Forum » Pomoč in nasveti » Kompleksen zagonski problem
Kompleksen zagonski problem
ebolaparty ::
Pozdrav,
zagazil sem v problem, ki ga ne znam več rešit. Prosim za pomoč.
Problem je večplasten, s simptomi, ki so lahko - ali pa ne - povezani.
Torej, pojdimo sistematično. Abak se ne zažene (glej videopovezavo). Zagon zmrzne po cirka 10 sekundah še pred Winsi. Malo pred tem se izključita tudi tipkovnica in miš.
https://www.youtube.com/shorts/XSVjo5PI...
Mamaplata: Crosshair HERO VIII
Sem menjal disk (NVME), problem ostaja.
Sem menjal grafo, problem ostaja.
Ta problem se mi je sporadično pojavljal, ampak se je vedno po nekaj restartih abak zagnal. Zdej pa je zatrokiral brez milosti.
Driverji matične so bili updejtani pred meseci, mislim, da niso faktor, isto je bil BIOS updejtan pred časom, pa tud driverji grafe.
Še en problem, ki s tem je lahko - ali pa ne - povezan. Če na tem abaku nimam aktivne neke grafične zadeve, recimo predvajanja videa ali aktivne kamere, zmrzne. (Že več let, ne znam popravit, nisem mel volje, ja vem, lame pa to, I carried on z berglo). In, taista mamaplata ves ta čas prikazuje error message AA.
Pred časom reinštaliral Winse, problem je isti.
Če mi lahko kdo da brco v pravo smer ... Hvala!
zagazil sem v problem, ki ga ne znam več rešit. Prosim za pomoč.
Problem je večplasten, s simptomi, ki so lahko - ali pa ne - povezani.
Torej, pojdimo sistematično. Abak se ne zažene (glej videopovezavo). Zagon zmrzne po cirka 10 sekundah še pred Winsi. Malo pred tem se izključita tudi tipkovnica in miš.
https://www.youtube.com/shorts/XSVjo5PI...
Mamaplata: Crosshair HERO VIII
Sem menjal disk (NVME), problem ostaja.
Sem menjal grafo, problem ostaja.
Ta problem se mi je sporadično pojavljal, ampak se je vedno po nekaj restartih abak zagnal. Zdej pa je zatrokiral brez milosti.
Driverji matične so bili updejtani pred meseci, mislim, da niso faktor, isto je bil BIOS updejtan pred časom, pa tud driverji grafe.
Še en problem, ki s tem je lahko - ali pa ne - povezan. Če na tem abaku nimam aktivne neke grafične zadeve, recimo predvajanja videa ali aktivne kamere, zmrzne. (Že več let, ne znam popravit, nisem mel volje, ja vem, lame pa to, I carried on z berglo). In, taista mamaplata ves ta čas prikazuje error message AA.
Pred časom reinštaliral Winse, problem je isti.
Če mi lahko kdo da brco v pravo smer ... Hvala!
- spremenilo: ebolaparty ()
srus ::
Abak by DIY je nesolidna tvrdka, naslednjič raje kupi kaj od ACME.
Za začetek pa bootaj z Linux USB ključka.
Za začetek pa bootaj z Linux USB ključka.
abiz ::
Najbolje ga je totalno raztavit, tudi procesor dat ven in baterijo, daš matično na mizo, in daš not samo tisto kar je nujno za sliko na zaslonu...napajalnik, baterija, proc, grafa(če ni integrirane)...če bo slika več kot 5 min, ga ugasneš in priklopiš samo tipkovnico, prižgeš in greš v bios gledat temperature kake 15 min, pol nadaljuješ z diskom itd...po eno komponento.
no...tudi matično poglej, če vidiš kake napake...zažgano, napihneni kondenzator...
no...tudi matično poglej, če vidiš kake napake...zažgano, napihneni kondenzator...
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: abiz ()
abiz ::
LED code "AA" means that the motherboard is trying to complete power-on self test (POST). If the system stays on "AA" permanently, the likely cause could be a hardware failure of the motherboard.
sbawe64 ::
Za začetek odklopi vso periferijo (USB), bare minimum torej.
2020 is new 1984
Corona World order
Corona World order
Han ::
memtest86 gre skozi brez napak? Z drugim napajalnikom si testiral?
Menjaj plato ali prodaj, kar ni kompatibilno (plata, procesor, RAM), in skoči na AM5.
Menjaj plato ali prodaj, kar ni kompatibilno (plata, procesor, RAM), in skoči na AM5.
ebolaparty ::
Dobri ljudje, hvala za vse odzive doslej. Linux ključek se tudi ustavi vmes. Zdej bom razšraufal zadevo na goli minimum, iskal fizične poškodbe in testiral kos za kosom. Sporočim, kako gre. Še enkrat hvala za prijaznost!
Napajalnik mam že dolgo na sumu, ampak je 1000ka. Moj rezervni oz na drugem compu je 600, pa se bojim nat na mašino z RTX3090 pa AMD 5950x.
Napajalnik mam že dolgo na sumu, ampak je 1000ka. Moj rezervni oz na drugem compu je 600, pa se bojim nat na mašino z RTX3090 pa AMD 5950x.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: ebolaparty ()
joez7 ::
Z temi simptomi je ponavadi ram. Probaj z popolnoma drugo palčko. Še prej pa popolen reset cmosa.
Sem mali provokator, po potrebi diktator, dvomim v vse in nič ne vem.
Han ::
S 600W napajalnikom komot stestiraš osnovno stabilnost, memtest in npr. predvajanje videa (HEVC 4K filma).
feryz ::
Napajalnika ni noben predlagal, ker je to prva zadeva, ki jo stestiraš, ko se dogajajo take zadeve.
V bistvu najprej napajalnik probaš drugi, potem šele temo na forumu odpreš.
V bistvu najprej napajalnik probaš drugi, potem šele temo na forumu odpreš.
MIHAc27 ::
Jaz sem za ram ali matično ploščo. Sploh če greš v BIOS in tam 10 minut dela PC.. potem ni napajalnik.
Ram če imaš 2 ploščici, poskusi samo z 1. Obe ponavadi ne crkneta hkrati.
Ram če imaš 2 ploščici, poskusi samo z 1. Obe ponavadi ne crkneta hkrati.