Forum » Operacijski sistemi » Duplikacija sistema;
Duplikacija sistema;
incognito ::
Lep pozdrav,
Zanima me, kako bi popolnoma skopiral nek disk na drugega. Torej, na prvem imam nek unix OS, katerega bi rad vkljucno z vsemi particijami in vsem ostalim, kar je se gor, spravil na drug disk. Torej, da bi naredil popolno kopijo in bi potem drugi disk samo dal v nov racunalnik, ki bi delal po vzoru prvega.
Ze vnaprej hvala za pomoc.
Zanima me, kako bi popolnoma skopiral nek disk na drugega. Torej, na prvem imam nek unix OS, katerega bi rad vkljucno z vsemi particijami in vsem ostalim, kar je se gor, spravil na drug disk. Torej, da bi naredil popolno kopijo in bi potem drugi disk samo dal v nov racunalnik, ki bi delal po vzoru prvega.
Ze vnaprej hvala za pomoc.
- spremenil: incognito ()
dr.J ::
Točno to.
Priklopiš dva diska v mašino, praznega na master, original na slave:
dd if=dev/hdb of=/dev/hda bs=4096
gre cca 90 GB/uro @ata100
Priklopiš dva diska v mašino, praznega na master, original na slave:
dd if=dev/hdb of=/dev/hda bs=4096
gre cca 90 GB/uro @ata100
BigWhale ::
> dd if=dev/hdb of=/dev/hda bs=4096
> gre cca 90 GB/uro @ata100
Jasno, ce das namesto bs=4096 kako drugo stevilko, predvsem vecjo, gre zadeva malo hitreje ;)
Malo... :P
> gre cca 90 GB/uro @ata100
Jasno, ce das namesto bs=4096 kako drugo stevilko, predvsem vecjo, gre zadeva malo hitreje ;)
Malo... :P
Katero večjo? Malo razloži.
Jaz sem tole enkrat uspešno naredil po nasvetu s servisa ene linux firme (tako da nisem dvomil v ustreznost), nisem pa imel časa raziskovati vpliva bs parametra na hitrost... Se mi pa je zdelo nekam počasi, priznam.
Jaz sem tole enkrat uspešno naredil po nasvetu s servisa ene linux firme (tako da nisem dvomil v ustreznost), nisem pa imel časa raziskovati vpliva bs parametra na hitrost... Se mi pa je zdelo nekam počasi, priznam.
moj_nick ::
Jst sm naredu to brez bs. Pustil sem računalnik čez noč in zjutraj je bila particija nared
hruske ::
Ko sem jaz to poskusil brez bs, mi se mi je disk rekalibriral in potem je bilo bolj tako..
moj_nick ::
Kaj pomeni, da se ti disk rekalibrira?
Jaz sem mojo root particijo večkrat šlepal sem pa tja in ni bilo nikoli problemov.
Jaz sem mojo root particijo večkrat šlepal sem pa tja in ni bilo nikoli problemov.
hruske ::
Ko se disk segreva, se spreminjajo njegove fizične lastnosti oz. plate se raztezajo. Ker se to pozna, se mora disk rekalibrirat, kar pomen, da je za par sekund nedosegljiv.
Sicer se dobi tud diske, ki tega ne počnejo, tako imenovani AV (audio video), ampak so dragi.
Sicer se dobi tud diske, ki tega ne počnejo, tako imenovani AV (audio video), ampak so dragi.
BigWhale ::
Dr. J:
man dd:
... snip snip ...
bs=BYTES
force ibs=BYTES and obs=BYTES
ibs=BYTES
read BYTES bytes at a time
obs=BYTES
write BYTES bytes at a time
... snip snip ...
iz tega lahko vidis, da ti bs parameter pove koliko bytov na enkrat se bere in pise na disk. Se pravi ce das to stevilko na 4MB, ti bo na enkrat prebral iz diska 4 megabyte, jih spravil v ram in potem zapisal nazaj na drug disk.
man dd:
... snip snip ...
bs=BYTES
force ibs=BYTES and obs=BYTES
ibs=BYTES
read BYTES bytes at a time
obs=BYTES
write BYTES bytes at a time
... snip snip ...
iz tega lahko vidis, da ti bs parameter pove koliko bytov na enkrat se bere in pise na disk. Se pravi ce das to stevilko na 4MB, ti bo na enkrat prebral iz diska 4 megabyte, jih spravil v ram in potem zapisal nazaj na drug disk.
Valjda sem pogledal man dd. Samo rad bi vedel, kdaj uporabiti določeno velikost bloka in ali je ta velikost s čim pogojena. Tega pa v man dd ni.
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
» | dostop iz linuxa do datotek v win xpOddelek: Operacijski sistemi | 2226 (1775) | palma |
» | img diska v LinuxuOddelek: Pomoč in nasveti | 777 (710) | cryptozaver |
» | Program za "kloniranje" diskovOddelek: Programska oprema | 1004 (916) | dr.J |
» | Kako narediti Image LinuxaOddelek: Operacijski sistemi | 837 (723) | roscha |
» | kopiranje diska 1:1Oddelek: Pomoč in nasveti | 938 (828) | XsenO |