaj, če imaš streho, bo malo bolje.
Ne imej poravnane terase z dnevno, naj bo nižje zaradi vode... In seveda naklon stran od bajte, četudi majhen...

Pa saj ravno to sprašujem, namesto estriha bi dal stirodur. Ker spodaj je garaža, ki bi postala delavnica, samo rad bi uredil izolacijo.
Naklon stran ob bajte seveda bo, višino pa mislim čim bolj uskladit. Namen je bil pustit 2 ali 3 mm nižje.
Naklon stran ob bajte seveda bo, višino pa mislim čim bolj uskladit. Namen je bil pustit 2 ali 3 mm nižje.

delavec44 ::

Irbis ::
Jaz sem imel na balkonih wedi plošče, pa se je po nekaj letih pokazalo, da ni bila dobra ideja, ker so ploščice odstopile. Težava je bila to, da jih je poleti sonce preveč segrelo, raztezek ploščic je bil drugačen od raztezka wedi plošč, zato je potem zadeva po nekaj letih popustila.
Tako da, če bi že šel v to, bi dal vmes potem dilatacijsko folijo.
Tako da, če bi že šel v to, bi dal vmes potem dilatacijsko folijo.

Zdej je samo betonska plošča pa ni mokro v garaži.
Če bodo čez ploščice in da je naklon da voda odteka potem slabše zagotovo ne bo.
Če bodo čez ploščice in da je naklon da voda odteka potem slabše zagotovo ne bo.

WizzardOfOZ ::
Namesto stirodura WE-DI plošče, pa zalimaš jih z njihovim lepilom. Potem pa ploščice gor. Deluje preverjeno.
Milčinski je napisal butalce kot prispodobo in ne kot priročnik!!!
Svuda u svijetu ima budala ali je izgleda kod nas centrala!!!

Mene sam zanima pohodnost na dolgi rok.
Če ima kdo tako in kako se obnese po 5,10ih letih?
Gledam pa da so te WEDI plosce namenska rešitev za kopalnice in tudi po tleh.
Pa dvomim da imajo kaj višjo tlačno trdnost.
Bom pogledal še to, če ni previsoka cena glede na stirodur, čeprav ne vidim kaj bi bila zares prednost.
Bom pogledal še to, če ni previsoka cena glede na stirodur, čeprav ne vidim kaj bi bila zares prednost.

JH84 ::
in zakaj bi to delal???
Narediš lepo estrih,.... najprej si narediš faže z distančnimi letvicami, zakurblaš mešalec pa gasa...še največji problem je, če nimaš peska doma....pol pa pač kupiš pripravljeno mešanico v 25 kg žaklih, npr baumit cca 4 eur...
Narediš lepo estrih,.... najprej si narediš faže z distančnimi letvicami, zakurblaš mešalec pa gasa...še največji problem je, če nimaš peska doma....pol pa pač kupiš pripravljeno mešanico v 25 kg žaklih, npr baumit cca 4 eur...

in zakaj bi to delal???
Ker estrih ni izolativen.
4 ali mogoče 5 cm stirodura bo vsaj neka izolacija.

Ne rabiš nič drugega kot ploščice čez... Mogoče plato še premažeš z ibitolom, da zafilaš potencialne mikro razpoke v betonu in je to to...
Vse ostalo pacanje bo samo drago in ne bo bistveno prispevalo k funkcionalnosti.

Mene sam zanima pohodnost na dolgi rok.
Po moje je višja tlačna trdnost. Je še bolj zbit kot stirodur in malo težji (ker je na njem že mreža in beton).
Jaz imam z wedi narejeno kopalnico že nekje 10 let. Stene in tla, ter strop nad tuš kabino. Po stenah čez wedi pa nalimane 80x80 ploščice 1 cm debele.

Bici ::
WEDI plošče imajo po vrhu mrežico in plastiko. Ampak ni da bi ravno hodil po njih, če boš malo na peto stopil bo takoj luknja.
So pa dovolj tlačno trdne da jih imaš lahko po tleh in čez ploščice.
So pa dovolj tlačno trdne da jih imaš lahko po tleh in čez ploščice.

Gradbena plošča proizvajalca WEDI je sestavljena iz ekstrudirane trde pene polistirola Styrofoam, ki je obojestransko prevlečena s posebnim ometom in armirana s tkanino iz steklenih vlaken.
Pa še to
WEDI gradbena plošča skupaj z WEDI TOOLS tesnilnim trakom je brez kakršnegakoli dodatnega premaza neprepustna za vodo in zagotavlja toplotno izolacijo.

Bici ::
WizzardOfOZ je izjavil:
Gradbena plošča proizvajalca WEDI je sestavljena iz ekstrudirane trde pene polistirola Styrofoam, ki je obojestransko prevlečena s posebnim ometom in armirana s tkanino iz steklenih vlaken.
Pa še to
WEDI gradbena plošča skupaj z WEDI TOOLS tesnilnim trakom je brez kakršnegakoli dodatnega premaza neprepustna za vodo in zagotavlja toplotno izolacijo.
Lahko oni temu rečejo omet.
Ampak te ki sem jih jaz imel v rokah imajo na obeh straneh neko plastiko armirano s tkanino.
In res se dokaj hitri vdrejo.
Pa ni slab produkt.
Samo ne govorit da je omet na plošči ker ga ni. Razen če plastiki rečeš omet.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Bici ()

Telbanc ::
Ploščice so zmeraj problem. Zunanje. Na terasah. Ker so u limu reže. ko se posuši in tam se pol dela kondenz, ki pol zmrzne in ploščica odstopi. Tko u ene 15 letih. Pomaga če ploščice položiš u lim in jih vtisneš tko da ni rež. Sam to ne zna vsak delat.
Hvala bogu, nisem cepljen za covid-19.

mr_chai ::
Tudi tule nekako odsvetujejo ploščice postavljat na izolacijo
https://imo.si/nasveti/lepila-za-kerami...
Če moraš izolirati balkon zaradi toplotnih mostov, je mogoče opcija, da narediš tako kot si omenil, se pravi bitumenski premaz, potem gor nalepiš stirodur, potem mrežica in izravnalno maso, tako kot opisuje v članku. Nato pa namesto lepljenja keramike, daš keramiko na podstavkih, najdeš pač tolk nizke podstavke, da boš imel na koncu poravnano z talno oblogo v dnevni sobi.
To je sam ena ideja, ne vem pa če je res full super ideja ;)
gre za "suho polaganje keramike"
Če moraš izolirati balkon zaradi toplotnih mostov, je mogoče opcija, da narediš tako kot si omenil, se pravi bitumenski premaz, potem gor nalepiš stirodur, potem mrežica in izravnalno maso, tako kot opisuje v članku. Nato pa namesto lepljenja keramike, daš keramiko na podstavkih, najdeš pač tolk nizke podstavke, da boš imel na koncu poravnano z talno oblogo v dnevni sobi.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: mr_chai ()

Ne, to suho polaganje keramike je navaden shit...
Ima kolega, zaenkrat se ne pritožuje, ampak jaz tega ne bio delal.
Spodaj cel kup svinjarije in mrčesa...
Ima kolega, zaenkrat se ne pritožuje, ampak jaz tega ne bio delal.
Spodaj cel kup svinjarije in mrčesa...

c3p0 ::
Jaz si ravno delam teraso, spodaj bom dal dobro osnovo, npr. Mapei Planitop Fast 330, na njo pa še elastično 2K maso, kot je Mapelastic Zero. Lepilo za keramiko spet neko elastično.
Fuge epoksi, pa bomo videli koliko let bo zdržalo, bo pa izpostavljeno vodi. Zime so mile, problem vidim v tem, če spusti fuga. Ko imaš spodaj vodo in je konkretna zmrzal, je konec.
En del je pod streho, tisto bom ločil od ostalega z letvico.
Sam izolacije ne rabim, če bi, pa kak trši XPS. Te zadeve so občutljive samo na velik pritisk na mali površini, ko je gori zaključeno, strahu ni več.
Fuge epoksi, pa bomo videli koliko let bo zdržalo, bo pa izpostavljeno vodi. Zime so mile, problem vidim v tem, če spusti fuga. Ko imaš spodaj vodo in je konkretna zmrzal, je konec.
Sam izolacije ne rabim, če bi, pa kak trši XPS. Te zadeve so občutljive samo na velik pritisk na mali površini, ko je gori zaključeno, strahu ni več.

Tudi tule nekako odsvetujejo ploščice postavljat na izolacijo
Jaz si ravno delam teraso, spodaj bom dal dobro osnovo, npr. Mapei Planitop Fast 330, na njo pa še elastično 2K maso, kot je Mapelastic Zero. Lepilo za keramiko spet neko elastično.
Hvala obema.
Najboljša prispevka v temi.
Še eno vprašanje, kako najlažje narediti tak minimalni naklon in da je res konstanten, brez kakih neravnin.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: bpr123 ()

vuego ::
Jub ima sistemsko resitev, rece se ji Jub Horizontal. Pogooglaj in naredi tako kot je opisano (če že)
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
» | Estrih počen - keramika?? (strani: 1 2 )Oddelek: Loža | 3613 (2224) | nejc_nejc |
» | Kako hidroizolirati kopalnico?Oddelek: Loža | 2390 (976) | nejc_nejc |
» | Izolacija balkonaOddelek: Loža | 1878 (1288) | Jazon |
» | stiropor beton ali podobno - zalitje električnih in vodnih inštalacij na tleh (strani: 1 2 )Oddelek: Loža | 19453 (14668) | Twixz |
» | Za domače mojstre - laminati (strani: 1 2 )Oddelek: Loža | 49055 (8570) | Utk |