» »

Osvetlitev in štromarija okoli hiše

Osvetlitev in štromarija okoli hiše

«
1
2

JohnyQ_ ::

Ker ravno prenavljam hišo me zanima na katere vse napeljave moram pomisliti za na hišo z zunanje strani.

Do sedaj imam
- napeljavo za videokamere
- polnilnica za EV
- par vtičnic na strateških mestih okoli hiše
- osvetlitev dvorišča
- osvetlitev zunanjih stopnic

Sem še kaj pozabil ?

Za kamere me zanima ali je OK poe opcija ali raje potegnem elektriko ?
In glede osvetlitve vhoda/stopnic ali raje dam kako osvetlitev, ki se aktivira ko nastane mrak in celo noč medlo sveti toliko da vidiš kam stopit, namesto luči na senzor? Okoli bajte je polno mačkov in nočem da se mi ponoči stalno prižiga luč. Mogoče še kaka luč na stikalo z zamikom da sveti par minut in se potem avtomatsko ugasne. Mogoče kaj povsem tretjega ?
Za stalno osvetlitev sem imel v mislih kaj takega, čeprav se mi zdi da na dolgi rok zna bit problem ko kaj crkne in se ne da tega enostavno menjat.

DamijanD ::

Za kamere je POE dovolj (itak boš pa cevi potegnil, če že prenavljaš...)

Kar se zunanje osvetlitve tiče - jaz zagovarjam temo

bm1973 ::

Jaz preferiram zunaj temo... Na vhodu ja, osvetlitev vsepovprek zna biti kasneje moteča...

Včasih je manj več...

Glej, da boš vso osvetlitev lahko izklopil, če ti bo šla na živce...

kriptobog ::

Za kamere POE. Zunanjo osvetlitev daj na senzor. Vticnice po vogalih, se vedno kaj rabi. Kar se tice EVja, bos imel kak nadstresek? Tudi ce ne takoj, pripravi vsaj cev do tja. Enako za kaksno letno kuhinjo, terasni nadstresek.

starfotr ::

Natičnico za agregat.

Pri kamerah če imaš 230 V napajanje, lahko le to uporabiš še za osvetlitev (lahko IR reflektor, lahko pa klasika). PoE ima omejeno moč.

Jaz neke ekstra osvetlitve dvorišča in stopnic ne bi izvajal.

borut_p ::

Odvisno še kolk si novoletno naravnan - torej lucke na fasadi, smrekice itd ... tisto na baterije bolj svoh drzi

Potem je tu se moznost priklopa robotske kosilnici

Ce se nimas optike .... zascitno alkaten do konca parcele. Enako velja za kaksna drsna vrata na vhodu, elektro kljucavnica, domofon.

mirator ::

Natičnico za agregat.
Pametno, vendar mora biti obvezno priključena na stikalo 1-0-2.

Matko ::

dovolj močan dovod za letno kuhinjo/lopo/savno

brbr21 ::

Edino kar res rabiš so CEVI z dovolj velikim presekom. Čimveč!!! Kaj boš dal notri boš potem tuhtal oz. po potrebi od primera do primera.

mmg Pa naredi sosedom in okolju uslugo in imej osvetlitev zunanjosti on demand. Kičasto ogabne so razne celoletne novoletne jelke v obliki hiš. V sosednji ulici se trije z inšpekcijami, policijo in odvetniiki prepucavajo. En tak umetnik z LED reflektorjem sveti direktno v spalnici dveh sosednjih hiš in z kamero (da snema dovoz) direktno v sosednjo hišo. Eh... dolina šentflorjanska.

velikBrokoli ::

Trofazni kabel za polnilnico, PoE po vseh kotih na višini za kamere, kabel za lopo, osvetlitev nadstreška/pergole, PoE do tipke za pametni video zvonec, kabli za vtičnice

Nisem mislil narediti novoletne jelke iz hiše.
Samo od nadstreška za avto do vhoda imam cca 20m pa do vhoda je 8 stopnic in razmišljam kako to pametno osvetlit.

Na prvo žogo bi reku senzorska luč, sam nočem da se mi celo noč prižiga zarad mačkov.
Zato sem mislil da bi vsaj stopnice imel osvetljene kar celo noč ampak res minimalno toliko da vidiš kam stopit.

fikus_ ::

Glede senzorskih luči in mačkov (psov) je vedno težava, ki se je ne moreš rešiti.
Lahko daš senzor na začetku in koncu potke, na ozkem območju vklapljanja ter ustrezno dolg čas vklopa.
Učite se iz preteklosti, živite v sedanjosti in razmišljajte o prihodnosti.
PS Ne odgovarjam trolom in provokatorjem!

Liker ::

Luč je komot sprožena s strani kamere. Tam se naštima katero specifično območje gibanja proži rele in voila, prižge se osvetlitev za X sekund.
Kamera ima bonus, ker nastaviš kako velik "objekt" sproži motion detection. Jaz imam 5 let stare HiLook cenene kamere in lahko nastavim velikost "dog/person/car". Deluje super, proži samo na ljudi, čeprav so mački redno naokoli. Pa res, priporočam cevi, kot že omenjeno, ker nikoli ne veš kaj boš (še) rabil. Recimo kamere imajo grd problem, ker imajo IR lučke tipično integrirane in potem pred kamero celo noč pleše mrčeš raznorazne velikosti, kar lahko proži motion detect. Če daš IR reflektor 20 cm stran od kamere tega problema ni.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Liker ()

strikeout ::

v primeru, da ima hiša ograjo z drsnimi vrati, se povleče podtalno cev za elektromotor.

floyd1 ::

Vse varovalke in FID za kable, ki gredo ven iz bajte, daj v posebno omarico. Raje nekaj EUR več zdaj in precej manj potencialnih glavobolov kasneje.
Tudi pri dobrem načrtovanju in izvedbi zunanjega štroma je tam nekaj več možnosti, da gre kaj narobe (glodalci, kondenz...) in če že začne kaj zezat, naj ven meče samo ta "zunanji del".

Grimnir3 ::

Kamere so brez veze. Vse tatvine oz ropi po hišah kar jih poznam so imeli kamere in vse kar so lahko videli je neznanec v vetrovki s kapo čez glavo in sončnimi očali.
Skratka neuporabno.

Kamere so kvečjemu indikator da imajo prebivalci hiše doma nekaj vrednega.

floyd1 ::

Dobre so za odvračanje kakih džankijev, da ti ne vlomijo. Pa da ti na telefon javijo, da se doma nekaj dogaja. Derugače pa res, da bi koga lahko prepoznal, pozabi. Razen če je idiot.

Že dolgo ne velja več, kamere so praktično zastonj... So kvečjemu indikator, da je kak ljubitelj tehnike tam doma 8-).

c3p0 ::

Senzorji imajo nastavitev občutljivosti. Nekoliko jo zmanjšaš, da ne zazna mačk.

Sam imam IR reflektor, bom dodal še kakega, ker je super zadeva. Tema, kamere pa vidijo vse. Vsaj, kjer je osvetljeno. Sicer kamera ima IR diode, ampak ni primerjave, sploh tam nad 15m.

Glede lučk, to privlači tudi mrčes...

MadMax ::

c3p0 je izjavil:

... Sam imam IR reflektor ...

Katerega?
Imam https://vi.aliexpress.com/item/10050064... pa se že pozimi greje kot hudič.
Kako bo ko bo zunaj 35° namesto 10... Saj delalo bo, ampak koliko časa...
Stvari so preproste, le ljudje smo neverjetni mojstri, da jih zakompliciramo.

c3p0 ::

https://vi.aliexpress.com/item/10050036...

Dela že 2 leti, dile, vročina.. Koliko se sam greje pa ne vem, nisem probal. Je pa res, da ima senzor in dela le ponoči, ko ne buta Sonce.

Bostjan_321 ::

Za kak namen imate kamere?
Gledate ves čas na telefonu ko je zaznano neko gibanje?

Kot je že nekdo napisal v naši ulici so oropali dve hiši in vse kar je bilo videti na kameri da je model pravi atlet saj je preskočil ograjo kot olimpijec :D

Dobili ga seveda niso in ukradenega tudi ne.

Še največ kar sem slišal da je bilo od kamer da je mož videl kako ga žena vara :))

LiquidAI ::

Še največ kar sem slišal da je bilo od kamer da je mož videl kako ga žena vara :))

Jo bo moral mož večkrat nategnit če ne želi da nadaljuje z brusenjem neznanec.
65001

A se dobijo stikala za luči tipa 1-0-2,da bi imel opcijo izklop, prižgano in senzor.
Ali se to rešuje drugače?

Seveda se. To ima vsak proizvajalec stikal. Tudi oba slovenska.

joez7 ::

floyd1 je izjavil:

Vse varovalke in FID za kable, ki gredo ven iz bajte, daj v posebno omarico. Raje nekaj EUR več zdaj in precej manj potencialnih glavobolov kasneje.
Tudi pri dobrem načrtovanju in izvedbi zunanjega štroma je tam nekaj več možnosti, da gre kaj narobe (glodalci, kondenz...) in če že začne kaj zezat, naj ven meče samo ta "zunanji del".

Pa FID naj bo 30mA, če boš mel 1f, lahko uporabiš tudi KZS 10A/30mA (kopalniškega).
Sem mali provokator, po potrebi diktator, dvomim v vse in nič ne vem.

starfotr je izjavil:

Seveda se. To ima vsak proizvajalec stikal. Tudi oba slovenska.

Najdem samo za rolete. Mal je moteča oznaka na takem stikalu.

Pa še nekaj, ali imaš lahko OR vezavo dveh senzorjev za luči.
Torej če zazna gibanje en ali drugi ali oba bo prižgalo luč.

Gledal sem sicer za vogalni senzor pa da bi pokril 270° pa ni neke pametne izbire.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: JohnyQ_ ()

darkolord ::

Na TEM Modul žaluzijskem stikalu lahko menjaš pokrovček.

Senzorja gibanja lahko vežeš vzporedno.

Zgoraj desno je dovoz in takoj zraven je nadstrešek za dva avtomobila.
Spredaj na hiši so garažna vrata, ki so v rabi samo za kolesa itd... Na sredino hiše dam luč + senzor ki se prižge ko pridem z avtom na dvorišče. To mi osvetli dostop do nadstreška garaže in levega vogaja ko grem proti glavnemu hodu. Ko pridem okoli vogala me zazna senzor nad stopnicami in prižge luč na vrhu stopnic nad vhodom.
Ko grem iz hiše se prižiga v obratnem vrstnem redu.
To bi moralo zadostovati ?
Za lučke na stopnicah se nisem odločil, ker nisem našel nekih takih da bi bile zamenljive. Pa mi ni da bi razkopaval fasado ko bo kaj za menjat.

Kolebam samo še glede par malenkosti kot: ali ti dve senzorski luči dati na 1-0-2 stikalo da jih potencialno lahko tudi ugasnem in za luč zadaj ali imeti stikalo kar zunaj vhoda ali raje dati znotraj. Ta luč zadaj se bo sicer rabila bolj poredko.

Luč v nadstrešku za avto?

Ja to bo, sam ne senzorska ampak na stikalo. Prižgeš po potrebi če kdaj rabiš, če bi kaj šaril po avtu recimo.

Dorisal sem še za kamere. Bi jih dal na vogale in da gledajo v smereh kot so narisane puščce. Je to smiselno ? Kot rečeno je dovoz iz zgoraj desno.

Katere kamere priporočate, mogoče kar Ubiquiti, če imam že njihovo mrežno opremo ?

Zgodovina sprememb…

Najlažje od unifi potem vzeti, če že imaš od njih opremo. Jaz imam 4x G5 Pro okoli hiše in njihov PoE zvonec in deluje super.

Reolink?

velikBrokoli je izjavil:

Najlažje od unifi potem vzeti, če že imaš od njih opremo. Jaz imam 4x G5 Pro okoli hiše in njihov PoE zvonec in deluje super.

Kaj je poanta poe zvonca???

Da ga ne rabiš priklopiti na wifi, ampak samo direkt utp kabel, ki ga tudi napaja? Tak zvonec ima notri video kamero in dobiš na telefon notification, ko kdo pozvoni, se pogovarjaš, pustiš sporočilo itd..

https://eu.store.ui.com/eu/en/category/...

In nekdo ti odtrga zvonec in se priklopi na tvoj lan?

In

Pa je zabavna kombinacija :))

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Grimnir3 ()

Grimnir3 je izjavil:

In

In kaj mu bo lan koristil ko se bo priključil?

telexdell ::

Grimnir3 je izjavil:

Sam ne bi dal le luči v nadstrešek ampak tudi kabel 5x6mm2 in UTP kabel za kasnejšo vgradnjo pametne polnilnice za EV.
Precej je treba vedeti, preden opaziš, kako malo veš.

telexdell je izjavil:

Grimnir3 je izjavil:

Sam ne bi dal le luči v nadstrešek ampak tudi kabel 5x6mm2 in UTP kabel za kasnejšo vgradnjo pametne polnilnice za EV.

Utp in kabel za polnilnico itak bo.

Zgodovina sprememb…

tony1 ::

"Kot je že nekdo napisal v naši ulici so oropali dve hiši in vse kar je bilo videti na kameri da je model pravi atlet saj je preskočil ograjo kot olimpijec :D"

Sonožno, na hrbet ali v škarjice? :D

Nekoč sem poslušal, kako je bančni ropar (v slo), z mot. čelado na glavi, splezal čez stekleno steno, ki je bila *skoraj* do stropa... Če je treba, se da... :))

Še kak predlog glede kamer, katere proizvajalce gledat ? Je postavitev kot sem zgoraj narisal na vogalih hiše OK ? Bullet ali dome kamere ?

Grimnir3 je izjavil:

In

Ajde, pridi do mojega zvonca in to naredi, pa boš imel dostop do isolated vlana kjer je gor zvonec in pametni sesalec. Čestitke, sedaj mi mogoče lahko posesaš hišo, če uganeš username in geslo sesalca.

A ni ta etherkiller da ti v ethernet kabel spusti 230V ? Ampak dajmo, dosti debate o tem.

JohnyQ_ je izjavil:

A ni ta etherkiller da ti v ethernet kabel spusti 230V ? Ampak dajmo, dosti debate o tem.

In kaj bo? Skurlo bo port, v najslabšem primeru switch. Moraš pa najprej še 220V nekje potegnit za tak štos

d4vid ::

Skurlo bo port in vrglo ven varovalko. Switchi imajo trafote v LAN portih, ki so za 230V praktično kratek stik.
Main PC: HP Z240 | i5-7400 | 32 GB ram
Homelab: HP DL380g9 | Xeon E5-2680 | 192 GB ram

Ali bi lahko TEM modul in tipka za zvonec ter tipka za luč preživela zunaj?

Vem da je to za notri ampak nad vhodom je balkon in tam na steno nikoli ne pride dež, je pa vlaga.

Taka tipka
https://epsvetila.si/product/tem-modul-...

d4vid ::

Jaz imam cca 30 let montirano najcenejše možno stikalo za luč in zvonec, pa zaenkrat ni težav. Če ravno ne plava v vodi, ne bi smelo bit težav.
Main PC: HP Z240 | i5-7400 | 32 GB ram
Homelab: HP DL380g9 | Xeon E5-2680 | 192 GB ram

denabiker ::

Grimnir3 je izjavil:

Kamere so brez veze. Vse tatvine oz ropi po hišah kar jih poznam so imeli kamere in vse kar so lahko videli je neznanec v vetrovki s kapo čez glavo in sončnimi očali.
Skratka neuporabno.

Jp, evo poznam podobne primere od kolegov, ko so imeli vlome v hiše in vikende. Enim so že drugič vlomili. NE vem, jaz bi najraje kar štrom napeljal na kljuke, ko greš od doma, da narediš avtomatiko, da spustiš štrom na vse kovinske dele, pa jih naj strese. Samo a potem si kriv, če ga ubije?

JohnyQ_ je izjavil:

Vem da je to za notri ampak nad vhodom je balkon in tam na steno nikoli ne pride dež, je pa vlaga.

Taka tipka

Ni narejeno za zunaj. Ampak, če želiš to imet, pač montiraj in v primeru odpovedi čez leta zamenjaj z drugim. To je to.

JohnyQ_ je izjavil:

Taka tipka

Drži bp.

Imam še vprašanje glede senzorja gibanja da mi prižge luč. Mora zaznati ko izstopiš iz hiše (vrata na podestu na vrhu stopnic) da ti prižge luč in ko prihajaš domov ko greš iz avta in prideš okoli vogala do stopnic.

Ali je bolje dat namenski senzor na steno nad stopnicami
https://www.svet-svetil.si/steinel-0345...

Ali bi bil ok takle na vogalu. Ta bi poleg luči nad vhodom prižgal še tisto pred hišo
https://www.svet-svetil.si/steinel-6027...

«
1
2

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Viseča svetila

Oddelek: Loža
5500 (231) Barbarpapa2
»

Kvalitetne LED žarnice

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika
273393 (1012) starfotr
»

LED žarnice, domača uporaba (strani: 1 2 3 4 5 6 )

Oddelek: Kaj kupiti
27467964 (12206) dela
»

Katero podelementno kuhinjsko svetilo?

Oddelek: Loža
474573 (2465) Avenger
»

Vezava dveh senzorjev gibanja

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika
103485 (3143) Invictus

Več podobnih tem