» »

Program za dokončno brisanje podatkov z diska

Program za dokončno brisanje podatkov z diska

Kurzweil ::

Iščem nek program, s katerim bi formatiral disk in bi potem bili podatki tako sigurno izbrisani, da jih ne bi bilo več mogoče dobit nazaj z raznimi recovery orodji.

Namreč imam res veliko diskov, večinoma so 8 in 12TB na katerih je nešteto raznih projektov in vprašanje česa še vse. Gre za več kot 10 let...

Podobno kot je 1001 program za reševanje podatkov, je verjetno cel kup tudi takšnih programov, da formatiram in dokončno zakrijem podatke. Kot rečeno je teh diskov preveč in resnično ne bi snemal gor za sigurno neke massive zadeve, samo zato, da bi bil prepričan, da nekdo, ki mu bom tisk dal, da ne bo več prišel do podatkov.

Predlagate kakšen software? Po možnosti nekaj, kar ne vzame cel popoldan, da dejansko fizično presname vsak sektor in podobno...?

N4m31355 ::

Glede na velikost diskov, bos čakal vec dni za posamezni disk. Darik's boot and nuke je sicer stara zadeva, ampak super. Glede na velikost predvidevam, da so vsi HDD, kar pomeni, da ti ne uide da bi večkrat prepisal vsak sektor.

pegasus ::

Da, dban je tvoj prijatelj.

kixs ::

Vecinoma ljudi ne zanima kaj je bilo prej na disku.

Osebno pa naredim takole:

Naredim hiter format. Odstranim particije (diskpart clean). Potem pa zazenem hdd benchmark program: najprej full write, da pride do kaksnih 5-10% in prekinem. Potem pa se random write kaksnih 5 minut. To vzame skupaj cca 10-15 minut.

Ce ti to ni dovolj, potem ostane samo se mucenje diska z veckratnim prepisovanjem z DBan ali podobnimi programi. Vsak prehod pri 12TB disku traja kaksnih 18 ur.

DePalmo ::

Je še hitrejša rešitev. Kladivo in smeti. Pa ga nihče ne bo več prebral. Če si paranoičen, ga odpreš in vsako ploščo posebi parkrat potegneš naprimer z nožem ali izvijačem. To je najhitrejša opcija in najbolj zanesljiva za HDD. SSD ... ha, nevem, kladivo pa biti bolj temeljit, da grejo čipi v prah?

Če pa hočeš diske prodat, so ti pa napisali zgoraj. In ja, bo trajalo. Osebno diskov ne prodajam ravno zaradi tega razloga. Sedajle imam enega viška in ga prodajam za dober denar (zame) ker je še nekaj vreden. Če bo kdo odkartal toliko, ga bom sformatiral, drugače ga bom pa že nekje ponucal.

Karen ::

Zdaj navaden recovery program ti že po enkratnem prepisu celotnega diska ne bi smel restavrirati ničesar. Če govorimo o tročrkovnih agencijah kjer uporabijo posebne naprave - pa ne programske opreme ala recovery (pa najbrž ne gre za tak primer) potem pa je fizično uničenje najcenejše.

bobby ::

No v tem primeru pa predlagam zastonj in zelo kulturen boot os,...
Shredos
https://github.com/PartialVolume/shredo...

Probaj, ne bo vam žal, imaš opcije wajpanja po raznih standardih z vključno končno kreacijo pdf dokumenta.

MOČNO PRIPOROČAM,...
Ce eksplicitno ne odgovorim osebam PNG ali PR,..I dont care about your opinion.

ninite ::

Če smem dodati, če kdo od vas karkoli prodaja, če vas ne moti,, mi dajte ponudbo kaj imate za prodat in koliko cenite. Iščem 2 ali 3 diske nekje 2TB ali več da si končno uredim nek Backup pa ne bi na bolhi kupoval od neznancev. Bi pa prej rad videl SMART izpis diska itd,.. Če vam ni odveč.

socialec ::

To, ninite, koga briga, če so samo normalni arhivi ali zbirke, sem že nameraval jaz reči.

Ena varianta je tudi, da se vzame plošče ven in skuri, ni potrebno nič formatirati X ur, to je ja trpljenje, da se tega losaš :D

ninite ::

Pa ja ne, sej, zastopim, da se wipe podatkov naredi, meni osebno je vseeno. Verjamem pa, da se najdejo k pišejo samo to, da so ljudje nespametni pol je pa proboem. Wipe je en must pred prodajo, to se strinjam, par dni wipe Al pa pizdarija kasneje.

Pri meni bo Itak bo šlo to v en nas pa raidz2. Novo mi je predrago, rabljeno mi je ok, zato ciljam na 3 diske pa mogoče še spare.

energetik ::

Še en glas za DBAN.

Je pa tudi varianta, da cel disk porabiš za kriptiran kontejner z Veracrypt. Tudi to ti ga bo komplet prepisalo z neberljivimi podatki. Ponoviš ene 3x, da si ziher.
vires in numeris

DamijanD ::

Mogoče neumno vprašanje: Verjetno so ti diski bili v nekem diskovnem polju a ne? A ni tako, da razen, če se greš mirroring, potem posamezen disk niti nima celotnih podatkov in podatke praktično nemogoče dobiti samo iz enega posameznega diska?

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Brisanje vseh podatkov iz diska (strani: 1 2 )

Oddelek: Strojna oprema
8214584 (7454) Baja
»

brisanje diskov

Oddelek: Informacijska varnost
479332 (7810) peko_deko
»

Totalen format - ne moreš nič dobiti nazaj

Oddelek: Programska oprema
325603 (4134) Jupito
»

Temeljito brisanje trdih diskov

Oddelek: Informacijska varnost
212203 (1739) zee
»

Fujitsujev "eliminator" magnetnega zapisa (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Diski
657991 (5389) Wolfman

Več podobnih tem