» »

US Air Force Next Generation Air Dominance

US Air Force Next Generation Air Dominance

1
2
»

Ales78 ::

Strel455 je izjavil:

Ales78 je izjavil:

Žal drži. Na začetku so ZDA dobavljali njihove drone (malega formata, za večje ne vem), pa so se izkazali za neuporabne, zato je Ukrajina šla v svojo proizvodnjo.

O katerem ruskem dronu za $500 naj bi to zgoraj držalo? 8-O

Besede nisem rekel o ruskih dronih? Priznavata pa obe strani kvaliteto nasprotnikovih dronov, tako Ukrajina kot Rusija. Če najdem vir, bom nalepil.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: Ales78 ()

Strel455 ::

Ales78 je izjavil:

Strel455 je izjavil:

Ales78 je izjavil:

Žal drži. Na začetku so ZDA dobavljali njihove drone (malega formata, za večje ne vem), pa so se izkazali za neuporabne, zato je Ukrajina šla v svojo proizvodnjo.

Besede nisem rekel o ruskih dronih?

rekel si, da tole drži:
" Dron, ki stane Ruse/Ukrajince 500 USD, naredi ameriška orožarska industrija za 100k... "

Strel455 je izjavil:

Ales78 je izjavil:

Strel455 je izjavil:

Ales78 je izjavil:

rekel si, da tole drži:
" Dron, ki stane Ruse/Ukrajince 500 USD, naredi ameriška orožarska industrija za 100k... "

Ja, Ukrajince. Za Ruse nimam informacij. Gre pa za verjetno enak šmorn.

Ales78 je izjavil:

Strel455 je izjavil:

Ales78 je izjavil:

Strel455 je izjavil:

Ales78 je izjavil:

rekel si, da tole drži:

Ja, Ukrajince. Za Ruse nimam informacij. Gre pa za verjetno enak šmorn.

O katerem jebenem dronu je govora? MODEL DRONA, a je res tako težko razumet vprašanje?

Strel455 je izjavil:

O katerem jebenem dronu je govora? MODEL DRONA, a je res tako težko razumet vprašanje?

Ja je, ker ni natančno. Jaz pa sem odgovoril znotraj mojih sposobnosti, oprosti, ker mi droni niso zadnji fetiš.

Bil je nek interview z enim od razvijalcev Ukrajinskih dronov in drug, z razvijalcem Ruskih dronov. Pa ga ne najdem, če tebi uspe, prosim prilepi.

Zgodovina sprememb…

Ales78 je izjavil:

Strel455 je izjavil:

Ja je, ker ni natančno. Jaz pa sem odgovoril znotraj mojih sposobnosti, oprosti, ker mi droni niso zadnji fetiš.

Skratka tudi ti si zlagal, ko si pisal tole:
"Žal drži. Na začetku so ZDA dobavljali njihove drone (malega formata, za večje ne vem), pa so se izkazali za neuporabne, zato je Ukrajina šla v svojo proizvodnjo."

Strel455 je izjavil:

Ales78 je izjavil:

Strel455 je izjavil:

Skratka tudi ti si zlagal, ko si pisal tole:
"Žal drži. Na začetku so ZDA dobavljali njihove drone (malega formata, za večje ne vem), pa so se izkazali za neuporabne, zato je Ukrajina šla v svojo proizvodnjo."

Jah, če Ukrajina laže... ne bi bilo prvič. Samo ponovil sem za njimi.

Pa tudi, da se videa ne najde več na yt tudi ni več nič nenavadnega.

Zgodovina sprememb…

Ales78 je izjavil:

Skratka, čisto nič ne veš. Zakaj si tukaj in pišeš te bedarije?8-O

En Shared stane Rusijo na primer $35k.
https://www.csis.org/analysis/calculati...

Poleg tega, je tema o "AIR DOMINANCE". S kakšnim dronom za $500 boš ti zganjal air dominance??!?!

Pridete na ta forum, pa samo nekaj nabijate na pamet. Fakinega pojma nimate.

PS: Edini ruski dron s katerim se bi lahko delal air dominance je Sukhoi S-70 Okhotnik-B in vsi vemo, kako je šlo nazadnje, ko so ga "učinkoviti" Rusi uporabili v Ukrajini.

Operational history
At 10:43 (UTC) on the day of the crash NASA's FIRMS detected a fire near a row of farm houses between Chasiv Yar and Kostiantynivka
On 5 October 2024, an S-70 was shot down by an air-to-air missile from a Russian Su-57, near Kostiantynivka, in Ukraine.[31][32][33]
Together the S-70 and the Su-57 had taken off from Akhtubinsk Air Base 365 miles (587 km) behind the front line for an operational test flight. The drone apparently lost contact with its ground control and flew in the direction of Ukrainian-controlled territory. By the time attempts to regain control had been abandoned, the drone had crossed the front line into Ukraine and, subsequently, the Russian Su-57 deliberately shot it down. Identifiable pieces of the wreckage included a large, fairly intact portion of a wing and burned parts of a UMPB D-30SN glide bomb and a turbofan engine.[34][35][36] The crash site was reportedly targeted by a Russian Iskander ballistic missile in an apparent attempt to deny Ukraine and its allies access to the wreckage, but crash site footage indicated that the wreckage had already been recovered by Ukrainian police for further analysis

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: Strel455 ()

link_up ::

na nobenem od teh videov nisem videl, da bi za sabo vlekli kolut optike. :)
In and Out

Strel455 je izjavil:

Ales78 je izjavil:

Skratka, čisto nič ne veš. Zakaj si tukaj in pišeš te bedarije?8-O

En Shared stane Rusijo na primer $35k.
https://www.csis.org/analysis/calculati...

Poleg tega, je tema o "AIR DOMINANCE". S kakšnim dronom za $500 boš ti zganjal air dominance??!?!

Pridete na ta forum, pa samo nekaj nabijate na pamet. Fakinega pojma nimate.

PS: Edini ruski dron s katerim se bi lahko delal air dominance je Sukhoi S-70 Okhotnik-B in vsi vemo, kako je šlo nazadnje, ko so ga "učinkoviti" Rusi uporabili v Ukrajini.

https://www.youtube.com/shorts/JggFsLrW...
Operational history
At 10:43 (UTC) on the day of the crash NASA's FIRMS detected a fire near a row of farm houses between Chasiv Yar and Kostiantynivka
On 5 October 2024, an S-70 was shot down by an air-to-air missile from a Russian Su-57, near Kostiantynivka, in Ukraine.[31][32][33]
Together the S-70 and the Su-57 had taken off from Akhtubinsk Air Base 365 miles (587 km) behind the front line for an operational test flight. The drone apparently lost contact with its ground control and flew in the direction of Ukrainian-controlled territory. By the time attempts to regain control had been abandoned, the drone had crossed the front line into Ukraine and, subsequently, the Russian Su-57 deliberately shot it down. Identifiable pieces of the wreckage included a large, fairly intact portion of a wing and burned parts of a UMPB D-30SN glide bomb and a turbofan engine.[34][35][36] The crash site was reportedly targeted by a Russian Iskander ballistic missile in an apparent attempt to deny Ukraine and its allies access to the wreckage, but crash site footage indicated that the wreckage had already been recovered by Ukrainian police for further analysis

Jaz ti samo povem, kar so povedali Ukrajinci o ameriških dronih. Ne vem, zakaj si to tako k srcu jemlješ in se razburjaš. Še manj mi je jasno, zakaj Ruse vlačiš v vse skupaj.

A zna na tem forumu sploh še kdo normalno komunicirat? Če morda nisi opazil, tvoja komunikacija je groba in neotesana.

Zgodovina sprememb…

Ales78 je izjavil:

Jaz ti samo povem, kar so povedali Ukrajinci o ameriških dronih. Ne vem, zakaj si to tako k srcu jemlješ in se razburjaš.
A zna na tem forumu sploh še kdo normalno komunicirat?

Kdaj so Ukrajinci rekli, da je ukrajinski $500 dron boljši od ameriškega za $100k? 8-O
NAUČI SE BRAT IN RAZUMET, da boš lahko TEHTNO komuniciral na tem forumu.

pegasus ::

Strel455 je izjavil:

Z enim težko, z milijonom pa trivialno. Ideja je, da imaš tak oblak dronov, da overloadajo vsak poskus protizračne obrambe.
Kot vidiš poročila iz fronte, se to sedaj redno dogaja: 100+ kosilnic in vmes nekaj tapravih raket, ki se časovno pokrijejo ravno na dobro branjenem območju v okolici tarče.
Edino kar mi tu ni jasno je, kako to da o tej strategiji beremo šele 3+ leta v konflikt in ne od prvega dne naprej.

pegasus je izjavil:

Strel455 je izjavil:

Z enim težko, z milijonom pa trivialno. Ideja je, da imaš tak oblak dronov, da overloadajo vsak poskus protizračne obrambe.
Kot vidiš poročila iz fronte, se to sedaj redno dogaja: 100+ kosilnic in vmes nekaj tapravih raket, ki se časovno pokrijejo ravno na dobro branjenem območju v okolici tarče.
Edino kar mi tu ni jasno je, kako to da o tej strategiji beremo šele 3+ leta v konflikt in ne od prvega dne naprej.

A dron za $500 bo letel stotine KM daleč in zganjal air dominance v tuji državi. Na katerih drogah ste tukaj vsi?

bm1973 ::

Saj teh 100+ kosilnic ima tudi gor 50 kg eksploziva...

In V3 teh kosilnic ima že reaktivni motor ter leti na 3000 metrih. Previsoko da klatiš z mitraljezi... Plus 90kg eksploziva.

Strel455 je izjavil:

A dron za $500 bo letel stotine KM daleč in zganjal air dominance v tuji državi. Na katerih drogah ste tukaj vsi?

Če tolčeš nasprotnika s poceni droni, ne rabiš air dominance...

To je pač strategija ZDA, ostali so prešaltali na precej cenejše drone, tudi piloti dronov so lahko večji kriplji kot pa piloti lovskih in ostalih vojaških letal...

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: bm1973 ()

Strel455 je izjavil:

Ales78 je izjavil:

Jaz ti samo povem, kar so povedali Ukrajinci o ameriških dronih. Ne vem, zakaj si to tako k srcu jemlješ in se razburjaš.
A zna na tem forumu sploh še kdo normalno komunicirat?

Kdaj so Ukrajinci rekli, da je ukrajinski $500 dron boljši od ameriškega za $100k? 8-O
NAUČI SE BRAT IN RAZUMET, da boš lahko TEHTNO komuniciral na tem forumu.

Ja, meni se zdi zadeva popolnoma logična, na eni strani imaš ameriške korporacije, ki jim je samo do zaslužka od ameriške vojske in delajo kar se da poceni, prodajajo pa kar se da drago vojski, ki mora samo opravičiti naslednji budget pred kongresom.

Na drugi strani imaš Ukrajince, ki jim gre za glavo. Sam so odloči, kdo je bolj stimularan, da naredi dobrega drona.

In ne moje branje, ne moje razumevanje, ni noben izgovor za tvoje obnašanje.

Zgodovina sprememb…

bm1973 je izjavil:

A na Američane boš pošiljal dan za dnem neke drone in Američani bodo tole samo gledali?
V naslednjem dnevu bodo vse ruske tovarne dronov zravnane z zemljo.

Strel455 je izjavil:

bm1973 je izjavil:

A na Američane boš pošiljal dan za dnem neke drone in Američani bodo tole samo gledali?
V naslednjem dnevu bodo vse ruske tovarne dronov zravnane z zemljo.

Zakaj bi pošiljal drone na američane. Smo miroljubni in ne napadamo nikogar.

Če govoriš pa o Rusih, tukaj že zdaj američani nimajo obrambe proti rusiji (pa po drugi strani rusi niso tako neumni, da bi začeli vojno z njimi, za brezveze), tako, da ne vem zakaj bi se matrali z droni.

Zgodovina sprememb…

Strel455 je izjavil:

že skoraj 40 let na drogi, ki se ji reče modelarstvo. Če ne verjameš, poglej malo po YouTubu za npr. Ardupilot.

pegasus je izjavil:

Strel455 je izjavil:

že skoraj 40 let na drogi, ki se ji reče modelarstvo. Če ne verjameš, poglej malo po YouTubu za npr. Ardupilot.

Tudi jaz sem bil modelar, nisem več, se bom pa vrnil v to, takoj, ko bom v penziji, preveč dela z ostalim.

In te drone vsi predstavljajo kot čudež, dejansko pa niso nič posebnega. Tehnologije so se dovolj izboljšale in optimizirale, da se da narediti, kar se včasih z motorčkom in "ricinusovim oljem" :D ni dalo, to je pa tudi vse.

In točno to počnejo Ukrajinci, po mojem celotna njihov razvoj dronov stoji na letalskih modelarjih.

Zgodovina sprememb…

Mene mika samo ciganit za servote in motorčke po sestreljenih dronih :-D Tak čist otroški užitek ...

pegasus je izjavil:

Mene mika samo ciganit za servote in motorčke po sestreljenih dronih :-D Tak čist otroški užitek ...

Nedvomno bo po vojni zakladnica, ceprav vprasanje kako vodotesno so narejeni in ali ležijo na mini ;)

Imaš pa dejansko ljudi, ki so dovolj utrgani, da zbirajo odslužene napravice za enkratno vapanje in zbirajo njihove baterija, sem in tja pa najdejo še kakšen uporaben mikrokontroler ;) https://bogdanthegeek.github.io/blog/pr...

Bi pa verjetno precej pomagalo, če bi živel v Ukrajini. :)

Zgodovina sprememb…

pegasus je izjavil:

Strel455 je izjavil:

Zopet čakam, da mi pokažeš dron za $500, ki bo letel 1000 KM daleč in tam zganjal air dominance.

ZDA razvijajo obrambo na večih nivojih, samo pozanimat se je treba

Ales78 je izjavil:

Če govoriš pa o Rusih, tukaj že zdaj američani nimajo obrambe proti rusiji (pa po drugi strani rusi niso tako neumni, da bi začeli vojno z njimi, za brezveze), tako, da ne vem zakaj bi se matrali z droni.

Zopet daješ neke trditve brez kakršnegakoli dokaza. Samo smetiš.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: Strel455 ()

Chalky ::

BREAKING: First F-47 6th Generation Fighter Now Being Built
The USAF hopes to see the F-47 take to the skies for the first time in 2028.

Boeing has started production of the first F-47 sixth-generation stealth fighter for the U.S. Air Force. The goal now is for that jet to make its first flight sometime in 2028.

Air Force Chief of Staff Gen. David Allvin provided a brief update on the F-47 during his keynote address at the Air & Space Forces Association's 2025 Air, Space, and Cyber Conference today, at which TWZ is in attendance. In March, President Donald Trump personally announced that Boeing had been selected as the winner of the competition for the crewed fighter component of the Air Force's broader Next Generation Air Dominance (NGAD) initiative. The NGAD effort also includes the development of new Collaborative Combat Aircraft (CCA) drones, as well as advanced jet engines, weapons, electronic warfare suites, sensors, networking ecosystems, battle management capabilities, and more.

"After years of work, hundreds of test hours, 1,000s of man-years in the lab, the President announced the F-47," Allvin said. "It's the platform that, along with all of the rest of the [NGAD] systems, is going to ensure dominance into the future."

"We [have] got to go fast. I got to tell you, team, it's almost 2026. The team is committed to get the first one flying in 2028," he continued. "In the few short months since we made the announcement, they [Boeing] are already beginning to manufacture the first article. We're ready to go fast. We have to go fast."

The Air Force has only previously said that the F-47 was expected to make its maiden flight before the end of President Donald Trump's current term, which will conclude on January 20, 2029. Multiple secretive flying demonstrators helped pave the way for the F-47, as well.

Details about the F-47 program and design of the aircraft itself remain highly classified. At the time of writing, there continue to be only two official renderings of the jet, which Air Force officials have said do not necessarily fully reflect what the plane looks like in real life, for operational security purposes.

"Just love looking at this picture," Secretary of the Air Force Troy Meink had said during his own keynote at the conference today, which came just ahead of Allvin's speech, referring specifically to the F-47 rendering seen below. "I expect some of the Chinese Intel analysts are spending a lot of time looking at this picture. Good luck trying to dig something out of there. Pretty careful about that."

The F-47 is otherwise has long been expected to feature next-generation all-aspect 'broadband' low-observability (stealthiness), including a significantly reduced infrared signature. on top of a low radar cross-section. "Spectral warfare" and "spectral dominance" have been major focus areas for the entire NGAD initiative, as TWZ has previously detailed. Air Force officials have also talked generally about the fighters having next-generation capabilities that will leverage the rest of the NGAD ecosystem, including the ability to control future CCAs.

It's also worth noting that Boeing has also been in the running for the Navy's F/A-XX next-generation carrier-based fighter competition. A rendering that the company recently released of its F/A-XX proposal has unsurprising similarities to what has been shown to date of the F-47, as you can read more about here. The firm also previously made major investments to expand its operations in St. Louis, Missouri, to prepare for sixth-generation fighter production.

The Air Force has said it plans to acquire at least 185 F-47s, which would be in line with the original vision of the aircraft as a successor to the F-22 Raptor. However, questions have been raised about whether that figure might change going forward, and there has been talk about the potential for multiple versions to be built in incremental developmental cycles. The F-47's expected unit cost is also unclear, but past projections have put it in the realm of three times the average price of an F-35 Joint Strike Fighter, or upwards of $300 million based on publicly available information.

https://www.twz.com/air/first-f-47-6th-...

fikus_ ::

Chalky, kaj pravis na to, da bo po sedanjih načrtih F35 šele leta 2031 nadgrajen na block4, ki se bo približal zahtevam izpred 30 let, še po 25+ letih Lockhead ni sposoben narediti letala, katerega je obljubil za zmago na razpisu?
Učite se iz preteklosti, živite v sedanjosti in razmišljajte o prihodnosti.
PS Ne odgovarjam trolom in provokatorjem!

Za firmo nič kritičnega, dobiva dodatni denar, lobisti pa tudi >:D.

Chalky, kjer si z odgovorom?!
https://breakingdefense.com/2025/09/f-3...

Glede na ta link, da v 30-letih niso skup spacali letala, ki bi približno ustrezal zahtevam iz razpisa, tiste Chalky-jeve BEAKING NEWS so propagandno trobilo.

mikhaair ::

fikus_ je izjavil:

Chalky, kjer si z odgovorom?!
https://breakingdefense.com/2025/09/f-3...

Glede na ta link, da v 30-letih niso skup spacali letala, ki bi približno ustrezal zahtevam iz razpisa, tiste Chalky-jeve BEAKING NEWS so propagandno trobilo.

Pri vseh top secret zadevah, ravni ti ves kaj izpolnjuje in kaj ne.

Zagovarjaš nekaj , kar še manj poznaš! Pač tako na pamet, ker so "naši".... tako da imaš močne argumente.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: fikus_ ()

Tako kot SkunkWorks pri Lockheedu...

Od F-117 naprej niso naredili nič, kar bi se videlo in šlo v proizvodnjo. O.K. ziher so sodelovali pri F-22 in F-35, ampak to so že "stare gare".

Ziher nekaj delajo, ampak videti ni. Dvomim, da bi to skrili pred celo ZDA, kjer imaš cel kup folka, ki monitorira zračni prostor. Kljub ne vem kakim security ukrepov okoli Area 51, ali kje drugje. Saj je takih baz še nekaj...

Že 20 let se ven meče marketing material, ampak nič na tem...

Razvoj je pač počasen, birokracija USA ali US Navy pa obupna. Cel kup audit inženirjev, ki sproducirajo na tisoče strani papirjev NA DAN. Preberite si autobiografijo Ben Richa...

Sicer pa tudi, kaj novega pa vojska sploh rabi in upraviči?!?!?! Pobijanje je tako že naštudirano, da rabiš samo še ljudi, ki so primerno izurjeni...
1
2
»

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Poletel prvi brezpilotni soborec

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
3813109 (11007) gus5

Več podobnih tem