Forum » Elektrotehnika in elektronika » kaj naj zvežem elektriko?
kaj naj zvežem elektriko?
Temo vidijo: vsi
kuglvinkl ::
če niso iste barve žic za zvezt, samo domnevam, kar ni ok...
torej, tole je napeljava v hiši, rjava je tok.
tole je pa kopalniški ventilator:
Kako naj zvežem skupaj žice?
hvala!
torej, tole je napeljava v hiši, rjava je tok.
tole je pa kopalniški ventilator:
Kako naj zvežem skupaj žice?
hvala!
Your focus determines your reallity
na podlagit tega bi rekel:
- rjava (napeljava) na rdečo (vent),
- modra na modro,
- zelena na črno.
Ampak, kaj je pa v resnici? :)
- rjava (napeljava) na rdečo (vent),
- modra na modro,
- zelena na črno.
Ampak, kaj je pa v resnici? :)
starfotr ::
Ne.
L je faza in je rjava.
N nuka in je modra.
Rumeno zelena PE ostaja nepovezana.
Ne vemo kakšen je ventilator, kakšna je inštalacija in kaj želiš doseči.
L je faza in je rjava.
N nuka in je modra.
Rumeno zelena PE ostaja nepovezana.
Ne vemo kakšen je ventilator, kakšna je inštalacija in kaj želiš doseči.
joez7 ::
Maš lepo na shemi.
N=modra - nula
L=Rjava - faza
LT= črna - taster faza, za vklop ventilatorja, in zakasnitev izklopa.
rumeno/zelena je ozemljitev. Če jo boš zvezal na LT bo počilo - izklopil FID
Tako, da lepo pusti RZ in LT izolirano.
N=modra - nula
L=Rjava - faza
LT= črna - taster faza, za vklop ventilatorja, in zakasnitev izklopa.
rumeno/zelena je ozemljitev. Če jo boš zvezal na LT bo počilo - izklopil FID
Tako, da lepo pusti RZ in LT izolirano.
Sem mali provokator, po potrebi diktator, dvomim v vse in nič ne vem.
jaz bi imel časovni izklop venta. Kako naj to vežem? Ker jože, če te prav štekam,
- naj samo vežem rjavo na rdečo
- modro na modro?
@starfotr, to je vse, kar se tiče sheme. vent je pa tale: https://si.gorenje.com/izdelki/dom-in-o...
- naj samo vežem rjavo na rdečo
- modro na modro?
@starfotr, to je vse, kar se tiče sheme. vent je pa tale: https://si.gorenje.com/izdelki/dom-in-o...
Zgodovina sprememb…
- spremenil: kuglvinkl ()
Assass1n ::
Rjava na L, modra na N . LT je faza za timer.
Če imaš za ventilator posebej stikalo priklopiš stalno fazo na L in nulo na N. Na LT pa pripelješ fazo iz luči, da ti luč prižge ventilator, ko jo ugasneš ti glede na nastavljen timer še dela ventilator npr. 10 min po tem. Zeleno/rumena ozemljitev je glede na navodila neprilkopljena, ker ni potrebna.
Če imaš za ventilator posebej stikalo priklopiš stalno fazo na L in nulo na N. Na LT pa pripelješ fazo iz luči, da ti luč prižge ventilator, ko jo ugasneš ti glede na nastavljen timer še dela ventilator npr. 10 min po tem. Zeleno/rumena ozemljitev je glede na navodila neprilkopljena, ker ni potrebna.
še ko je na tv-ju moder ekran me `pr src stisne
zvezal sem:
- rjavo na rdečo (L)
- modro na modro
vent ne dela.
potem sem dodal še rumeno na rumeno,
vent ne dela.
skurjen - zasmrdelo ni nič, al fault?
- rjavo na rdečo (L)
- modro na modro
vent ne dela.
potem sem dodal še rumeno na rumeno,
vent ne dela.
skurjen - zasmrdelo ni nič, al fault?
Zgodovina sprememb…
Utk ::
Na zgornjo (črno, LT) pride še ena faza, načeloma iz luči. Da se vklopi istočasno.
Brez črne ne bo vklopil.
Brez črne ne bo vklopil.
Zimonem ::
Najprej naj pomeri kje je kaj , ne bo prvi in ne zadnji čudno zvezan tokokrog.
Če pa na pamet je pa barva barva.ni neke znanosti.
Če pa na pamet je pa barva barva.ni neke znanosti.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: Zimonem ()
sem pomeril, na rjavi je tok, se pravi tok pride v vent, in sicer na rdečo. modra je na modro - in ni nič, potem sem pa dodal še zeleno na črno - in ni nič.
u sorry, kaj? luč ni vezana na to - stikalo pošlje tok čez, če si to mislil?
vidim, da sem se zatipkal gor:
zvezal sem:
- rjavo na rdečo (L)
- modro na modro
vent ne dela.
potem sem dodal še rumeno na črno,
vent ne dela.
vidim, da sem se zatipkal gor:
zvezal sem:
- rjavo na rdečo (L)
- modro na modro
vent ne dela.
potem sem dodal še rumeno na črno,
vent ne dela.
Zgodovina sprememb…
Ventilatorja prav nič ne briga, če imaš ti luč al ne. Na LT pa vseeno rabi signal, da se vžge. Potem bo pa še en čas delal, najbrž, tudi ko ne bo več signala. Signal je pa faza.
Kako ga pa drugače nameravaš ugasnit? Če imaš stikalo za vklopit ventilator in nobene druge komplikacije, potem pač zveži L in LT.
Kako ga pa drugače nameravaš ugasnit? Če imaš stikalo za vklopit ventilator in nobene druge komplikacije, potem pač zveži L in LT.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Utk ()
MadMax ::
Kupil si ventilator s timerjem, ki rabi stalno napajanje in signal iz luči.
Ko prižgeš luč kmalu vent začne poslanstvo in ga opravlja še par minut po izklopu luči.
Rabiš torej stalno fazo, nulo in fazo luči. Običajno mora ta biti ista kot napajalna, sicer kabum.
Ko prižgeš luč kmalu vent začne poslanstvo in ga opravlja še par minut po izklopu luči.
Rabiš torej stalno fazo, nulo in fazo luči. Običajno mora ta biti ista kot napajalna, sicer kabum.
Stvari so preproste, le ljudje smo neverjetni mojstri, da jih zakompliciramo.
v redu, kar boste rekli, sam povejte kako naj zvežem, slike kaj je treba zvezat so zgoraj. tnx
Highlag ::
Kot so že napisali. LT je faza iz luči. Mišljeno je, da je ventilator fiksno zvezan na L in N. Torej se ves čas pod napetostjo. Potem pa še na LT dobi fazo iz luči, ki se sproži ko prižgeš luč, ki sproži časovnik. Brez tega ne bo delal. LAhko bi sicer povezal L in LT skupaj z dodatno žico, samo potem ti časovnik ne bo delal.
Malo težko napisat ker ne vem od kje dobiš tiste tri žice, ki si jih poslikal.
Never trust a computer you can't throw out a window
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Highlag ()
mn ::
Kot je MadMax napisal, tista navodila ki si jih priložil so za več različnih ventilatorjev. Slikaj še škatlo za vsak slučaj.
POZOR, naj kdo drug potrdi da je tole spodaj varno
Tole naj pa še kdo potrdi da je varno preden narediš, ampak jaz bi za test najprej fazo (rjava) na L in LT - trikrat preveri če sem prav napisal. Ventilator bi moral začeti delati po moje.
POZOR, naj kdo drug potrdi da je tole spodaj varno
Tole naj pa še kdo potrdi da je varno preden narediš, ampak jaz bi za test najprej fazo (rjava) na L in LT - trikrat preveri če sem prav napisal. Ventilator bi moral začeti delati po moje.
Fazo na L in LT, modro na modro.
kako nej en kabel vežem na dva kabla? A prov zastopim?
Ja en kratek kabelček daj še vmes, neko briko. Samo ta kratek naj bo enako debel kot originalni rjavi.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Utk ()
Kot so že napisali. LT je faza iz luči. Mišljeno je, da je ventilator fiksno zvezan na L in N. Torej se ves čas pod napetostjo. Potem pa še na LT dobi fazo iz luči, ki se sproži ko prižgeš luč, ki sproži časovnik. Brez tega ne bo delal. LAhko bi sicer povezal L in LT skupaj z dodatno žico, samo potem ti časovnik ne bo delal.
Tiste tri žice na mizi so iz lajtnge.
ja, kar pravite se meni zdi logično.
Sam tole brikanje prvič slišim in seveda ne vem, kako to narediš :)
Zgodovina sprememb…
lahko bi šel pa iz drugega konca - da zvežem skupaj črno in rdečo na katero priklopim rjavo.
a tko?
a tko?
Highlag ::
Povsem ločena napeljava samo za vantilator ali je vezana tako, da se prižge ko prižgeš luč?
Dodatna žica je samo ena žička, ki jo olupiš na koncu, nato pa vtakniš na eni strani v L v drugi strani pa LT in priviješ, Fazo pa priključiš na eno ali drugo stran tega. Samo kot pravim timer ne bo delal.
Ja tud tko bi šlo.
Dodatna žica je samo ena žička, ki jo olupiš na koncu, nato pa vtakniš na eni strani v L v drugi strani pa LT in priviješ, Fazo pa priključiš na eno ali drugo stran tega. Samo kot pravim timer ne bo delal.
Ja tud tko bi šlo.
Never trust a computer you can't throw out a window
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Highlag ()
Povsem ločena napeljava samo za vantilator ali je vezana tako, da se prižge ko prižgeš luč?
Ja tud tko bi šlo.
Povesem ločena napeljava, je posebno stikalno, ki je bilo namenjeno lučki.
Poišči štromarja pa mu daj kaj zaslužit, da ne boš zvezda črne kronike...
TL je signalna linija, L pa delovna, nimaš to kaj permutacij delati. Brika je kontaktni mostiček, lahko tudi iz žice.
se pravi,
- rjava na rdečo,
- modra na modro,
- zelena na črno,
- brick žička, ki poveže L in LT.
tko?
Zgodovina sprememb…
- odbrisal: kuglvinkl ()
mam "dbest" štromarja. Stručko v nulo, uro ima za znort pocen, ampak se mi ne da več folka prosit na kolenih, ker traja 4 mesece...
socialec ::
Tako, ja... Sem raje izbrisal oboje... Da ne bo dobil kdo kakšne ideje.
ALi pa da me ne bodo klicali na zagovor :D
mam "dbest" štromarja. Stručko v nulo, uro ima za znort pocen, ampak se mi ne da več folka prosit na kolenih, ker traja 4 mesece...
Pa poišči dražjega. Trenutni je očitno prepoceni.
Tako, ja... Sem raje izbrisal oboje... Da ne bo dobil kdo kakšne ideje.
kaj je zdej, sem napisal prav ali narobe?
Pa poišči dražjega. Trenutni je očitno prepoceni.
ma ja...
Zgodovina sprememb…
se pravi:
- rjava na rdečo,
- modra na modro,
- zelena iz lajtnge - ostane izolirana.
Tko?
- rjava na rdečo,
- modra na modro,
- zelena iz lajtnge - ostane izolirana.
Tko?
Zgodovina sprememb…
mihagr ::
Dreta, po imenu sodeč se ti pa dobro spoznaš na čevljarstvo in čevljarske materiale, nekdo drug pa na električne naprave. Je tako?
Dela. Na ventu se dal skupaj rdeco in crno, na to vezal fazo, modra na modro, zelena je ostala izolirana.
Za timer bom pa se videl, ali zagrabi. Ce ne, tut ok, ker prostor ima 40 m3 in v pol ure gre vse ven.
Hvala, neki novga sem se naucu :)
Za timer bom pa se videl, ali zagrabi. Ce ne, tut ok, ker prostor ima 40 m3 in v pol ure gre vse ven.
Hvala, neki novga sem se naucu :)
če hočem, da mi dela timer, moram stikalno zamenat na takega, ki se vrne v prvo pozicijo, ko ga pritisneš?
Zgodovina sprememb…
Ne, rabil bi stalno fazo in posebej fazo iz stikala. In ko bi stikalo ugasnil, bi ta stalna faza še zmeraj ostala, timer bi delal in ventilator še en čas. Če vse skup ugasneš, ne more delat. Če daš stikalo, ki se samo ugasne, potem ne rabiš timerja.
floyd1 ::
če hočem, da mi dela timer, moram stikalno zamenat na takega, ki se vrne v prvo pozicijo, koga pritisneš?
Tipkalo se temu reče. Boljše da ga ne uporabiš, timer ti začne odštevati, ko "izgubi" fazo iz stikala (v primeru tipkala torej takoj, ko umakneš prst), in če si dolgo v kopalnici (ali wc), se ti bo ventilator, čeprav pravilno vezan, v primeru tipkala velikokrat izklopil prehitro. Če je vezan npr. na luč (ali svoje navadno stikalo), pa bo po izklopu luči delal še nek (nastavljen) čas - tako kot je to v osnovi mišljeno.
Koliko kablov ti sploh pride do ventilatorja? Rabiš 4. In če znaš zvezat navadno luč, boš znal tudi to. Tu je razlika le ena dodatna žica - stalna faza, ki ne gre preko stikala. Tega luč ne rabi.
Če kabla s fazo slučajno zamenjaš, ga ne boš skuril, samo delal ne bo pravilno in jih moraš potem obrniti.
floyd1 ::
Edit: Ne vem ,kaj pomeni "napeljava v hiši" iz prvega posta? Če ti do ventilatorja pridejo samo tiste tri žice iz prve fotke, res raje pokliči električarja.
On ti bo potem ali potegnil dodaten vodnik , ali uporabil ozemljitvenega (rumeno-zeleni) za npr. stalno fazo in ga (upajmo) pravilno označil, da ne bo ob naslednji menjavi ventilatorja koga ubilo, ker bo mislil, da je to samo zaščitni vodnik.
Pa ne me zdaj križat za to, kar sem rekel, večina starih štromarjev še vedno dela tako.
On ti bo potem ali potegnil dodaten vodnik , ali uporabil ozemljitvenega (rumeno-zeleni) za npr. stalno fazo in ga (upajmo) pravilno označil, da ne bo ob naslednji menjavi ventilatorja koga ubilo, ker bo mislil, da je to samo zaščitni vodnik.
Pa ne me zdaj križat za to, kar sem rekel, večina starih štromarjev še vedno dela tako.
tnx fantje, dela mi zdej na manual on-off. Ne vem, zakaj Gorenje ni direkt zvezal tko kot ste mi rekli, ker tist ne dela :)