» »

Kvasni ekstrakti: Vegemite, Marmite, Vitam-R in podobni

Kvasni ekstrakti: Vegemite, Marmite, Vitam-R in podobni

mojsterleo ::

Odpiram novo f00die temo, tokrat malo bolj dietetično, in sicer na temo kvasnih ekstraktov. Že desetletje sem velik ljubitelj. Sem pa kar dolgo časa razmišljal o tem, da bi odprl takšno temo, ampak zaradi pomanjkanja omenjenih artiklov na našem trgu v preteklosti, je šele sedaj tema dobila smisel.

Kaj so sploh kvasni ekstrakti?
V pivovarstvu in drugod uporabljajo kvas kot osnovo za produkcijo alkoholnega vrenja (fermentacije v vodi namočenih žit npr. ječmena) in s tem pijač kot je pivo.

Preostanke žit in kvasa potem v posebnem obratu prekuhajo, iz česar pridobijo tekoči ekstrakt, ki ga potem solidifirajo in mu dodajo določene arome. Tako pripravljen ekstrakt potem ustekleničijo in dobimo kvasni ekstrakt.

Kakšen je okus?
Zaradi visoke vrednosti glutamatov imajo ‘umami’ okus, ki ga še najbolje poznajo tisti, ki jedo azijske jedi. Okus bi lahko opisal kot okus sojine ali miso omake, pri nekaterih pa je izrazit blago mesnat okus.
Gre za okus, ki se ga je potrebno malo navaditi, ampak potem ko se navadiš pa je izjemno prijeten.

Kakšne so nutritivne vrednosti ekstraktov?
Zaradi načina izdelave vsebujejo več soli, ter v manjši meri - ogljikove hidrate v obliki glutamatov, beljakovine in B vitamine. Maščob in sladkorja praktično ni.
Ker se ekstrakt uporablja v izjemno majhnih količinah (porcija = noževa konica), so nutritivne vrednosti na porcijo praktično zanemarljive.

Za kaj se uporabljajo?
Lahko se namažejo na kruh ali toast, ponavadi skupaj z malo masla ali margarine.
So super alternativa marmeladam evrokremom, humusom in mnogim drugim namazom. Že izredno majhne količine imajo močan okus.
Lahko se pripravi kot napitek (čaj).
Lahko se doda v juho ali druge jedi, katerim bi želeli dodati ‘umami’ aromo.

Namazi - ekstrakti se vedno uporabljajo v majhnih količinah, saj je aroma izjemno močna (porcijsko govorimo o noževi konici).

Kratka zgodovina:
V 19. stoletju so v Nemčiji prvič pripravili koncentriran kvasni ekstrakt, v proizvodnjo pa je šel prvič v Veliki Britaniji leta 1902 produkt z imenom Marmite, narejen iz pivovarskih ostankov. Produkt je postal zelo popularen. V letu 1922 so začeli kvasni ekstrakt proizvajati v Avstraliji z nazivom Vegemite. Leta 1925 pa v Nemčiji z imenom Vitam-R. Nemcem očitno ni bil tako všeč in se v nemški kulinariki ni pojavil.

Seveda se je od takrat pojavilo še nekaj podobnih produktov, npr. Promite, Cenovis. Mi pa bi se osredotočili na zgoraj omenjene. Temo bomo sproti updejtali.

Vitam-R (125g kozarec, 7,50 eur)
Uradna stran: https://www.vitam.de/en/

Vitam-R je Nemški proizvod, zato ga je pri nas še najlažje dobiti, prodajajo ga v večjih Mercatorjih, E-Leclercu, bio trgovinah kot je Biotopic.
Namaz je lepo mazljiv in je skrajno prijetnega umami okusa, ki meji na okus po mesni pečenki. Izjemno dober na kruhu z maslom in kuhanim jajcem, čebulo, ali pa kot dodatek k jedem, še posebno za vegetarijance ki se morda želijo malo umami - mesnega okusa.
Dozira se v manjših količinah. Kozarček mi zdrži do 3 tedne. Zelo priporočam začetnikom!

Marmite (250g kozarec, 7,99 eur)
Uradna stran: https://www.marmite.co.uk/home.html

Marmite je slaven namaz, ki ga proizvajajo v Veliki Britaniji od leta 1902 naprej. Pri nas se ga dobi samo v E-Leclercu.
Namaz je lepo mazljiv in ima izjemno močno umami aromo, ki bolj spominja na slano-grenko z blagim vmesnim priokusom po mesni pečenki. Namaz ne bi priporočal začetnikom. Če ga kupite, ga uporabljajte na začetku v majhnih količinah, dokler ne ugotovite, koliko vam ustreza.

Vegemite (220g kozarec, 5,99 eur)
Uradna stran: https://vegemite.com.au/

Vegemite je slaven avstralski proizvod. Dobi se v E-Leclercu in v nekaterih bio trgovinah npr. Vegansko.si. Baje so namaz začeli proizvajati zaradi tega, ker je po prvi svetovni vojni začelo primanjkovati angleškega namaza Marmite, zato so izumili svojega leta 1922. Rivalstvo med Marmite in Vegemite še vedno živi.
Kakorkoli že. Konsistenca namaza spominja na Nutelo, okus pa je seveda drugačen. Zadeva je kar slana, ima blago mesni okus. Meni je dober in nakup priporočam. Tako kot pri Marmitu, je potrebno na začetku paziti pri doziranju.

Za konec še video posnetek, ki predstavi Marmite in Vegemite, za Vitam-R posnetka žal nisem našel. Pri nas se dobi samo osnovna verzija Marmita. Ostale (z manj soli, XO, s tartufi in s čilijem) boste morali naročiti iz tujine, saj pri nas zastopnika za vse to ni.

c3p0 ::

V Leclercu vegemita že dolgo nisem videl. Mi je pa osebno okus sicer dober. Ne razumem spakovanja v prenekaterih YT videih, kako bi naj to bilo gnusno. Mi pa ne sede, ker mi je preveč slan. Še na papirnato tanko namazan mi je že preveč.

Marmite mi je malo boljši, ker je manj slan, bolj tekoč, a ga tudi ne jem.

Žena oboje obožuje...

Bi pa oboje verjetno pasalo v kakšno juho kot ojačevalec okusa in delno pokrije sol, a v ta namen imamo že kvas v prahu.

mojsterleo ::

c3p0 je izjavil:

V Leclercu vegemita že dolgo nisem videl. Mi je pa osebno okus sicer dober.

Vse troje imajo zadnjih nekaj mesecev v redni ponudbi na oddelku dietetika. Upam, da bo tako tudi ostalo.:|

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo

Poli green salama (grahova) (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Loža
18019311 (13137) Daniel
»

Kje dobim 100% marmelado brez dodanega sladkorja?

4511272 (10277) Shadowstorm
»

Človek lahko zazna šest okusov

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
116345 (5410) gzibret
»

katere začimbe so "must have"

265369 (4183) STASI

Več podobnih tem