Slo-Tech - Apple je skupaj z novo generacijo iMaca pripravil novo miško (Magic Mouse), ki po vseh letih pritožb uporabnikov še vedno ne odpravlja ključne pomanjkljivosti dizajna. Nova miška, ki stane konkretnih 80-100 dolarjev (odvisno od barve), se še vedno polni s priključkom na spodnji strani. Med polnjenjem naprave še vedno ne moremo uporabljati, kar je unikatna rešitev med proizvajalci mišk.
Priklop so prenovili, saj miške uporabljajo sedaj že dobro uveljavljeni USB-C, a kaj so miške še vedno neuporabne med polnjenjem. Apple sicer zagotavlja, da se polnijo hitro, a če se v ključnem trenutku baterija izprazni, je to problem (pomislite na lovljenje rokov pri oddajanju projektov).
Prva Magic Mouse je izšla leta 2009. Ta je uporabljala zamenljive baterije, zato težav s polnjenjem ni bilo. Leta 2015 so izdali Magic Mouse 2, ki je imela enak dizajn, a polnilne baterije. Apple je priklop posadil na spodnjo stran, ker bojda druge možnosti ob obstoječem dizajnu ni bilo, slednjega pa niso želeli spreminjati. In tako je miška dobila polnjenje od spodaj. Minilo je desetletje, dizajn pa je ostal enak - in včasih tudi tarča posmeha.
Novice » Apple iPhone/iPad/iPod » Po desetletju Applove miške še vedno ne delujejo med polnjenjem
Ganon ::
Tole skrpucalo bi lahko hranil muzej kot najslabšo miško v zgodovini. Samo Applu uspe prodajati smeti.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Ganon ()
ferko2 ::
Na m3 macbooku mx master 3s dela slabo (software mac os in neko glupo skrolanje), je veliko reportov na netu. Zamenjal sem za magic mouse, se kolikor toliko navadil. Miška je osnovna, ni na nivoju 3s, z macbookom dela ok, ni pa presežek. Je precenjena.
pero50 ::
Ovce so za striči. Dokler bodo debili kupovali tale polizdelek od miške se bo apple lahko še naprej delal norca iz njih.
mtosev ::
Neverjetno. Si ne bi mislim, da bi bilo možno.
Core i9 10900X, ASUS Prime X299 Edition 30, 32GB 4x8 3600Mhz G.skill, CM H500M,
ASUS ROG Strix RTX 2080 Super, Samsung 970 PRO, UltraSharp UP3017, Win 11 Pro,
Enermax Platimax 1700W | moj oče darko 1960-2016, moj labradorec max 2002-2013
ASUS ROG Strix RTX 2080 Super, Samsung 970 PRO, UltraSharp UP3017, Win 11 Pro,
Enermax Platimax 1700W | moj oče darko 1960-2016, moj labradorec max 2002-2013
Phantomeye ::
Definitivno bi bilo boljše, če bi bila oblikovana na način, da jo lahko uporabljaš med polnjenjem.
Ampak glede na to, da lahko miško uporabljaš več ur, že po eni minuti polnjenja, mi je argument lovljenja rokov malo smešen. Kaj si počel ves čas, če ena minuta pomeni, da boš zamudil rok. Poleg tega pa jaz večino naprav polnim redno in ne čakam, da se spraznijo.
p.s. Ne maram appla, ne uporabljam appla. Da ne bo kdo očital, da sem fan boy :D
Ampak glede na to, da lahko miško uporabljaš več ur, že po eni minuti polnjenja, mi je argument lovljenja rokov malo smešen. Kaj si počel ves čas, če ena minuta pomeni, da boš zamudil rok. Poleg tega pa jaz večino naprav polnim redno in ne čakam, da se spraznijo.
p.s. Ne maram appla, ne uporabljam appla. Da ne bo kdo očital, da sem fan boy :D
twom ::
Lep šolski primer dizajna pred uporabnostjo.
Imam applov telefon, tablico, macbooka, ampak programi niso (več) tako popeglani kot na windowsih. Na windowsih so bolj intuitivni. Applovi so bolj na nivoju Linuxov.
Imam applov telefon, tablico, macbooka, ampak programi niso (več) tako popeglani kot na windowsih. Na windowsih so bolj intuitivni. Applovi so bolj na nivoju Linuxov.
Phantomeye je izjavil:
Poleg tega pa jaz večino naprav polnim redno in ne čakam, da se spraznijo.Jaz počakam da mi javijo da so prazne, službena miš v uporabi 8 ur na dan dela ene pol leta z enim polnenjem (MX Anywhere), dam polnit ko grem na malico.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: twom ()
M-XXXX ::
Kakšen dizajn neki... gre se za čisto klasično nategovanje: Pa kupi 2 miške pa boš uporabljal skos.
MikeRotch ::
Po 10 letih očitno ni bilo dovolj pritožb uporabnikov. Klasičen primer tega, da so glasni predvsem tisti, ki izdelka ne uporabljajo.
Kaj te pa matra pri logitechu? Jaz že od kar pomnim uporabljam MX anywhere, trenutno že tretjo ali četrto, če se ne motim. Vse dela kot je treba, vključno s smooth scrollingom.
Na m3 macbooku mx master 3s dela slabo (software mac os in neko glupo skrolanje), je veliko reportov na netu. Zamenjal sem za magic mouse, se kolikor toliko navadil. Miška je osnovna, ni na nivoju 3s, z macbookom dela ok, ni pa presežek. Je precenjena.
Kaj te pa matra pri logitechu? Jaz že od kar pomnim uporabljam MX anywhere, trenutno že tretjo ali četrto, če se ne motim. Vse dela kot je treba, vključno s smooth scrollingom.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: MikeRotch ()
bm1973 ::
Kakšna debilna novica. Nedelovanje miške razlog za ne-lovljenje rokov...
Miška se dovolj napolni vmes, ko greš na sekret...
BTW, nobenemu se ne mudi tako loviti rokov, to samo pomeni, da je zabušaval prej...
Miška se dovolj napolni vmes, ko greš na sekret...
BTW, nobenemu se ne mudi tako loviti rokov, to samo pomeni, da je zabušaval prej...
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: bm1973 ()
no comment ::
Polnjenje te miške je njen najmanjši problem. Če v času od opozorila o skoraj prazni bateriji do njenega končnega mrka ne moreš žrtvovati par minut...
Polnjenje te miške je irelevantno, ker se je itak ne da uporabljat* (v funkciji miške).
* jaz za to abominacijo od miške krivim uporabnice kot je moja žena, ki lahko z njo 10 let vsak dan riše načrte in ne zamenja te tragedije za nič na svetu. ..
Polnjenje te miške je irelevantno, ker se je itak ne da uporabljat* (v funkciji miške).
* jaz za to abominacijo od miške krivim uporabnice kot je moja žena, ki lahko z njo 10 let vsak dan riše načrte in ne zamenja te tragedije za nič na svetu. ..
fikus_ ::
Uporabljam miško brez da bi gledal/pazil, ali je napolnjena, ko zajamra (kako pogosto, ne vem, ranga tednov), priklopim na kabel in delam naprej.
Ta apple dizajn je skregan z uporabnostjo. Če vas ne moti, potem je pač ne rabite/uporabljate.
Ta apple dizajn je skregan z uporabnostjo. Če vas ne moti, potem je pač ne rabite/uporabljate.
Učite se iz preteklosti, živite v sedanjosti in razmišljajte o prihodnosti.
Phantomeye ::
Phantomeye je izjavil:
Poleg tega pa jaz večino naprav polnim redno in ne čakam, da se spraznijo.Jaz počakam da mi javijo da so prazne, službena miš v uporabi 8 ur na dan dela ene pol leta z enim polnenjem (MX Anywhere), dam polnit ko grem na malico.
Heh zadnji mx anywhere k sm ga imel je bil še tisti na AA(A?) baterije. Mislim, da mi je miš zdržala samo kak mesec. Kar je precej slabo, glede na to, da so generične miške zdržale tudi leto ali več.
tomaz- ::
miška je ergonomsko res polomija, ampak izgovor za polnenje je pa totalno iz trte izvit. Tud pri nas ima žena to čuveno miš, ki meni niti v sanjah ne ustreza - ampak za polnjenje ni nobene panike - ko javi da je proti koncu, je več kot dovolj časa, da jo daš filat - če ravno LOVIŠ ROK za oddajo ( muahahahahaha ) , boš v tistem času ziher miš še lahko uporabljal. Je pa tud res, da se v par minutkah nafila za več ur, sprobano, ker nisem verjel. Potem jo pač da filat, ko odloži delo..
Ampak, kot rečeno:
vsi doma imamo APPLE in se nam dopade, ampak miš je nikakva..
Ampak, kot rečeno:
vsi doma imamo APPLE in se nam dopade, ampak miš je nikakva..
Zgodovina sprememb…
- spremenil: tomaz- ()
FireSnake ::
Phantomeye je izjavil:
Na obgriženo jabolko sem obsojen v službi.
zdaj s tem sranjem delam že 2 leti (M2 procesor je notri).
Zaključek: sranje od sranja! Toliko težav sem že imel, kot prej celo življenje na polknih.
Pa polkna tudi še uporabljam.
Miš: to malo sranje sem uporabljal kak mesec in to ni za delo. To je za slikanje.
Zdaj uporabljam Logitech 3S ali Logitech vertical.
Poglej in se nasmej: vicmaher.si
Zaključek: sranje od sranja! Toliko težav sem že imel, kot prej celo življenje na polknih.
Kakšne težave pa? Daj povej kaj več prosim.
OutOfTheBox ::
Mene tudi zanima.
Sicer pa kar se tiče samega polnjenja miške med delom, zelo verjetno to za večino ni problem. Sam sicer nimam Applove miši ampak neko poceni Trustovo na baterije (2xAAA).
Imam dve polnilne baterije, ki jih dam polnit čez noč ko zadeva začne crkovat. Zjutraj nazaj not in je dobro za naslednjih nekaj mesecev. Če bi me to res motilo bi imel še 2 rezervni kadar se prazne polnijo, ampak zaenkrat me to še ni motilo.
Če bi imel tole Applovo miš s tem sam ne bi imel problema.
Sicer pa kar se tiče samega polnjenja miške med delom, zelo verjetno to za večino ni problem. Sam sicer nimam Applove miši ampak neko poceni Trustovo na baterije (2xAAA).
Imam dve polnilne baterije, ki jih dam polnit čez noč ko zadeva začne crkovat. Zjutraj nazaj not in je dobro za naslednjih nekaj mesecev. Če bi me to res motilo bi imel še 2 rezervni kadar se prazne polnijo, ampak zaenkrat me to še ni motilo.
Če bi imel tole Applovo miš s tem sam ne bi imel problema.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: OutOfTheBox ()
Glugy ::
Applovi fani očitno niso dovolj štale naredil okol tega da bi se Apple premaknil iz svojega udobnega stolčka.
OutOfTheBox ::
Ker dejansko to ne predstavlja problema. Če jo nafilaš v nekaj minutah za nekaj ur dodatnega delovanja, greš v tem času scat in ko greš iz šihta jo pač pustiš čez noč.
Raje kot to, ki sploh ne predstavlja problema, bi se folk moral zbunit, ker je nove računalnike nemogoče upgrejdat z dodatnim ramom, diskom, ipd. To je problem, ne pa polnjenje jebene miši ki ti zdrži mesec ali več redne uporabe brez polnjenja.
Raje kot to, ki sploh ne predstavlja problema, bi se folk moral zbunit, ker je nove računalnike nemogoče upgrejdat z dodatnim ramom, diskom, ipd. To je problem, ne pa polnjenje jebene miši ki ti zdrži mesec ali več redne uporabe brez polnjenja.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: OutOfTheBox ()
twom ::
Phantomeye je izjavil:
Heh zadnji mx anywhere k sm ga imel je bil še tisti na AA(A?) baterije. Mislim, da mi je miš zdržala samo kak mesec. Kar je precej slabo, glede na to, da so generične miške zdržale tudi leto ali več.Kako je bilo včasih ne vem, jaz sem začel z verzijo 2. Sedaj uporabljam skupaj 3 MX Anywhere miške.
Drži toliko časa da pozabiš da je na baterije. Ko javi da je prazna, daš polnit ko greš domov v roku tedna ali dveh, če si bolj pozabljive sorte (tko kot jaz).
OutOfTheBox je izjavil:
Raje kot to, ki sploh ne predstavlja problema, bi se folk moral zbunit, ker je nove računalnike nemogoče upgrejdat z dodatnim ramom, diskom, ipd. To je problem, ne pa polnjenje jebene miši...+1
Zgodovina sprememb…
- spremenil: twom ()
feryz ::
A ni anywhere premajhna za delo v službi? Da jo drajsaš 8 ur?
Vsaj meni se zdi. Da mi bo na dolgi rok roka padla stran. Še mx master bi naredil večji, če bi bilo po moje.
Vsaj meni se zdi. Da mi bo na dolgi rok roka padla stran. Še mx master bi naredil večji, če bi bilo po moje.
FireSnake ::
- WiFi ne dela, ko se mu zljubi. Pa sem zjutraj v pisarni praktično sam. Preklop na kabl ne pomaga (oziroma pomaga včasih). Samo reset pomaga
- menjava gesla je vedno stresna. Nikoli, ampak res nikoli ne gre gladko. Geslo ne ustreza "server requirements", pa temu ni tako
- ko se mu je zljubilo prijava v račun ni bila mogoča. Sem moral uporabiti "rezerven račun": se logirati tja in potem je magično šla prijava na primarni račun
- tole z miško je idiotija posebne sorte
- sinhronizacija v oblak ni bila mogoča, smo morali narediti še en račun (od tam naprej pa težave, ki sem jih opisal zgoraj)
- teži za posodobitve a posodobitev ni ali ne gredo skozi
- ostale podobne idiotije... tega je še kar nekaj
Še druge stvari, ki pa niso povezane s tem o čemer se pogovarjamo:
- 60 Hz ekran na mašini, ki je draga, da ledvico prodaš (M2 procesor)
- nezmožnost priklopa dveh dodatnih monitorjev, če ne kupiš ustreznega modula, seveda
- 2 (DVA) USB type C porta (od tega je eden za ponjenje drugi pa za monitor), potem se pa slikaj
Če bi bilo po moje, bi to sranje prelomil in vrgel skozi okno in šel na polkna.
Poglej in se nasmej: vicmaher.si
darkolord ::
A ni anywhere premajhna za delo v službi? Da jo drajsaš 8 ur?Verjetno odvisno, kako jo držiš; pri meni je bolj podaljšek prstov in miško premikam samo s prsti, zapestje je pa pri miru.
Če bi jaz imel take probleme bi naredil enako. Nesi nazaj, ker očitno nekaj ne dela.
no comment ::
- WiFi ne dela, ko se mu zljubi. Pa sem zjutraj v pisarni praktično sam. Preklop na kabl ne pomaga (oziroma pomaga včasih). Samo reset pomaga
- menjava gesla je vedno stresna. Nikoli, ampak res nikoli ne gre gladko. Geslo ne ustreza "server requirements", pa temu ni tako
- ko se mu je zljubilo prijava v račun ni bila mogoča. Sem moral uporabiti "rezerven račun": se logirati tja in potem je magično šla prijava na primarni račun
- tole z miško je idiotija posebne sorte
- sinhronizacija v oblak ni bila mogoča, smo morali narediti še en račun (od tam naprej pa težave, ki sem jih opisal zgoraj)
- teži za posodobitve a posodobitev ni ali ne gredo skozi
- ostale podobne idiotije... tega je še kar nekaj
Še druge stvari, ki pa niso povezane s tem o čemer se pogovarjamo:
- 60 Hz ekran na mašini, ki je draga, da ledvico prodaš (M2 procesor)
- nezmožnost priklopa dveh dodatnih monitorjev, če ne kupiš ustreznega modula, seveda
- 2 (DVA) USB type C porta (od tega je eden za ponjenje drugi pa za monitor), potem se pa slikaj
To ni še nič, ko bo ta šrot star pol leta, bo SSD odpovedal. So slotek strokovnjaki povedali že pred petimi leti. Moram pogledat kter slotek genij je že to šlogal takrat…
Nikonja ::
Če jim lahko prodajo nosilec za monitor za 500 eur, spoh ne vidim problema z drekom od miške za 100, to je še poceni. Ampk z večino jabolko fanih je debata nesmislena, Apple im je nekaj drago prodal in zdaj moraš sam sebe nekakor prepričat da je to vredno tega denarja, plus to da si lahko še nafilaš ego ko napišeš da ti pač samo delaš z Applom (ker si ga lahko privoščiš ane).
Tako nekako. Cena je pri teh zadevah non-issue. Apple nikoli ni bil value king, je pa (skoraj) vedno prodajal dobro, zanesljivo robo.
Jaz živim od računalnika. Bom v 2 letih za računalnik zapravil 1700 ali 1900 je popolnoma nepomembno.
Je pa zanimivo, da je moj gaming laptop cca. 2x dražji od delovnega macbooka :)
Jaz živim od računalnika. Bom v 2 letih za računalnik zapravil 1700 ali 1900 je popolnoma nepomembno.
Je pa zanimivo, da je moj gaming laptop cca. 2x dražji od delovnega macbooka :)
bm1973 ::
Apple je kul, če si ga navajen in imaš cel Applov ekosistem do telefonov in tablic.
Meni ne ustreza, zato sem na Windows/Linux.
Performančno Apple ni najhitrejši, lahko zbuildaš PC opcijo, ki je bistveno hitrejša. Sploh za Workstation... Ampak to je zelo specifičen trg in Apple ga je zapustil, bolj ali manj. Tisti novi MAc Pro pač ni nekaj, kar bi nekdo rad za močan workstation. Ni možnosti več RAMa, diskov, grafike, dodatne kartice nekatere celo delajo, skratka omejen si...
Meni ne ustreza, zato sem na Windows/Linux.
Performančno Apple ni najhitrejši, lahko zbuildaš PC opcijo, ki je bistveno hitrejša. Sploh za Workstation... Ampak to je zelo specifičen trg in Apple ga je zapustil, bolj ali manj. Tisti novi MAc Pro pač ni nekaj, kar bi nekdo rad za močan workstation. Ni možnosti več RAMa, diskov, grafike, dodatne kartice nekatere celo delajo, skratka omejen si...
Step2en Wolf ::
Jabolčništvo = KULT.
Tega ne razumem, razumete, razumemo.
Moraš biti "znotraj". Potem vse poteka gladko.
Vsak kult, pa tudi kasneje, če mu rata (beri: ni več osebe, ki je kult pognal) prebiti se v religijo.. ima svoje OBREDE, RITUALE, NAVADE.
Zdaj, če pogledamo LP-jke.. je potreben celoten obred. Vstaneš oz. se odpraviš do omare s ploščami, prebiraš med njimi, da najdeš tisto, ki si jo želel poslušati. Vzameš jo ven in odložiš.
Pripraviš gramofon, kjer je vsaj odstranjevanje pokrova ali zaščite, odklenitev ročice itd.
Vzameš iz ovitka, ki si ga poprej še dobro ogledaš - LPjke so ravno prav "časopisno" velike - daš na gramofon.. primeš ročico, nastaviš na začetek.. in nato od vseh teh premikov in gibanj, v na pol audiofilskem transu in snu.. odromaš do točno določenega mesta v sobi, kjer se najbolje vse skupaj sliši.
Nič ni instantno.
Ter predvsem: Album je potrebno poslušati v takšnem zaporedju, kot si ga je artist (in producent ter založniška hiša) zamislil. Ni pardona.
Je samo pavza.. ob "polčasu", ko je potrebno nehati biti v transu.. vstati, ponoviti kar nekaj rituala.. in se potem spet vsesti za drugo polovico albuma.
Ritual ima tukaj dejansko smisel, ki ga Milenijska in Gen Z generacija ne bo razumela (razen hipsterjev). Tako kot rituali pri religijah, jogi.. pomagajo, da si bolj prisoten. Glasba bolj "prime" :)
Applova Magic Mouse zadnje in predzadnje generacije (Usb-C in Lightning port).. omogočajo višjo prisotnost.
Moraš biti "ozaveščen" uporabnik in zvečer, ko ugasneš računalo (ja, eni tudi tega ne znajo - glej novico o novih iMacih) daš polniti tudi bolj ali manj lačnega glodalca.
Glodalček te itak opozori, da je procent tam in tam..
Zato pravi jabolčni uporabnik, prisoten in osveščen.. nima nobenih problemov. Alternativno ima že svoj (jabolčno vsiljeni) ritual, ki se ga ne zaveda več.. je kot Obsesivno Kompulzivna Motnja.. in miš ne ostane brez sirčka.
Ker mi boomerska in neo hipsterska ritualnost ni blizu (ipak je moja generacija znala uporabljati daljince in menjati komade na CDjih, CD menjalnikih - razbiti album kot celoto in še bogokletno menjati albume), niti nisem tujec mp3, streamingu.. je fleksibilnost in pojem svobode nekoliko drugačna.
Moja miš ima zato svoje baterije, ki se jih da zamenjati oz. na večini kompov: lepo na vrvici, da ponoči ne zbezlja in sprazni hladilnika!
Tega ne razumem, razumete, razumemo.
Moraš biti "znotraj". Potem vse poteka gladko.
Vsak kult, pa tudi kasneje, če mu rata (beri: ni več osebe, ki je kult pognal) prebiti se v religijo.. ima svoje OBREDE, RITUALE, NAVADE.
Zdaj, če pogledamo LP-jke.. je potreben celoten obred. Vstaneš oz. se odpraviš do omare s ploščami, prebiraš med njimi, da najdeš tisto, ki si jo želel poslušati. Vzameš jo ven in odložiš.
Pripraviš gramofon, kjer je vsaj odstranjevanje pokrova ali zaščite, odklenitev ročice itd.
Vzameš iz ovitka, ki si ga poprej še dobro ogledaš - LPjke so ravno prav "časopisno" velike - daš na gramofon.. primeš ročico, nastaviš na začetek.. in nato od vseh teh premikov in gibanj, v na pol audiofilskem transu in snu.. odromaš do točno določenega mesta v sobi, kjer se najbolje vse skupaj sliši.
Nič ni instantno.
Ter predvsem: Album je potrebno poslušati v takšnem zaporedju, kot si ga je artist (in producent ter založniška hiša) zamislil. Ni pardona.
Je samo pavza.. ob "polčasu", ko je potrebno nehati biti v transu.. vstati, ponoviti kar nekaj rituala.. in se potem spet vsesti za drugo polovico albuma.
Ritual ima tukaj dejansko smisel, ki ga Milenijska in Gen Z generacija ne bo razumela (razen hipsterjev). Tako kot rituali pri religijah, jogi.. pomagajo, da si bolj prisoten. Glasba bolj "prime" :)
Applova Magic Mouse zadnje in predzadnje generacije (Usb-C in Lightning port).. omogočajo višjo prisotnost.
Moraš biti "ozaveščen" uporabnik in zvečer, ko ugasneš računalo (ja, eni tudi tega ne znajo - glej novico o novih iMacih) daš polniti tudi bolj ali manj lačnega glodalca.
Glodalček te itak opozori, da je procent tam in tam..
Zato pravi jabolčni uporabnik, prisoten in osveščen.. nima nobenih problemov. Alternativno ima že svoj (jabolčno vsiljeni) ritual, ki se ga ne zaveda več.. je kot Obsesivno Kompulzivna Motnja.. in miš ne ostane brez sirčka.
Ker mi boomerska in neo hipsterska ritualnost ni blizu (ipak je moja generacija znala uporabljati daljince in menjati komade na CDjih, CD menjalnikih - razbiti album kot celoto in še bogokletno menjati albume), niti nisem tujec mp3, streamingu.. je fleksibilnost in pojem svobode nekoliko drugačna.
Moja miš ima zato svoje baterije, ki se jih da zamenjati oz. na večini kompov: lepo na vrvici, da ponoči ne zbezlja in sprazni hladilnika!
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
» | Novi Applov iMac je tu (strani: 1 2 )Oddelek: Novice / Apple iPhone/iPad/iPod | 6965 (132) | Step2en Wolf |
» | Po desetletju Applove miške še vedno ne delujejo med polnjenjemOddelek: Novice / Apple iPhone/iPad/iPod | 4460 (2355) | Step2en Wolf |
» | Apple zapušča glavni dizajner (strani: 1 2 )Oddelek: Novice / Ostale najave | 13876 (10455) | c3p0 |
» | Apple predstavil Magic Mouse, osvežil Macbook-a in Remote-a (strani: 1 2 )Oddelek: Novice / Apple iPhone/iPad/iPod | 8642 (7252) | Phoebus |