» »

WD NAS odpovedal -> kako oz kje uporabiti diske

WD NAS odpovedal -> kako oz kje uporabiti diske

Škorc ::

Živjo,

pred časom mi je odpovedal NAS WD DL4100 (4 diski, RAID 5) - odpovedal je Intel procesor, znana napaka pri teh NAS-ih.
Diske sem vzel ven in na en star PC z dovolj SATA porti iz USB-ja zalaufal live Linux ter naredil RAID 5 polje, da sem pobral dol podatke, ki še niso bili backupirani. Torej diski in podatki na njih so OK, diske se da brati z navadnim Linuxom, ker so v EXT3 formatu. Da ne bi kupoval nove 4-bay škatle od WD, sem razmišljal, če obstaja kakšna cenejša alternativa, kamor bi lahko priklopil diske, da jih ne bi bilo treba formatirati, npr. Own Cloud, True NAS, NAS4Free ali kaj podobnega, da ne bi izgubil obstoječih podatkov. zanima me tudi ali je opcija te diske uporabiti na kakšnem drugem NAS proizvajalcu, npr, Synology?

Upam, da je dovolj podatkov za razumevanje situacije in hvala za kakršnokoli pomoč!
  • spremenil: Škorc ()

Reaper ::

Mogoče še Unraid, pravijo, da je vsestranska zadeva. Si ravno pripravljam DIY NAS in najbolj gledan v smeri Unraid zaradi preprostega upravljanja, Docker kontejnerjev,...

matobeli ::

Synology z 4bay ni ravno poceni ampak če bi rad imel zanesljiv NAS ki je tudi manjši večnamenski server boš težko našel kaj boljšega.

DamijanD ::

maš še qnap. Drugače pa to, da imaš WD diske ne pomeni, da bodo delovali samo v WD NASih.

Ampak glavno vprašanje je ali lahko v synologyju "nastaviš" da so diski že v nekem formatu/raidu ?

matobeli ::

Ne, to ne gre. je pa pobral dol vse podatke tko da je itak mišljena sveža namestitev.

Škorc ::

Hvala za komentarje, spodaj še nekaj mojih...

Reaper je izjavil:

Mogoče še Unraid, pravijo, da je vsestranska zadeva. Si ravno pripravljam DIY NAS in najbolj gledan v smeri Unraid zaradi preprostega upravljanja, Docker kontejnerjev,...

Bom pogledal, te DIY NAS variante bolj malo poznam. Imam pa doma tudi HP MicroServer na katerem laufam Xpenology (4 x JBOD), bolj za zabavo, kot kaj resnega. Ali bi ga lahko uporabil za Unraid in vanj vtaknil WD diske brez da izgubim podatke? Se da Unraid poganjati iz USB, tako, kot imam sedaj narejeno na Xpenology? Se pravi bi Unraid naložil na USB, da bi se zaganjal od tam in s tem ohranil podatke na diskih?

matobeli je izjavil:

Synology z 4bay ni ravno poceni ampak če bi rad imel zanesljiv NAS ki je tudi manjši večnamenski server boš težko našel kaj boljšega.

Poznam Synology in, če bi kupoval še enkrat, bi zagotovo kupil tega.

DamijanD je izjavil:

maš še qnap. Drugače pa to, da imaš WD diske ne pomeni, da bodo delovali samo v WD NASih.
Ampak glavno vprašanje je ali lahko v synologyju "nastaviš" da so diski že v nekem formatu/raidu ?

Ja, vem da lahko diske uporabim kjerkoli, zanima me le, če lahko obstoječe RAID polje "vtaknem" nekam in dela naprej - brez reformatiranja. Tako sem npr. naredil na Linuxu (OK z nekaj telovadbe, da sem vzpostavil RAID). Za Synology vem, da ima nek svoj format zapisa in verjetno ne bi prepoznal mojih diskov...

Na splošno je moja želja, da diskov ne bi bilo treba formatirati, se pravi, da jih vtaknem v nek NAS (namenski ali DIY PC) in zadeva deluje, kot je bila postavljena v WD NAS-u, da prišparam čas z novim konfiguriranjem itd., ker nisem več prav domač v teh zadevah...

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Škorc ()

d4vid ::

Openmediavault je debian based, z njim bi lahko porabil obstoječe diske brez formata.
Main PC: HP Z240 | i5-7400 | 32 GB ram
Homelab: HP DL380g9 | Xeon E5-2680 | 192 GB ram

Reaper ::

Škorc je izjavil:

Hvala za komentarje, spodaj še nekaj mojih...

Reaper je izjavil:

Bom pogledal, te DIY NAS variante bolj malo poznam. Imam pa doma tudi HP MicroServer na katerem laufam Xpenology (4 x JBOD), bolj za zabavo, kot kaj resnega. Ali bi ga lahko uporabil za Unraid in vanj vtaknil WD diske brez da izgubim podatke? Se da Unraid poganjati iz USB, tako, kot imam sedaj narejeno na Xpenology? Se pravi bi Unraid naložil na USB, da bi se zaganjal od tam in s tem ohranil podatke na diskih?

matobeli je izjavil:

Poznam Synology in, če bi kupoval še enkrat, bi zagotovo kupil tega.

DamijanD je izjavil:

Ja, vem da lahko diske uporabim kjerkoli, zanima me le, če lahko obstoječe RAID polje "vtaknem" nekam in dela naprej - brez reformatiranja. Tako sem npr. naredil na Linuxu (OK z nekaj telovadbe, da sem vzpostavil RAID). Za Synology vem, da ima nek svoj format zapisa in verjetno ne bi prepoznal mojih diskov...

Na splošno je moja želja, da diskov ne bi bilo treba formatirati, se pravi, da jih vtaknem v nek NAS (namenski ali DIY PC) in zadeva deluje, kot je bila postavljena v WD NAS-u, da prišparam čas z novim konfiguriranjem itd., ker nisem več prav domač v teh zadevah...

Unraid lavfa iz USB ključka, druga opcija namestitve ni podprta.

Kako je s podatki ne vem, če so diski v datotečnem formatu, ki ga Unraid pozna, potem bi lahko array mogoče zagnal brez formatiranja diskov. Če bi to omogočilo dostop do obstoječih podatkov na diskih pa ne vem, bi bilo za probati oz. pobrskati na to temo po spletu.

bm1973 ::

Kupi nov/rabljen WD NAS, isti, in daj diske noter...

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Trdi disk za NAS

Oddelek: Strojna oprema
386208 (2177) Likalnik
»

Fizicni vs. software Raid (strani: 1 2 )

Oddelek: Strojna oprema
8910672 (7846) MrStein
»

Kaj kupiti za shranjevanje 10T podatkov

Oddelek: Kaj kupiti
4712570 (10011) HighBane
»

Kateri NAS? (Network Attached Storage) (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Kaj kupiti
19368840 (57271) levaky

Več podobnih tem