» »

Vlada snuje obdavčitev kriptovalut

1
2
3 4

Glugy ::

franjoMM je izjavil:

pa lih zdej k je vse u podnu pa u bearu...
A ce jutri si nakazes 20k iz binanc ni davka, to prav razumem?

Če si kupil kripto za 10 000 pa prodaš za 12 000 in imaš 2000 dobička bo davek 25% tega torej 500. Ni to 25% od 12 000 kar bi blo 3000 oziroma od 10 000 kar bi bilo 2500. Če se bojiš da boš na zgubi zarad davka ne boš na zgubi. Če jih prodaš za manj pa tako ne boš plačal davka na izgubo. Boš pa lahko naslednje leto uveljavljal izravnavo za toliko kot si imel letos izgube. Torej toliko za kolikor boš drugo leto zaslužil s prodajo ( samo dobiček ) minus izguba ki si jo naredil ko si prodal letos. Samo tisto bo obdavčeno.

Glede na to ne bi ravno rekel da se zarad davka mudi prodajat. Če zaslužiš zaslužiš to je to. Izgube ne boš imel zarad davka.

dexterboy ::

Sparrow je izjavil:

Zanimivo koliko fovšerije v komentarjih. Kot je nekdo povedal, naj sosedu krava crkne. Obdavčitev kriptovalut bo imela isti efekt kot povečani davki pri s.p.-jih in podjetjih. Ljudje bodo našli obvode mimo Fursa. Država bo imela na koncu manj ker je požrešna. 25% je za moj okus občutno preveč.
Če bi foušija gorela, bi bila Slovenija v plamenih... ja, res, prizadeta mentaliteta hlapcev.
Ko ne gre več, ko se ustavi, RESET Vas spet v ritem spravi.

Seljak ::

15 let prepozno! Vsem sem fauš, ker so obogateli z kriptovalutami, pa ni država imela od tega prav nič. Še od cerkve ima več.
Sama faušija me je.

harmonkar9 ::

jaz imam boljši predlog. 0 davka in kripto lastnikom iz proračuna plačati prispevke za penzijo, kot župnikom, ker poganjajo gospodarstvo (nepremičninski trg, luksuzne dobrine) in so pomembni za slovenski narod.

Ring0Ruin ::

dexterboy je izjavil:

Sparrow je izjavil:

Zanimivo koliko fovšerije v komentarjih. Kot je nekdo povedal, naj sosedu krava crkne. Obdavčitev kriptovalut bo imela isti efekt kot povečani davki pri s.p.-jih in podjetjih. Ljudje bodo našli obvode mimo Fursa. Država bo imela na koncu manj ker je požrešna. 25% je za moj okus občutno preveč.
Če bi foušija gorela, bi bila Slovenija v plamenih... ja, res, prizadeta mentaliteta hlapcev.

Seveda, sama fovsija me je, da nimam tako v kurcu lajfa, da bi se moral, kot edine resilne bitke, oklepati iger na sreco.

In, da bi bil za povrh se tako zblojen, da bi mislil, da sem cool, ker sem odvisen od iger na sreco.

In poglej si ga vraga, nagrada pri igrah na sreco je obdavcena z ravno 25%. Kaksno nakljucje. Dajte se pritozit, da gre vendarle za dobitek, vam mogoce obdavcijo z 15%.
Tega ne pisem jaz, sem se cepil proti Covidu in sem ze leta mrtev. Baje.

Ljudje, ki najbolj mahajo z zastavami, si je ne zasluzijo imeti.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: Ring0Ruin ()

johnnyyy ::

Glugy je izjavil:

franjoMM je izjavil:

pa lih zdej k je vse u podnu pa u bearu...
A ce jutri si nakazes 20k iz binanc ni davka, to prav razumem?

Če si kupil kripto za 10 000 pa prodaš za 12 000 in imaš 2000 dobička bo davek 25% tega torej 500. Ni to 25% od 12 000 kar bi blo 3000 oziroma od 10 000 kar bi bilo 2500. Če se bojiš da boš na zgubi zarad davka ne boš na zgubi. Če jih prodaš za manj pa tako ne boš plačal davka na izgubo. Boš pa lahko naslednje leto uveljavljal izravnavo za toliko kot si imel letos izgube. Torej toliko za kolikor boš drugo leto zaslužil s prodajo ( samo dobiček ) minus izguba ki si jo naredil ko si prodal letos. Samo tisto bo obdavčeno.

Glede na to ne bi ravno rekel da se zarad davka mudi prodajat. Če zaslužiš zaslužiš to je to. Izgube ne boš imel zarad davka.

Tako nekako. Pa potrebno se je zavedati, da bodo stable coini varen pristan, kar pomeni, da če bi 12k zamenjal za USDT se temu davku izogneš, kar je idealno če v neki točki izstopiš z namenom, da kasneje ponovno vstopiš. Drugače pa te davek doleti ko bi iz USDT menjal v USD/EUR.

LeQuack je izjavil:

Kaj pa če rečeš da si sam narudail coine?

Saj davek ne bo veljal za nazaj ampak za naprej. Zaradi inflacije oz. tiskanja denarja lahko pričakujemo, da bo vrednost BTC skozi čas čedalje večja. Če se davek začne s 1.1.2026, lahko na ta dan FURS na borzah pobere povprečno ceno posamezne kriptovalute in ta cena služi kot referenca. Torej če si star adopter (lastnik BTCja pred 1.1.2026 - ni važno ali si ga kupil/narudaril) in je cena BTCja 1.1.2026 npr. 100k, ti pa ga prodaš 1.7.2026 za 150k, boš plačal na teh 50% dobička 25% davek.

Za nekoga ki bo kupil svoj prvi BTC 2029, kjer je verjetnost da bo cena višja kot 2026, ravno ne bo šel državi razlagat, kako ga je kupil 2020, saj bi tako plačal več davka.

WizzardOfOZ ::

Ring0Ruin je izjavil:

111111111111 je izjavil:

Ring0Ruin je izjavil:

Ne vem, a se vam to ne zdi normalno? Zakaj bi bile kriptovalute izvzete iz davkov, od katerih placujem zdravstvo, ceste, delovanje javne uprave, daljnovode,...

Ja, egoisti, ki bi samo uporabljali drzavno infrastrukturo, ne bi pa za to nic placali se bodo pritozili. Vsi ostali normalni razumemo, da je to edino posteno.

Takoj sem pripravljen plačati davke, ko bo dejansko šlo v zdravstvo, daljnovode...

Dokler pa bodo razne sodne palače, pa počitnikovanja, pa računi v romuniji, pa celjska bolnica, pa padanje stropa na UKC, itd...

Mi dol visi za davke.

Dokler goljufas sodrzavljane, da jih placujejo namesto tebe, se razume, da ti dol visi. Goljufom zelo obicajno dol visi za svoje zrtve.

Ostali v tej temi: a to veste, da zaradi tega pizduna, placujete visje davke, on pa se hvali s tem? Ga obcudujete, mar ne?

Tudi zaradi takih, ki ste na sociali namesto da bi šli delat, več plačujemo.

Ring0Ruin je izjavil:

dexterboy je izjavil:

Sparrow je izjavil:

Seveda, sama fovsija me je, da nimam tako v kurcu lajfa, da bi se moral, kot edine resilne bitke, oklepati iger na sreco.

In, da bi bil za povrh se tako zblojen, da bi mislil, da sem cool, ker sem odvisen od iger na sreco.

In poglej si ga vraga, nagrada pri igrah na sreco je obdavcena z ravno 25%. Kaksno nakljucje. Dajte se pritozit, da gre vendarle za dobitek, vam mogoce obdavcijo z 15%.

15% so pa res obdavčene igre na srečo.
Milčinski je napisal butalce kot prispodobo in ne kot priročnik!!!
Svuda u svijetu ima budala ali je izgleda kod nas centrala!!!

Zgodovina sprememb…

Miki N ::

Pa saj 25 ni tako hudo. Pač vzameš malo slabše opremljenega lambota.

c3p0 ::

Plebi privoščljivo ploskajo, ker trenutno obešajo soseda. Ampak kmalu pridejo še po njih.

Če država reče, da so to kriptovalute, davka ni. Ampak jasno je, kako državo imamo. Če si kupil dolar, ko je bil nizko in ga pretvoril nazaj v EUR, koliko je bilo davka? 50%, 25%, 0%?

Če se bi obdavčilo le špekulante, kar pomeni zelo kratke pozicije, bi recimo še rekel, da je to nek kompromis. Po letu, dveh pa brez davka. Ampak tega pri puklonosem serijskem uničevalcu podjetih in zdaj države, ni za pričakovati.

MojsterX ::

kdor naslednji od politikov zagotovi 0 davka na kripto ali tam do 10% max ga volim, pa četudi bo to sam Hitler na čelu. Prav boli me kdo bo na vladi, samo da nekaj že da nazaj ljudstvu al bo to nižja obdavčitev plač, lažji birokratski postopki za gradbeno dovoljenje in nizka obdavčitev kripto scene.

kow ::

Da ni davkov, je narobe. Ampak s prve 25%? Lol, cez 10 let bomo ze na 35%, najmanj.

Seljak ::

Miki N je izjavil:

Pa saj 25 ni tako hudo. Pač vzameš malo slabše opremljenega lambota.

In vsi, ki smo ti fauš,si želimo, da se zapelješ z njim v brajde.

PlayTheGame ::

Sam bi enako obdavčil le kratke pozicije, ne pa tudi hodlanja. Saj navsezadnje imamo tako pri kapitalskih dobičkih, ko po 15 ali koliko že letih ne plačaš davka. Ker tu pa zdaj zgleda kot da bodo vsem upalili teh 25%, po moje to ne bo šlo skozi in bo sprejet nek kompromis..

Je pa fovšija pri nekaterih res neverjetna in to v največji meri zato, ker so sami zamudili kripto vlak.. In kot je že nekdo povedal, najmanjši problem je plačat davek, ko veš, da bo šlo to resnično za dobrobit skupnosti. Ne pa, ko plačujemo razna počitnikovanja, Litijske, TEŠ-e, padajoče strope itd.
MSI B650 Tomahawk WiFi|AMD Ryzen 7 7700|Asus RTX 4070 Super 12Gb
32GB DDR5 6000|Samsung NVMe SSD 990PRO 2TB|Corsair 850W 80+Gold

c3p0 ::

kow je izjavil:

Da ni davkov, je narobe. Ampak s prve 25%? Lol, cez 10 let bomo ze na 35%, najmanj.

Smisel davkov je, da od države za to v zameno nekaj dobiš. Tu ne dobiš 0. Ampak nič novega.

ššš ::

A ni to že zdej obdavčeno skos davk na dobiček? Ne vem, Im just a kid.

Ashrack ::

c3p0 je izjavil:

kow je izjavil:

Smisel davkov je, da od države za to v zameno nekaj dobiš. Tu ne dobiš 0. Ampak nič novega.

Smisel drzave je da pobere cim vem od davkoplacevalcev, da potem lahko politi razpolagajo s tem da si kupujejo vile. Tistih 5 % ki pa se ostane se pa nato da ljudem da ne bo protestov
....

Utk ::

Lahko kdo racionalno pojasni zakaj imamo 25% davka na dobiček na delnice, dividende, nepremičnine in vse drugo, na kripto ga pa ne bi smeli imet?

kriptobog ::

Ce bo kdo zelel, bom odkupoval na kes. Pa imate reseno :))

Utk je izjavil:

Lahko kdo racionalno pojasni zakaj imamo 25% davka na dobiček na delnice, dividende, nepremičnine in vse drugo, na kripto ga pa ne bi smeli imet?

Saj nismo startali s 25% davki :)

Utk je izjavil:

Racionalni odgovor na to boš težko dobil. Glede na rastočo popularnost kripta je bilo le vprašanje časa, kdaj bo do tega prišlo.

Drugače pa te visoke davčne stopnje precej zamegljio vlaganje. Marsikdo bi vlagal, če bi bila birokracija in davki bolj enostavni oz. nizki.

Problem je, ce imamo dodaten davek (na enaki ravni kot prej 25%), a ne bomo sedaj pobrali dodatna sredstva? A to pomeni da se bodo davki zmanjsali na 24.99%? Ne bodo.

WizzardOfOZ je izjavil:

Ring0Ruin je izjavil:

111111111111 je izjavil:

Ring0Ruin je izjavil:

Ne vem, a se vam to ne zdi normalno? Zakaj bi bile kriptovalute izvzete iz davkov, od katerih placujem zdravstvo, ceste, delovanje javne uprave, daljnovode,...

Ja, egoisti, ki bi samo uporabljali drzavno infrastrukturo, ne bi pa za to nic placali se bodo pritozili. Vsi ostali normalni razumemo, da je to edino posteno.

Takoj sem pripravljen plačati davke, ko bo dejansko šlo v zdravstvo, daljnovode...

Dokler pa bodo razne sodne palače, pa počitnikovanja, pa računi v romuniji, pa celjska bolnica, pa padanje stropa na UKC, itd...

Mi dol visi za davke.

Dokler goljufas sodrzavljane, da jih placujejo namesto tebe, se razume, da ti dol visi. Goljufom zelo obicajno dol visi za svoje zrtve.

Ostali v tej temi: a to veste, da zaradi tega pizduna, placujete visje davke, on pa se hvali s tem? Ga obcudujete, mar ne?

Tudi zaradi takih, ki ste na sociali namesto da bi šli delat, več plačujemo.

Saj sem ze povedal, da ste kriptovalutasi najvecji izmecki modernega sveta, revezi, ki se tolazite, da boste pa enkrat bogati, z igrami na sreco.

Ni mi treba se dokazovati tega, ze vem, da si podel. Kot na razgovorih za sluzbo, malo spodbodes temo kriptovalut in se odvisnezi tako razgovorijo, da jih je tezko ustavit. "Hvala za vas cas, se bomo oglasili...". Moram reci, da sta cepljenje in kriptovalute izredno popreprostila interviewe, precej manj debatiranja, da odkrijes gnila jabolka.

Zgodovina sprememb…

• predlagalo izbris: energetik ()

dronyx ::

Kakor razumem s kripto valutami lahko tudi plačuješ. Vsaj nekaterimi. Torej če imaš recimo bitcoine in jim je cena močno zrastla, potem s temi bitcoini kupiš recimo nepremičnino in ne bo nič davka od dobička na kriptu, ker nisi konvertiral v fiat? To ne razumem kako točno bo imel Furs pregled nad tem.

dronyx je izjavil:

Kakor razumem s kripto valutami lahko tudi plačuješ. Vsaj nekaterimi. Torej če imaš recimo bitcoine in jim je cena močno zrastla, potem s temi bitcoini kupiš recimo nepremičnino in ne bo nič davka od dobička na kriptu, ker nisi konvertiral v fiat? To ne razumem kako točno bo imel Furs pregled nad tem.

Furs ima pregled nad tvojimi prihodki in odhodki. In, ce se bo kar naenkrat pojavila hisa, nimas pa dohodkov, te bodo prijazno pobarali po izvoru.

Potem bos pa najprej placal davek, potem pa se kazen. Pa bos brez hisice.

Zgodovina sprememb…

dronyx je izjavil:

Če s kriptovaluto plačuješ, potem pomeni, da le-ta zamenja lastnika in če zamenja lastnika, si po tem osnutku prav tako dolžan plačati davek.

Ring0Ruin je izjavil:

Furs ima pregled nad tvojimi prihodki in odhodki. In, ce se bo kar naenkrat pojavila hisa, nimas pa dohodkov, te bodo prijazno pobarali po izvoru.

Kje pa. Izvora premoženja ne raziskujemo kakor vem, razen če se na koga načrtno spravijo. Tu se kupujejo nepremičnine tudi z mafijskim denarjem in nikogar ne zanima izvor. Furs je za položnice pošiljat, ne za raziskovat. Za to nima niti usposobljenega kadra.

dronyx je izjavil:

Ring0Ruin je izjavil:

Kje pa. Izvora premoženja ne raziskujemo kakor vem, razen če se na koga načrtno spravijo. Tu se kupujejo nepremičnine tudi z mafijskim denarjem in nikogar ne zanima izvor. Furs je za položnice pošiljat, ne za raziskovat. Za to nima niti usposobljenega kadra.

To pa ti mislis. Je kolega fasal za nekaj tisocakov neprijavljenega prijazen klic. To ni nic novega, zaradi tega se je sel Al Capone usest, ker ni mogel dokazati izvora premozenja.

Pa v eni drugi temi tule imas nekoga, ki je t-shirte prodajal.

Zgodovina sprememb…

Old Spice ::

Tako se je navijalo v temi o obdavčitvi nepremičnin, dobili bomo pa obdavčitev kriptodobička. A se še komu zdi, da bodo cene m2 padle? :)

Old Spice je izjavil:

Tako se je navijalo v temi o obdavčitvi nepremičnin, dobili bomo pa obdavčitev kriptodobička. A se še komu zdi, da bodo cene m2 padle? :)

Tisti pametni, ki so se lahko kupovali iz tega nepremicnine, so ze davno nehali trgovati. Ker vedo, da je vlak ze davno odpeljal.

WizzardOfOZ ::

Old Spice je izjavil:

Mora bit prej obdavčitev kriptovalut. Da bodo ven iz kripto povlekli denar pred obdavčitvijo in vložili v nepremičnine, kjer jih bo pa potem država cepla z visokimi davki.
Milčinski je napisal butalce kot prispodobo in ne kot priročnik!!!
Svuda u svijetu ima budala ali je izgleda kod nas centrala!!!

dronyx je izjavil:

Pri financah velja tudi obratno dokazno sredstvo, tako da moraš ti dokazovati od kje ti denar. In velike ribe denar tudi legalizirajo - ga operejo, s tem pa zakrivajo izvor.

gruntfürmich ::

torej bomo imeli centralni register oz popis kriptovalut prebivalcev na 1.1.2026, ki ga je treba vpisati do julija 2026.
to bo smeha ko bodo podatki leaknili v javnost, in bomo gledali koliko kripta ima kdo :))
"Namreč, da gre ta družba počasi v norost in da je vse, kar mi gledamo,
visoko organizirana bebavost, do podrobnosti izdelana idiotija."
Psiholog HUBERT POŽARNIK, v Oni, o smiselnosti moderne družbe...

Zgodovina sprememb…

user123456 ::

patetično kako nekateri ploskajo ko se komunistična država z davki spravi na soseda vendar se ne zavedajo da bodo kasneje sami na vrsti na tak ali drugačen način.

sicer pa obdavčitev kripta (najvišja oblika premičnega premoženja) je popoln nesmisel ..to bo rezultiralo v ogromno dodatnega birokratskega kadra ki se seveda plačuje z davkoplačevalskega denarja za precej zanemarljiv priliv v davčno blagajno.
poleg tega dela Slovenija z tem zakonom strateško napako za prihodnost.

veliko večji priliv v davčno blagajno bi bil če je 0% direktnega davka in samo posredni davek preko ddv.

Pod črto bodo Slo državljani plačevali večje davke zato da bo šlo za plače dodatnemu kadru birokratov na fursu ki se bodo z tem ukvarjali ..izplena pa nebo ...JUHU birokracija

tema je postala neberljiva zaradi retardiranih favšljivcev...

Kodrnusa ::

Naročiš placilno kartico iz neke korejske menjalnice in z njo plačuješ direktno iz krypta. Nisi nikoli menjal v eur/usd. Rešeno

primoz4p ::

Od kod imajo desetine, tlaka in gosposkini davki svoj začetek?
(Kmetijske in rokodelske novice, let. 4, št. 45 (11.11.1846), št. 46 (18.11.1846), št. 47 (25.11.1846), št. 48 (2.12.1846) )
Per Slovanih ali Slovenih so šege starih časov bolj tamné; vonder je gotovo, de tiste terde sužnjosti, kakor per nekterih druzih narodih, za hlapce per njih ni bilo, in de je večidel vsak na svojim kosu zemlje kmetoval; sej so oní od nekdaj nar raji polje obdelovali. Pozneje, ko njih zgodbe bolj znane postanejo, se najdejo na eni strani tudi manjši posestniki popolnama sami svoji (plemeniti); veliko pa tacih kmetov, ki so bili višim plemenitnikam, grofam in knezam, s svojim životam lastni, kar je zdaj le v malokterih deželah viditi. Kolikor je pa Slovenov pod nemško vladarstvo prišlo, je bil njih stan po nemških postavah vladan. Per nas, to je na Krajnskim, Koroškim in Štajarskim so posebno nemške pravice veljale; in ni pozabiti, koliko je stan kmetov od miloserčnih avstrijanskih vladarjev v poslednjih časih polajšan in zboljšan. Pod cesarico Marijo Terezijo so bili davki bolj v red djani (Rectificatorium); potem pisano, kako de naj se vžitne (mitne) zemlje v kupne spreminé. Cesar Jožef II. je tudi lastnini z životam (Leibeigenschaft), kjer se je še našla, po svojih deželah konec storil. Dan današnji je pa še per vsih gosposkinih davkih, desetinah in tlakah peti del odpisan, in s tem je kmetu veliko polajšan njegov davek.

Jaz sem za Maričko-Rezko in desetino, ne pa za požrešno hunto in četrtino ...

user123456 ::

Ko imaš opravka z ultra premičnim kapitalom je edina logična in pametna strategija države da ta kapital privabiš da se zapravi v tvoji državi ....vse ostalo obdavčevanje na suho ima kontra učinek država pa more še vseno izplačati plače vojski birokratov ki se bo ukvarjala z tem nesmislom

to je denar ki je prinešen z globalnega trga v slovenijo in interes politike in države bi moral biti da se ta denar zapravi v SLO...in posredno preko tega bo veliko večji davčni priliv kot pa če hočeš na suho obdavčit kapital ki je tehnično gledano super-premičen in brez mej

energetik ::

Utk je izjavil:

Ker so to kriptovalute. Zakaj potem ni obdavčen dobiček ob menjavi dolar/eur? Frank/eur? Tukaj ni nobene logike. Sprejel bi nek do 10% davek na dobiček, če bi hkrati obdavčili tudi vse forex dobičke. Če si bil v US in so ti ostali dolarji, ti pa so pridobili vrednost v EUR - plačat davek.

Oziroma Bitcoin je ekvivalent zlatu - če zlato ni obdavčeno, tudi Bitcoin ne bi smel bit.

Sicer pa - vprašanje, ali bo zakon sprejet v taki obliki. Velika priložnost za plešastega, da udari proti in si dobi precej novih glasov za prihodnje volitve.
vires in numeris

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: energetik ()

energetik je izjavil:

Oziroma Bitcoin je ekvivalent zlatu - če zlato ni obdavčeno, tudi Bitcoin ne bi smel bit.

Pri kriptu se ne ve natančno kaj sploh je. na začetku naj bi bil denar, torej plačilno sredstvo kot fiat. Ker se za to ni uporabljal je ideja, da je to novo zlato, pri čemer se kripto ne uporablja za nakit in ga nimajo masovno v rezervah centralne banke. Kot delnica niti nima smisla govorit, saj v ozadju ni nekega podjetja, ki bi nekaj ustvarjalo. Zame je kripto še najbližje igralnemu žetonu.

Se mi pa zdi bizarno kakršnokoli uvajanje novih davkov, dokler se ne sanira korupcija, katere obseg je ogromen pri nas in posledično moramo to plačevati davkoplačevalci z višjimi davki.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: dronyx ()

GregiB ::

Zadeve z vidika sledljivosti niti ne razumem najbolj... Torej, na eni bozi kupim za npr. 10.000€ BTC. Takoj te BTC pošljem na svojo hladno denarnico. Čez leto dni npr. ta BTC naraste na 20.000€. Pošljem te BTC na drugo borzo, tam jih takoj pretvorim v USDT, počakam teden dni in zadevo prodam za cash... Kaj je zdaj davčni dogodek, če FURS ne ve za mojo hladno denarnico?
https://www.dugout-online.com/ fajna slow pace football mgt igrica

GregiB je izjavil:

Zadeve z vidika sledljivosti niti ne razumem najbolj... Torej, na eni bozi kupim za npr. 10.000EUR BTC. Takoj te BTC pošljem na svojo hladno denarnico. Čez leto dni npr. ta BTC naraste na 20.000EUR. Pošljem te BTC na drugo borzo, tam jih takoj pretvorim v USDT, počakam teden dni in zadevo prodam za cash... Kaj je zdaj davčni dogodek, če FURS ne ve za mojo hladno denarnico?

nema veze. na dan 1.1.2026 bo takšna in takšna cena kriptovalut.
ko boš prodajal, pa bo cena takšna in takšna. in od te razlike boš plačal 25% davka, če boš naredil profit.

...če boš prijavil, ali če bo furs to zahteval od tebe da podaš izvor denarja na tvojem trr-ju...

Zgodovina sprememb…

GregiB je izjavil:

Zadeve z vidika sledljivosti niti ne razumem najbolj... Torej, na eni bozi kupim za npr. 10.000€ BTC. Takoj te BTC pošljem na svojo hladno denarnico. Čez leto dni npr. ta BTC naraste na 20.000€. Pošljem te BTC na drugo borzo, tam jih takoj pretvorim v USDT, počakam teden dni in zadevo prodam za cash... Kaj je zdaj davčni dogodek, če FURS ne ve za mojo hladno denarnico?
FURSU boš moral prijaviti tudi hladno denarnico. Če ne, ti bodo pač upalili davek na celotni znesek, ne samo na dobiček, ko boš nekoč prodal.
Po eni strani mi je OK ta "hard reset" 1.1.2026, ker javljat vse pretekle transakcije bi bila nočna mora.

Po drugi strani je vsaj Bitcoin mišljen kot izhod iz sistema, P2P trdni denar, psevdonimni. Sedaj boš moral svoje BTC naslove javiti FURS, ki vprašanje, kaj bo še vse iz tega potegnil in kako varno jih bo hranil. Komot se nekoč spravijo obdavčit še nerealiziran profit. Hkrati je to varnostno tveganje, ker če jim ti podatki leaknejo ven, bo mafija točno vedla h komu se oglasit na dom...
vires in numeris

GregiB je izjavil:

Davčni dogodek je takrat ko narediš manever, ki zahteva plačilo davka. V tvojem primeru imaš samo en dogodek in ta je, ko USDT menjaš za cash.

tilio ::

dronyx je izjavil:

Pri kriptu se ne ve natančno kaj sploh je. na začetku naj bi bil denar, torej plačilno sredstvo kot fiat. Ker se za to ni uporabljal je ideja, da je to novo zlato, pri čemer se kripto ne uporablja za nakit in ga nimajo masovno v rezervah centralne banke. Kot delnica niti nima smisla govorit, saj v ozadju ni nekega podjetja, ki bi nekaj ustvarjalo. Zame je kripto še najbližje igralnemu žetonu.

Se mi pa zdi bizarno kakršnokoli uvajanje novih davkov, dokler se ne sanira korupcija, katere obseg je ogromen pri nas in posledično moramo to plačevati davkoplačevalci z višjimi davki.

Točno tako. Kripto je lahko več stvari naenkrat. Z enakim problemom so se ukvarjali Američani pod prejšnjo vlado, ko so se prepirali ali je kripto kot delnica ali kot surovina. Kriteriji za to so bili postavljeni pred 100 leti in oni so želeli novo tehnologijo strpat v 100 let stare okvire.

So novi koncepti, nove tehnologije. Davkarija pa brez razumevanja skuša vse to spraviti v en koš in samo pobrati denar. Ko bi vsaj teh 25% šlo za implementacijo blockchain tehnologije v državo in spodbujanje podjetništva in razvoja na področju blockchaina.

energetik je izjavil:

Po eni strani mi je OK ta "hard reset" 1.1.2026, ker javljat vse pretekle transakcije bi bila nočna mora.
ja, drugačen način verjetno ni niti možen kot da se 1.1.2026 vse postavi na nulo oz. izhodiščno stanje.

GregiB ::

johnnyyy je izjavil:

Davčni dogodek je takrat ko narediš manever, ki zahteva plačilo davka. V tvojem primeru imaš samo en dogodek in ta je, ko USDT menjaš za cash.

Po tej logiki torej ne bi bilo davka??? Mislim, da od tega FURS ne bo kasiral kaj konkretnega... Kdo pri zdravi pameti pa bo šel FURSu prijavljat hladne denarnice???
https://www.dugout-online.com/ fajna slow pace football mgt igrica

deco16 ::

Holderji bi morali met nižji davek, tako kot pri delnicah / vrednostnik papirjih.

Torej to ni fer ravno....

GregiB je izjavil:

johnnyyy je izjavil:

Po tej logiki torej ne bi bilo davka??? Mislim, da od tega FURS ne bo kasiral kaj konkretnega... Kdo pri zdravi pameti pa bo šel FURSu prijavljat hladne denarnice???
Vsak, ki ne želi plačevat davka na celotni znesek prodaje... Je pa možnost, da 1.1. vse potegneš na CEX in FURS-u javiš stanje na CEX, nato 2.1. spet potegneš nazaj v svojo denarnico. Ampak - če ne boš dokazal, da je tisto tvoja denarnica, bo to spet davčni dogodek, kakor da si nekomu tretjemu nakazal.

Pa še CEX že napovedujejo, da jim boš moral prijaviti naslove hladne denarnice, sicer ne boš mogel potegniti s CEX. Lepo zanko so nam skuhali EU birokrati.

Skratka tukaj vidim le 2 varianti - ali se boš šel vse po pravilih in plačeval davek le na dobiček, ali pa boš šel v popolno "ilegalo" in tvoji Bitcoini ne bodo več videli menjalnic ne prodaje v fiat.
Bitcoin se ne meni za to birkracijo in vedno ga boš lahko psevdonimno uporabljal za P2P plačila.
vires in numeris

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: energetik ()

GregiB je izjavil:

Ne, davek bi še vedno bil. In ne razumem zakaj bi moral FURSu prijavljat hladno denarnico? Če imam jaz na hladni denarnici 1000BTC, 1.1.2026 je BTC vrednost 100k, potem pa 1.1.2027 prodam 1BTC za 150k, država ve da sem naredil 50% dobička, na katerega mi nabije 25% davek. Saj oni ne rabijo vedeti, koliko imaš ti v hladni denarnici.
1
2
3 4

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Vlada snuje obdavčitev kriptovalut (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Novice / Kriptovalute
1899420 (72) energetik
»

Etoro in Edavki (strani: 1 2 3 4 5 )

Oddelek: Loža
24196904 (1955) Badwolff
»

Kripto trading in davki 2020 (strani: 1 2 3 411 12 13 14 )

Oddelek: Kriptovalute in blockchain
681135012 (45952) Jerry000
»

V javni obravnavi je predlog zakona o 10-odstotni obdavčitvi unovčenja kriptovalut (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Kriptovalute
7119483 (13233) Invictus
»

Obdavčitev kripovalut - kako spraviti na minimum? (strani: 1 2 3 417 18 19 20 )

Oddelek: Kriptovalute in blockchain
993188963 (99449) CaqKa

Več podobnih tem