» »

Prekletstvo manj standardnih zadev

Prekletstvo manj standardnih zadev

Temo vidijo: vsi
1
2
3

Matko ::

Ganon je izjavil:

Haha, sem se pravkar spomnil na Okapija. Na Tefalovi ponvi se mi je malenkost razrahljal ročaj. Do tega trenutka nisem bil pozoren na vijak, sem bil prepričan, da bom to zlahka zategnil. Ne bo šlo. So uporabili nekakšen "torx", ki ga seveda nimam. Prekleti šalabajzerji.

nasvet: uporabi dodatno vzmetno podložko in bo za vedno mir, sicer se ti ročaji vedno znova razrahljajo ;)

Ganon ::

Dobra ideja.

Linko ::

Okapi je izjavil:

Evo, sem bil 100%, da se bo takoj našlo nekaj pametnjakovičev, ki bodo razlagali, da nastavek za ta torx pa itak imajo vsi med orodjem. V resnici sigurno vsaj 90% gospodinjstev tega nima.

In menjava žarnice ni "popravilo", ampak čisto rutinska zadeva, za kar ne bi smelo biti potrebno neko posebno orodje.

Kaj je kdo imel v prodaji, me pa tudi ne zanima, ko hočem kaj kupit. Zanima me, kaj ima. Merkur - "Izdelka ni več v ponudbi".

In ja, tudi ta 2G7 se še kje dobi, stvar je v tem, da to nikakor ni standardna oblika, ki bi jo lahko kupil v najbližjem mercatorju. V predalu imam recimo nekaj rezervnih "svečk", žarnic z ozkim grlom E14, ki so bile (oziroma so še) tako rekoč standard za v hladilnike (in kuhinjske nape in še marsikje). Pa če so že hoteli uporabiti neko drugo žarnico, je še nekaj drugih precej pogostejših standardov za podobne sijalke.

S katere luknje pa si ti? Torx je že tak standard kot križni 40 let nazaj.
A ti bi še ravne uporabljal?
Tale torx sete dobiš že v vsakem pralnem prašku.
Pa še 100000000000x boljši so kot vsaki križni. Da pri križnem najdeš pravi nastavek je že višja matematika.

Okapi je izjavil:

Zimonem je izjavil:

Eh v Lidlu jih prodajajo ve kompletu.te torxe. jamrat okrog 7ih evrov je brezveze. Kaj bi bilo šele če bi popravljal kak večji stroj, kjer moraš preprosto kupit orodje.

Ker očitnmo ne razumeš, kaj sem hotel povedati, bom ponovil.

Ni sploh stvar v 7 evrih, ampak v tem, da večina tega nima, in sem moral posebej kupit samo zato, da sem lahko zamenjal žarnico v hladilniku, kar bi morala biti rutinska zadeva, mogoča brez kakršnegakoli posebnega orodja.

Z drugimi besedami povedano - za rutinsko menjavo žarnice so uporabili vrsto vijaka, ki je načrtno namenjen temu, da ga ne more kar vsak odviti (ker nima kar vsak pravega orodja, oziroma nastavka).

Bi razumel, če tak vijak uporabiš tam, kjer bi lahko nevešč uporabnik kaj pokvaril, ali prišel do kakšne nevarne zadeve (recimo visoke napetosti). Ampak za menjavo žarnice v hladilniku;((;((;((

Večina? Smo leta 2024 ne 1985.
Vse je ena torx že like 30 let.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: Linko ()

Rias Gremory ::

Matko je izjavil:

Ganon je izjavil:

Haha, sem se pravkar spomnil na Okapija. Na Tefalovi ponvi se mi je malenkost razrahljal ročaj. Do tega trenutka nisem bil pozoren na vijak, sem bil prepričan, da bom to zlahka zategnil. Ne bo šlo. So uporabili nekakšen "torx", ki ga seveda nimam. Prekleti šalabajzerji.

nasvet: uporabi dodatno vzmetno podložko in bo za vedno mir, sicer se ti ročaji vedno znova razrahljajo ;)

Huh, zdaj vem kako se reče taki podložki! Hvala.
Mirno gledamo, kako naš svet propada,
saj za časa našega življenja ne bo popolnoma propadel.

HotBurek ::

Gorenje navodila za menjavo žarnice.

Je pa v tem primeru dimljeno-steklo na hladilnik priterjeno s L klipsnami (trdi plastični haklci), in ko tist enkrat pokne/odleti, lahka celo stranico menjaš ...

Banda hudičeva, ni druge.
root@debian:/# iptraf-ng
fatal: This program requires a screen size of at least 80 columns by 24 lines
Please resize your window

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: HotBurek ()

Terminathor ::

Ko boš to iskal se joči... ne pa torx:))

sapwaza ::

Kot, da so vse kar je samo šraufi.

Mi lahko nekdo razloži, kako si lahko proizvajalec dovoli, da mi telefon, ki sem ga kupil, zaklene, da ne morem uporabljati vseh njegovih lastnost. Po domače, mi vzame pravico, do administratorskega dostopa do OSa, da popravim in spremenim, karkoli mi že zapaše.

Ga "zalima", da je praktično vsako popravilo komplicirano in svinjsko drago.

Kako lahko po istem vzoru, fucking John Deer zaklene dele traktorja, da jih ne moreš sam zamenjati in moraš na TRAKTOR nalagati shackan firmware.

Zakaj se naročim na IPTV in mi rolajo sliko v 720p, v stereo, z redkimi izjemami. In potem enak program gledam na računalniku, pa glej ga vraga, ko je v 4k.

Mislim, vse skupaj je too much, dejansko je čas, da začnejo države delati v imenu svojih državljanov, ne pa korporacij, ker nas s tihim žegnom nizkosamozavestnih idiotov (ki to opravičujejo) lupijo na vseh straneh.

In, da se kupci začnejo obnašati odgovorno in ne kupujejo sranja, ki je nepopravljivo. Hvala kurcu imamo vsaj glede medijski vsebin piratstvo, kjer lahko korporacijam vrnemo milo za žajfo.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: sapwaza ()

FrRoSt ::

Okapi je izjavil:

link_up je izjavil:

vsak cist tapocen set nad 100 nastavkov ima te zraven...meni sluzi ze od studentskih dni na raznih hlavah. :) Enkrat bos moral kupit, ce ze imas sraufencigr.

Imel sem dva seta nastavkov - en 24, drugi 30-delni, v nobenem ni bilo T20H.
Zaradi menjave te žarnice sem moral kupit še enega, 32-delnega.
Upam, da mi ne bo že kmalu žal, da nisem kupil takega s 100+ nastavki>:D

:)):)):))

Okapi, ti si fejst fant! ;) In jaz te podpiram in razumem. Samo, vcasih nimaš preprosto dovolj debele kože, za tele forumaške pametnjakoviče. ;)

Da se vrnem na temo, debato in primer, ki ga opisuješ!

Tudi jaz sem bil zgrožen, ko sem naletel na (svoj prvi) torx problem! :)) Pa ni šlo za neki hladilnik za vino in lučko v njem, šlo je za navadno dilo, privijačeno na poleno... na stopnji domačih komunalcev, če taho hočeš.
Ne bom se delal pametnega, pa so nas učili in uporabljali smo JUS in DIN standarde v šoli! Zdaj imaš neke EU certifikate, ki ti jamčijo, da naj bi bil izdelek skladen z EU predpisi. Morda ni odveč, če tukaj omenim, da ne gre samo za evropskega potrošnika, gre tudi za precej več, da takega izdelka ne smeš preprečevati ali izločati na carini zaradi nekih tehničnih neskladnosti.
In DA, verjetno boš obžaloval, da nisi kupil tistega s 100+ nastavki. :))
Bistvo vsega tega pa je in bo, da azijci prodirajo in nič ne bo ustavilo tega cunamija. Zato se fantje, POČASI kar pripravite in OBOROŽITE. :)) Tile nastavki so samo kapljica vode, majceni potoček :)) ki curlja iz jeza! 8-)
Če bi JAZ odprl temo s takim naslovom, bi mi jo plaveribe izbrisale v roku nekaj ur. 8-)

Zato se ne trudim več. Sem in tja opozorim na določene zadeve, to pa je tudi vse.
Res je tudi, da tukaj nisem za to, da vas bom učil in šolal. ;)
Izučilo in izšolalo vas bo že življenje!! ;) Hočeš ali nočeš! 8-) z vsem JAMRANJEM, po domače: jokom in stokom, ki ga premorejo prebivalci te deželice! :))
Noben človek ni otok, popolnoma sam zase; smrt slehernega človeka vzame
del mene, ker pripadam človeški vrsti; in zato nikdar ne pošiljaj poizvedovat,
komu zvoni; zvoni tebi.

val46 ::

Magic1 je izjavil:

Val46 je uletel v temo, prebral prvo vrstico, še slike ni pogledal in preskočil vse poste. Ni to navadni torx, je votli in to je vse prej kot standard v vsaki delavnici. Imam kar dosti orodja, par kompletov torxov, vendar votlih nimam.
Verjetno je tist nasvet, da odlomiš stolpčič, še najboljši, če imaš dost fine klešče in ni zlitina vijaka preveč dobra.

Ti pa raje dobro preberi kaj in komu sem kaj citiral. Okapiju sem svetoval eno, borutu pa drugo. In ne, nisem samo prebral prve besede in potem se delal pametnega.

tony1 ::

redtech je izjavil:

To je jasno sporočilo, da nočejo, da sam zamenjaš luč, ampak pokličeš servis ali kupiš nov hladilnik. :))

Tako je. Zasnova je z namenom takšna. (No, morda je še tovarna dobila popust (tam nekje na 5. decimalki) na čudne vijake & žarnice, ker jih industrija proizvede več kot jih proda in jih mora dati poceni...)

nejc_nejc ::

grem stavit, da je ene 60% ostalih mest s šraufi izvedeno z enakim šraufom....

Pithlit ::

kriptobog je izjavil:

Jaz mam dva makitina kufra pa mam notri tudi tak torx. Edino kar mi fali je tisti cudni trikotni nastavek, ki ga rabis za razne likalnike, fen, parni cistilnik itd.

To se jaz zadnjič pri Kitajcu vzela. 6EUR za en mali komplet random nastavkov, ki je imel tudi par teh trikotnih. Zaradi enega fena.

Aja, te votle torxe se pa spomnim od nekje. Niso tolk redki kot se zdi. Se pa popolnoma strinjam z Okapijem.
Life is as complicated as we make it...

Zgodovina sprememb…

• spremenila: Pithlit ()

tony1 je izjavil:

redtech je izjavil:

To je jasno sporočilo, da nočejo, da sam zamenjaš luč, ampak pokličeš servis ali kupiš nov hladilnik. :))

Tako je. Zasnova je z namenom takšna. (No, morda je še tovarna dobila popust (tam nekje na 5. decimalki) na čudne vijake & žarnice, ker jih industrija proizvede več kot jih proda in jih mora dati poceni...)

:O:O:O

Ti ŠE ENKRAT EKSPICITNO RAZLOŽIM ZADEVO!!????

Če misliš, da so uporabili tisti vijak s torx vgreznjeno glavo zato, da bi tebi otežili zamenjavo sijalke, ali pa preprečili otrokom, da vtikajo prste tja, kamor ni treba, .... potem SE MOTIŠ ozoroma NISI MA PRAVI SLEDI!! ;)
komu zvoni; zvoni tebi.

tony1 ::

Ata, samo enkrat bom razložil: v ošrariji NE KRIČIMO! JA?

Okapi ::

Terminathor je izjavil:

Če bi prebral, kar sem napisal, bi videl, da sem iskal natanko to, kar si prilepil.

Eni očitno ne veste, kaj vse je torx.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Okapi ()

eEdbM ::

Ni, tvoj T20H je 6 'peresen' votel torx, ta pa je 5.

Legon ::

Okapi je izjavil:

Terminathor je izjavil:

Če bi prebral, kar sem napisal, bi videl, da sem iskal natanko to, kar si prilepil.

Ja, drugi bi moral pa mal k okulistu, da ne bi take neumnosti govoril.

Terminathor ::

Okapi je izjavil:

Terminathor je izjavil:

... ja fajn. Ampak, to na sliki ni torx. Za ene je res bolje, da daste stvari na servise in da vas ožamejo kot limone.

eEdbM je izjavil:

Ni, tvoj T20H je 6 'peresen' votel torx, ta pa je 5.

OK, ammpak še vedno je torx. Točneje rečeno, izboljšana različica torx plus. Ki jih menda lahko odviješ z nastavkom za 6-peresni torx.

Terminathor je izjavil:

Okapi je izjavil:

Terminathor je izjavil:

... ja fajn. Ampak, to na sliki ni torx. Za ene je res bolje, da daste stvari na servise in da vas ožamejo kot limone.

To na sliki JE torx (Torx Plus Tamper-Resistant). Eni se, preden se delate pametne na netu, raje malo podučite.

Zgodovina sprememb…

eEdbM ::

Okapi je izjavil:

OK, ammpak še vedno je torx. Točneje rečeno, izboljšana različica torx plus. Ki jih menda lahko odviješ z nastavkom za 6-peresni torx.

Možno... Zase bi vseeno nabavil 5-krake torx z luknjo, če jih slučajno ne bi že našel, ker teh nastavkov se hitro nabere in se ne spomnim za vsak komplet...

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: eEdbM ()

Hja, dejansko ima Okapi prav. Obstaja tudi torx s 5 režnjev.

Torx Plus tamper resistant

Torx Plus tamper resistant

več: Torx @ Wikipedia

Pentalobe:

Zgodovina sprememb…

RedDrake ::

Samo mojih par centov.
V hiši imam 3 sete nastavkov. Vsi so po 60+ delni. V nobenem ni torxa s pinom. To so makita, bosch ter no-name hofer set. V delavnici imam dejansko neke kitajske 20+ let stare sete, ki se zelo hitro uničijo. Tam jih imam. Ampak kot rečeno, grejo zelo hitro, če vijačim karkoli kar je dejansko privijačeno ...
Tako da - imam jih - ampak je potrebno nekaj iskanja, sem pa precej ziher da jih povprečnež nima.
Imam tudi dve namizni svetilki s tem tipom žarnice. Precej annoying ker jih v lokalnem merkurju nimajo. Moram naročiti in čakati. So pa to svetilke iz 90-ih mogoče early 00-ih.

DamijanD ::

A ne bi bilo na dolgi rok ceneje nabaviti novi svetilki?
Jaz bi verjetno tudi v tej vitrini zamenjal žarnico skupaj z nastavkom (če bi se dalo)...

Barbarpapa2 ::

Dober večer...

IEC 60335-1: Household and similar electrical appliances - Safety - Part 1: General requirements

To je razlog (pa še kup drugih predpisov), zakaj je omenjen vijak takšen kot je! Če ne bil takšen, se izdelka ne bi smelo prodajati v Evropi... Pa v USA tudi ne, ker so amiji tudi posvojili ta prepis (zaradi njih je bil dopolnjen z nekaterimi njihovimi specifikami). Varnost je nad vsemi pravicami do popravila in ostalimi podobnimi (sicer smiselnimi) zadevami, zato bo to tako še naprej.

Sam predpis ne predpisuje vijakov, plomb, kovic, kačjega olja ali česa drugega. Na izvajalcu je, da prepreči uporabniku dostop do delov pod napetostjo, aprobacijski organ pa oceni, ali je izveden ukrep zadovoljiv, ali pač ne... in izda certifikat ali pa ne...

Ker so ti "tamper resistant torx" vijaki, oz. nastavki za njihovo vijačenje tako splošno dostopni, je samo vprašanje časa, kdaj se to več ne po smatralo za zadosten ukrep. Bodo pa bolj pogosti postali taki vijaki:

Tamper Resistant One Way Screw

Tamper Resistant One Way Screw

(ni nova stvar, je v rabi že skoraj tako dolgo, kot torx vijaki)

No, pa se lepo žalite še naprej, jaz grem pa v kad :P

Jože

Zgodovina sprememb…

nejc_nejc ::

naj si kar zmišljujejo bomo pa tole :)):

za Tamper Resistant One Way Screw, ki ga je Jože nalepil, rabiš pa še sveder.

RedDrake ::

DamijanD je izjavil:

A ne bi bilo na dolgi rok ceneje nabaviti novi svetilki?
Jaz bi verjetno tudi v tej vitrini zamenjal žarnico skupaj z nastavkom (če bi se dalo)...

Hjah, če mi bi bil cilj narediti več odpadkov potem vsekakor zamenjam svetilke.
Tako pa, dokler vse deluje (in kaj bi se sploh lahko pokvarilo - morda stikalo) in mi oblikovno paše v pohištvo, zakaj bi menjal.
Saj sem v zadnjih 15-ih letih menjal v obeh skupaj 3 sijalke. Ni ravno katastrofa, ampak zgolj omemba, da so očitno sijalke tega tipa bile v določenem časovnem obdobju bolj pogoste kot danes.

Barbarpapa2 je izjavil:

Dober večer...

IEC 60335-1: Household and similar electrical appliances - Safety - Part 1: General requirements

To je razlog (pa še kup drugih predpisov), zakaj je omenjen vijak takšen kot je! Če ne bil takšen, se izdelka ne bi smelo prodajati v Evropi...

Kot prvo - dostopa do žarnice s tem niso onemogočili, samo malo bolj zapletenega so naredili.

Predvsem pa - istočasno s to vitrino za vino sem kupil prav tako Samsungov hladilnik, kjer je bil panel pred žarnicami privit z najbolj navadnimi križnimi vijaki (žarnica pa standardna z E14 navojem). Če bi držalo, kar praviš, ga ne bi smeli prodajati. In če je problem v žarnici z "grlom" 2G7, potem ne bi smeli prodajati niti namiznih svetilk s takšnimi žarnicami, pa (so) jih.

Zgodovina sprememb…

borut_p je izjavil:

Nadaljujem Okapijevo frustracijo. Zadnjic sem imel primer, ko sem moral odvit vijak s kvadratno glavo (robertson) ... k 'sreci' obstaja v OBI paket nastavkov, ki vsebuje tudi tiste, ki niso cisto tipicni.

https://www.obi.si/p/lux-komplet-vijacn...

Tako da .. samo glej in se cudi inovativnoati inzenirjev, ki zelijo otezit popravljanje. Vsaj polovica je takih, ki sigurno ne lezijo po predalih 'normalnih' ljudi.

:))

No, povej nam kaj več o tem!! 8-) Za kaj gre, kako deluje!?? Kje se dobi!??

V tole korejsko hladilno lepotico, s tako vzdržljivo sijalko in nekam eksotičnimi vijaki sem se že kar zaljubil! :))

Povej nam še ti kaj! Gre za lepotca ali morda tudi lepotico!?? 8-)
komu zvoni; zvoni tebi.

borut_p ::

Ne bo take drame ... sem ze pozabil za kaj je slo :):)

P.s. - sem se spomnil ... domofon stebrice k od Kocevarja ... totalna bs uporaba nekih vijakov, kjer bi lahko uporabili standard glave

Zgodovina sprememb…

• spremenil: borut_p ()

Barbarpapa2 ::

Dober večer...

Okapi je izjavil:

Barbarpapa2 je izjavil:

Dober večer...

To je razlog (pa še kup drugih predpisov), zakaj je omenjen vijak takšen kot je! Če ne bil takšen, se izdelka ne bi smelo prodajati v Evropi...

Kot prvo - dostopa do žarnice s tem niso onemogočili, samo malo bolj zapletenega so naredili.

Predvsem pa - istočasno s to vitrino za vino sem kupil prav tako Samsungov hladilnik, kjer je bil panel pred žarnicami privit z najbolj navadnimi križnimi vijaki (žarnica pa standardna z E14 navojem). Če bi držalo, kar praviš, ga ne bi smeli prodajati. In če je problem v žarnici z "grlom" 2G7, potem ne bi smeli prodajati niti namiznih svetilk s takšnimi žarnicami, pa (so) jih.

Se vidi, da moje prvega odgovora (sem zjutraj enkrat pisal) nisi niti prebral. Sem tam navedel anomalije, ki se hitro najdejo, pa tudi predis je sestavljen tako, da v določenih primerih "kliče" druge predpise, ki pač obravnavajo določeno specifiko. Pri aprobacijskem organu je še vedno človek tisti, ki interpretira predpise in se v skladu s tem odloča. Zato trdim, da je ta vijak tam zaradi omenjenga predpisa in da običajno zadaj ni drugega "motiva". Drug motiv bi lahko bila organizacija servisa in servisnih podsklopov, se dogaja (kar pogosto), da firma želi prodati dražji podsklop, kot pa posamezen rezervni del. Tak primer sem imel pri pomivalcu Elektrolux, ko sem potreboval navadno spiralno vzmet za odpiranje vratic detergenta. Kot servisni sklop je bila celotna podsklop posode in vzmetke nisem mogel kupiti (sem se znašel drugače). Drugače imam čisto majhno zgodovino okoli aprobacij malih gospodinjskih aparatov, a je tega za en precej debel esej...

Pa naj vas šraufi ne jezijo preveč...

Jože

Kalibri ::

Okapi je izjavil:

Kaj šele, če bi imel resen problem... imeli bi celo zbirko esejev. Krivi pa inženirji itak.

Rabimo strip, v katerem kot glavni junak nastopa Okapi, kjer se s svojo zbirko orožja postavlja po robu zlobnim korporacijam, ki onemogočajo popravilo raznih eksotičnih naprav. 8-)

Glavna vloga te woke agende bi imela vijak in zarnica

Kalibri je izjavil:

Kaj šele, če bi imel resen problem... imeli bi celo zbirko esejev. Krivi pa inženirji itak.

Kriv je v resnici inženirjev šef, oziroma tisti v firmi, ki vodi organizacijo razvoja. Ker v razvoj ne vključi strokovnjaka za uporabniško izkušnjo. Je precej pogost pojav na najrazličnejših področjih, od računalniških programov in daljincev za televizorje do instrumentov in kontrol v pilotski kabini letala.

The Deadly Consequences of Poor UI
https://insight.conjure.co.uk/the-deadl...

How Can Bad UX Design Kill You in the Future?
https://www.uxstudioteam.com/ux-blog/ba...

Bad engineering
http://www.peterverdone.com/bad-enginee...
Good engineering rely’s on several key concepts:

Simple design
Few parts
Cheap materials
Loose tolerances
Withstands abuse
Easy to use
Easy to repair
Inexpensive production

Bad Engineering is easy to spot:

Complex design
Many parts
Expensive materials
Lot’s of tight tolerances
Intolerant to abuse
Delicate structure
Difficult to use
Difficult to repair
Expensive production

mailer ::

Torx je po mojem mneju res najboljši nastavek, drugi je imbus. Ko naletim na razne flat in philips me kar mine. Včasih so problem nekvalitetni nastavki ali vijaki (predvsem imbus) manjših dimenzij, ki jih pobere in potem ne moreš odvijačit brez težav.
Asus B560-I, Intel 11500, Corsair 16GB 3200MHz

kamiKaZaA ::

Kalibri je izjavil:

Glavna vloga te woke agende bi imela vijak in zarnica

Naslov filma bi bil: Snežinkica Okapi

V tem filmu pa bi bilo toliko cviljenja in kruljenja, ter pretečnih solz, da bi film pobral vsaj enega oskarja. To bi bil eden boljših sodobnih woke filmov.

Anney ::

Zakaj pa imajo različni proizvajalci različne standarde? A ni predpis predpis za vse? Je mogoče krivo dizajniranje? Nek hladilnik ima navadne šraufe, drug pa torx in podobne. V katerem grmu tiči zajec?
Obstajata samo dva načina kako živeti svoje življenje:
Prvi pravi, da nič ni čudež, drugi pa, da vse je čudež.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: Anney ()

Baja ::

lahko je samo nekdo v fabriki napačen šrauf zašraufo :D

če so ostali šraufi isti so pač iste uporabili? manj nabave, papirologije, manj orodja, pa še delavec ne rabi razmišljat kam bo kaj vtaknil +hiteje sestavljeno

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Baja ()

Anney ::

Un ko tam vijači ima na mašini samo en nastevek, verjemi ne menja.
Obstajata samo dva načina kako živeti svoje življenje:
Prvi pravi, da nič ni čudež, drugi pa, da vse je čudež.

val46 ::

Okapi je izjavil:

Kalibri je izjavil:

Kriv je v resnici inženirjev šef, oziroma tisti v firmi, ki vodi organizacijo razvoja. Ker v razvoj ne vključi strokovnjaka za uporabniško izkušnjo. Je precej pogost pojav na najrazličnejših področjih, od računalniških programov in daljincev za televizorje do instrumentov in kontrol v pilotski kabini letala.

The Deadly Consequences of Poor UI
https://insight.conjure.co.uk/the-deadl...

How Can Bad UX Design Kill You in the Future?
https://www.uxstudioteam.com/ux-blog/ba...

Bad engineering
http://www.peterverdone.com/bad-enginee...
Good engineering rely’s on several key concepts:

Simple design
Few parts
Cheap materials
Loose tolerances
Withstands abuse
Easy to use
Easy to repair
Inexpensive production

Bad Engineering is easy to spot:

Complex design
Many parts
Expensive materials
Lot’s of tight tolerances
Intolerant to abuse
Delicate structure
Difficult to use
Difficult to repair
Expensive production

In kakšna je v tvoja izkušnja v konkretnem primeru? Difficult to repair? Dej ne seri no...Veš kdaj bi se lahko štelo za to alinejo? Ko ti še zraven ne bi moral priti, ne glede na orodje in vijake, ki bi ti stali "nasproti". Zgleda še nikdar nisi kaj pri avtu/motorju poskušal sam popravit/menjat. Pa sej boljše da ne, ker potem bi se razpočil tu gor na forumu.

Enkrat sem že napisal tule, da nisem naletel na najslabšo od vseh možnosti, ampak samo na slabo. Kaj se pri hladilniku najpogosteje pokvari? Sem precej prepričan, da je žarnica daleč pred vsemi ostalimi okvarami. In bi zato pri dobrem oblikovanju bila taka, da jo lahko vsak uporabnik sam na preprost način zamenja, ne pa, da mora zaradi banalne menjave žarnice priti serviser na obisk.

Vsaj včasih je bilo tudi pri avtih tako, da je lahko pogostejše okvare preprosto popravil voznik sam, in to ob cesti, z orodjem, ki je bilo priloženo avtu. Zamenjati svečko, žarnico v lučeh, varovalko, kolo... Če ni mogel, oziroma je bilo komplicirano, je bilo to znamenje slabega načrtovanja.

Okapi je izjavil:

Enkrat sem že napisal tule, da nisem naletel na najslabšo od vseh možnosti, ampak samo na slabo. .

Pač imaš nizko tolerance, ne visoke. Pa smo komaj pri vijaku in žarnici. Ne predstavljam si npr. motenj pri peki kruha, vziganju pečice... To bi šele bila drama. Cela woke agenda.

WizzardOfOZ ::

Okapi je izjavil:

Vsaj včasih je bilo tudi pri avtih tako, da je lahko pogostejše okvare preprosto popravil voznik sam, in to ob cesti, z orodjem, ki je bilo priloženo avtu. Zamenjati svečko, žarnico v lučeh, varovalko, kolo... Če ni mogel, oziroma je bilo komplicirano, je bilo to znamenje slabega načrtovanja.

Ampak takrat bencinske pumpe tudi niso bili supermarketi s hrano in pijačo, na katerem slučajno še gorivo dobiš. Takrat si lahko celo jermene in prirobnice kupil na pumpi, danes lahko dobiš kak brisalec in olje. Na žalost imajo danes za dojenčke več vrst plenic kot pa vrst olja.
Milčinski je napisal butalce kot prispodobo in ne kot priročnik!!!
Svuda u svijetu ima budala ali je izgleda kod nas centrala!!!

Utk ::

No ja, glede na to da je luč svetila 20 let, bi lahko rekli, da ni bilo mišljeno, da je bo sploh kdo kdaj menjal.

Pri teh "neonkah" sicer ne moreš reči, da niso mišljene za menjavo. Bolj to drži za nove hladilnike, ki imajo razne po meri oblikovane lučke z ledicami notri. Imam sedaj novega LGja in sem šel prav pogledati, kako je z menjavo. LGjeva podpora uporabnikom ima celo video-navodila.;)

So pa drage, okoli 40 evrov originalne, in 20 evrov kopije na aliexpressu.

bm1973 ::

A da kdo link, kje lahko kupiš komplet z vsemi nastavki?

Dvomim, da je kakšen, ki ima "vse" nastavke - se pravi, vse oblike in vse velikosti. Pa če kakšen tak morda celo obstaja, je bodisi zelo drag, če je dober, ali pa je kakovost nastavkov slaba, če je poceni. In ker 90% nastavkov ne boš nikoli rabil, je precej nesmiselno kupovati dober/drag set z zelo veliko nastavki, takega s slabšimi/cenejšimi pa tudi nima smisla kupovati, ker boš pa tistih 10%, ki jih boš uporabljal, hitro obrabil/poškodoval.

Tule imaš precej popoln seznam vseh različnih vrst oziroma oblik. Če sem prav preštel, jih je 52. Če ima vsak 10 velikosti (od oka rečeno - pri nekaterih vrstah je več velikosti, pri nekaterih manj), bi bilo to 520 nastavkov, toliko jih IMHO nima noben komplet.

List of screw drives @ Wikipedia

Kupi dva seta s po recimo 30-50 deli, enega finomehanskega in enega z večjimi velikostmi (ene boljših dela recimo Wiha), in en komplet imbusov, če ga še nimaš, ko boš naletel na vijak, ki ga s temi ne boš mogel odviti, boš pa kupil še en manjši set z manjkajočim nastavkom - pa takrat tule na forumu ne pozabi pojamrati zaradi tega.;)

bm1973 je izjavil:

A da kdo link, kje lahko kupiš komplet z vsemi nastavki?

:)):)):))

Tukaj.

https://www.google.com/search?q=torx+kl...

Za nastavke se pa sam potrudi! ;)

Ni to noben bav-bav!! :))
komu zvoni; zvoni tebi.

bbbbbb2015 ::

Okapi je izjavil:

To je sicer bolj za v "probleme človeštva", ampak OK, ne ravno;)

Torej, imam hladilnik (točneje rečeno, hladilno vitrino za vino), Samsung, solidna zadeva, 20 let že hladi vino. No, oni dan pa odpove lučka. Nič tragičnega, se zgodi. Vino je še vedno hladno, samo ne vidi se več dobro.;) Ker je hladilnik še iz časov pred ledicami, je celo pričakovano, da bo lučka slej ko prej izdihnila. In bi torej človek pričakoval, da bo zamenjava lučke rutinsko opravilo. Ampak se je izkazalo, da ni (in zato tudi tole jamranje;) )

Lučka je pod prosojnim pokrovom, ki ga je treba odstranit. Razumen inženir bi ta pokrov načrtoval tako, da ga je mogoče odstranit brez orodja. Če pa je že treba uporabit orodje, da je to nekaj, kar ima vsak pri roki. Se pravi, navaden izvijač, lahko križni. Ampak ne, pri Samsungu se je nek pametnjakovič odločil, da bo pokrov privil z nekim čudaškim vijakom, ki zahteva poseben nastavek. Ki ga seveda nisem imel. Torx T20H konkretno.

Se pravi, najprej moram v trgovino po set nastavkov. 7 evrov na amazonu.

Odprek pokrov in pridem do "žarnice" (sijalke po novem), ki - kdo bi si mislil - tudi ni takšna, ki bi jo imel človek v rezervi, ali ki bi jo dobil v najbližji trgovini. Za povrhu na njej ni nobene oznake, razen da ima 7 vatov. Na srečo pomaga AI. Slikam žarnico, uporabim "lens" in ugotovim, da je vrste 2G7.

Še en nakup in v hladilniku bo spet luč. 8-)

Predvsem me pa zanima, ali je kakšen racionalen razlog, da so se pri Samsungu odločili, da bodo zamenjavo žarnice, ki bi morala biti rutinska zadeva, tako otežili, da bi marsikdo moral klicati serviserja. In pod racionalen razlog ne mislim tega, da bi hotel Samsung še malo dodatno zaslužiti s servisnimi storitvami.

Po drugi strani pa bi bilo lahko še huje - vijak bi lahko bil popolnoma nestandarden, in nastavek za žarnico prav tako, tako da bi dejansko moral klicati uradnega serviserja. Ampak to bi pa morda bilo celo proti kakšnim zakonskim predpisom. Oziroma bi vsaj moralo biti, ker bi kršilo pravico uporabnika do popravila.
https://repair.eu/

Pomiri se Okapi. Temu se reče "varnostni" Torx. IBM in Lenovo serverji imajo za ene delikatne zadeve enake vijake.
Da vsak kekec, ki ima 5 minut časa, ne šari po tem.

Lahko bi bilo huje.
Imaš tudi trizobi izvijač, namesto križni. Zdaj sem pozabil, tudi se mu reče "varnostni", samo se ne spomnim več kaj.

To sem komaj dobil na Internetu.

Korejci so v redu ljudje in inženirji na sploh. Verjetno je kje dostop do kakšne 230V elektrike, pa se jim je zdelo, da to ni za vsakega za šraufati. Pač zdelo se jim je. Tebi se, recimo, ne zdi.

bm1973 ::

Pa vsi elektro podaljški imajo zdaj tiste dvozobe vijake, da ga ne moreš odpreti.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: bm1973 ()
1
2
3

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Nova tema - katero orodje kupiti (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Kaj kupiti
12816589 (5587) matobeli
»

Počen vijak v vratih

Oddelek: Pomoč in nasveti
233014 (364) _Denny_
»

orodje za sestavo računalnikov

Oddelek: Kaj kupiti
325582 (2620) 49106
»

Osnovno orodje (izvijači)