» »

Umetna inteligenca

Umetna inteligenca

Temo vidijo: vsi
««
42 / 43
»»

Kayzon ::

Lets goo ai sestreee

BmoQuh ::

Dajte to malo bolj resno prijavljati, če je mogoče, ne samo neke strahoblačke...

pegasus ::

Stane2 je izjavil:

The creators claim translation accuracy of up to 94.6% for cats and 92.3% for dogs. The collar costs $119.
To je butasto, ker živali veliko več dajo na body language kot na glas in zvok kot mi, pa je že pri človeški vrsti ta procent kar grozno velik.

bambam20 ::

Claude je tudi v redu.

Počasi se čisti. Vprašanje, kam se bo OPEN AI usmeril, ker kot splošna AI ne preživel. Ne more s temi svojimi blodnjami, ko ti ne zna poiskat pravilno niti, kdaj pelje naslednji vlak, kdaj se predvaja določen film v Cineplexxu, Mariboxxu itd.. če ne more niti osnovnih zadev..

gen Maister ::

Domači oblak in domači jezikovni model

https://ars.rtvslo.si/podkast/jezikovni...

gen Maister je izjavil:

Domači oblak in domači jezikovni model
https://ars.rtvslo.si/podkast/jezikovni...

Go Savodnik! ;)

Kockar ::

Kayzon je izjavil:

Lets goo ai sestreee

MS so vecinoma indijci, za katere je znacilno da vsako malenkost sprasujejo copilot. Ko jim zmanjka tokenov gredo drugim pisat po slacku in klicarit.

https://www.nextplatform.com/compute/20... ... kar zanimivo branje. Datacenter operaterji pravijo, da jim je ozko grlo pomanjkanje štromarjev ;) Odlična priložnost za vse domače obrtnike ...

pujsekpepe ::

Sam zelene karte za zda ne bos dobu. Nic ni problem. Odprejo vrata azijcem in afticanom pa majo dost stromarjev

Najbrž lepo ampak to najbrž ni novo.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: BmoQuh ()

Hah, toliko o objektivnih LLMjih: https://lenz.io/research/llm-disagreeme...

Mmmm... predstavljajte si užitek ljudi, ki dobesedno dihajo AI:

LeQuack ::

Tudi na Finance pravijo, da se ne splača več študirati računalništvo.
https://www.finance.si/manager/se-se-sp...
Quack !

dronyx ::

Najprej sem mislil da je zajebancija, samo sem zasledil sedaj že večkrat kot novico, da je neka firma dobila mesečni račun za 500 MIO USD za uporabo Claude, ker so imeli zaposleni neomejen dostop. :))

Bodo očitno morali vklopiti SMS opozorila, ko recimo presežeš milijon na mesec ali kaj takega.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: dronyx ()

OutOfTheBox ::

bambam20 je izjavil:

Claude je tudi v redu.

Počasi se čisti. Vprašanje, kam se bo OPEN AI usmeril, ker kot splošna AI ne preživel. Ne more s temi svojimi blodnjami, ko ti ne zna poiskat pravilno niti, kdaj pelje naslednji vlak, kdaj se predvaja določen film v Cineplexxu, Mariboxxu itd.. če ne more niti osnovnih zadev..

Kako ne? Meni je povedal točno tako kot je.

Za Cineplexx Koper je naslednja projekcija danes, petek 29. 5. 2026, glede na trenutni čas pri nas, 10:08, film:

Ovce detektivke — ob 16:00.

Naslednji termini za tem so:

Ura Film
16:30 Tafiti
17:30 Michael
17:45 Vojna zvezd: Mandalorec in Grogu

Naslednji vlak iz Jesenic v LJ. Vprašal sem ga ob 10:13.

Naslednji vlak Jesenice → Ljubljana danes odpelje ob 11:19.

Vlak: RG 313
Odhod: Jesenice 11:19
Prihod: Ljubljana 12:27
Trajanje: približno 1 h 08 min.

bm1973 ::

https://x.com/escanorreloaded/status/20...

Umetna inteligenca že dražja od ljudi.

ChatGPT ne bo več zastonj, Anthopic bo tudi nabil cene, baje za 27x...
Hlapci! Za hlapce rojeni, za hlapce vzgojeni, ustvarjeni za hlapčevanje.
Gospodar se menja, bič pa ostane, in bo ostal za vekomaj; zato, ker je hrbet
skrivljen, biča vajen in željan! [Ivan Cankar]

Povzetek:
Anthropic je zbral 65 milijard USD pri vrednosti 965 milijard USD (serija H) in uradno prehitel OpenAI (852 milijard USD) kot najvrednejši AI startup na svetu.

Voditelji kroga: Altimeter, Dragoneer, Greenoaks, Sequoia (vsak >2 milijardi USD) + strateški partnerji za čipe: Samsung, SK Hynix, Micron
Rast: Vrednost se je skoraj potrojila s 380 milijard USD februarja 2026
Prihodki: Na poti do 50 milijard USD letno (80-kratnik Q1 rasti)
Namen: Zadnje zasebno zbiranje pred ICO, širitev Claude, raziskave varnosti/razumljivosti AI
Zakaj je pomembno: Po spodbudi tekmo Anthropic vs. OpenAI do javnih trgovin; naložbe v čipe kažejo na ozko grlo AI infrastrukture
Skratka: Anthropic je zdaj jasen vodja po vrednosti v AI, z ogromnim kapitalom za tekmo tako v zmogljivostih kot varnosti pred verjetno IPO kasneje letos.

OutOfTheBox ::

bm1973 je izjavil:

Anthopic bo tudi nabil cene, baje za 27x...

in izgubil 99% trga?

ChatGPT ne bo več zastonj

Drži. ChatGPT bo (oz. je) integriral reklame v zastonjsko in verjetno GO verzijo.

Zgodovina sprememb…

bm1973 je izjavil:

ChatGPT ne bo več zastonj, Anthopic bo tudi nabil cene, baje za 27x...

Za resno delo tako ni zastonj.

OutOfTheBox je izjavil:

bm1973 je izjavil:

Anthopic bo tudi nabil cene, baje za 27x...

in izgubil 99% trga?

ChatGPT ne bo več zastonj

Drži. ChatGPT bo (oz. je) integriral reklame v zastonjsko in verjetno GO verzijo.

Vprašanje kam se bodo pri Open ai usmerili, ker Gemini integriran v Google, cgrome ga prehiteva. Claude je za kodo, ..

Ne vem kakšna je prihodnost Chat GPT-ja. Po moje slaba.

OutOfTheBox je izjavil:

bambam20 je izjavil:

Claude je tudi v redu.

Kako ne? Meni je povedal točno tako kot je.

Za Cineplexx Koper je naslednja projekcija danes, petek 29. 5. 2026, glede na trenutni čas pri nas, 10:08, film:

Ovce detektivke — ob 16:00.

Naslednji termini za tem so:

Ura Film
16:30 Tafiti
17:30 Michael
17:45 Vojna zvezd: Mandalorec in Grogu

Naslednji vlak iz Jesenic v LJ. Vprašal sem ga ob 10:13.

Naslednji vlak Jesenice → Ljubljana danes odpelje ob 11:19.

Vlak: RG 313
Odhod: Jesenice 11:19
Prihod: Ljubljana 12:27
Trajanje: približno 1 h 08 min.

Chat gpt moraš met ločeno aplikacijo. Pri IA v chromu ne rabiš. Plus dela neomejeno, GPT ne dela. Plus moraš vklopiti iskanje po speltu ločeno ( v AI v googlu ne )..

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: bambam20 ()

delavec44 ::

Tudi jaz sem za osebno rabo preklopil na Gemini iz ChatGPT. Par odtenkov boljši. Še boljši je pa Grok ampak ima na free planu preveč omejitev.

delavec44 je izjavil:

Tudi jaz sem za osebno rabo preklopil na Gemini iz ChatGPT. Par odtenkov boljši. Še boljši je pa Grok ampak ima na free planu preveč omejitev.

Če dela bolje v brskalniku, ker išče dejansko po ruadnih straneh. GPT bo zagotovo narobe iskal.

GPT je odličen za slike.

Claude je drgač v redu. Boljši GPT, ki se zelo slabo razvija.

Evo ti, v obraz! :D

Fermijev paradoks in umetna inteligenca:

Ko so model umetne inteligence prosili, naj oceni, zakaj nezemljani nikoli niso stopili v stik z Zemljo, je analiziral teorijo "Velikega sita" (Great Filter) in kot najverjetnejšo eksistenčno grožnjo prepoznal splošno umetno inteligenco (AGI). Sklepal je, da civilizacije, ki so sposobne zgraditi superinteligentne stroje, verjetno uničijo same sebe, preden postanejo medplanetarne, kar pomeni, da človeštvo trenutno stoji natanko na pragu, kjer galaktične civilizacije običajno izginejo.

:)):)):))
No, pa naj še kdo reče, da UI neumna!??? 8-)

https://arstechnica.com/ai/2026/06/open... ... končno se spet dogaja nekaj zanimivega.

FTad ::

delavec44 je izjavil:

Kateri je najboljsi za osebno rabo, za random pogovarjanje ali pa za kaksne psiholoske vpoglede? GPT mi ratuje ponavljajoc in mi ne uspe prompta spremenit, da postane spet uporaben.

Gemini, coopilot pa dobr programira osnovne stvari

Zgodovina sprememb…

FTad je izjavil:

delavec44 je izjavil:

Kateri je najboljsi za osebno rabo, za random pogovarjanje ali pa za kaksne psiholoske vpoglede? GPT mi ratuje ponavljajoc in mi ne uspe prompta spremenit, da postane spet uporaben.

Menda se je preveč zapekel!?? Tako kot se zapeče zaslon? Ali pa je prišel do tvojih (mentalnih) meja in jih ne zna prebiti!??
Lahko malo spremeniš njegov algoeitem! To se da dovolj enostavno.. vneseš neke nove zadeve, npr. Zdravo življenje, malo humora iz Youtuba, malo drajsanja, mali laikanja in zadeva (algoritma) se razširi! :))
Seveda pa lahko preskočiš na drugega ponudnika in preizkusiš novo firmo! ;)

gen Maister je izjavil:

FTad je izjavil:

delavec44 je izjavil:

Menda se je preveč zapekel!?? Tako kot se zapeče zaslon? Ali pa je prišel do tvojih (mentalnih) meja in jih ne zna prebiti!??
Lahko malo spremeniš njegov algoeitem! To se da dovolj enostavno.. vneseš neke nove zadeve, npr. Zdravo življenje, malo humora iz Youtuba, malo drajsanja, mali laikanja in zadeva (algoritma) se razširi! :))
Seveda pa lahko preskočiš na drugega ponudnika in preizkusiš novo firmo! ;)

Tvoj reply je povsem neuporaben

FTad je izjavil:

Gemini v chromu. Pa claude je tud dober. Kratek in jedrnat in se dela norca iz Gpt-ja .

Gemini nano (ali kako se reče) ste že zares potestirali in uporabljate? Menda se da dol iz hf potegniti dekriptane uteži za v llama-cpp?

Za tiste,živite pod kamnom.

Anthropic "premagal" OpenAI
V ta prestižni klub se bo, kot vse kaže, kmalu uvrstil tudi Anthropic, ki bo prvo javno ponudbo delnic (IPO) predvidoma izpeljalo ob koncu leta. Podjetje, ki stoji za klepetalnim robotom Claude, je v četrtek sporočilo, da je zbralo še 65 milijard dolarjev svežega kapitala, kar pomeni, da je Anthropic zdaj vreden že 965 milijard dolarjev. S tem je postal najvrednejše UI-zagonsko podjetje in je prehitelo tudi svojega tekmeca OpenAI (in njegov ChatGPT), ki je vreden približno 850 milijard. "Claude postaja vedno bolj nepogrešljiv za naše stranke. Neutrudno si prizadevamo, da bi bila orodja, kot sta Claude Code in Cowork, še uporabnejša, zmogljivejša in bolje prilagojena njihovim potrebam," je na blogu zapisal finančni direktor Anthropica Krishna Rao.

BmoQuh je izjavil:

Gemini nano (ali kako se reče) ste že zares potestirali in uporabljate? Menda se da dol iz hf potegniti dekriptane uteži za v llama-cpp?

Nano bana je loceno za filme pa slike.

Jaz uporabljam od gpt imagen 4o.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: bambam20 ()

Prav gemini nano sem mislil, ne nanobanano, dobro poudariti. Saj mi je bilo nenavado, zato sem vprašal. Sam ne uporabljam nič 'umetniškega', žal :(

BmoQuh je izjavil:

Prav gemini nano sem mislil, ne nanobanano, dobro poudariti. Saj mi je bilo nenavado, zato sem vprašal. Sam ne uporabljam nič 'umetniškega', žal :(

Se opravičujem. Jaz za splošno uporabljam Gemini diretkno v iskalni vrstici Chromea in ne kot ločeno aplikacjo, potem Claude, GPT ( slike , ideje),.

bambam20 je izjavil:

FTad je izjavil:

Gemini v chromu. Pa claude je tud dober. Kratek in jedrnat in se dela norca iz Gpt-ja .

Kaksen poseben razlog, da poudaris, v chromu? Ali pac samo, ker sam uporabljas chrome in ne direkt aplikacijo npr na mobiju? A je res potem Gemini manj "nerfed" od GPT-ja?

Ne, lušten convenience je, recimo...

Search engine: Claude
Shortcut: @claude (or !c)
URL with %s in place of query: https://claude.ai/new?q=%s

delavec44 ::

Gemini v Android Autu. Tam imaš čas za čvekanje :D

Loool ... tole se ne bo dobro končalo:

Se mi zdi da se nam bo še kolcalo po Musku ... je od vseh teh norcev še najbolj normalen.

FTad je izjavil:

Kaksen poseben razlog, da poudaris, v chromu? Ali pac samo, ker sam uporabljas chrome in ne direkt aplikacijo npr na mobiju? A je res potem Gemini manj "nerfed" od GPT-ja?

Seveda je razlog, ker večina misli, da je enako, ali uporabimo gemini v iskalni vrstici kot iskanje s pomočjo umetne inteligence ali ločeno aplikacijo. Prvi ima polni dosotp do informacij, druga verzija nima.

Joj no, to je zdaj govor o Chrome iskalni vrstici ali Google iskalni vrstici (ker ni isto), ker nastavitev zgoraj je za Chrome iskalno vrstico, da sam preklopiš med 'iskalnimi pogoni' in te vrže v dejanski ai chat web, ne pa Google quick ai response.

BmoQuh je izjavil:

Joj no, to je zdaj govor o Chrome iskalni vrstici ali Google iskalni vrstici (ker ni isto), ker nastavitev zgoraj je za Chrome iskalno vrstico, da sam preklopiš med 'iskalnimi pogoni' in te vrže v dejanski ai chat web, ne pa Google quick ai response.

Nič ni quick.. Je pa natančen.. Tako kot se od AI pričakuje, da ne halucinira.

bambam20 je izjavil:

Nič ni quick.. Je pa natančen.. Tako kot se od AI pričakuje, da ne halucinira.

WTF - očitno spet govorimo čisto različne stvari. Sprašujem, kako imaš urejeno v 'Chrome', kot navajaš - je to spletna stran ali kot search engine ali addon ali kaj četrtega? Brez skrbi, še zadnji plačljiv gemini pro je potrebno tu in tam 'okregati', ker ga občasno serje in se izgovarja na zastarelo statično znanje in ne gre avtomatsko iskat po webu, recimo. Sicer pa pustimo, meni se ne ljubi tu razlagati vsakega vprašanja in iskati razjasnitev na forumski 'nerazumljenosti', bom raje vprašal gemini, kaj si mislil :D

Evo, gemini je potrdil to, kar sem jaz navedel za @claude - in zdaj? :D
"Jaz za splošno uporabljam Gemini diretkno v iskalni vrstici Chromea in ne kot ločeno aplikacjo..." - Za vsakodnevna, splošna iskanja in vprašanja uporablja Gemini. Pomembno je to, da ga ne uporablja na uradni spletni strani (ali v aplikaciji), ampak zgolj preko bližnjice v naslovni vrstici brskalnika Chrome (način z vpisom @gemini).

Zgodovina sprememb…

c23po ::

Prišli smo na stopnjo, ko umetno inteligenco sprašujemo kaj je sogovorec hotel povedati. Samo še ena stopnja je: spraševati, kaj bo človek povedal.
Srašljivo.
Računalniki nimajo spominov.

:))Good one

We are so cooked

Ai sestre?!

Hackers Simply Asked Meta AI to Give Them Access to High-Profile Instagram Accounts. It Worked

https://www.404media.co/hackers-simply-...

Kdor ima tik tok, mogoce zacetek poka:
https://vm.tiktok.com/ZNR77VPWf/

Slabo, da so porabili toliko tokenov za zmanjšanje lastne produktivnosti.

Vsi smo najebali zaradi počasnosti, šele ko je Anthropic šel na SpaceXAI Colossus 1, je postalo spet znosno. In nagrajevano. Prej pa vsi zaradi nekega SJW gor...

Zgodovina sprememb…

Kayzon je izjavil:

Ai sestre?!

Hackers Simply Asked Meta AI to Give Them Access to High-Profile Instagram Accounts. It Worked

https://www.404media.co/hackers-simply-...

Meta IA je zelo omejena. na žalost. Kot mala sestrica, ki spusti neznanca v stanovanje, ker ji je ponudil sladkarije. Žal.

Oh ja, oh ne...

Exclusive: Nvidia snaps up Kumo AI in latest acquisition

x

x

From left: Kumo AI cofounder and CEO Vanja Josifovski, cofounder and head of engineering Hema Raghavan, and cofounder and chief scientist Jure Leskovec.

Courtesy of Kumo AI
Nvidia has acquired Kumo AI, a small, four-year-old startup that develops foundation models designed to make accurate business predictions, according to two sources familiar with the deal.

The Mountain View, Calif-based startup had received $37 million in venture capital funding in two 2022 rounds from investors including Sequoia Capital. Its models have been used so far by companies including food delivery app DoorDash, Reddit, and U.K. grocery chain Sainsbury's.

As Fortune 's Jeremy Kahn reported last year, Kumo's RFM model could do far more than traditional, time-consuming predictive analytics. The model could instantly tackle predictions around everything from customer churn to credit default risk without any additional training.

"With the foundation model, you point it to your data, you define what you mean by churn, and a second later, you get the prediction," Jure Leskovec, the Stanford University computer scientist who cofounded Kumo in 2022 and served as its chief scientist, told Kahn at the time.
Nvidia has been on an M&A spree of over 100 startups over the past couple of years, as it looks to fill in its full-stack AI ecosystem. Notably, Nvidia acquired key technology assets and plucked key personnel from AI inference company Groq in a $20 billion "acqui-hire" agreement in December 2025. It also acquired data semantics company Illumex in February 2026, and spent $700 million to acquire orchestration software company Run.ai in April 2024.

Zgodovina sprememb…

Jure? Jure? Ni bil ta Jure na tem forumu? Jure = jype?
Ne ni pravi, nas forumski je bil kolesar in roker

Zgodovina sprememb…

««
42 / 43
»»

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Anthropic opozarja, da se bo umetna inteligenca kmalu sama izboljševala (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
5210688 (5964) c3p0
»

GPT-5.2 je tu (strani: 1 2 )

9011558 (3932) kriptobog
»

O tveganjih in stranskih učinkih se posvetujte s ChatGPT Healthom

395994 (3572) ToniT
»

Strokovnjaki za umetno inteligenco postali zvezdniki