Forum » Loža » 4800w na eno vtičnico
4800w na eno vtičnico
cekr ::
Priklopiš lahko. Vendar ne smeš uporabljat vseh plošč hkrat.
Sinclair ZX Spectrum [Zilog Z80A - 3.5 MHz, 48kB, dvojni kasetofon,
TV-OUT, radirke, Sinclair-Basic], Sinclair ZX-81 [Z80A, 3.25MHZ, 1kB]
hojnikb ::
Seveda lahko, če imaš 25A varovalko in 6mm2 debele žice...
pa vtičnice rejtane za tak tok..
#brezpodpisa
ginekk ::
Varovalko ti bo ven metalo, v najslabšem primeru pa lahko zagori napeljava.
Če bi imel trifazni priklop - še nedavno so ga štedilniki še imeli, bi bilo vse ok.
Če bi imel trifazni priklop - še nedavno so ga štedilniki še imeli, bi bilo vse ok.
kow ::
Ce povzamemo omejitve:
- vticnica
- presek kablov
- cas obremenitve (za nekaj minut lahko obremenis tudi manjse kable)
- varovalke
- stevilo faz
Verjetno se kaj...
Ce si laik in ne razumes osnov elektrotehnike, je edini mozen odgovor: NE
Poleg tega te lahko jutri povozi bus in bo nekdo drug nadaljeval z uporabo. Odgovor je zato: NE
- vticnica
- presek kablov
- cas obremenitve (za nekaj minut lahko obremenis tudi manjse kable)
- varovalke
- stevilo faz
Verjetno se kaj...
Ce si laik in ne razumes osnov elektrotehnike, je edini mozen odgovor: NE
Poleg tega te lahko jutri povozi bus in bo nekdo drug nadaljeval z uporabo. Odgovor je zato: NE
Zgodovina sprememb…
- spremenil: kow ()
Lonsarg ::
Kar se varnosti tice ti to zagotavlja ze varovalka, torej ce priklopis prevec ne bo nevarno, bon pa ven metalo. Nevarno pa postane ko kak laik gre menjat varovalko na mocnejso brez posveta z elektricarjem ;)
In ja indukcija plus pecica na 1x16A bo ven metalo gotovo, ze samo indukcija na 1x16A bi najbrz ven metalo sem pa tja, razen ce res malo kuhas :)
Se pa naceloma da resevat z softwerskimi limiti na indukciji da ne mece ven (indukcija potem sama zmanjsa moc in ti pac malce pocasneje zavre ce vec kot en stvar naenkrat kuhas), ne vem pa ce imajo vse moznost limitov.
Za proper resitev se seveda poklice elektricarja ki bo povedal in izmeril ali je mozno kaj moc dvignit na varen nacin na obstojeci napeljavi ali ne in ce bo odgovor ne bo predlagal nov kabel. 4mm kabel in 1x20A varovalka posebaj za indukcijo se lahko da v primeru da ima hisa/stanovanje priklop 1x35A (tako imam jaz).
In ja indukcija plus pecica na 1x16A bo ven metalo gotovo, ze samo indukcija na 1x16A bi najbrz ven metalo sem pa tja, razen ce res malo kuhas :)
Se pa naceloma da resevat z softwerskimi limiti na indukciji da ne mece ven (indukcija potem sama zmanjsa moc in ti pac malce pocasneje zavre ce vec kot en stvar naenkrat kuhas), ne vem pa ce imajo vse moznost limitov.
Za proper resitev se seveda poklice elektricarja ki bo povedal in izmeril ali je mozno kaj moc dvignit na varen nacin na obstojeci napeljavi ali ne in ce bo odgovor ne bo predlagal nov kabel. 4mm kabel in 1x20A varovalka posebaj za indukcijo se lahko da v primeru da ima hisa/stanovanje priklop 1x35A (tako imam jaz).
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Lonsarg ()
denabiker ::
telexdell ::
Kar se varnosti tice ti to zagotavlja ze varovalka, torej ce priklopis prevec ne bo nevarno, bon pa ven metalo. Nevarno pa postane ko kak laik gre menjat varovalko na mocnejso brez posveta z elektricarjem ;)
Imam glavne varovalke 3x20 A pol bi pa za indukcijo tudi moral imeti 20 A varovalko, če mi bo 16 A metalo ven? A lahko med kuhanjem župce imam prižgano še 5 W ledico, da ne bom glih v temi
Če kdorkoli vzame v roke kalkulator in začne seštevati nazivne moči posameznih električnih potrošnikov bo hitro prišel do 30...40 kW. Če pa greš gledati na Moj elektro pa vidiš, da se ti brez TČ in EV dosežene moči gibljejo pod 5 kW za 15 min špice. Stanovanja v blokih imajo tako indukcije kot pečice in glavne varovalke običajno 1x25 ali 1x32 A pa jim vse špila... Torej- ne gledati nazivnih moči ampak dejansko rabo. Praktično vsi gospodinjski aparati imajo dovolj varovalko 16 A. Če je električni štedilnik/indukcija priključen dvo ali tri fazno je pač to toliko bolljše, saj ni treba premeščati druge porabnike po fazah.
Pa seveda- pravilno načrtovana in izvedena električna instalacija ne bo utrpela trajne škode ne glede na to, kako močan električni porabnik nanjo priključite.
Precej je treba vedeti, preden opaziš, kako malo veš.
Motion ::
feryz ::
Veliko je takšnih cudakov, ko flikajo varovalko, sam sem naletel na kar nekaj primerov. Tudi kakšne aparate odpreš pa vidiš, da so varovalke flikane z zickami.
Čeprav se ti zdi čudno a nekoč, ko smo živeli v (po mnenju nekaterih) v boljši državi pač nisi dobil varovalke v vsaki trgovini. Vprašanje je bilo celo, ali si jo sploh dobil v kateri koli trgovini v bližni in daljni okolici doma. In takrat se je razvila praksa koliko žičk iz finožilnega kabla moraš dati, da zdržijo tam 10 A ali 16A. Večina ljudi je takrat bila praktikov ne pa bedaki. A kot upažam je prvih vse manj, drugih pa vse več.
Roke gor, kdo ima v kuhinji 3 fazni priklop?Rajši roke gor tisti, ki nimajo v kuhinji vtikača s tremi fazami. In živijo v hiši.
Ker to meji na čudež. Ali pa zelo, zelo zabitega štromarja.
Bi rekel da večina samostojnih hiš (grajenih 15 let in več nazaj ) ki niso kmetije ali pa niso doma imeli kake obrti nima 3 faze, ker se jih ni niti rablo.
Še znanka v bloku sredi bežigrada nima niti zemlje potegnjene v 6 nadstropnem bloku. Te stare napeljave je še veliko na okrog
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: Motion ()
feryz ::
V hiši nimaš treh faz? Kot sem napisal, čudež.
Stare jih imajo zaradi cirkularjev in podobnih zadev, novejše pa zaradi TČ in ostale novodobne krame.
Stare jih imajo zaradi cirkularjev in podobnih zadev, novejše pa zaradi TČ in ostale novodobne krame.
Roke gor, kdo ima v kuhinji 3 fazni priklop?Rajši roke gor tisti, ki nimajo v kuhinji vtikača s tremi fazami. In živijo v hiši.
Ker to meji na čudež. Ali pa zelo, zelo zabitega štromarja.
Bi rekel da večina samostojnih hiš (grajenih 15 let in več nazaj ) ki niso kmetije ali pa niso doma imeli kake obrti nima 3 faze, ker se jih ni niti rablo.
Še znanka v bloku sredi bežigrada nima niti zemlje potegnjene v 6 nadstropnem bloku. Te stare napeljave je še veliko na okrog
Misliš tri faze vtičnico ali dejansko napeljavo do objekta? Kajti slednje imajo objekti že dolgo časa.
15 let nazaj je leta 2009 lol no, ko sem gradil par let pred tem sploh ni blo vprašanje nikjer "koliko faz", pač tri faze so standard
V zadnjih skoraj 40. letih nisem videl enodružinske hiše, katera ne bi imela 3 f priklopa (še moja 60+let stara ga ima). Vse mogoče res nimajo 3 f priklopa za štedilnik, saj se je marsikje kuhalo na plin ali pa so imeli dislocirane pečice in kuhalne plošče. Če pa je bil predviden električni štedilni pol so pa praktično vsi naredili 3f priklop.
Jst mam, odkar smo toplotno nabavili, pred tem pa ga ni blo ker pač ni blo potrebe. Hiša stara cca 30 let. Štedilnik je bil na plin, sušilca ni blo, pomivalc pa stroj za perilo sta delovala na ločenih varovalkah itd. Paš sočasno je delovalo dosti manj naprav. Pa hobi program, cirkularčki za drva in podobno orodje bole malo uporable trifazni priklop.
energetik ::
Naša domača bajta ima 3F priklop in napeljavo vsaj 40 let. Sama bajta je stara 120 let+. Že 40 let nazaj smo imeli el. peč panterm na 3F, potem 2x el. bojler, 2 plina/2 rinke + pečica, zunaj pa cirkularko. Brez 3f ne bi šlo.
Tudi jaz ne poznam bajte, grajene/obnovljene od ~1960 naprej, ki ne bi imela 3F napeljave. Še v starem meščanskem stanovanju (100let+ starost), kjer sem živel začasno, je bil 3x25A priklop, pa 3F priklop za štedilnikom.
Tudi jaz ne poznam bajte, grajene/obnovljene od ~1960 naprej, ki ne bi imela 3F napeljave. Še v starem meščanskem stanovanju (100let+ starost), kjer sem živel začasno, je bil 3x25A priklop, pa 3F priklop za štedilnikom.
vires in numeris
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: energetik ()
delavec44 ::
Jaz jih pa hiš kar dosti poznam, ker so me prosili, da pridem s cepilcem scepiti drva, potem je bil pa problem, ker je cepilec 3 fazni. Sedaj že vem, da zmeraj prej vprašam.
No, večinoma smo potem rešili od kakšnega soseda. Vsaj dolg podaljšek sem moral vedno vzeti sabo.
No, večinoma smo potem rešili od kakšnega soseda. Vsaj dolg podaljšek sem moral vedno vzeti sabo.
darkolord ::
Ja, števec in od tam naprej je velikokrat enofazno, ampak v hišo pride pa kljub temu večinoma trifazni kabel.
johanblond ::
Saj "mora" biti direktna vezava, če imaš več faz. Indukcije imajo vse pripravljeno za priklop kablov. Samega kabla navadno sploh ni zraven.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: delavec44 ()
mirator ::
Imam glavne varovalke 3x20 A pol bi pa za indukcijo tudi moral imeti 20 A varovalko, če mi bo 16 A metalo ven? A lahko med kuhanjem župce imam prižgano še 5 W ledico, da ne bom glih v temi
Če kdorkoli vzame v roke kalkulator in začne seštevati nazivne moči posameznih električnih potrošnikov bo hitro prišel do 30...40 kW. Če pa greš gledati na Moj elektro pa vidiš, da se ti brez TČ in EV dosežene moči gibljejo pod 5 kW za 15 min špice. Stanovanja v blokih imajo tako indukcije kot pečice in glavne varovalke običajno 1x25 ali 1x32 A pa jim vse špila... Torej- ne gledati nazivnih moči ampak dejansko rabo. Praktično vsi gospodinjski aparati imajo dovolj varovalko 16 A. Če je električni štedilnik/indukcija priključen dvo ali tri fazno je pač to toliko bolljše, saj ni treba premeščati druge porabnike po fazah.
Pa seveda- pravilno načrtovana in izvedena električna instalacija ne bo utrpela trajne škode ne glede na to, kako močan električni porabnik nanjo priključite.
Na 16A varovalko lahko trajno priključiš enofazni porabnik moči ca 3600 W. Za takšno moč tudi obstajajo kuhalne plošče.
Če boš pa pri glavni varovalki jakosti 20A imal še tokokrog za kuhalno ploščo 20A pa pričakuj, da bo pogosto treba menjati glavno varovalko oz. sedaj, ko so števčni odklopniki, pogosto pritiskati tipko za ponovni vklop. V tem primeru namreč ni nobene selektivnosti
Kdor je kolikor toliko elektrificiran, mora imeti priklop vsaj 3x25A.
Poleg gospodinjskih aparatov pride še toplotna, ki sicer v splošnem tokovno ni problem, če je 3f. Imaš pa multioperativne gospodinje, ki ti bodo hkrati priklopile prav vse, kar je možno. Pa še kaj zraven. Zraven se boš v kleti še lotil švasat, pa kakšen kompresor zraven.
Takrat boš hitro ugotovil, da je lahko pozimi tudi s 3x25A kriza.
Poleg gospodinjskih aparatov pride še toplotna, ki sicer v splošnem tokovno ni problem, če je 3f. Imaš pa multioperativne gospodinje, ki ti bodo hkrati priklopile prav vse, kar je možno. Pa še kaj zraven. Zraven se boš v kleti še lotil švasat, pa kakšen kompresor zraven.
Grimnir3 ::
DamijanD ::
cekr - mah jaz mislim, da bi pri nas shajali z 3x20A brez težav (TČ, 2 gospodinjstvi na štrom, je pa res da nimamo švas aparata ) - 25ko imamo zaradi SE
starfotr ::
Kdor je kolikor toliko elektrificiran, mora imeti priklop vsaj 3x25A.
3x 25 A bi moral imet, če bi hotel zagotoviti ustrezno selektivnost. Torej glavne 25 A, nato pa maksimalno 16 A ostale.
Sicer pa kar se tiče obremenitve, je 3x 20 A povsem dovolj za 90 %+ gospodinjstev.
Ja 3x20A nima problema z skupno teoreticno obremenitvijo, problem ima z selektivnostjo ker se ti hitro zgodi da imas 3 mocne porabnike na isti fazi (recimo susilc plus pol indukcije in rabno na tisti polovici das dva lonca na boost plus kak mocan grelec v kuhinji).
V teoriji ne rabiš več kot 3x20A. Noben še tako dober načrtovalec el. napeljav pa ne more bit vedeževalec. Fiksne porabnike že lahko lepo porazdeliš po fazah. Kaj se bo pa vtikalo v vtičnice, pa nikoli ne veš. Še posebno, ker v času načrtovanja nikoli ne veš, kako se bo obrnilo čez recimo 20 let.
20 let nazaj se je zanašalo na plin. No, vsaj tam kjer so plinovodi. Danes so plinovodi v glavnem prazni. Vse kuhanje gre na elektriko. Dober električar je to predvidel in potegnil več žic navkljub načrtom.
20 let nazaj se je zanašalo na plin. No, vsaj tam kjer so plinovodi. Danes so plinovodi v glavnem prazni. Vse kuhanje gre na elektriko. Dober električar je to predvidel in potegnil več žic navkljub načrtom.
mirator ::
Razglabljanje o tem, kakšne varovalke in koliko faz je za koga primerno, je brez veze, ker se o tem odloča vsak zase.
Sicer je moje mišljenje, da bi za stanovanja bil optimalen trifazni priključek z glavnimi varovalkami 3 x 20 A in za posamezne stanovanjske objekte 3 x 25A.
Kar se tiče selektivnosti, ki je seveda pomembna, vendar ne toliko, kolikor je pomembna enakomernost obremenitev posameznih tokokrogov. Selektivost je lahko absolutna in to je takrat, ko je predvarovalka večja za faktor 1,6. Je pa tudi pogojna selektivnost, kjer je dovolj že da je glavna varovalka večja za eno stopnjo. Pogojna selektivnost pomeni, da pri določeni preobremnitvi v tokokrogu, najprej pregori druga varovalka, oz. varovalka, ki je nižje tokovne jakosti, ali pri večji preobremnitvi oz. pri nepopolnem kratkem stiku, kjer so možne vse tri variante - pregori samo glavna varovalka, pregorita hkrati glavna varovalka in varovalka tokokroga ali pa kot v prvem primeru, samo varovalka tokokroga. Pri večjih tokovih, npr. čistih kratkih stikih pa zopet pregori samo varovalka tokokroga. Podobno je tudi, kar je v zadnjem času tako ali tako samoumevno, da je glavna varovalka s taljivo žičko, varovalka tokokroga pa inštalacijski odklopnik.
Sicer je moje mišljenje, da bi za stanovanja bil optimalen trifazni priključek z glavnimi varovalkami 3 x 20 A in za posamezne stanovanjske objekte 3 x 25A.
Kar se tiče selektivnosti, ki je seveda pomembna, vendar ne toliko, kolikor je pomembna enakomernost obremenitev posameznih tokokrogov. Selektivost je lahko absolutna in to je takrat, ko je predvarovalka večja za faktor 1,6. Je pa tudi pogojna selektivnost, kjer je dovolj že da je glavna varovalka večja za eno stopnjo. Pogojna selektivnost pomeni, da pri določeni preobremnitvi v tokokrogu, najprej pregori druga varovalka, oz. varovalka, ki je nižje tokovne jakosti, ali pri večji preobremnitvi oz. pri nepopolnem kratkem stiku, kjer so možne vse tri variante - pregori samo glavna varovalka, pregorita hkrati glavna varovalka in varovalka tokokroga ali pa kot v prvem primeru, samo varovalka tokokroga. Pri večjih tokovih, npr. čistih kratkih stikih pa zopet pregori samo varovalka tokokroga. Podobno je tudi, kar je v zadnjem času tako ali tako samoumevno, da je glavna varovalka s taljivo žičko, varovalka tokokroga pa inštalacijski odklopnik.
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
» | Priklop indukcije v starem stanovanjuOddelek: Elektrotehnika in elektronika | 2590 (1426) | matobeli |
» | Nova idukcijska plošča crkuje - Beko (strani: 1 2 3 4 )Oddelek: Elektrotehnika in elektronika | 25885 (7143) | hafnerurban |
» | Indukcijska plosca tezaveOddelek: Elektrotehnika in elektronika | 3876 (2216) | Comandante |
» | Priklop kuhinjskih aparatovOddelek: Elektrotehnika in elektronika | 4168 (3267) | TheBlueOne |
» | Indukcijska plošča (strani: 1 2 )Oddelek: Elektrotehnika in elektronika | 30013 (21862) | mat xxl |