Forum » Elektrotehnika in elektronika » popravilo stare matične abit kt7a
popravilo stare matične abit kt7a
Frgazor ::
Pozdravljeni,
V roke mi je prišel star računalnik s tole matično. Zadeva ne POST-a. Na oko so se videli napihnjeni kondenzatorji, kar sem zamenjal. Rezultat je še vedno isti. Pomeril sem 6 mosfetov okrog procesorja in vsi izgledajo defektni.
Torej prvi problem: mosfeti sub70n03-09p v to-263 pakiranju so obsolete in nedobavljivi. Kaj bi bil sodoben (čimbolj cenen) nadomestek?
In drugi problem: vprašanje, če bo menjava tranzistorjev rešila osnovni problem (vseh 6 najbrž ni umrlo od čistega veselja) in ali ni bolj smiselna kanta? :)
Računalnik je sicer menda delal preden se ga je leta nazaj pospravilo na podstrešje. A se lahko mosfeti od staranja kar takole poslovijo sami od sebe?
V roke mi je prišel star računalnik s tole matično. Zadeva ne POST-a. Na oko so se videli napihnjeni kondenzatorji, kar sem zamenjal. Rezultat je še vedno isti. Pomeril sem 6 mosfetov okrog procesorja in vsi izgledajo defektni.
Torej prvi problem: mosfeti sub70n03-09p v to-263 pakiranju so obsolete in nedobavljivi. Kaj bi bil sodoben (čimbolj cenen) nadomestek?
In drugi problem: vprašanje, če bo menjava tranzistorjev rešila osnovni problem (vseh 6 najbrž ni umrlo od čistega veselja) in ali ni bolj smiselna kanta? :)
Računalnik je sicer menda delal preden se ga je leta nazaj pospravilo na podstrešje. A se lahko mosfeti od staranja kar takole poslovijo sami od sebe?
Jazon ::
vbsemi.com prosi naj ti pošljejo 6 mosfetov preko sample request obrazca
Nimaš kaj zgubiti...
Nimaš kaj zgubiti...
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Jazon ()
kixs ::
Verjetno je nek razlog, da je toliko stvari odpovedalo - kondiji so sicer klasika.
Ce je plata v1.3, bi se jo morda se splacalo popravljat.
Ce je plata v1.3, bi se jo morda se splacalo popravljat.
Baja ::
za kratke stike si verjetno preveril? uporablaš stari psu al si kaj novejsega priklopil? voltaže so OK?
odstrani bios čip in preveri če so pini oksidirani. če maš programator lahko probaš dumpati bios in primerjati s kakim z neta (retroweb). al pa kar sprogramirati na novo
preveri če je baterija OK (verjetno ni) in zamenjaj, nekatere plate nocejo bootati brez polne baterije.
preveri če stari kondiji niso pustili kakih posledic v bližini (korodirani trace-i)
tolko mi zaenkrat pade na pamet.
odstrani bios čip in preveri če so pini oksidirani. če maš programator lahko probaš dumpati bios in primerjati s kakim z neta (retroweb). al pa kar sprogramirati na novo
preveri če je baterija OK (verjetno ni) in zamenjaj, nekatere plate nocejo bootati brez polne baterije.
preveri če stari kondiji niso pustili kakih posledic v bližini (korodirani trace-i)
tolko mi zaenkrat pade na pamet.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Baja ()
Telbanc ::
Bios kontakte lah probaš dat v kratek stik za kake pol minute. Plata seveda ne sme bit priklopljena. Enkrat sem mejal en mosfet al trijak na plati pa je pol delalo. Enostavno tud potipaj elemente na plati, če se kak greje. Ko je plata priklopljena. Če je kaj v stiku, se lah preklemano zagreje. Tak čip se lah odlota. In pol plata dela. To zadnje velja za stare plate.
Hvala bogu, nisem cepljen za covid-19.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: Telbanc ()
Frgazor ::
Na hitro:
- zdajle sem meril za kratke stike in +5v linija je definitivno v kratkem stiku, ne vem še kje in zakaj in tudi zakaj ni bilo to prvo kar bi šel preverit :)
- baterijo sem takoj dal svežo
- bios čip je ok (imam programator in se ga b.p. prebere in tudi svež bios sem gor zapisal)
- verzija plate je, predvidevam, 1.3, ker naj bi ta edina podpirala athlon xp procesorje (xp 1700+ je gor od novega)
Raziskujem dalje, čeprav je zadeva zrasla preko mojih (ne)sposobnosti :D
- zdajle sem meril za kratke stike in +5v linija je definitivno v kratkem stiku, ne vem še kje in zakaj in tudi zakaj ni bilo to prvo kar bi šel preverit :)
- baterijo sem takoj dal svežo
- bios čip je ok (imam programator in se ga b.p. prebere in tudi svež bios sem gor zapisal)
- verzija plate je, predvidevam, 1.3, ker naj bi ta edina podpirala athlon xp procesorje (xp 1700+ je gor od novega)
Raziskujem dalje, čeprav je zadeva zrasla preko mojih (ne)sposobnosti :D
Baja ::
tam zraven atx konektorja je nekaj uporov in uporovnih polj. jaz bi začel tam iskati kratki stik.
disclaimer: nisem elektronik :)
Telbancev nasvet glede tipanja za vroče dele tudi ni slab. še bolje če maš termo kamero.
disclaimer: nisem elektronik :)
Telbancev nasvet glede tipanja za vroče dele tudi ni slab. še bolje če maš termo kamero.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Baja ()