Forum » Pomoč in nasveti » Bo trdi disk odpovedal?
Bo trdi disk odpovedal?

Ganon ::
Pred dnevi je izginil s seznama. Po ponovnem zagonu je bil nazaj. Zagnal sem torrent in hitrost prenosa je hitro padla na minimum. Na njem so video datoteke, ki delujejo normalno. 80GB je še prostega, ravnokar sem nanj prenesel datoteko, veliko 73GB, šlo je skozi s polno hitrostjo. Disk ne oddaja nobenih čudnih zvokov.
Prvi program za diagnostiko, ki sem ga namestil, pravi sledeče:
Prvi program za diagnostiko, ki sem ga namestil, pravi sledeče:

Opkow ::
Preveri, če so kontakti ok. Zamenjaj SATA kabel, daj na drug napajalni konektor.
Pobrusi kontakte na disku s trdo radirko ali recimo s konico tankega olfa noža.

kixs ::
Glede na 58000 delovnih ur, gre pocasi rakom zvizgat. Sken diska ti je nasel nekaj pokvarjenih, SMART pa tudi nekaj realocated. Ce imas kaj pametnega, skopiraj na drugi disk. Ce nimas, pa imas zivce se s tem igrat, pa ga uporabljaj naprej. Bo pa verjetno bolj pogosto sel v navaden PIO nacin delovanja - dela vse pocasi in tudi miska navadno steka pri premikanju.

tikitoki ::
Preveri, če so kontakti ok. Zamenjaj SATA kabel, daj na drug napajalni konektor.
Zaradi Sata kablov sem tudi sam imel težave.
Pomembne podatke bi osebno takoj presnel. Lahko imaš za filme in podobno navlako.

tetriandoch ::
Crknil bo. Lahko takoj ali pa čez 5 let. Ni pa več zanesljiv. Torej prenos podatkov iz njega takoj, če je kaj pomembnega.

Ganon ::
Je smiselna menjava kabla glede na poročilo? Najprej sem res pomislil na kontakt, ko je na hitro izginil. Ampak izgleda, da se ni več varno zanašati nanj. Trde diske imam samo za "arhiv", OS in programi so na SSD. Pomembne stvari so na varnem.

kixs ::
Trdi disk imej za cold storage. Se pravi naredis backup in disk spravis v predal. Ce je non-stop priklopljen, potem mu pocasi dusa spusca.
Probas lahko tudi menjavo kabla, itd. Prej pa naredi kopijo podatkov dokler se lahko.
Za mene je disk s 30000h delovanja, pocasi za odpis. Kaj sele duplo vec.
Probas lahko tudi menjavo kabla, itd. Prej pa naredi kopijo podatkov dokler se lahko.
Za mene je disk s 30000h delovanja, pocasi za odpis. Kaj sele duplo vec.

komunist1945 ::
imam v enem rezervnem laptopu enega s tudi okoli 60000 urami, 10000 start-stop cikli, napak dosti več in različne, "rdeče" opozorilo že kakšni 2 leti, pred tem je imel kakšni 2 leti rumeno opozorilo, se mi zdi. Postal je počasen za znoret, OS se zažene v vsakem tretjem poskusu, FS je treba pri približno vsakem desetem zagonu popravljat, ampak podatkov pa dejansko še nič zgubil, da bi opazil (seveda imam backupirane drugje), OS je presenetljvo stabilen, če se postavi. ext4 + enkripcija + en star ubuntu. Tudi ni nikoli "izginil". Ga občasno zaženem iz firbca.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: komunist1945 ()
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
» | "A bootable device has not been detected"Oddelek: Pomoč in nasveti | 2086 (468) | Machete |
» | Trdi disk ni zaznan v BIOSuOddelek: Operacijski sistemi | 3165 (2754) | srus |
» | Pasta na spodnjem delu procesorja (pinih)Oddelek: Pomoč in nasveti | 5768 (4777) | Han |
» | sistemski disk: a read error occurred...Oddelek: Pomoč in nasveti | 964 (800) | MatH |
» | Kateri HDD ?Oddelek: Kaj kupiti | 2278 (2065) | Anney |