» »

Samozaposlitev

Samozaposlitev

dronyx ::

Tule barbara Horvat razlaga, kako izgleda biti samozaposlen v Republiki Slovenija. Če jo prav razumem takoj ko odpreš s.p. že moraš plačevati nekih 700 € prispevkov za socialo, pokojnino in zdravstvo. To se mi zdi nenavadno, če res drži. Jaz bi pričakoval, da imaš neko prehodno obdobje, ko je ta prispevek odvisen od prihodkov, ne pa takoj na polno vse dajatve. jaz verjamem, da začeti s.p. za večino ni ravno enostavno in potrebuješ nekaj časa, da posel steče in imaš neke zanesljive prihodke, da lahko potem plačuješ vse te dajatve državi. To bi po moje moralo biti neko prehodno obdobje. Tudi ne vem kakšne so legalne možnosti, če želiš recimo poleg redne službe nekaj početi dodatno, kar ti prinaša nek zaslužek, ki pa ni stalen. Si predstavljam da moraš spet odpreti neko obliko s.p., kjer ponovno državi plačuješ neke dajatve. Kot od daleč opazujem, kako ta država funkcionira se mi zdi vse do stropa birokratizirano in dejansko mlade ljudi motivirajo, da od tu odidejo čim prej in da lahko uvozijo volilce iz Bosne in Kosova.
  • predlagalo izbris: Groot ()

kixs ::

To drzi. Dobis pa "spodbude", ki pokrijejo prispevke za nekaj mesecev.

https://spot.gov.si/sl/teme/spodbude-za...

Barbarpapa2 ::

Pozdrav.

Se pogledal zadevo, ja... Njene navedbe vsaj mestoma niso točne, npr, ko razlaga, da ne moreš, če si polno zaposlen kot natakar (-ica), popoldan legalno izdelovati nakita. Za takšne primere opstaja t.i. "popoldanski S.P". Zavarovan si preko polne zaposlitve, doplačaš pa nekaj za zdravstveno in pokojninsko zavarovanje in pa akontacijo dohodnine glede na predvidene prihodke, ki jih napoveš ob odprtju. Ko sem se sam šel to pred kakšnimi desetimi leti, sem mesečno plačeval okoli 70€ za zavarovanja in pa 100€ akontacije dohodnine vsake 3 mesece. Takrat si lahko letno kot popoldanski SP zaslužil do 50.000€, od česar se ti je 80°avtomatsko priznalo kot strošek, od preostalih 20% pa si plačal dohodnino (se je poračunalo konec leta glede na plačano akontacijo). Od knjigovodstva si moral voditi knjigo izdanih računov in kot popoldanski SP lahko povsem legalno izdaš račun. Pri meni je ta "business" trajal dobro leto, popoldanski SP sem odprl z obiskom na AJPESU (točka VEM) in po koncu zadeve sem ga zaprl na istem mestu. Ob zaprtju preverijo, če je vse plačano in to je to... Sam sem malo preplačal akontacijo dohodnine in sem to potem dobil vrnjeno. Za vse posle pa sem uporabljal kar moj transakcijski račun... Zdaj je morda malo drugače, višina prispevkov je sigurno druga...

Ajde, konec malice...

Jože

kixs je izjavil:

Meni se mi zdi bolj logično to, da imaš recimo 2 leti prehodno obdobje, ko so ti prispevki odvisni od prihodka. Dejstvo je, da če želiš imeti danes neko tehnološko napredno državo, moraš omogočati start-upe. Veliko jih ne bo uspelo, je pa dovolj, če jih nekaj uspe, da nastanejo potem čez leta uspešna podjetja. Pri nas se mi zdi da sicer ko je potrebno nakladat, kaj vse bi radi, so sicer močni, v praksi pa zmaguje birokracija, ki uspešno postavlja ovire. jaz si predstavljam če imam neko dobro podjetniško idejo, da s tem nikdar ne bi začel tu, ampak bi prvo poskušal najti koga v tujini ali pa od tu odšel. Ne moreš v tako neprijaznem okolju začeti iz nič.

delavec44 ::

Imaš pač redno službo in popoldanca dokler ne zalaufa.

Utk ::

Ok, pol leta ne bi plačeval prispevkov, ok. Kaj pa koristil zdravstvo, to pa bi? Če te recimo zbije avto, te naj bi zdravniki vseeno poflikali, morda celo priznano kakšno invalidnost, ali te naj ta čas kar pustijo tam?
Sej to je fajn, da se "vzpodbuja", ampak vemo vsi kako se to konča...
Če že kaj, potem bi morali uvest, da ima _vsak_ pravico enkrat v življenju do pol leta ne plačevanja prispevkov, pa naj to izkoristi pri sp ali pa v službi. Če nekaj je, naj bo za vse enako.

socialec ::

Obvezno zavarovanje moraš sam plačevati, če prispevki niso plačani, je pa, kljub nedavni podvojitvi, veeeeelika razlika.

Utk je izjavil:

Ok, pol leta ne bi plačeval prispevkov, ok. Kaj pa koristil zdravstvo, to pa bi? Če te recimo zbije avto, te naj bi zdravniki vseeno poflikali, morda celo priznano kakšno invalidnost, ali te naj ta čas kar pustijo tam?

kaj pa se zgodi če si nezaposlen in vlečeš od države še socialo? Te pustijo kar na cesti da umreš? Bi bilo pa zanimivo za videti kako imajo to rešeno tiste države, ki spodbujajo start-upe.

delavec44 je izjavil:

OK, kaj pa moraš plačevati državi kot popoldanski sp? Recimo primer nekega Youtube vlogerja, ki tobi par 100 € na mesec od tega. Kaj bi moral on registrirat, da je to legalno in kaj mora od tega dati državi? Jaz sem Furs spraševal kaj v primeru, če imam recimo nek spletno stran kjer omogočam obiskovalcem, da mi prispevkov par € če želijo. Pa dobim tako dolg odgovor, da bi si moral vzeti par ur časa, da sploh preštudiram, kaj mi ti ljudje želijo povedati. Tu je birokracija res brutalna. ne verjamem da je povsod po svetu tako.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: dronyx ()

kaj pa se zgodi če si nezaposlen in vlečeš od države še socialo? Te pustijo kar na cesti da umreš?

Ne, te bi pa morali. To da subvencioniramo tiste, ki nočejo delat, je dost hudo, ampak če bomo še tiste, ki delajo, potem pa...kdo sploh ostane za kaj plačevat?
Pa ok, res je, jurja prispevkov bam, takoj prvi mesec ko začne nekdo delat, je res huda, ampak drugače bi pa razni Jankovići vsake 3 mesece odpirali nove firme in nikoli nič plačali...

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Utk ()

delavec44 je izjavil:

Ja, to je očitno še najboljša opcija.

Utk je izjavil:

Pa ok, res je, jurja prispevkov bam, takoj prvi mesec ko začne nekdo delat, je res huda, ampak drugače bi pa razni Jankovići vsake 3 mesece odpirali nove firme in nikoli nič plačali...

Sedaj si pa našel primer. Ta je itak nad vsem. Druigače pa inteligentni sistemi take anomalije in goljufije hitro odkrijejo. Danes imaš AI. Če to spustiš čez Fursove podatke ugovoriš kaj? Da ta država dejansko nima pojma, kaj dela, ali pa to počne namerno. Po moje druga opcija zmaga.

Zgodovina sprememb…

Utk je izjavil:

Ne, te bi pa morali. To da subvencioniramo tiste, ki nočejo delat, je dost hudo, ampak če bomo še tiste, ki delajo, potem pa...kdo sploh ostane za kaj plačevat?

Razumem. Se pa verjetno v praksi kar se podjetniškega okolja tiče kot uspešne države izkažejo tiste, ki imajo ustrezen safety net, če je to pravi izraz. Torej da ljudi spodbujajo, da so pripravljeni tvegati. Seveda je pa najlažje vleči iz proračuna denar kot nek NGO ali še bolje greš v eno od partij in ko pridejo na oblast te kot hipija zaposlijo na nekem ministrstvu kot sekretarja za kdo bi vedel. Samo taka država nima prihodnosti po moje in mladina iz takih držav beži.

socialec ::

Utk je izjavil:

razni Jankovići vsake 3 mesece odpirali nove firme in nikoli nič plačali...

Kako to misliš, BI? Pa ravno Jankoviče (z veliko začetnico) si našel, glavne politične botre, s katerimi se bivše ministrice za pravosodje objemajo? Ni kakšnih jankovičev (z malo začetnico)?

bm1973 ::

Utk je izjavil:

Ok, pol leta ne bi plačeval prispevkov, ok.

Super, najdeš biznis, po pol leta zapreš, ni prispevkov,...

Kaj lepšega...

Folk bi bil CEO svojega zabušantskega s.p., brez keša...

Svi bi jebali ali niko neče da uđe...

Tole en komentar pod začetnim video:
I am a Slovenian and lived abroad for 10 years. I returned back in 2023 and was shocked by how expensive this country is and how impossible it makes it for you to own anything. My gross monthly income is less than the average in Slovenia yet with taxes and social contribution I pay 42% of my wage to the country. For the pension I wont be able to live on and a healthcare I cant access.... The rents are insane, the bills are crazy and grocieries are expensive. This country doesnt support people who make good decisions, who work hard... plus gross income is deceiving because our wages are one of the most taxed in Europe.

Pa kolk si ti star, tlinajst? Ti mora nekdo v angleščini napisat, da ti je to jasno? Ti prej ni blo?

Tale je tudi lovska, če res drži:
In Croatia it's around 550€ monthly last time I checked, probably over 600€ now. And you also need a 3m X 2m "storage facility" with a bathroom & electricity for 90% of the listed businesses(even if you sell online only pdf books!!!)

Torej na hrvaškem piše da potrebuješ kot podjetnik obvezno še skladišče velikosti 3x2 metra, tudi če prodajaš elektronske knjige na netu. Če to res drži je pa...:8) Fuck me!

kixs ::

To ni tak problem. Kot SP, ki prodaja elektronske knjige, imas navadno registrirano dejavnost doma.

DrPašteta ::

baba grda ko kurac moj, dosadna u pičko mater, dezinformira, bluzi, meče slabo luč na slovenijo, naj ji nekdo napiše naj spizdi od tukaj pa zapre ta cringe kanal

jest10 ::

dronyx je izjavil:

Tule barbara Horvat razlaga, kako izgleda biti samozaposlen v Republiki Slovenija. Če jo prav razumem takoj ko odpreš s.p. že moraš plačevati nekih 700 € prispevkov za socialo, pokojnino in zdravstvo.

Itak ja...

Minimalni sp prispevki 2024 so znašali 544,04 evra, maksimalni pa 3.004,40 evra. Letos pa bodo višji. Kot že omenjeno je bil nedavno s strani Sursa objavljen podatek o povprečni plači 2024. Ta je 2.394,92 evra. To pomeni, da minimalna zavarovalna osnova znaša 1.436,95 evra. Minimalni prispevki za s.p. 2025 pa znašajo 583,92 evra. Maksimalna zavarovalna osnova je 8.382,22 evra. To pomeni, da maksimalni prispevki za s.p. 2025 znašajo 3.237,01
evra.

Pol pa še popust na prispevkih ob prvem odpiranju s.p.ja...

Itak pa s.p. ni zate, če ne znaš preveriti niti tako osnovnih podatkov.

tikitoki ::

kixs je izjavil:

A tiste spodbude, ki te zavezujejo biti samozaposlen za daljse casovno obdobje? Oz. ce ti ne rata, imas na koncu velik dolg.

otago ::

Uh. Kdaj pa se ja ta vrnila iz Kalifornije? A ni imela ambicij biti igralka?

link_up ::

Fake it till you make it? :) Pri nas ni kapitalizma ali pa kaksnega free marketa...vse je fake ... pa vse je "familjarno" ze od 45 naprej. Morda se 30 let...bolj 50
In and Out

bm1973 ::

tikitoki je izjavil:

kixs je izjavil:

A tiste spodbude, ki te zavezujejo biti samozaposlen za daljse casovno obdobje? Oz. ce ti ne rata, imas na koncu velik dolg.

Tega je že zdavnaj konec...

Se je pa precej folka nategnilo, ker tisto ni bilo dovolj za 2 leti prispevkov...

Plus, če me spomin ne vara, včasih niso pustil zapreti s.p. dokler nisi poplačal vseh dolgov. Lahko je bila pa to samo gostilniška anekdota...

link_up je izjavil:

... pa vse je "familjarno" ze od 45 naprej. Morda se 30 let...bolj 50

Ja, ne, ne vem...ta šit se deduje tu iz generacije v generacijo. Lahko da bo tako še 100 let. Danes ko vidiš nekoga na neki dobri poziciji pojdi najprej preverjat družinsko drevo, kdo so to, so imeli partizanske spomeničarje v familiji, je bil kdo v udbi ali čem podobnem...ti v tej državi lepo uspevajo. Glej Severno Korejo. Tam furajo to zgodbo že iz 50 let, pa bo tako še 100 let. Čez 100 let bo pa diktator nek sin od sineta od Kim Jong Una. :))

Zgodovina sprememb…

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Freelance, sp, in davkarija (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Loža
10423989 (17335) matic492
»

Koliko ostane najemodajalcu?

375549 (3875) Invictus
»

Kako poiskati zaposlitev oziroma kako legalizirati moje delo? (strani: 1 2 )

6816074 (13364) St235
»

Enostavno knjigovodstvo za popoldanski sp in ostale obveznosti

2616778 (16061) St235

Več podobnih tem