Forum » Šola » Katere snovi in teme manjkajo SREDNJE SOLCEM?
Katere snovi in teme manjkajo SREDNJE SOLCEM?

2f4u ::
tej temi bom/bi poskusil zbrati podrocja za katere mislite da manjkajo SREDNJESOLCEM.
Predlagajte.
Pls, brez nakladanja. Morda dodate kaksen link.
... poskusim jih uvesti v letu 2025/26.
Predlagajte.
Pls, brez nakladanja. Morda dodate kaksen link.
... poskusim jih uvesti v letu 2025/26.

pegasus ::
Analogna komunikacija (=tista, ki ni v telefonih in aplikacijah).
Ter dejansko kompetenten kader za matematiko, fiziko, kemijo in biologijo.
Ter dejansko kompetenten kader za matematiko, fiziko, kemijo in biologijo.

bobby ::
Osnove financ
Ce eksplicitno ne odgovorim osebam PNG ali PR,..I dont care about your opinion.

gen Maister ::

Srednješolcem pa veliko manjka!
1. BONTON
2. Dialektika
3. Razgledanost
4. Skupinsko delo in pozitivne prakse

Switch ::
Te zadnje naštete stvari bi se lahko učili pri pouku (tujih) jezikov. Glede financ, računalniške pismenosti, obnašanja in splošne razgledanosti so v novih načrtih opredeljene t.i. splošne kompetence. Koliko jih bodo upoštevali profesorji pa je seveda druga stvar.
Uvodoma ste napisali, da naj bo brez nakladanja - šole itak zavisijo od profesorjev. Dokler bo ta poklic kastriran s strani birokracije, ministrstva, ravnateljev in staršev, se bo šola samo še slabšala. Pa ne pravim, da je treba narediti drastično spremembo. Samo vsakega loleka ne bi smeli spustiti v razred. Tiste ki dobro delajo pa malo bolj nagraditi (denarno, ker od iskric v otroških očeh pač ne gre preživeti). Ukinitev 3. stebra, ki je pravzaprav neka umetna tvorba naših ravnateljev za podeljevanje bednih nalog svojim zaposlenim, bi bila prav tako nujna.
Uvodoma ste napisali, da naj bo brez nakladanja - šole itak zavisijo od profesorjev. Dokler bo ta poklic kastriran s strani birokracije, ministrstva, ravnateljev in staršev, se bo šola samo še slabšala. Pa ne pravim, da je treba narediti drastično spremembo. Samo vsakega loleka ne bi smeli spustiti v razred. Tiste ki dobro delajo pa malo bolj nagraditi (denarno, ker od iskric v otroških očeh pač ne gre preživeti). Ukinitev 3. stebra, ki je pravzaprav neka umetna tvorba naših ravnateljev za podeljevanje bednih nalog svojim zaposlenim, bi bila prav tako nujna.

slatnik ::
Zgodovina izven Holiwudske propagande.
Jaz ne bom nikoli pozabil kako nam je uciteljica razlagala da so jih v Jugi silili uciti da je vsak clovek, ko se rodi, kot nepopisan list papirja, da smo vsi enaki. Sedaj smo spet na tem intelektualnem podnu.
Jaz ne bom nikoli pozabil kako nam je uciteljica razlagala da so jih v Jugi silili uciti da je vsak clovek, ko se rodi, kot nepopisan list papirja, da smo vsi enaki. Sedaj smo spet na tem intelektualnem podnu.

IL_DIAVOLO ::
Manjkajo? A ze niso dovolj obremenjeni?
Con il Milan nel cuore!
https://www.youtube.com/watch?v=fS58IQczWWE&ab_channel=MariusMotora
Forza ragazzi!
https://www.youtube.com/watch?v=fS58IQczWWE&ab_channel=MariusMotora
Forza ragazzi!

Magic1 ::
IL_DIAVOLO je izjavil:
Manjkajo? A ze niso dovolj obremenjeni?
Sej se lahko kakšen BS zmanjša. Problem šole je, da gredo pogostokrat mnogo pregloboko s določeno snovjo. In seveda pomanjkanje utrjavanja osnov.
Magic

starfotr ::
Predvsem jim manjkajo starši in dobra vzgoja z njihove strani.
Ampak to isto se je zgodilo tudi njim. Pa še vedno živijo.
Ampak to isto se je zgodilo tudi njim. Pa še vedno živijo.

OutOfTheBox ::
Osnove pravnih zadev, davki, zdravja (v smislu pogostih bolezni in poškodb).
Zadel si v nulo z vsem, sploh tole z davki. Men je fascinantno da se tega ne učijo v šoli in se moraš to naučit ko zalaufaš svoj biznis (ali ko ugotoviš da moraš plačat davek od dobička na investicije), večina pa sploh pojma nima o davkih (kakšne obveznosti ima do države).
In se prepričan da tiste Only Fansice, ki niso prijavile dejavnosti, tudi niso vedele da to morajo. Polovica njih vsaj.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: OutOfTheBox ()

Glugy ::
Kritično razmišljanje, zmožnost razločevanja med dejstvi in mnenji, prepoznavanje manipulacij z resnicami, polresnicami, razumevanje da privlačnost pa ljubezen ni eno in isto in da se lahko razvije tud iz prijateljstva, razumevanje da koruptivni ljudje politike in ekonomije pridejo do velike korpucije tako da začnejo z tako miselnostjo že v mlajših letih, prepoznavanje spletnih pasti ( ne nasedanje raznim povezavam ipd , preventiva pred okužbo, potencialne pasti srečevanja z neznanci s spleta - če se z nekom dobiš prvič je fajn da nisi sam, da se na dobiš na javnem kraju, da prej z njim opraviš video klic da vidš da ni lažna oseba ipd zadeve. ), pomen zdrave prehrane ( vitamini, minerali, predvsem vegetarjanci morajo pazit na B12 in železo ipd zadeve ) ) , pomen zaščite pred soncem ( pomembno je ponovit nanos vsake 2 ure, pomen UV indexa pri tem; če je pod 2 načeloma ni potrebe po sončni kremi, če se znojiš moraš prej na novo nanest zaščito; poudarki da zaščita pred soncem ne gre sam za to da te sonce ne opeče ampak tud za zaščito proti raku, da sonce kožo stara tud če te ne opeče in krema pri tem prehitrim staranjem ščiti, pomen oblačil, pa da je zmotno prepričanje da si zaščiten pred soncem če si v senci, večina žarkov namreč ne pride direktno na tebe ampak se odbije da pride do tebe, pa recimo da je zaščita pred soncem pomembna ne sam polet ampak kadarkoli je UV indeks nad 2 če ti je pomembno da se koža ne stara hitreje kot je treba.
pomen sprehodov v naravi, gibanja teka ipd v povezavi s boljšim počutjem pa tud z boljšo presnovo, krvnim tlakom, boljšo miselnostjo ipd. Pomen treniranja spomina.
pomen sprehodov v naravi, gibanja teka ipd v povezavi s boljšim počutjem pa tud z boljšo presnovo, krvnim tlakom, boljšo miselnostjo ipd. Pomen treniranja spomina.

bm1973 ::
Ni toliko problem, kaj otroci ne znajo.
Bolj je problem, kaj učitelji ne znajo.
Večina jih ne zna uporabljati niti komunikacije preko emaila, kaj šele da bi fliknili kak zahtevek za koledar in si uredili stike staršev v kontaktih...
Bolj je problem, kaj učitelji ne znajo.
Večina jih ne zna uporabljati niti komunikacije preko emaila, kaj šele da bi fliknili kak zahtevek za koledar in si uredili stike staršev v kontaktih...

Furbo ::
Manjkajo? Pol preveč navlake imajo.
Drugače pa life skils. Grem stavit da jih 90% še paket ne zna poslati z UPN odkupnino, zamenjati žarnico, zamenjati razbito vtičnico..
Drugače pa life skils. Grem stavit da jih 90% še paket ne zna poslati z UPN odkupnino, zamenjati žarnico, zamenjati razbito vtičnico..
i5-13600K, Noctua NH-D15, STRIX Z790-F, 32GB DDR5, 2TB Samsung 990PRO,
Toughpower GF3 1000W, RTX3070, ALIENWARE AW3423DWF, Dell S2722QC

bm1973 ::

starfotr ::
Grem stavit da jih 90% še paket ne zna poslati z UPN odkupnino, zamenjati žarnico, zamenjati razbito vtičnico..
To niso teme za šolo...
Sam vsak kretenski privatnik bi rad, da šola nauči dijake tistega, kar on rabi...
Seveda so. Pri gospodinjstvu in tehniki v osnovni šoli bi taka znanja povsem prav prišla v učni načrt.

celje ::

MadMax ::
Osnove pravopisa v naslovu teme..
Ne le naslov, celoten uvodni prispevek jasno kaže kje je srž problema.
Stvari so preproste, le ljudje smo neverjetni mojstri, da jih zakompliciramo.

Blinder ::
Dodal bi religijo, da spoznajo ljudje razliko med kristjanom in nevernikom in muslimanom. Da ne bomo spet poslušali zgodbe, da so USA v imenu kristjanskega boga bombardirale Japonsko v WW2.
Dodal bi poučevanje nategov na internetu.
Dodal bi poučevanje nategov na internetu.
99.991% of over-25 population has tried kissing.
If you're one of the 0.009% who hasn't, copy & paste this in your Signature.
Intel i3-12100f gtx 3050 Pismo smo stari v bozjo mater. Recesija generacija
If you're one of the 0.009% who hasn't, copy & paste this in your Signature.
Intel i3-12100f gtx 3050 Pismo smo stari v bozjo mater. Recesija generacija

Te zadnje naštete stvari bi se lahko učili pri pouku (tujih) jezikov. Glede financ, računalniške pismenosti, obnašanja in splošne razgledanosti so v novih načrtih opredeljene t.i. splošne kompetence. Koliko jih bodo upoštevali profesorji pa je seveda druga stvar.

KAJ bi se lahko naučili pri pouku tujih jezikov!??

Naj jih naučijo, kaj je to KOGENERACIJA toplote in električne energije, kako se računajo izkoristki, kaj je sploh kripto, kaj in kako se računa dobiček,...
Vse to so neke sila pomembne splošne stvari, ki jih očitno ne razumejo niti odrasli, kako bi jih potem prenašali na mlade!??
Dobre prakse, razmišljanje o problemih, pristopih, skupinskega dela, sodelovanja,... se naj vse to naučijo tudi pri tujih jezikih!??
Tudi izobraževanje učiteljev, razbremenjevanje, dobre učiteljske prakse, potrebe o dijakih in učencih, ... vse to ni zajeto v nobenem predmetu posebej.

Meiniken2 ::
Zadeve ki se ukvarjajo z naslednjimi tematikami:
- Finančna pismenost, definitivno. Sicer je spet odvisno na kateri šoli. Nekdo ki se ukvarja z ekonomijo mu finančna pismenost ne bo taka španska vas recimo.
- Varnost na internetu.
- Kako tolerirati dolgčas in zakaj je to pomembno.
- Introspekcija in ego.
- Pomembnost spanca.
- Prva pomoč. To bi moral biti del predmeta, ki ga dijaki/učenci izvajajo vsako leto. Ne pa da se to enkrat opravi za izpit in potem pozabi. Je razlika če ti nekaj delaš par tednov ali pa skozi več let večkrat ponavljaš.
Če se spomnim svoje srednje šole bi rekel, da bi bilo treba določene predmete odstraniti ali pa vsaj bolj strniti, da se ustvari prostor za kaj bolj pomembnega in uporabnega.
- Finančna pismenost, definitivno. Sicer je spet odvisno na kateri šoli. Nekdo ki se ukvarja z ekonomijo mu finančna pismenost ne bo taka španska vas recimo.
- Varnost na internetu.
- Kako tolerirati dolgčas in zakaj je to pomembno.
- Introspekcija in ego.
- Pomembnost spanca.
- Prva pomoč. To bi moral biti del predmeta, ki ga dijaki/učenci izvajajo vsako leto. Ne pa da se to enkrat opravi za izpit in potem pozabi. Je razlika če ti nekaj delaš par tednov ali pa skozi več let večkrat ponavljaš.
Če se spomnim svoje srednje šole bi rekel, da bi bilo treba določene predmete odstraniti ali pa vsaj bolj strniti, da se ustvari prostor za kaj bolj pomembnega in uporabnega.

mtosev ::
Jaz ne vem, da bi kaj manjkalo. Sem bil zadovoljen s tistim kaj so nas učili.
Core i9 10900X, ASUS Prime X299 Edition 30, 32GB 4x8 3600Mhz G.skill, CM H500M,
ASUS ROG Strix RTX 2080 Super, Samsung 970 PRO, UltraSharp UP3017, Win 11 Pro,
Enermax Platimax 1700W | moj oče darko 1960-2016, moj labradorec max 2002-2013
ASUS ROG Strix RTX 2080 Super, Samsung 970 PRO, UltraSharp UP3017, Win 11 Pro,
Enermax Platimax 1700W | moj oče darko 1960-2016, moj labradorec max 2002-2013

tilen03 ::
V glavnem karizmaticne ucitelje.
Otroci niso blago, sola pa ni tovarna. Vsak otrok ima nek svoj ritem, ki je lahko neodvisen od starsev in uciteljev.
Za najboljso lekcijo je najbolj pomemben najboljsi trenutek, drugace gre v prazno.
Otroci niso blago, sola pa ni tovarna. Vsak otrok ima nek svoj ritem, ki je lahko neodvisen od starsev in uciteljev.
Za najboljso lekcijo je najbolj pomemben najboljsi trenutek, drugace gre v prazno.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: tilen03 ()

Lepo videti, da ste aktivni.
Odločil sem se pustiti industrijo. Dovolj imam slabo spanje, dretje in delno izsiljevanja kaj bo če ne bo.... Pressinga, marsikaterega prestarega managerja, ki ne da prostora mlajšim. Nekako niti ne rabim več tega.
Potem sem razmišljal kam želim. Po debati z ravnatelejm ene šole, sem šel za učitelja mat, fiz in tehničnih strok.
Sedaj delam na planu za naslednje šolsko leto. Zato.
Politika nogo. Razrednivarstvo nogo. Res delo z mladino predvsem s tistimi, ki komaj zdelajo razrede. 4+ji me ne zanimajo. Mislim, da precej neobičajno ampak ja... nekaj drugega. To.
PS. Dejamsko nimam pedagoške izobrazbe, sem pa 15+ let inštruiral.. prav iz tega je nastala ideja.
Odločil sem se pustiti industrijo. Dovolj imam slabo spanje, dretje in delno izsiljevanja kaj bo če ne bo.... Pressinga, marsikaterega prestarega managerja, ki ne da prostora mlajšim. Nekako niti ne rabim več tega.
Potem sem razmišljal kam želim. Po debati z ravnatelejm ene šole, sem šel za učitelja mat, fiz in tehničnih strok.
Politika nogo. Razrednivarstvo nogo. Res delo z mladino predvsem s tistimi, ki komaj zdelajo razrede. 4+ji me ne zanimajo. Mislim, da precej neobičajno ampak ja... nekaj drugega. To.
PS. Dejamsko nimam pedagoške izobrazbe, sem pa 15+ let inštruiral.. prav iz tega je nastala ideja.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: 2f4u ()

Našel sem tole...
Šolstvo prihodnosti
Dajmo pls v naslednjih tednih kakšno pametno na post. Kot oš kot ss.
Šolstvo prihodnosti

DamijanD ::

Našel sem tole...
Šolstvo prihodnosti

No ti iznajditelj, zdaj pa še enkrat, zadnjič; ker če boš še enkrat eno tako ali podobni prijavil, si bom lahko kar revolver na glavo prislonil iz obupa nad teboj in našim šolstvom!!?
Zadnjič je še po radiu neki profesor in znanstvenik jamral, kako imajo premalo in preslabo računalništvo in vzgojo digitalizacije v šoli! Povsem neprilagojeno in nepeimerno sodobnim razmeram in potrebam! In v to računalništvo in digitalizacijo spadajo tako kripto zadeve, kot tudi UI!
Da si pa tudi ti precej neuk in zelo neizkušen, se takoj opazi in vidi! Praktično ne bi zgrešil dosti, če bi te razumel kot zelo slabo pismenega!??

Imaš vsega zgoraj napisanega, od tega, kaj bi bolj potrebovali, razumevanje poslovanja in dobička; do tega, da je vsega že preveč in da je potrebno manj in bolje!!
Nisem pa prepričan, da Butalec v tebi to razume!??
Menda si sposoben zgolj eksplicitnih predlogov in pripomb!??

Kaj si hotel povedat? Napisal vsekakor nis. Tako da lohk se poskusis naredit obnovo; popravo; pa trdilne stavke uporabi. Preberem jutri.

Najemi nekega SREDNJEŠOLCA in ti bo za žepnino naredil povzetek in smisel zgornje razprave! 
Če boš imel kapacitete, da zadevo razumeš, seveda!

Če boš imel kapacitete, da zadevo razumeš, seveda!

Grem stavit da jih 90% še paket ne zna poslati z UPN odkupnino, zamenjati žarnico, zamenjati razbito vtičnico..
To niso teme za šolo...
Sam vsak kretenski privatnik bi rad, da šola nauči dijake tistega, kar on rabi...
Ja bog ne daj, da bi imeli kaka znanja, ki bi jih naredila zaposljive.
Bukselj leta.

celje ::
pa so te dejansko kje ze zaposlili? ali ti to malce sanjas kaj bi, ce bi?

mr_chai ::
Ker noben ni omenil:
- zidanje
- elektro inštalacije
- vodovod
- osnove lesarstva
- sajenje in pridelava sadja ter zelenjave
- osnove kmetijstva
- teorija števil
- analiza
- finančna pismenost
- uporaba AI tehnologij
- načiti se kako se efektivno učiti
- fizika
- filozofija znanosti (kaj je to znanje, svobodna volja?, težka vprašanja okoli zavesti, posledice znanosti itd..)
Če bi se samo tole zgoraj naučili v celi srednji šoli, bi bil današnji svet lepši.
- zidanje
- elektro inštalacije
- vodovod
- osnove lesarstva
- sajenje in pridelava sadja ter zelenjave
- osnove kmetijstva
- teorija števil
- analiza
- finančna pismenost
- uporaba AI tehnologij
- načiti se kako se efektivno učiti
- fizika
- filozofija znanosti (kaj je to znanje, svobodna volja?, težka vprašanja okoli zavesti, posledice znanosti itd..)
Če bi se samo tole zgoraj naučili v celi srednji šoli, bi bil današnji svet lepši.

Meizu ::
A gre šolstvu že tako slabo, da se lahko zaposlujejo noter že kar ljudje brez pedagoške?

A gre šolstvu že tako slabo, da se lahko zaposlujejo noter že kar ljudje brez pedagoške?
BI prej reku, da je šlo šolstvu zato tako slabo, ker so bili notri večinoma iz pedagoške.

BI prej reku, da je šlo šolstvu zato tako slabo, ker so bili notri večinoma iz pedagoške.
Ja, ziher. Tako kot gre programerskem sektorju zadnje čase nasplošno slabo, ker so sami programerji noter, ane.

Ja, ziher. Tako kot gre programerskem sektorju zadnje čase nasplošno slabo, ker so sami programerji noter, ane.
Šolstvu gre slabo že desetletja. Ne rabmo nepotešenih frigidnih babnic v šolah, ki nimajo niti malo smisla niti veselja do učenja.

Šolstvo pri nas je itak povsem zgrešeno, v bistvu starši popoldne opravljajo delo učiteljev.
Zakaj najboljši šolski sistem na svetu zmore brez domačih nalog?

Ne rabmo nepotešenih frigidnih babnic v šolah, ki nimajo niti malo smisla niti veselja do učenja.
A to malo tako streljaš v tri krasne kajne.
Šolstvo pri nas je itak povsem zgrešeno, v bistvu starši popoldne opravljajo delo učiteljev.
Hehe.
Kaj naj ti rečem. Starši slabo vzgajajo svoje otroke (oziroma jih ne, ker si mislijo, da je to delo šole) in svojih otrok ne navadijo delovne discipline. Posledično mulc nima pojma. Če mu ukineš še nalogo bo pač ostal zabit kot čep od radenske.

tilen03 ::
Morda kontroverzen, a 100% resen odgovor:
Antična grščina in latinščina v vseh programih(kot obvezen prvi tuji jezik). S tem bi lahko izboljšali pismenost, tudi znanje slovenščine same, (literarne) zgodovine, lažje razumevanje konceptov itd.
Slovenščini kot predmetu pa bi dal večji poudarek v osnovni šoli.
Antična grščina in latinščina v vseh programih(kot obvezen prvi tuji jezik). S tem bi lahko izboljšali pismenost, tudi znanje slovenščine same, (literarne) zgodovine, lažje razumevanje konceptov itd.
Slovenščini kot predmetu pa bi dal večji poudarek v osnovni šoli.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: tilen03 ()

Če greš v to smer, dodaj še najmanj arabščino in kitajščino. Španščina in portugalščina naj bosta druga izbira.
Govora je o konceptu evropskih jezikov. Kaj ima arabščina in kitajščina s tem?

Sem mislil da je govora o znanju? Dojemanju znanja? Zgodovina znanosti?
Veš, številke, ki jih uporabljamo, se sicer imenujejo arabske. V šolah to razložijo?
Veš, številke, ki jih uporabljamo, se sicer imenujejo arabske. V šolah to razložijo?

socialec ::
Ja, in? Do kam gremo s tovrstno regresijo? Do Volkswagna? Kolesa? Ognja? Kaj uporabnega bi naj to pomenilo v celotni sliki?
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: socialec ()

Če smo v Evropi in večina evropskih jezikov sloni na temeljih latinščine in indoevropskih jezikov, potem je težko v isto kategorijo vključiti tudi recimo kitajščino, ki s tem nima nobene veze.
Lahko se učiš tudi kitajsko ampak najprej je dobro poskrbeti za solidne temelje znanja evropskega prostora.
Lahko se učiš tudi kitajsko ampak najprej je dobro poskrbeti za solidne temelje znanja evropskega prostora.

socialec ::
Načeloma gre za neke koristne napotke, dejansko pa še osnovna funkcionalna pismenost ekstremno šepa med prebivalstvom, ki stoka medtem, ko ima 30 mrd EUR praktično neobrestovanih na bankah. Cankar je najbolj pomemben!!!111enaena...
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: socialec ()
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
» | Zaposlitev v šolstvu (strani: 1 2 3 4 5 6 )Oddelek: Loža | 22800 (15657) | Valvoline |
» | Iščem podjetja, ki bi izdelovala e-gradiva za računalništvoOddelek: Šola | 4329 (3395) | Isotropic |
» | Šolstvo prihodnostiOddelek: Loža | 6631 (4908) | Siddh |