» »

Kater profi 5G (cellular) router

Kater profi 5G (cellular) router

chavlji ::

Živimo na vasi, kjer ni optike. iPhone lepo konstantno downloada 100Mbps na 5G (Hot kartica). Iščem profi 5G router (primarno za delo od doma), ki bo gnal omrežje po celi bajti.

Moja situacija
Živimo v hiši s 3 nadstropji. Router bo v mansardi. Wifi verjetno ne bo spodobno vlekel v pritličju, kaj šele v kleti. V hiši nas je 7. Sočasno bo povezanih do 25 naprav.

Kolebam med sledečima routerjema:
Teltonika RUTX50 in GL.iNet GL-X3000 (Spitz AX)

Mesh
Živimo v večji hiši. Router bo na podstrehi in verjetno bo wifi signal v pritličju slab, v kleti pa ga najbrž ne bo. Z access-pointi imam zelo slabe izkušnje (večina naprav ne zna prav preklapljat). Zato sem razmišljal o meshu.
Problem pa je, da GL-X3000 mesha očitno NE podpira, RUTX50 pa ga podpira.
- Se da še kako drugače izvesti ojačitev wifi signala?
- Kakšne so vaše izkušnje z meshem?
- A mesh res deluje tako seamingless, kot ga opevajo?
- Je za mesh nujno kupiti router iste firme? Teltonikin RUTX10 je namreč dodatnih 200€ (ampak ok, če ni druge, bomo preveživeli...)


Wifi 6
Po drugi strani GL-X3000 podpira wifi 6, ki ga RUTX50 NE podpira.
Zanima me, kako nujen je po vešem mnenju wifi 6 za future-proof router za našo situacijo?

Glede ostalih specov sta routerja praktično identična.

Iskrena hvala za odgovore na zgornja vprašanja! 🙏❤️

Vanadium ::

Kaj pa kaki mikrotik pa potem po bajti lepo 1 ali 2 AP?

https://mikrotik.com/products/group/lte...

Pa glede na ceno teh routerjev bi mogoče celo kaki starlink prišel v poštev?

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Vanadium ()

Daniel ::

starfotr ::

Mesh in modem sta lahko 2 povsem ločeni zadevi.

Važno je, da imaš kabel do dostopnih točk. In kabel do računalnika za delo od doma. To je to, kar moraš imeti za dobro in stabilno povezavo.

adol2 ::

Zanimiva razlika med naslovom teme (kateri usmerjevalnik) in potem vsebino (katera WiFi bazna postaja) :)

Ker se to pojavlja tudi v drugih temah, bi najprej pogledali razliko med temi napravami:

1.) Usmerjevalnik (ang. router) je naprava, ki deluje na 3. plasti OSI modela, kar pomeni, da deluje na omrežni plasti (Network layer). Njegova glavna funkcija je usmerjanje podatkovnih paketov med različnimi omrežji, kar pomeni, da omogoča komunikacijo med različnimi omrežnimi segmenti. Usmerjevalnik uporablja usmerjevalne tabele (routing tables), v katerih so shranjene informacije o najbolj optimalnih poteh do različnih omrežij. Te tabele lahko vsebujejo statične poti (ročna konfiguracija) ali pa dinamične poti, ki jih usmerjevalnik pridobi prek protokolov, kot so OSPF, BGP ali RIP.

2.) WiFi bazna postaja (ang. access point, AP) je naprava, ki omogoča brezžično povezljivost med napravami in omrežjem, hkrati pa deluje na 2. plasti OSI modela, znani kot povezovalna plast podatkov (Data Link layer). Na tej plasti WiFi bazna postaja upravlja s prenosom podatkov med napravami in usmerjevalnikom ali drugim omrežjem, pri čemer uporablja MAC naslove za prepoznavanje naprav.Bazna postaja deluje s fizičnimi naslovi, znanimi kot MAC (Media Access Control) naslovi. Vsaka naprava, ki se poveže na WiFi omrežje, ima svoj edinstven MAC naslov, ki ga bazna postaja uporablja za pošiljanje podatkov napravi in za prejemanje podatkov od nje.



Zdaj, ko smo usvojili teorijo, še moj odgovor iz lastne prakse:
- profesionalni LTE/5G usmerjevalniki so zagotovo izdelki Teltonika, predvsem tisti, ki imajo dve SIM kartice. Poleg profi ohišja še super operacijski sistem, pregleden vmesnik, upravljanje z SMS sporočili, statististika, podrobna analitika frekvenčnih pasov, skratka vse super. Zunanje antene za boljši signal, še zunanje naprave po želji. Minus je mogoče plačilo licence za uporabo njihovega oblaka. Pa mogoče malce zastareli modemi, ki jih vgrajujejo - verjetno vse dobro potestirajo. WiFi vmesnik, če je vgrajen običajno ugasnem.

- zdaj pa še WiFi bazne postaje, klasika + mesh sistem, dva primera ki super delata:
Meraki Go ima svoj brezplačni oblak za upravljanje, bazira v ZDA če koga to pomirja. Cene so zelo humane, npr: https://amzn.eu/d/eLxpq7d
kitajska alternativa so pa naprave Ruijie Reyee, ki so na voljo (tudi) tukaj: https://www.techtrade.si/ruijie-dostopn...
Oblak je v tem primeru pač nekje na vzhodu...

Potrebujemo še L2 PoE LAN stikalo v centru povezav, ampak o tem ne bom izgubljal besed... Pa o tem, da če imaš LTE povezavo v rangu 20 Mbit (brez strežnikov v hiši), potem verjetno ne potrebuješ WiFi6E ali WiFi7 baznih postaj po hiši...

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: adol2 ()

Ales ::

Za take opremo ne kupovat nič, kar potrebuje "oblak" za delovanje. ;((

adol2 ::

Mimogrede, v Prekmurju nastaja projekt zmogljivega usmerjevalnika:

Pozor: HW varianta, z lastnim tiskanim vezjem, 10 GbE vmesniki, ohišje iz aluminija itd. Neverjetno pogumna poteza, čestitke Tomažu za neverjetne količine energije, upam da mu uspe. Pa mogoče mu namignemo, da predvidi M.2 slot za kakšen 5G modem Quectel hkrati...

Vanadium ::

Tole pa je videti zelo obetavno, samo škoda da se meče toliko denarja v ohišje ... Raje spigati 1 mm pleh in en dober heatsink notri pa je to to ....

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Vanadium ()

c3p0 ::

Jaz bi vzel 4G LTE router, 5G so še precej zasoljenih cen. Imam na vikendu in zadovoljuje vsem potrebam.

okna ::

Naj si sposodim to temo. Zdravo! Imam internetno povezavo A1 Ultra in uporabljam naslednje naprave za dostop do interneta: zunanjo anteno RTL630 in A1 usmerjevalnik Zyxel. Vse deluje solidno, vendar ima usmerjevalnik Zyxel A1 šibek WIFI signal. Zanima me, ali lahko priklopim zunanjo anteno RTL630 na drug usmerjevalnik druge blagovne znamke, ki bi morda imel boljši signal. Kaj priporočate?

DjTonic ::

- Kakšne so vaše izkušnje z meshem?

Jaz imam super izkušnje s TP-Link X50 mesh. Imam 5 nodov in je pokrita celotna hiša. Glede na nove trende, je mesh ali pa vsaj še kakšen dodaten router nujen za malo večje prostore. Wi-Fi na glavem routerju imam izklopljen in imam vse preko tp-link mesh sistema.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Kateri router? (strani: 1 2 3 4126 127 128 129 )

Oddelek: Kaj kupiti
64121252259 (980) Vesoljc
»

kater 5g modem (strani: 1 2 )

Oddelek: Omrežja in internet
947907 (278) _Denny_
»

Namesto Starlinka (strani: 1 2 )

Oddelek: Omrežja in internet
964700 (581) Daniel
»

Kater LTE modem? (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Omrežja in internet
1089908 (2139) WaterBoy
»

Huawei B535-333 A1 LTE router?

Oddelek: Omrežja in internet
405835 (4198) rogerg

Več podobnih tem