Forum » Loža » Umetna inteligenca
Umetna inteligenca
Temo vidijo: vsi
deco16 ::
Ja razlika je samo da prej si popravljal za sodelavci, ponavadi bivšimi, zdej boš pa popravljal za AI slopom ;)

WizzardOfOZ ::
Če si znal popravljat za sodelavci, boš znal tudi za AI, če boš pravilno zastavil zadeve in imel dovolj znanja za kaj takega.
Vseeno pa boš imel preveč dela in boš rabil nove sodelavce, ker prej so sodelavci delal počasi in "zanesljivo", pa si imel čas pregledat vsa skropucala, ki so jih spisali, zdaj bo pa AI nametal kode za nekaj deset sodelavcev na dan.
Tako da če kdo misli, da bo kar izpod AI vse padalo direktno v produkcijo in bo kar delovalo. Ne bo, še vedno bo moral človek pogledat marsikaj. Mogoče ne bo treba več toliko kode napisat, pregledovat in popravljat jo bo treba pa parkrat več. Dela nam ne bo zmanjkalo.
Vseeno pa boš imel preveč dela in boš rabil nove sodelavce, ker prej so sodelavci delal počasi in "zanesljivo", pa si imel čas pregledat vsa skropucala, ki so jih spisali, zdaj bo pa AI nametal kode za nekaj deset sodelavcev na dan.
Tako da če kdo misli, da bo kar izpod AI vse padalo direktno v produkcijo in bo kar delovalo. Ne bo, še vedno bo moral človek pogledat marsikaj. Mogoče ne bo treba več toliko kode napisat, pregledovat in popravljat jo bo treba pa parkrat več. Dela nam ne bo zmanjkalo.
Milčinski je napisal butalce kot prispodobo in ne kot priročnik!!!
Svuda u svijetu ima budala ali je izgleda kod nas centrala!!!

Ko sem bil začetnik, so drugi popravljali za mano, po 30 leth dela, jaz popravljam za drugimi. In v tem ni nič narobe. Noben ne pride na novo v službo z vsem znanjem. In vsak, ki dela, dela tudi napake.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: WizzardOfOZ ()
karafeka ::
A tistih z 35 in več dela pa ni več? :)
Aja, verjetno niso več na tekočem z novimi tehnologijami.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: karafeka ()

Nove tehnologije? Kaj pa so to nove tehnologije?
AI? Poglej kam sega zgodovina nevronskih mrež:
Na tekočem so tisti, ki se jim še da ukvarjati s tem. S 35 let ali več delovne dobe, se večini po moje ne da nič več in samo še čakajo v nekem kotu firme na penzijo.
Meni se recimo novih tehnologij ni težko spravit se učit. So zanimive in je to izziv.
AI? Poglej kam sega zgodovina nevronskih mrež:
Na tekočem so tisti, ki se jim še da ukvarjati s tem. S 35 let ali več delovne dobe, se večini po moje ne da nič več in samo še čakajo v nekem kotu firme na penzijo.
Meni se recimo novih tehnologij ni težko spravit se učit. So zanimive in je to izziv.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: WizzardOfOZ ()

dronyx ::
V začetku oktobra 2026 je razvijalec Brandon Thomas (projekt ArtCraft) z uporabo umetne inteligence (predvsem Anthropicovega modela Claude Opus 5.5) ustvaril odprtokodne (open-source) klone sedmih glavnih Adobe programov:
PhotoCraft -> Photoshop
VectorCraft -> Illustrator
FilmCraft -> Premiere
LightCraft -> Lightroom
EffectCraft -> After Effects
DesignCraft -> InDesign
PrintCraft -> Acrobat Pro
Sem danes bral da v nekem slovenskem podjetju delavci v enem dnevu očistijo 12 ton rib ročno za tekočim trakom. Tu je prihodnost za človeške delavce. Tega AI ne bo tako zlahka nadomestila.

Zakaj bi take stvari reševal z AI? Par robotskih rok, ki bodo delale 24/7/365, pa bo urejeno. Delavci rabhijo dopust, vikende, 8 urne delavnike, robotske roke pa lahko delajo 24/7. A imamo sploh tok rib na voljo, da bodo delale take roke neprekinjeno?
mirator ::
Sem danes bral da v nekem slovenskem podjetju delavci v enem dnevu očistijo 12 ton rib ročno za tekočim trakom. Tu je prihodnost za človeške delavce. Tega AI ne bo tako zlahka nadomestila.Ravno tu je prihodnost AI. Robotozacija tekočih trakov in obdelav raznih surovin. In to so delovna mesta, kjer je vsaj v Sloveniji primanjkljaj kadrov.![]()
Mislim, da se IT-jevcem vsaj za enkrat še ni treba bati za službo.

Miki N ::
... pomankanja delovne sile ne bo več, ko bo Ejaj opravil z vsemi pisarniškimi šihti.
Dosti bo poceni analogne robe.
Potem boš rabil samo še enostavne varko-bote, ki bodo prepričevali delavcem na stranišče med čiščenjem rib.
Dosti bo poceni analogne robe.
Potem boš rabil samo še enostavne varko-bote, ki bodo prepričevali delavcem na stranišče med čiščenjem rib.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Miki N ()
RedDrake ::
BigWhale - čeprav se strinjam, da je nekaj kurjačev šlo v penzijo, nekaj postalo kretničarjev, nekaj strojevodij (ker je sledilo še več vlakovnega prometa), je tu bistvena razlika.
Govoriva o tem, da lahko orodje pohitri razvoj za vsaj velikostni razred, če ne dva. Narčtovalci SW-ja so še vedno izjemno uporabni in koristni - celo nujni bi rekel. Ampak kar naenkrat ne rabiš več treh analitikov, dveh načrtovalcev in 20 razvijalcev (plus še vsaj 3 ali 4 middle managerje), ampak je dovolj morda pet ljudi - par da analizira in načrtuje in dva ali trije najboljši, ki pišejo prompte in preverjajo kodo ter testirajo. Zdaj, lahko teoretiziraš in rečeš - saj bo, tistih 20 preveč bo že dobilo šiht drugje. Kje? Še pred AI je panoga začela stagnirati. Sedaj imaš pa kar naenkrat tech, ki ti manpower zahtevo zniža vsaj za faktor 5, če ne še več. Vsi ne bodo izgubili služb. Večina bo pa morala začeti delati _kaj drugega_. Saj "learn to code" je tudi bil namenjen tistim "zgubam" ki so bili v neperspektivnih poklicih. No, sedaj je prišlo to tudi v naše vode. Jaz vidim sedaj pri sebi. Imam isti output, rabim pa 10x manj časa. Kako se bo izšlo? Ali bo prišlo do cenovne vojne in bom izgubil večino dohodka, ali pa bodo preprosto začeli to početi sami in-house. Vsaj kar se tiče programiranja. Vzdrževanje infrastrukture, serverjev je zaenkrat "še varno"
Govoriva o tem, da lahko orodje pohitri razvoj za vsaj velikostni razred, če ne dva. Narčtovalci SW-ja so še vedno izjemno uporabni in koristni - celo nujni bi rekel. Ampak kar naenkrat ne rabiš več treh analitikov, dveh načrtovalcev in 20 razvijalcev (plus še vsaj 3 ali 4 middle managerje), ampak je dovolj morda pet ljudi - par da analizira in načrtuje in dva ali trije najboljši, ki pišejo prompte in preverjajo kodo ter testirajo. Zdaj, lahko teoretiziraš in rečeš - saj bo, tistih 20 preveč bo že dobilo šiht drugje. Kje? Še pred AI je panoga začela stagnirati. Sedaj imaš pa kar naenkrat tech, ki ti manpower zahtevo zniža vsaj za faktor 5, če ne še več. Vsi ne bodo izgubili služb. Večina bo pa morala začeti delati _kaj drugega_. Saj "learn to code" je tudi bil namenjen tistim "zgubam" ki so bili v neperspektivnih poklicih. No, sedaj je prišlo to tudi v naše vode. Jaz vidim sedaj pri sebi. Imam isti output, rabim pa 10x manj časa. Kako se bo izšlo? Ali bo prišlo do cenovne vojne in bom izgubil večino dohodka, ali pa bodo preprosto začeli to početi sami in-house. Vsaj kar se tiče programiranja. Vzdrževanje infrastrukture, serverjev je zaenkrat "še varno"
jest10 ::
Sem danes bral da v nekem slovenskem podjetju delavci v enem dnevu očistijo 12 ton rib ročno za tekočim trakom. Tu je prihodnost za človeške delavce. Tega AI ne bo tako zlahka nadomestila.![]()
V bistvu AI in robotki ne bodo nadomestili butičnega turizma, tradicija pa to.
Robotek pač ne bo poganjal gondole po Benetkah itd. Pa čeprav jo lahko.
fikus_ ::
WizzardOfOZ je izjavil:
Zakaj bi take stvari reševal z AI? Par robotskih rok, ki bodo delale 24/7/365, pa bo urejeno. Delavci rabhijo dopust, vikende, 8 urne delavnike, robotske roke pa lahko delajo 24/7. A imamo sploh tok rib na voljo, da bodo delale take roke neprekinjeno?
Ne vem kakšno delo si predstavljaš da bodo roboti ali robotske roke vse delale....
Npr. v avtomobilski industriji, kjer je marsikaj že robotizirano, kable in kabelske snope še vedno montirajo ročno, ker nikoli ni snop na enakem mestu za prijeti in zmontirati.
To bi bil test za robote in nekaj AI.
Učite se iz preteklosti, živite v sedanjosti in razmišljajte o prihodnosti.
A ni bilo govora o nekih temnih avtomobilskih tovarnah na Kitajskem, kjer ne rabijo luči, ker vse delajo roboti? Predvidevam, da so tudi kable montirali :)
PROTEINSKI ::
Za večino ljudi bo v kratkem prišel "GOTOF SI". Leto, dve, tri, če se boš šlepal še 5 let, si dober.
3p ::
Jaz vidim sedaj pri sebi. Imam isti output, rabim pa 10x manj časa. Kako se bo izšlo? Ali bo prišlo do cenovne vojne in bom izgubil večino dohodka, ali pa bodo preprosto začeli to početi sami in-house. Vsaj kar se tiče programiranja. Vzdrževanje infrastrukture, serverjev je zaenkrat "še varno"![]()
Verjetno že videno. Engel's pause Sitnica. Čez 50 let se bojo stvari prečistile, vmes pa bomo malo stisnili zobe.

razor1911 ::
PROTEINSKI je izjavil:
Za večino ljudi bo v kratkem prišel "GOTOF SI". Leto, dve, tri, če se boš šlepal še 5 let, si dober.
Tezava se pojavi ob vprasanju, komu bodo potem prodajali vse te izdelke
Obstajata samo dve vrsti desničarjev: bogati in njim koristni idioti.
Preveri svoj bančni račun, da ugotoviš, v katero skupino spadaš.
Mislim, da nam Nvdiia, Openai, Antrophic in kdo je še zraven, kažejo pravo pot. Milijarde si talajo kar med sabo.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: karafeka ()
Okapi ::
PROTEINSKI je izjavil:
Tezava se pojavi ob vprasanju, komu bodo potem prodajali vse te izdelke![]()
Izdelke in storitve.
Ker namreč obstaja veliko poklicev, ki jih roboti še dolgo ne bodo izrinili, recimo v zdravstvu, negi, varstvu otrok, šolah, domovih za starejše, turizmu, kozmetiki... Ampak če hočeš prodajati storitev, moraš imeti dovolj strank, ki imajo dovolj denarja, da si tvojo storitev lahko privoščijo.

PROTEINSKI je izjavil:
Tezava se pojavi ob vprasanju, komu bodo potem prodajali vse te izdelke![]()
Izdelke in storitve.
Ker namreč obstaja veliko poklicev, ki jih roboti še dolgo ne bodo izrinili, recimo v zdravstvu, negi, varstvu otrok, šolah, domovih za starejše, turizmu, kozmetiki... Ampak če hočeš prodajati storitev, moraš imeti dovolj strank, ki imajo dovolj denarja, da si tvojo storitev lahko privoščijo.
Tocno tako, pa vse kar si nastel so najslabse placana dela :) Sicer se zase osebno ne bojim, mi bo prav pasalo, da bi mi FireSnake podplate masiral (si ne bom nog umil kaksen mesec) za kos kruha, da bo videl, kam pelje njegov fanatizem, ampak vsa ta avtomatizacija je dvorezen mec, ki bo hudo usekal po celotni ekonomiji, ce se ne bo nekaj spremenilo glede razporeditve bogastva.
In tudi fundamentalna dela, kot je kmetovanje se bodo hudo spremenila, malo si poglejte s cim se ukvarja moski del bivsega para Login.
Zgodovina sprememb…
- predlagal izbris: delavec44 ()
Okapi ::
Osebne storitve - če so na primerni ravni - so med najbolje plačanimi deli. Če upoštevaš še zahtevano izobrazbo pa sploh.

Osebne storitve - če so na primerni ravni - so med najbolje plačanimi deli. Če upoštevaš še zahtevano izobrazbo pa sploh.
Se pravi, celotna spodnji del piramide opravlja storitve, srednji sloj itak izumre, pa zgoraj imas par % bogatih, mislim, da se ti nekaj ne bo izteklo.

dronyx ::
Mislim, da nam Nvdiia, Openai, Antrophic in kdo je še zraven, kažejo pravo pot. Milijarde si talajo kar med sabo.
To je nekako tako, kot če imaš dva frizerja in se cele dneve samo eden drugega strižeta in si za to striženje izdajata račune. Če porabita za striženje 5 minut in delata običajni delovnik je njun prispevek k BDP računsko gledano skoraj 60.000€. Če bi pa vsi mi samo eden drugega frizirali in si izdajali za to račune gre pa seveda prispevek v BDP v milijarde. Ampak bi kdo ta frizerski posel tako visoko vrednotil? Po moje ne, ker se vsakemu zdi to traparija, medtem pa tega, kar počno te AI firme pa večina niti ne razume, računovodsko gledano.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: dronyx ()

To je nekako tako, kot če imaš dva frizerja in se cele dneve samo eden drugega strižeta in si za to striženje izdajata račune. Če porabita za striženje 5 minut in delata običajni delovnik je njun prispevek k BDP računsko gledano skoraj 60.000EUR. Če bi pa vsi mi samo eden drugega frizirali in si izdajali za to račune gre pa seveda prispevek v BDP v milijarde. Ampak bi kdo ta frizerski posel tako visoko vrednotil? Po moje ne, ker se vsakemu zdi to traparija, medtem pa tega, kar počno te AI firme pa večina niti ne razume, računovodsko gledano.![]()
To absolutno ni traparija, pravi ekonomisti novodobni mesetarji s kriptovalutami in delnicami imajo zadevo za sveto:
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: razor1911 ()
Ne vem sicer o čem se pogovarjate glede umetne inteligence.
Vsi samo iščete negativnosti.
Meni je postala ali postal, ker z njim komuniciram v moškem spolu (ker me moti izraz umetna inteligenca, zame bi bil bolj sprejemljiv izraz tehnični um), pravi pomočnik. Če nekaj ne znam izračunati, mi izračuna in tudi pojasni postopek, ko hočem nekaj zvariti, mi da jasna navodila, ko menjam priklop na radiator mi razloži postopek in kje lahko dobim ustrezen material, ko imam spor s sosedom, mi predlaga rešitve in še tisoč stvari za katere sem mislil, da vse vem, mi razloži. Torej, kar se mene tiče je UI izreden pomočnik (seveda se včasih tudi zmoti in na to ga je treba opozorit, in bo zmoto takoj popravil).
Meni je postala ali postal, ker z njim komuniciram v moškem spolu (ker me moti izraz umetna inteligenca, zame bi bil bolj sprejemljiv izraz tehnični um), pravi pomočnik. Če nekaj ne znam izračunati, mi izračuna in tudi pojasni postopek, ko hočem nekaj zvariti, mi da jasna navodila, ko menjam priklop na radiator mi razloži postopek in kje lahko dobim ustrezen material, ko imam spor s sosedom, mi predlaga rešitve in še tisoč stvari za katere sem mislil, da vse vem, mi razloži. Torej, kar se mene tiče je UI izreden pomočnik (seveda se včasih tudi zmoti in na to ga je treba opozorit, in bo zmoto takoj popravil).

Vidis, a ni super, ze zmanjsujes potrebo po varilcih, vodovodarjih, odvetnikih itd.
In na enak nacin nekdo drug zmanjsuje potrebo po tebi.
Potem das v vse skupaj se robote, ki v sodelovanju z AIjem pocnejo vse kar je relevantnega drugje, pa dobis zgoraj nekaj procentov super bogatih, ti pa nimas s cim placati njihovih izdelkov. Ker te ne rabijo.
Po drugi strani, tudi tisti zgoraj prenehajo bogateti, ker jim nima kdo placevati.
In potem dobis, kar poznamo ze danes, bullshit jobs. Ampak teh bo tudi zmanjkalo.
https://davidgraeber.org/articles/on-th...
Da se kompenzira za robotizacijo in unicenjem potrebe po cloveskem razmisljanju, vsaj v vecji meri, bo treba en konkreten premik v druzbi narediti, ko pa pogledamo razne pizde od Muska, Zuckerberga, Bezosa in ostalih sociopatov, ni ravno za pricakovati od njih cesarkoli koristnega, v to smer. Sicer se desnica ze specializira za lakajstvo ampak tudi suznjev in sluzabnikov rabis samo omejeno kolicino.
Zgodovina sprememb…
- predlagal izbris: delavec44 ()
Vidis, a ni super, ze zmanjsujes potrebo po varilcih, vodovodarjih, odvetnikih itd.
Potem das v vse skupaj se robote, ki v sodelovanju z AIjem pocnejo vse kar je relevantnega drugje, pa dobis zgoraj nekaj procentov super bogatih, ti pa nimas s cim placati njihovih izdelkov. Ker te ne rabijo.
Po drugi strani, tudi tisti zgoraj prenehajo bogateti, ker jim nima kdo placevati.
In potem dobis, kar poznamo ze danes, bullshit jobs. Ampak teh bo tudi zmanjkalo.
Da se kompenzira za robotizacijo in unicenjem potrebe po cloveskem razmisljanju, vsaj v vecji meri, bo treba en konkreten premik v druzbi narediti, ko pa pogledamo razne pizde od Muska, Zuckerberga, Bezosa in ostalih sociopatov, ni ravno za pricakovati od njih cesarkoli koristnega, v to smer. Sicer se desnica ze specializira za lakajstvo ampak tudi suznjev in sluzabnikov rabis samo omejeno kolicino.
Reagiraš kot nekdo, ki zaradi dreves ne vidi gozda. To kar sem opisal jaz, ni izguba posla za posamezne obrtnike. Mišljeno je, kot sam svoj mojster. Sicer pa sam veš, da boš težko dobil varilca, da ti zvari en manjši okvir, ne boš dobil vodovodarja, da ti zamenja en počen vijak na radiatorju itd. In če nimaš dveh levih rok, ti UI lahko zelo pomaga.
KG-348 ::
Ogromno del je kar nekaj in ti še zaposleni težko razloži kaj sploh dela. Itak da bo tega manj. Največ se pa išče tiste, ki bi delali z ljudmi. Ko bi nas vsaj plačali primerno.

Reagiraš kot nekdo, ki zaradi dreves ne vidi gozda. To kar sem opisal jaz, ni izguba posla za posamezne obrtnike. Mišljeno je, kot sam svoj mojster. Sicer pa sam veš, da boš težko dobil varilca, da ti zvari en manjši okvir, ne boš dobil vodovodarja, da ti zamenja en počen vijak na radiatorju itd. In če nimaš dveh levih rok, ti UI lahko zelo pomaga.
To kar si opisal je TOCNO izguba posla za razne obrtnike. Ti se vidis kot sam svoj mojster, oni pa nekoga, ki jih ne rabi vec, za dela, ki bi jih sicer placal. Pa ne samo za obrtnike, za prakticno vse branze.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: razor1911 ()
delavec44 ::
Torej, kar se mene tiče je UI izreden pomočnik (seveda se včasih tudi zmoti in na to ga je treba opozorit, in bo zmoto takoj popravil).
In kako veš kdaj se zmoti? In če to veš, ali ti je potem res v tako pomoč kot si misliš...
Ali gremo tako daleč, da isto vprašanje zastavimo 4 različnim pomočnikom in povprečimo odgovor.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: delavec44 ()
In kako veš kdaj se zmoti?Če ne znaš ovrednoti rezultata UI, potem jo uporabljaj samo za kuharske recepte, kako speči jajce na dva oka.
Saj te UI opozori, da se lahko moti. Pač moraš vedeti, kaj delaš in kakšen rezultat pričakuješ.
feryz ::
Mirator hoče povedati, da ga lahko vprašaš le take zadeve, pri katerih veš odgovor. Drugače te lahko najebe in je boljše da ga ne.
Jaz sem drugačne sorte pajac. Včeraj sva z ai ustvarila dva pravna dokumenta, enega za državni organ, enega za zasebno klientelo. Meni sta se zdela kul, verodostojna, zato sta šla naprej. Priporočeno s povratnico, seveda.
Zasebniku sem obljubil tožbo, če ne bo... in čez 14 dni jo bom tudi spisal in oddal. Bomo videli, kako bo šlo.
Jaz sem drugačne sorte pajac. Včeraj sva z ai ustvarila dva pravna dokumenta, enega za državni organ, enega za zasebno klientelo. Meni sta se zdela kul, verodostojna, zato sta šla naprej. Priporočeno s povratnico, seveda.
Zasebniku sem obljubil tožbo, če ne bo... in čez 14 dni jo bom tudi spisal in oddal. Bomo videli, kako bo šlo.
delavec44 ::
Zakaj bi ga spraševal zadeve pri katerih vem odgovor? Razumem, da je kakšno delo mogoče hitreje opravljeno. Ampak če moram vedno kontrolirati rezultat.
Zaenkrat se brezplačni večkrat zmotijo kot jaz.
Zaenkrat se brezplačni večkrat zmotijo kot jaz.

Kretencr ::

WizzardOfOZ je izjavil:
Ne vem kakšno delo si predstavljaš da bodo roboti ali robotske roke vse delale....
Npr. v avtomobilski industriji, kjer je marsikaj že robotizirano, kable in kabelske snope še vedno montirajo ročno, ker nikoli ni snop na enakem mestu za prijeti in zmontirati.
To bi bil test za robote in nekaj AI.
Za čiščenje rib. A nisi prebral posta pred mojim?
BigWhale ::
Plus, kaj nardis, ko ti postavi 10 podvprasanj, ki jih niti ne razumes? Mu reces naj ti razlozi vsako vprasanje posebaj in kaj ce potem ne razumes razlage?
Zaposliš več orodij, ki preverjajo in popravljajo drug za drugim.
Jaz sem pred dobro uro skuril 6.9 milijona tokenov za popravilo 15 bugov. Uspesno popravljenih je bilo 5. Vsi ostali so failali nekje v procesu. Popravilo posameznega buga gre nekako takole:
- coding agent prevzame bug report
- agent napise teste, ki failajo, in morajo po popravilu it skozi
- poisce se root cause za bug, in se ga popravi
- pozene se teste, ce testi passajo, gre stvar v kontrolo
- review agent prevzame fix, ga preveri, ce kaj ni ok sestavi porocilo
- revision agent prevzame to kar je review agent zavrnil
- review agent ...
...
- coordinator prevzame fix, ki je bil preverjen in ga integrira
- coordinator pozene teste, ki stestirajo vse skupaj
- ce gre kaj narobe gre to spet v revision, in pol v review
Faili so bili trivialni in v naslednji ure sem odpravil vse. Trivialni v smislu dela ampak precej manj trivialni v smislu arhitekture. Potrebno se je bilo odlocit nekaj in ce prepustis to odlocitev novemu agentu, dejansko ne ves vec kaj dobis ven. Vmes sem poslal Anthropicu en bug report, ker so trije agenti narobe razumeli navodila, claude code je na sreco to sam detektiral.
Meni se je ze dogajalo, da agent ni znal pozicionirat gumba na obrazcu in je na koncu obupal in pobrisal gumb. Ker je potem crknil test, je test popravil z 'aja gumba ni vec, tega testa ne rabim' in je pobrisal se test.
Poleg tega, da ne ves kaj tocno bos dobil ven, ce vse prepustis agentom, je tukaj se vprasanje koliko te bo to stalo.
Govoriva o tem, da lahko orodje pohitri razvoj za vsaj velikostni razred, če ne dva. Narčtovalci SW-ja so še vedno izjemno uporabni in koristni - celo nujni bi rekel. Ampak kar naenkrat ne rabiš več treh analitikov, dveh načrtovalcev in 20 razvijalcev (plus še vsaj 3 ali 4 middle managerje), ampak je dovolj morda pet ljudi - par da analizira in načrtuje in dva ali trije najboljši, ki pišejo prompte in preverjajo kodo ter testirajo. Zdaj, lahko teoretiziraš in rečeš - saj bo, tistih 20 preveč bo že dobilo šiht drugje. Kje? Še pred AI je panoga začela stagnirati. Sedaj imaš pa kar naenkrat tech, ki ti manpower zahtevo zniža vsaj za faktor 5, če ne še več. Vsi ne bodo izgubili služb. Večina bo pa morala začeti delati _kaj drugega_. Saj "learn to code" je tudi bil namenjen tistim "zgubam" ki so bili v neperspektivnih poklicih. No, sedaj je prišlo to tudi v naše vode. Jaz vidim sedaj pri sebi. Imam isti output, rabim pa 10x manj časa. Kako se bo izšlo? Ali bo prišlo do cenovne vojne in bom izgubil večino dohodka, ali pa bodo preprosto začeli to početi sami in-house. Vsaj kar se tiče programiranja. Vzdrževanje infrastrukture, serverjev je zaenkrat "še varno"![]()
Ko smo s kocij presli na avtomobile nismo zaradi tega porabili manj casa za potovanja. V bistvu se je zgodilo ravno obratno. Zaradi avtomobilov smo za potovanja porabili bistveno vec casa in bistveno vec potujemo. Na kratke, srednje, in dolge razdalje.
Katera panoga je pred AI zacela stagnirati? Razvoj programske opreme? Nikjer ni bilo nobene stagnacije. Dogajajo se ups and downs, primarno zarad corpo/shareholder bullshita, iz dneva v dan je pa kolicina programja samo rastla.
A bo vecina razvijalcev zaradi AI ostala brez sluzb? Na dolgi rok, morda. Realno pa se mi zdi, da se bo samo spremenila narava dela in zahtevani output.
Pa se to samo pod pogojem, da se bodo LLMi izboljsevali se naprej in ne bomo prisli v situacijo, kjer bodo LLMi pljuvali ven crne skatle za katere nihce vec ne bo vedel kako delujejo in kako se jih popravi, ce enkrat crknejo.
Kaj se bo zgodilo s podjetjem, kjer si bo direktor sam napisal racunovodski program in bo oddajal napacne bilance in izracune plac? Kdo mu bo preveril, da njegov software deluje prav?
Eno je, da si s pomocjo AI orodij spises neko manjso aplikacijo, ki ti olajsa neko vsakdanje opravilo. Nekaj za kar tko al tko ne bi nikogar placal. Drugo pa je, da si nardis neko vecjo stvar od katere je odvisno poslovanje podjetja, ali pa zivljenja drugih.
PROTEINSKI ::
To si dobro povedal. One-man-band bo težko peljal neko večjo stvar, bo pa namesto 30 ljudi tam 5 ljudi. Zadeva se bo pomoje zgodila bolj mehko kot si predstavljamo, nihče noče kaosa ali kake revolucije, kjer se bo zažigalo datacentre. V prehodnem obdobju pričakujem veliko nekega pohabljanja SI orodij, pozneje pa si bomo verjetno že lahko nalili čistega vina. Se vidimo na zavodu za zaposlovanje. Pa lep pozdrav.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: PROTEINSKI ()
IgorCardanof ::
Plus, kaj nardis, ko ti postavi 10 podvprasanj, ki jih niti ne razumes? Mu reces naj ti razlozi vsako vprasanje posebaj in kaj ce potem ne razumes razlage?
Zaposliš več orodij, ki preverjajo in popravljajo drug za drugim.
Jaz sem pred dobro uro skuril 6.9 milijona tokenov za popravilo 15 bugov. Uspesno popravljenih je bilo 5. Vsi ostali so failali nekje v procesu. Popravilo posameznega buga gre nekako takole:
- coding agent prevzame bug report
- agent napise teste, ki failajo, in morajo po popravilu it skozi
- poisce se root cause za bug, in se ga popravi
- pozene se teste, ce testi passajo, gre stvar v kontrolo
- review agent prevzame fix, ga preveri, ce kaj ni ok sestavi porocilo
- revision agent prevzame to kar je review agent zavrnil
- review agent ...
...
- coordinator prevzame fix, ki je bil preverjen in ga integrira
- coordinator pozene teste, ki stestirajo vse skupaj
- ce gre kaj narobe gre to spet v revision, in pol v review
Faili so bili trivialni in v naslednji ure sem odpravil vse. Trivialni v smislu dela ampak precej manj trivialni v smislu arhitekture. Potrebno se je bilo odlocit nekaj in ce prepustis to odlocitev novemu agentu, dejansko ne ves vec kaj dobis ven. Vmes sem poslal Anthropicu en bug report, ker so trije agenti narobe razumeli navodila, claude code je na sreco to sam detektiral.
Meni se je ze dogajalo, da agent ni znal pozicionirat gumba na obrazcu in je na koncu obupal in pobrisal gumb. Ker je potem crknil test, je test popravil z 'aja gumba ni vec, tega testa ne rabim' in je pobrisal se test.
Poleg tega, da ne ves kaj tocno bos dobil ven, ce vse prepustis agentom, je tukaj se vprasanje koliko te bo to stalo.
Zelo tezko verjamem, da v temle opisu gre za kakega state of the art modelov. Kateri model je to?
Retail investor, Simp, Crypto analyst, Cardano hejtr
Ne odgovarjam na DM.
Ne odgovarjam na DM.

BW, katarega agenta si to uporabil. Ker tole je malo čudno, da bi toliko toknov porabil, pa nič pametnega naredil (oziroma še pobrisal gumb stran).
Torej, kar se mene tiče je UI izreden pomočnik (seveda se včasih tudi zmoti in na to ga je treba opozorit, in bo zmoto takoj popravil).
In kako veš kdaj se zmoti? In če to veš, ali ti je potem res v tako pomoč kot si misliš...
Ti dam primer.
Želel sem izračunati presek dveh simetral v 3d prostoru. ChatGPT mi je najprej dal rešitev presečišča v x-y ravnini, ko pa sem ga opozoril, da iščem v 3d prostoru, se mi je (kot je že v navadi pri vseh UI) lepo opravičil, priznal svojo napako in podal razlago, ki pa je bila pravilna.
DamijanD ::
Na eni strani to, na drugi pa baje (nisem preveril, koliko uporabni/dodelani dejansko so ti programi) to:
V začetku oktobra 2026 je razvijalec Brandon Thomas (projekt ArtCraft) z uporabo umetne inteligence (predvsem Anthropicovega modela Claude Opus 5.5) ustvaril odprtokodne (open-source) klone sedmih glavnih Adobe programov:
PhotoCraft -> Photoshop
VectorCraft -> Illustrator
FilmCraft -> Premiere
LightCraft -> Lightroom
EffectCraft -> After Effects
DesignCraft -> InDesign
PrintCraft -> Acrobat Pro
IgorCardanof je izjavil:
Zelo tezko verjamem, da v temle opisu gre za kakega state of the art modelov. Kateri model je to?
Opus 5.5, do kaj bolj state of the art nimam dostopa. :>
Ah, se screenshots ...
https://imgur.com/a/zL1JDO2
WizzardOfOZ je izjavil:
BW, katarega agenta si to uporabil. Ker tole je malo čudno, da bi toliko toknov porabil, pa nič pametnega naredil (oziroma še pobrisal gumb stran).
To sta bila dva razlicna dogodka. Brisanjem gumba je bilo pred nekaj casa, ampak tud zdaj se vcasih dogajajo cudne stvari.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: BigWhale ()

A ti daš navodila, kaj naj naredi opusu 5.5 potem ti pa on vse dela?
Jaz dam opusu 5.5 navodila in greva skozi vse kar mora narediti, se napišejo konkretna navodila in taski (ki so zelo majhni, tako da so lažje popravljivi), samo delo workerja mi pa potem naredi opus 4.8, ki je za samo popravljanje in programiranje dovolj. Sem opazil, da če opus napiše navodila in taske za opus 4.8, to potem vedno pije vodo in dela z izredno malo napak.
Jaz dam opusu 5.5 navodila in greva skozi vse kar mora narediti, se napišejo konkretna navodila in taski (ki so zelo majhni, tako da so lažje popravljivi), samo delo workerja mi pa potem naredi opus 4.8, ki je za samo popravljanje in programiranje dovolj. Sem opazil, da če opus napiše navodila in taske za opus 4.8, to potem vedno pije vodo in dela z izredno malo napak.
WizzardOfOZ je izjavil:
A ti daš navodila, kaj naj naredi opusu 5.5 potem ti pa on vse dela?
Torej, za resevanje samga ticketa je navodilo v ticketu, pa vcasih se v komentarjih, ko za kaksne vecje tickete delam kak dodaten research. To navodilo je praviloma vedno komplet: opis buga, kje nej se gleda, na kaj treba pazit in je vecinoma zgenerirano s pomocjo LLMja.
Potem imam pa dva skilla:
- triaza, razvrsti buge po prioriteti, in jih grupira po skupinah, ki se lahko paralelno izvajajo, to zapise v en file
- bug swatting, vzame ta file in potem nardi workflow po agentih in pove agentom kaj morjo narest.
V skillu imam dost grobe smernice, v stilu kako poganjat teste, stvari, ki jih agenti ne smejo delat (cesar ne upostevajo vedno hehe), vse ostalo pa spise orkestrator agent.
Kar se tice samega modela, sem ravno vceraj mal spreminjal zadeve, da mi za review in za integracijo uporablja Haiku, za implementacijo pa Opus.