Forum » Zvok in slika » Brum v ozvočenju
Brum v ozvočenju
hodu63 ::
Prednost hdmi pred spdif je še, da preko spdif ne potujejo CEC podatki. Pač star format, ki tega ne podpira. CEC pomeni, da se med tv in av receiverjem prenašajo informacije npr. o glasnosti, vhodu... Primer vklopiš tv in av receiver se sam vklopi in preklopi na hdmi vhod, glasnost receiverja pri predvajanju zvoka iz tv nastavljaš kar s tv daljincem...
Pri spdif moraš uporabljati oba daljinca, od tv in od av receiverja. Ja tudi 7.1 zvoka ni mogoče prenašati preko spdif, ampak kot razumem ti ciljaš na stereo, zato to v tvojem primeru ni relevantno.
Pri spdif moraš uporabljati oba daljinca, od tv in od av receiverja. Ja tudi 7.1 zvoka ni mogoče prenašati preko spdif, ampak kot razumem ti ciljaš na stereo, zato to v tvojem primeru ni relevantno.
T743 ::
Če je v igri več naprav in ne samo tv je AVR kot hub edina smiselna izbira. Te naprave se poveže na AVR od tam pa z hdmi-jem na TV. Najmanj kablovja in daljincev kot se je že omenilo. Čez hdmi leti vse zvok in video hkrati, en kabel za oboje.
matobeli ::
AVRji praviloma preživijo TVje. Perci je čisto užival v svojem, dokler mu ni začel brundat. Pa ni blo niti HDMIja takrat, niti CECa, še manj je bil eARC in 8k passtrough...
floyd1 ::
Hja, moj Pioneer bo naslednje leto praznoval 30-ko. Podpira le prastari DD in DTS, ima pa ta hudič 18kg žive teže in še vedno prilično dober zvok, thx certifikat, dinamika... V kombinaciji z malim NUC predvajalnikom še vedno uživam v dobrem surroundu.
hodu63 ::
Matobeli, se strinjam. Jaz bi star receiver popravil in ga dalje uporabljal, če so res zanič samo kondenzatorji. Navsezadnje niti Dali concept 2 zvočniki, ki jih ima Perci niso nek presežek, pač čisto spodobni in nič več in če bi kupil nek hud receiver bi slej kot prej začel razmišljati še o zamenjavi zvočnikov.
Po drugi strani pa če Percija tišči denar, če bi rad izboljšal zvok, če bi rad dab, spletni radio in bluetooth, če bi rad cec povezavo... naj zamenja. Mi smo tu samo da ga dražimo
Po drugi strani pa če Percija tišči denar, če bi rad izboljšal zvok, če bi rad dab, spletni radio in bluetooth, če bi rad cec povezavo... naj zamenja. Mi smo tu samo da ga dražimo
perci ::
Sem zamenjal kondije in je isti šit. Ne da se mi več ukvarjat...receiver bo dobil en frend, ki se mu da ukvarjat s tem.
Sem pa včeraj nabavil Marantza stereo 70s.
Zaenkrat ga še nisem poslušal, ker ob 23h nisem smel zadeve zares prižgat....me je pa zmotilo, da se s knofi ne da postaj menjat ampak rabiš nujno daljinca. Jah, jebiga.
Hodu63, zvočnike bo skoraj sigurno treba menjat :)
Sem pa včeraj nabavil Marantza stereo 70s.
Zaenkrat ga še nisem poslušal, ker ob 23h nisem smel zadeve zares prižgat....me je pa zmotilo, da se s knofi ne da postaj menjat ampak rabiš nujno daljinca. Jah, jebiga.
Hodu63, zvočnike bo skoraj sigurno treba menjat :)
Huh, to se že s slike vidi, da nima knofov za nastavljanje in menjavo postaj...?!?
No, res si nisem pozorno ogledoval, ampak po logiki bi levi knof bil tuning knof.
Barva je srebrno zlata.
Zdele prizgal zadevo. Razlika v primerjavi z yamaho je kot dan in noč. Vsak bi slišal razliko, pa ne govorim o brumu.
matobeli ::
Jaz sem bil kar živčen ko sem šel iz starega cheap 5.1 na malo bolj fancy stereo. Ker un hudir je držal in držal.
Ampak tudi tanov je že 6let v uporabi in še zmer laufa.
Ampak tudi tanov je že 6let v uporabi in še zmer laufa.
mujek ::
Sem zamenjal kondije in je isti šit. Ne da se mi več ukvarjat...receiver bo dobil en frend, ki se mu da ukvarjat s tem.
Glede na to, da si menjal 3 kondenzatorje me ne preseneča. Menjava vseh bi po mojem rešila težavo.
Javi, kaj bo kolega naredil.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: mujek ()
DamijanD ::
Zdele prizgal zadevo. Razlika v primerjavi z yamaho je kot dan in noč. Vsak bi slišal razliko, pa ne govorim o brumu.
A pa bi vsak slišal tudi razliko med staro in novo yamaho?
Mislim a je Marantz res toliko boljši?
Jah, kako naj to vem, če nisem probal :). Najbrž ja.
Marantz pomojem ni boljši, vprašanje pa je katere kombinacije zvočnikov in ojačevalcev morda malo boljše pasejo skupaj.
Lahko povem, da precej lepše igra od 30 let starega sonyja.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: perci ()
Ales ::
Če bi res hoteli vedeti, bi bilo treba prvo stare naprave spraviti v red (pomeriti napetosti vsaj na servisnih točkah, itd.), potem umeriti primerjane ojačevalce na isto izhodno glasnost (z meritvijo napetosti na izhodih) ter še poslušalcem zakriti, kdaj kateri dela. Ter seveda hipno preklapljati, ker je naš spomin za zvok zelo kratek.
Pač ABX test...
Pač ABX test...
floyd1 ::
Čestitke, res lepa komponenta.
Od zgoraj omenjenega sonyja skoraj mora boljše igrat, če bi imel kakega stereo "ES" sonyja doma pa bi bila primerjava že malo bolj zahtevna.
Od zgoraj omenjenega sonyja skoraj mora boljše igrat, če bi imel kakega stereo "ES" sonyja doma pa bi bila primerjava že malo bolj zahtevna.
Čestitke, res lepa komponenta.
Thx, vedno bolj me navdušuje...nad yamaho sem bil že ob nakupu malo razočaran
...
Sicer pa, 30 let nazaj, ko ga je fotr kupil, je bil ta Sony skupaj z Bose 201, series 3...bomba.
Moram mu enkrat poskusno pajsnit te Bose-e in jih priklopit na marantza.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: perci ()
Če bi res hoteli vedeti, bi bilo treba prvo stare naprave spraviti v red (pomeriti napetosti vsaj na servisnih točkah, itd.), potem umeriti primerjane ojačevalce na isto izhodno glasnost (z meritvijo napetosti na izhodih) ter še poslušalcem zakriti, kdaj kateri dela. Ter seveda hipno preklapljati, ker je naš spomin za zvok zelo kratek.
Pač ABX test...
Ja, ok. Ampak toliko si vseeno zaupam, da verjamem, da sem zaznal razliko med 5.1 receiverjem za 300 eur in stereo za 750 eur. Recimo jurja bi upal dati na double blind test te zadeve. Stanovanja pa ne.
link_up ::
jasno, marantz je od nekdaj mehkejsi napram yamahi...zelo dobro se odreze z mission zvocniki.
In and Out
Verjamem, ampak to je malo izven mojega price ranga za zvočnike...tam nekje jurja sem si začrtal.
Ales ::
jasno, marantz je od nekdaj mehkejsi napram yamahi...zelo dobro se odreze z mission zvocniki.
Kaj konkretno je pri Marantzu "mehkejše"?
A kar z vsemi Mission zvočniki? Zakaj že?
Se bojim, da se zdaj počasi spuščamo na nivo sajenja rožic iz raznih hi-fi revij (oz. bolje rečeno rumenega tiska), kjer so plačani zato, da štepajo pridevnike recimo o živahnem, hitrem in analitičnem zvoku ojačevalcev, muzikaličnih zvočnikih in druge podobne idiotizme...
Darko! ::
AnubisOfDoom je izjavil:
Darko, kaj pa Marantz PM6007 napram PM7000, je razlika samo v tunerju ali tudi v ojacevalnem delu?
Oboje.
Bistvena razlika je ta, da ima 7000 že vgrajeno HEOS (wifi/BT) platformo, preko katere strimaš Tidal in podobne storitve ter da ima velik displej. Gre torej za stereo receiver, medtem ko je 6007 klasičen stereo ojačevalec z vgrajenim D/A konverterjem.
Kar se tiče ojačevalnega dela imamo deklariranih 60 W vs 45 W na 8 ohm RMS; oziroma 80 W vs 60 W pri 4 ohm RMS; kar pomen, da sta z faktorjem 1,3 približno enako tokovno sposobna.
Tistih malo manj kot +3 kilograma razlike v teži in +300 EUR v denarju v prid 7000 gre zato res najverjetneje na račun nekaj kvalitetnejše izdelave, + 15 W, nekaj težjih hladilnih reber, kakšno boljšo in kvalitetnejšo diskretno komponento, boljše konektorje na zadnji plati in nekaj več pleha okrog digitalije HEOSA.
15 W deklarirane razlike v moči pomeni, da ima 6007 četrtino manj moči kot 7000. Kaj je to v praksi? Mah skoraj nič!
Da pri istem zvočniku povečaš dojemanje glasnosti za 2x, potrebuješ 10 dB večji SPL; za vsake 3 dB večji SPL (podvojen zračni tlak) pa potrebuješ podvojit moč ojačevalca. Iz tega sledi, da 15 W več na istih zvočnikih ne bo igralo prav nič glasneje, ti pa da nekaj dodatne zaloge moči za dinamiko in tranziente.
Dodatna moč nikoli ne more škodit, v tem primeru pa tudi pomaga ne kaj dosti. Da bi res občutil razliko na ta prva ušesa, bi potreboval Marantz, ki ima deklariranih 200 W.
Žal to potem ni več 500 EUR, pa tudi niso več v A/B klasi.
Model 30 in model PM-12SE imata tako namesto dobrih starih tranzistorjev za ojačevalni del Putsijeve Hypex NCore modulčke.
Kar pa v končni fazi tudi ni slabo.