ZOTKS - V Združenih arabskih emiratih se je včeraj končala 57. mednarodna kemijska olimpijada, na kateri so nastopali tudi štirje slovenski predstavniki in prav vsi osvojili kolajne. V hudi konkurenci 354 tekmovalcev iz 90 držav je Aljaž Erman (Gimnazija Kranj) osvojil srebrno medaljo, Tisa Lombar, Vid Kodrič (oba Gimnazija Vič) in Gašper Čadež (Gimnazija Škofja Loka) pa bronaste medalje. Aljaž Erman je osvojil izvrstno 47. mesto in le malo zaostal za zlato medaljo (podelili so jih 40). Absolutni zmagovalec je postal Zilu Song iz Kitajske, drugo mesto pa je dosegel češki tekmovalec Vaclav Verner.
Kot je že v navadi, je olimpijada obsegala dva tekmovalna dneva. Prvi tekmovalni dan je bil namenjen teoretičnemu znanju, kjer so imeli tekmovalci pet ur časa za rešitev več nalog iz vseh področij kemije. Drugi tekmovalni so imeli prav toliko časa na voljo v laboratoriju Univerze Združenih arabskih emiratov (UAEU) za rešitev eksperimentalnih nalog. Preostale dni so tekmovalci spoznavali državo gostiteljico in sotekmovalce s celega sveta.
Slovensko ekipo usposabljajo sodelavci ljubljanske kemijske fakultete, organizacijski del pa vsako leto pokrije Zveza za tehnično kulturo Slovenije (ZOTKS). Prihodnje leto bo tekmovanje v Uzbekistanu, nanj pa se bodo uvrstili najboljši tekmovalci z izbirnih tekmovanj in priprav, ki bodo potekala celo leto. Vstopnica v izbirni postopek je dober rezultat na državnem tekmovanju preteklo leto ali priporočilo mentorja na šoli.
Novice » Znanost in tehnologija » Na 57. mednarodni kemijski olimpijadi vsi Slovenci do medalj

mtosev ::
Čestitke.

Core i9 10900X, ASUS Prime X299 Edition 30, 32GB 4x8 3600Mhz G.skill, CM H500M,
ASUS ROG Strix RTX 2080 Super, Samsung 970 PRO, UltraSharp UP3017, Win 11 Pro,
Enermax Platimax 1700W | moj oče darko 1960-2016, moj labradorec max 2002-2013
ASUS ROG Strix RTX 2080 Super, Samsung 970 PRO, UltraSharp UP3017, Win 11 Pro,
Enermax Platimax 1700W | moj oče darko 1960-2016, moj labradorec max 2002-2013

fikus_ ::
Čestiteke.
Sedaj sledi faks in potem je vprašanje, ali bodo SLO firme sposobne jim dati dovolj velik izziv na delovnem mestu in plačo.
Sedaj sledi faks in potem je vprašanje, ali bodo SLO firme sposobne jim dati dovolj velik izziv na delovnem mestu in plačo.
Učite se iz preteklosti, živite v sedanjosti in razmišljajte o prihodnosti.
PS Ne odgovarjam trolom in provokatorjem!
PS Ne odgovarjam trolom in provokatorjem!

FireSnake ::
Za pametne in delovne ljudi se tudi dobra plača najde.
Brez skrbi.
Brez skrbi.
Poglej in se nasmej: vicmaher.si

redomega ::
Pognal sem prvo vpršanje prve naloge skozi chatgpt. Po dobri minuti izpisovanja enačb mi je ven vrgel "Under the given conditions (400 °C and 100 bar), the equilibrium molar conversion of nitrogen to ammonia is approximately 0.065% from a stoichiometric mixture.". To je sicer 10x manj kot je pravilni odgovor (66%), tako da sem verjetno napačno prepisal eno od konstant, but holly shit.
Ne vem, če bi bilo bolje imeti ChatGPT v sredni šoli ali ne. Po eni strani bi mo takoj razložil skoraj vsa vpršanja, ki so me takrat tarnala. Po drugi pa - ne vem če bi se mi sploh dalo učiti, če lahko rezultate zame pridobit AI.
Otroci dandanes so v hudi godlji, kaj narediti. Damned if you do damned if you dont.
Ne vem, če bi bilo bolje imeti ChatGPT v sredni šoli ali ne. Po eni strani bi mo takoj razložil skoraj vsa vpršanja, ki so me takrat tarnala. Po drugi pa - ne vem če bi se mi sploh dalo učiti, če lahko rezultate zame pridobit AI.
Otroci dandanes so v hudi godlji, kaj narediti. Damned if you do damned if you dont.

FireSnake ::
Osnovnih principov se vedno splača učiti.
Ker potem lahko pametno vprašaš (če že ne drugega).
Ker potem lahko pametno vprašaš (če že ne drugega).
Poglej in se nasmej: vicmaher.si
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: FireSnake ()
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
» | S kemijske olimpijade vsi z bronomOddelek: Novice / Znanost in tehnologija | 2513 (1679) | hamza |
» | Sloveniji dve srebrni medalji na evropski olimpijadi iz eksperimentalnih vedOddelek: Novice / Znanost in tehnologija | 5580 (4600) | Bencc |
» | Na biološki olimpijadi že druga zlata medalja letosOddelek: Novice / Znanost in tehnologija | 4326 (3987) | Pika na i |
» | Fiziki štirikrat bronastiOddelek: Novice / Znanost in tehnologija | 4600 (3888) | elfin |
» | Slovenija do brona na mednarodni biološki olimpijadiOddelek: Novice / Znanost in tehnologija | 8802 (7631) | AnWar |