» »

Na Kitajskem gotovina izginja

1
2
»

energetik ::

Miki N je izjavil:

A veste kaj je največja grožnja Bitcoinu in ostalim "svobodnim kovancem"?

Ravno ukinitev gotovine.

Enkrat ko bodo ukinili keš se bo začela masovna migracija na mainstream promovirane "CBDCje" - z vso propagandno in ... zakonsko mašinerijo zadaj.

Enkrat ko bodo Normiji šli na to o bitcoinu niti razmišljali ne bodo več - ne bodo se več zajebavali z alternativami. Skrivati pa itak nimajo kaj, ane.
Imam diametralno nasprotno mnenje.
vires in numeris

starfotr ::

denabiker je izjavil:

Pri nas še dolgo ne more to biti, prvo morajo omrežje zrihtat, da bo stabilno. Pa da bo neka redundanca. Ne pa vsake toliko časa izpadi, pa da ne omenjam, ko pride kakšne neurje, pa smo brez elektrike, ali pa prišel žled, pa smo bili brez elektrike 3 dni. Jebala te stara infrastruktura še iz časov Juge pa nobenega vlaganja, hiše pa rastejo, toplotne se montirajo, recimo pri tašči je napetost pod 200V, pa sosed zalaufa cirkular pa utripa vse skupaj. Noben pa noče krit stroške zaradi nihanj napetosti, saj elektronika tudi crkuje prej zaradi nihanj in špic.

Zakaj bi omrežje nadgrajevali, če je poraba baje vedno manjša?

gus5 ::

starfotr je izjavil:

Gotovina brez zaledja zlata ni vredna nič. Samo zaupanje jo drži pokonci.
Tudi tržna vrednost zlata brez zaupanja je enaka - NIČLI. :|

gus5 je izjavil:

starfotr je izjavil:

Zlato ima podlago za vrednost - v fiziki. Bitcoin ima podlago v matematiki. Fiat ima podlago v državni represiji in vojski.
Fizike in matematike se ne da spreminjati. Države pa propadajo in se spreminjajo. Zato vrednost zlata ali bitcoina nikoli ne more pasti na nič, fiat valuti pa z zlahkoto - in tudi dejansko bo padla, prav vsaka. Kot do zdaj že stotine fiat valut v zgodovini.
vires in numeris

energetik je izjavil:

gus5 je izjavil:

starfotr je izjavil:

Zlato ima podlago za vrednost - v fiziki. Bitcoin ima podlago v matematiki. Fiat ima podlago v državni represiji in vojski.
Tržna vrednost nima veze s fiziko. Očitno ne ločiš med uporabno (tj. "fizično") & tržno vrednostjo.

Matematika je abstraktna veda, ki temelji na strogi logiki in deduktivnem sklepanju, zato jo obravnavamo kot mislenski ali logični sistem. Če BTC temelji na matematiki, potem temelji na miselnem (ne realnem) sistemu. Tudi njegovo vrednost "gor drži" vera oz. golo zaupanje.

Vrednost fiat valut je utemeljena v vrednosti premoženja kreditojemalcev, saj večino monetarnega agregata posamezne fiat valute "natiskajo" komercialne banke s podelitvijo kreditiv (bančništvo delnih rezerv). Osnove ekonomije.

A dej dej. Morda osnova zblojene keynesianske ekonomije.

Seveda ima tržna vrednost zlata direktno vezo s fiziko. Zlato je na Zemlji in okolici zelo redka dobrina, ki jo je drago rudariti in je ni mogoče kar enostavno naprintati. Hkrati ima izredne lastnosti glede nereaktivnosti in izgleda enako tudi po tisočletjih. To so vse fizikalne lastnosti in ravno zaradi teh lastnosti ima svojo tržno ceno.
vires in numeris

Zgodovina sprememb…

Miki N ::

Ko bodo "dacarji" prišli po profesorja mu ne bo pomagala ne matematika ne fizika. Une ključe pa bo izdal med mučenjem, ker je pusi.

energetik je izjavil:

A dej dej. Morda osnova zblojene keynesianske ekonomije.

Seveda ima tržna vrednost zlata direktno vezo s fiziko. Zlato je na Zemlji in okolici zelo redka dobrina, ki jo je drago rudariti in je ni mogoče kar enostavno naprintati. Hkrati ima izredne lastnosti glede nereaktivnosti in izgleda enako tudi po tisočletjih. To so vse fizikalne lastnosti in ravno zaradi teh lastnosti ima svojo tržno ceno.

Bančništvo delnih rezerv je "izumila" praksa, teoretično utemeljitve pa sta izdelali predvsem klasična & neoklasična ekonomska šola.

Da, zlato ima uporabno vrednost, a ga ljudje v preteklostim niso častili le zaradi njegove uporabnosti. Zlatih kraljevih kron niso izdelovali zaradi dobre električne prevodnosti zlata. Tudi redkost kovine ni v sorazmerju z njeno tržno vrednostjo. Npr. zelo uporabne kovine rodij (10x), iridij(40x), rutenij (12x) so redkejše kovine od zlata, a cenejše.

Zimonem ::

Pa kako lahko na Kitajskem to sploh Laufa saj nimajo mainfametov.

energetik je izjavil:

gus5 je izjavil:

starfotr je izjavil:

Fizike in matematike se ne da spreminjati. Države pa propadajo in se spreminjajo. Zato vrednost zlata ali bitcoina nikoli ne more pasti na nič, fiat valuti pa z zlahkoto - in tudi dejansko bo padla, prav vsaka. Kot do zdaj že stotine fiat valut v zgodovini.

BTC bo vreden 0 takoj, ko se pojavijo dovolj poceni in dovolj zmogljivi kvantni računalniki. Verjetno določeni "novodobni naftaši" zavirajo razvoj, ker imajo prevelike koristi od kripto sveta.

starfotr je izjavil:

BTC bo vreden 0 takoj, ko se pojavijo dovolj poceni in dovolj zmogljivi kvantni računalniki. Verjetno določeni "novodobni naftaši" zavirajo razvoj, ker imajo prevelike koristi od kripto sveta.
Se ga da preprogramirat, da je odporen tudi na kvantne "napade". In to še ne bo kmalu.
vires in numeris

predi ::

In koliko gotovine imate v svojih sefih zagovorniki njene uporabe? Ali je to bolj mišljeno, da greste vsak teden na bankomat in imate pri sebi pač tistih 100€?

Baja ::

hmm, potem pade tudi vse ostalo šifriranje. pozabi https, bančne ape, ...

drugače pa Post-quantum cryptography @ Wikipedia

predi je izjavil:

In koliko gotovine imate v svojih sefih zagovorniki njene uporabe? Ali je to bolj mišljeno, da greste vsak teden na bankomat in imate pri sebi pač tistih 100€?

plača al pa dve se vedno najde.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Baja ()

Toliko, da lahko grem nekam in sem mesec do 2 preskrbljen.

predi je izjavil:

In koliko gotovine imate v svojih sefih zagovorniki njene uporabe? Ali je to bolj mišljeno, da greste vsak teden na bankomat in imate pri sebi pač tistih 100EUR?
Jaz sicer nisem zagovornik (redne)uporabe, sem pa zagovornik, da obstane kot plačilno sredstvo. V denarnici imam vedno nekje 200-300EUR drobiža, za backup.
vires in numeris

Zgodovina sprememb…

socialec ::

Navajate skromno preksrbljenost na nivoju socialca ali kaj več, verjetno JE majčkena razlika?

crystal ::

raj za komuniste. ljudje ne vejo vec kaj je suverenost, kaj prinasa totalitarni nadzor... zalostno

Karamelo ::

nisem rekel da gotovine nebi smelo več bit..je nujna za primer krize, ampak ko ni krize, je brezveze, vse bi moralo iti preko appa na telefonu

na državi je da državljanom omogoči dostop do gotovine v primeru krize
na državi je da v časi brez krize omogoči vsa plačila brez uporabe gotovine

In kaj naj človek počne na Kitajskem z Bitcoiniom. Če se malo vrnemo nazaj na novico.

link_up ::

Pol pa pride na pumpo en cico in moli tisto gotovino in kupuje loto in ne vem kaj se vse....vsi pa vemo, da je ni na bankomatu dvignil. :) Pac kesh je passe, pa ce vam je prav ali ne...zdaj si lahko pa klosar nabavi litro namest, da bi sparal. Potem se mu pac ne bo vec dovolilo
In and Out

Če ne bo mogel kupit bo pa ukradel.

link_up je izjavil:

Pol pa pride na pumpo en cico in moli tisto gotovino in kupuje loto in ne vem kaj se vse....vsi pa vemo, da je ni na bankomatu dvignil. :) Pac kesh je passe, pa ce vam je prav ali ne...zdaj si lahko pa klosar nabavi litro namest, da bi sparal. Potem se mu pac ne bo vec dovolilo

Kdo mu ne bo dovolilo?

Miki N ::

Meni se čičo s Petrola zdi prav moderen - obvalada sodobne trol tehnike za podjebavanje digitalnih avtistov. Klošarjev pa bo kvečjemu vedno več, torej ni zadeva nič passe'. Ko vam bodo ukinili denarnice boste še milo prosili pred Mercatorjem za kovančke! Jaz jih bom imel, samo vam jih ne bom dal. >:D

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Miki N ()

Furbo ::

link_up je izjavil:

A ti misliš, da vsa gotovina pride iz bankomata?
i5-13600K, Noctua NH-D15, STRIX Z790-F, 32GB DDR5, 2TB Samsung 990PRO,
Toughpower GF3 1000W, RTX3070, ALIENWARE AW3423DWF, Dell S2722QC

johnnyyy ::

crystal je izjavil:

raj za komuniste. ljudje ne vejo vec kaj je suverenost, kaj prinasa totalitarni nadzor... zalostno

Samo meni so te stvari precej fascinantne. Oni imajo komunizem, a zgleda da v njega verjamejo in zaupajo partiji - tako se takšne elektronske rešitve čedalje bolj uporabljajo. Mi imamo demokracijo, kjer je vodstvo države določimo na volitvah, a jim ne zaupamo.

gruntfürmich ::

johnnyyy je izjavil:

Samo meni so te stvari precej fascinantne. Oni imajo komunizem, a zgleda da v njega verjamejo in zaupajo partiji - tako se takšne elektronske rešitve čedalje bolj uporabljajo. Mi imamo demokracijo, kjer je vodstvo države določimo na volitvah, a jim ne zaupamo.

dobra! :))
"Namreč, da gre ta družba počasi v norost in da je vse, kar mi gledamo,
visoko organizirana bebavost, do podrobnosti izdelana idiotija."
Psiholog HUBERT POŽARNIK, v Oni, o smiselnosti moderne družbe...

tomlin ::

Denarna svoboda brez gotovine ne obstaja. Orwellovski nadzor posameznika do centa, država nadzira kaj kupuješ, z ukinitvijo gotovine.
Svoboda in enakost ni isto kot svoboda.
M. Friedman

saj tudi gotovina ni popolnoma svobodna. svobodna je samo blagovna menjava. tako da lahko kar hitro zaključiš z nadaljnimi blodnjami.

Gotovina je še bolj svobodna, kot blagovna menjava lol.
Zakaj pa misliš, da se je 'prijela'?

za gotovino mora nekdo garantirati in ostali to sprejemati, drugače je to samo potiskan papirček. poleg tega ima vsak bankovec serijsko številko.

Zgodovina sprememb…

In to je problem? Svet je poln gotovine in ljudi, ki smo jo pripravljeni sprejeti.

Precej bolj praktično od tega, da nesem svoj pridelek menjati za 50l bencina.

user123456 ::

Bitcoin = digitalna gotovina

Ne, ni.

Zlati standard in FIAT denar
M. Friedman

Blišč in beda brezgotovinske družbe
M. Friedman

Pravica do gotovine v Sloveniji še ni zapisana v Ustavo.
Obstajajo pobude in razprave, predvsem zaradi predlogov na ravni EU o digitalnem euru, vendar Slovenija ustavno še ne varuje pravice do uporabe gotovine, kot to npr. že počne Avstrija ali predlaga Nemčija (Nemci še vedno 80% plačujejo z gotovino) Nemci visoko cenijo zasebnost, zato raje uporabljajo gotovino, ne želijo, da bi jih lahko nekdo spremljal prek bančnih izpiskov.
M. Friedman

ne želijo da jih spremlja preko bančnih transakcij, a družba izredno potrošniška da jih spremlja verjetno vsaj 5 pametnih aparatov doma...
se vidi da ste bebčki vsi vi absolutni zagovorniki gotovine.

A se lahko začneš malce lepše obnašati?

Kako me pečica z malce pameti spremlja in sledi mojim potrošniškim navadam, razloži mi to no?

Ti se oklepaj plastike, pa boš morda en dan stopil na žulj kakemu politiku, ki bo pogledal na tvoj trr, kot so pogledali zaposlenim na radio 1.

nejc_nejc ::

gruntfürmich je izjavil:

ne želijo da jih spremlja preko bančnih transakcij, a družba izredno potrošniška da jih spremlja verjetno vsaj 5 pametnih aparatov doma...

No pa mi povej, zakaj se, v športni trgovini v Ljubljani, izdelki za 5000 €+, kupujejo s kešom.

nejc_nejc je izjavil:

gruntfürmich je izjavil:

No pa mi povej, zakaj se, v športni trgovini v Ljubljani, izdelki za 5000 EUR+, kupujejo s kešom.

a to se kupujejo s kešom pametne ure in ostale pametne naprave?:)) da država ne bo vedla za kaj zapravljaš denar?

Zgodovina sprememb…

1
2
»

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Kitajska začela preizkušati digitalno valuto

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
3513691 (10804) 49106
»

Bodo Američani v nedeljo ostali brez TikToka in WeChata?

Oddelek: Novice / NWO
4212697 (10704) Mr.B
»

WhatsApp dobil možnost izvajanja plačil - najprej v Braziliji (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Ostale najave
5112821 (10897) twom
»

Tudi v Sloveniji bančne storitve prek Viberja

Oddelek: Novice / Omrežja / internet
135553 (4397) Invictus

Več podobnih tem