Forum » Strojna oprema » Star vs nov napajalnik - konektorji
Star vs nov napajalnik - konektorji
Marichka1 ::
Pozdravljeni!
Sorodnica ima 10 let+ star PC, ki ga redno uporablja. Zadnje čase se resetira, ko odpre sliko v brskalniku, ali ko odpre več zavihkov,itd... Isto tudi, če odpira slike na namizju.
Trenutni napajalnik je SP-ATX-420W-C1-PFC 420W. Če ga zamenjam z nekim novim,npr. Inter-tech ATX napajalnik SL-500 Plus 500W https://www.mimovrste.com/napajalniki/i..., bo imel iste konektorje/priključke ali so šle stvari toliko naprej, da je potrebno kupiti tudi kakšne adapterje?
Se zavedam, da je to vprašanje potencialno za nekatere smešno ali neumno, ampak bi radi bili prepričani pred nakupom.
Sorodnica ima 10 let+ star PC, ki ga redno uporablja. Zadnje čase se resetira, ko odpre sliko v brskalniku, ali ko odpre več zavihkov,itd... Isto tudi, če odpira slike na namizju.
Trenutni napajalnik je SP-ATX-420W-C1-PFC 420W. Če ga zamenjam z nekim novim,npr. Inter-tech ATX napajalnik SL-500 Plus 500W https://www.mimovrste.com/napajalniki/i..., bo imel iste konektorje/priključke ali so šle stvari toliko naprej, da je potrebno kupiti tudi kakšne adapterje?
Se zavedam, da je to vprašanje potencialno za nekatere smešno ali neumno, ampak bi radi bili prepričani pred nakupom.
joez7 ::
Lepo vzami starega ven z njim v prvo trgovino.
Sem mali provokator, po potrebi diktator, dvomim v vse in nič ne vem.
A mi bodo v BigBangu pomagali?
Se pravi 25 ali 50 letna prodajalka mi bo znala svetovati?
Sem 2 leti nazaj na podoben način kupil hrbtni PC ventilator za isti PC, pa ni imel istih konektorjev, čeprav so mi zagotovili, da je tipitopi.
Specifično sprašujem na SloTechu, ker lahko nekateri tukaj odgovorijo na takšno vprašanje v spanju.
Se pravi 25 ali 50 letna prodajalka mi bo znala svetovati?
Sem 2 leti nazaj na podoben način kupil hrbtni PC ventilator za isti PC, pa ni imel istih konektorjev, čeprav so mi zagotovili, da je tipitopi.
Specifično sprašujem na SloTechu, ker lahko nekateri tukaj odgovorijo na takšno vprašanje v spanju.
Baja ::
načeloma bi moral meti vse prikljuke iste kot stari.
mb/cpu so ziher isti, sata so še vedno isti, pcie ce rabiš tudi. edino če maš še kaki molex v stari kišti zna bit problem, pa še to majo novi napajalniki ponavadi vsaj 2
mb/cpu so ziher isti, sata so še vedno isti, pcie ce rabiš tudi. edino če maš še kaki molex v stari kišti zna bit problem, pa še to majo novi napajalniki ponavadi vsaj 2
kixs ::
Ce znas napajalnik zamenjat, potem znas tudi pogledati kateri prikljucki so trenutno priklopljeni in poglej, ce ima take tudi novi. Naceloma pa nekih tezav ne bi smelo biti.
načeloma bi moral meti vse prikljuke iste kot stari.
Ja, so Molexi, toliko sem pregooglal. Za ta novi napajlnik piše, da ima;
1 × 20+4 Pin
1 × 4+4 Pin
1 x PCI-E 6+2 Pin
4 x SATA
3 x Molex
1 x Floppy
Načeloma ne bismelo biti težav,ne?
Baja ::
Priključki:
1 × 20+4 Pin
1 × 4+4 Pin
1 x PCI-E 6+2 Pin
4 x SATA
3 x Molex
1 x Floppy
mislim da ma vse kar rabi tvoj pc
pač, odpri stranico pa poglej točno kaj rabiš
1 × 20+4 Pin
1 × 4+4 Pin
1 x PCI-E 6+2 Pin
4 x SATA
3 x Molex
1 x Floppy
mislim da ma vse kar rabi tvoj pc
pač, odpri stranico pa poglej točno kaj rabiš
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Baja ()
GrimReaper3 ::
No pa da potestiramo znanje.
Npr. da bi dal jaz v svoj 7800X3D PC napajalnik, ki sem ga kupil leta 2005, Chieftec HPC-420-302 DF 420W ATX 24pin s 4pin CPU. Bi se PC zagnal ali ne?
Jaz sem vmes že poguglal in vem odgovor. Ni pa samo preprost da ali ne.
GrimReaper3 je izjavil:
No pa da potestiramo znanje.
Npr. da bi dal jaz v svoj 7800X3D PC napajalnik, ki sem ga kupil leta 2005, Chieftec HPC-420-302 DF 420W ATX 24pin s 4pin CPU. Bi se PC zagnal ali ne?
Jaz sem vmes že poguglal in vem odgovor. Ni pa samo preprost da ali ne.
Ti vsaj veš ime modela PCja.
Sicer pa, zakaj se ne bi zagnal tvoj PC, če so vsi konektorji kompatiblni in ima nov napajalnik isto ali večjo moč?
Evo, tole je sedanji pokvarjen PSU:
MOČ: 420W
PRIKLJUČKI:
1x (20+4)-pin Motherboard Connector
1x 4-pin +12V CPU Connector
2x SATA Connectors
2x IDE (molex) Connector
1x 4-pin Floppy Connector
Tole pa nov:
1 × 20+4 Pin
1 × 4+4 Pin
1 x PCI-E 6+2 Pin
4 x SATA
3 x Molex
1 x Floppy
Načeloma se teoretično vse ujema.
Je še kakšna stvar na katero moram biti pozoren pred nakupom?
MOČ: 420W
PRIKLJUČKI:
1x (20+4)-pin Motherboard Connector
1x 4-pin +12V CPU Connector
2x SATA Connectors
2x IDE (molex) Connector
1x 4-pin Floppy Connector
Tole pa nov:
1 × 20+4 Pin
1 × 4+4 Pin
1 x PCI-E 6+2 Pin
4 x SATA
3 x Molex
1 x Floppy
Načeloma se teoretično vse ujema.
Je še kakšna stvar na katero moram biti pozoren pred nakupom?
mtosev ::
Intertech ni znan po kvaliteti. Mogoče je boljše, da dobiš par eur in vzameš kaj boljšega.
Core i9 10900X, ASUS Prime X299 Edition 30, 32GB 4x8 3600Mhz G.skill, CM H500M,
ASUS ROG Strix RTX 2080 Super, Samsung 970 PRO, UltraSharp UP3017, Win 11 Pro,
Enermax Platimax 1700W | moj oče darko 1960-2016, moj labradorec max 2002-2013
ASUS ROG Strix RTX 2080 Super, Samsung 970 PRO, UltraSharp UP3017, Win 11 Pro,
Enermax Platimax 1700W | moj oče darko 1960-2016, moj labradorec max 2002-2013
DarwiN ::
You don't see faith healers working in hospitals
for the same reason you don't see psychics winning the lottery!
Pa mimogrede.. Ni rečeno, da je je sploh PSU kriv... Lahko je krivec matična plošča ali kaj tretjega.. Pravzaprav bi osebno dal večje možnosti teoriji, da je krivec prav matična plošča.
Najboljše bi bilo naredit test z drugim napajalnikom, preden naročiš.
hojnikb ::
Pa mimogrede.. Ni rečeno, da je je sploh PSU kriv... Lahko je krivec matična plošča ali kaj tretjega.. Pravzaprav bi osebno dal večje možnosti teoriji, da je krivec prav matična plošča.
Tole je dejansko zelo verjetna moznost, čeprav vgrajen PSU je res krš.
Če je napajalnik problem, potem se tipično ugasne, ne resetira. Če so pa kakšni slabi kondenzatorji na plošči, potem se pa _lahko_ dogajajo opisane stvari.
#brezpodpisa
Zgodovina sprememb…
- spremenil: hojnikb ()
Indeed..
Pa še tole.. Citiram sebe iz sosednje nitke:
Tak nov komplet računalnik košta 130EUR in bo v vseh pogledih boljši od tega 10+ let starega kompa od OPove sorodnice.
Komplet zadeva z vključenimi Windows 11.. Samo preneseta pomembne podatke iz starega računalnika in gasa..
edit: pravzaprav bo jutri od 8.ure na voljo koda za 15EUR.. Torej dobrih 115EUR total za komplet računalnik... Malo dražje od omenjenega napajalnika. :D
Pa še tole.. Citiram sebe iz sosednje nitke:
@dork: Tak mini-pc.. 128EUR s kodo za popust IFPFE8R.
Tak nov komplet računalnik košta 130EUR in bo v vseh pogledih boljši od tega 10+ let starega kompa od OPove sorodnice.
Komplet zadeva z vključenimi Windows 11.. Samo preneseta pomembne podatke iz starega računalnika in gasa..
edit: pravzaprav bo jutri od 8.ure na voljo koda za 15EUR.. Torej dobrih 115EUR total za komplet računalnik... Malo dražje od omenjenega napajalnika. :D
Zgodovina sprememb…
- spremenil: DarwiN ()
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
» | Priklop napajalnikaOddelek: Strojna oprema | 14321 (13710) | pol3ni |
» | Diagnosticiranje težave pri PC-juOddelek: Pomoč in nasveti | 1300 (1121) | dotcis |
» | Računalnik se ne vžge pravilnoOddelek: Strojna oprema | 2375 (2030) | Robi :P |
» | ATI5850 in Asus P5KOddelek: Zvok in slika | 2012 (1708) | Jst |
» | ohišje in napajalnikOddelek: Strojna oprema | 1331 (1268) | roli |