» »

Pregled letnih izdatkov

Pregled letnih izdatkov

Temo vidijo: vsi
1 2
3
4

gruntfürmich ::

primer vodenja stroškov

primer vodenja stroškov

"Namreč, da gre ta družba počasi v norost in da je vse, kar mi gledamo,
visoko organizirana bebavost, do podrobnosti izdelana idiotija."
Psiholog HUBERT POŽARNIK, v Oni, o smiselnosti moderne družbe...

delavec44 ::

gruntfürmich je izjavil:

jst delam tako v excelu:
za vsak mesec imam 5 vrstic ki pomenijo glavne postavke: stanovanje, avto, osebne zadeve, zabava, hobi. znotraj tega si samo v pripombi zapišem za kaj sem dal in koliko: pri stanovanju posebej vodim hrano, pijačo, tehniko, stroške.
pri avtu gorivo, servise, gume, ostalo...
pri osebnih stvareh recimo šport, obleke, kozmetika, knjige... (teh stvari je v postavki 'osebno' lahko kar veliko)
potem imam zabava kjer zajema potovanja, pijače zunaj, zabave...
in potem glavni hobi kjer znova po različnih zadevah zbiram vsote.

ampak glavne pa je teh 5 postavk in potem vsota za cel mesec, in 12 teh stolpcev je skupaj celo leto.
in potem te tabele 5×12 kvadratov nizam drugega na drugega za vsako leto.

če me kaj podrobno zanima pa imam samo v pripombi napisano bolj specifično za kaj je denar šeli za določen mesec in na koncu leta to tudi seštejem tako da recimo vidim koliko sem dal čez celo leto za hrano, pijačo, kozmetiko, šport, potovanja, fensi večerje...

je najbolj pregledno in zadosti podrobno.

zdaj, imam še eno tabelo posebej da za določen mesec samo cifre noter mečem da ni sešteje vsoto za cel mesec. te cifre potem zbišem na koncu meseca in vsote prepišem v tiste mesečne vrstice.
tu cifre zaokrožijem na 0,1€, v pripombah pa zaokrožijem na 1€.
manj je brezveze in zelo tečno.

To te kdo plača? :D

urosz ::

ful preveč ste si zakomplicirali lajf s temi exceli.

za tak namen obstajajo SaaS rešitve kot npr. Toshl, ki stanejo ranga 20€ letno.

a slovenčku je glavno da je zastonj (excel), čeprav bo za to porabil 30 ur letno. zato pa je vse tako kot je..

Legon ::

dokler zadeva ni selfhosted je excel (ali pa kaj kot Firefly III.) definitivno boljša zadeva, ker mi na kraj pameti ne pade v ameriki registriranemu produktu pošiljat podatkov o mojih bančnih tranzakcijah.

feryz ::

Če uporabiš Excel 2000, zagotovo nobena bančna "tranzakcija", karkoli že to je, ne bo šla nikamor.
Za vsak slučaj pa še mrežni kabel iztakneš, ko vpisuješ podatke.

pa saj ne vnašaš bančnih transakcij, podatkov o karticah, računih itd., ampak izdatke. noben si s podatkom, da si danes pokuril 30,74€ za hrano, ne more nič začeti. ejejej

urosz je izjavil:

pa saj ne vnašaš bančnih transakcij, podatkov o karticah, računih itd., ampak izdatke. noben si s podatkom, da si danes pokuril 30,74€ za hrano, ne more nič začeti. ejejej

Če vnašaš podatke na roke, potem si z excelom na istem :)

feryz je izjavil:

Če uporabiš Excel 2000, zagotovo nobena bančna "tranzakcija", karkoli že to je, ne bo šla nikamor.
Za vsak slučaj pa še mrežni kabel iztakneš, ko vpisuješ podatke.

Shure thing, primerjat excel z namenskim oglaševalskim programom za zbiranje točno specifičnih podatkov...

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: Legon ()

urosz je izjavil:

za tak namen obstajajo SaaS rešitve kot npr. Toshl, ki stanejo ranga 20EUR letno.

a slovenčku je glavno da je zastonj (excel), čeprav bo za to porabil 30 ur letno. zato pa je vse tako kot je..

malo čudno si ti to predstavljaš.
kako bo tošl vedel v katero postavko spada kakšen račun? torej čisto enako na roke vnašaš kot v excel.

veliko časa porabi? verjetno promil-promila tega kar zabluziš pred ekranom in se poneumljaš. če ti ni v interesu spremljat stroškov pač ne vpišeš cifer v tabelo na koncu dneva, za kar ti vzame 30 sekund če si kaj zapravil. ali pa to narediš na vsake 5 dni...

Zgodovina sprememb…

Dodana vrednost namenskih aplikacij, je v tem da preko API ali z uvozom CVS, PDF... neposredno pobirajo podatke iz bančnih računov in posledično tudi same naredijo veliko večino kategorizacije. V osnovi ideja ni napačna, dokler njihov primarni namen ni zbiranje in preprodaja podatkov.

Zgodovina sprememb…

kako boš dobil prave informacije iz samo ene cifre ko greš v špar in kupiš od hrane, pijače, sladkarij, cot, gume za avto, kozmetiko, alkohol, hobi, darila, še položnico za elektriko plačaš...
to je vse svoja kategorija izdatka, drugače je vse skupaj brezveze.
to moraš ročno vnašat, ne gre drugače.

To je potem veliko odvisno od tvojih nakupovalnih navad in pa kako podrobno se spuščaš. Načeloma je dodana vrednost v namenskem programu, ker ti ponavadi omogočajo, da na hitro razbiješ znesek po kategorijah. Zdaj če vpisuješ izdelek po izdekel potem ni razlike, če na hitro na par EUR natačno razbiješ na par kategorij, si pa še vedno načeloma hitrejši. Pač vsakemu svoje, zato so pametovanja tipa urosz se toliko bolj pomilovanja vredna.

Zgodovina sprememb…

aja, če lahko hitro vizualno dol račun razbiješ po svojih kategorijah je potem to zelo učinkovito.

ampak vseeno jaz si ne znam predstavljat da bom en splošni račun v šparu dal pod hrano, če pa sem zraven kupil še cote, kozmetiko, pijačo, in še kakšno ostalo kramo...

Utk ::

Ja to pa res ne, bog ne daj, da bi zamešal hrano in zobno pasto. Pa ja moraš vedet konc leta kolk te stane umivanje zob in če se da kaj prišparat...

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Utk ()

Smisel tega je točno kakšen?
A res kdo ne ve, koliko in za kaj zapravi? Ok, jaz ne in tudi ne mislim, zakaj le?
Kaj vam bodo te številke povedale? Da ste preveč zapravili za kruh in da ga ne boste več kupovali?
Da je net paket za 82 evrov predrag?
Kaj tretjega?

gruntfürmich je izjavil:

veliko časa porabi? verjetno promil-promila tega kar zabluziš pred ekranom in se poneumljaš. če ti ni v interesu spremljat stroškov pač ne vpišeš cifer v tabelo na koncu dneva, za kar ti vzame 30 sekund če si kaj zapravil. ali pa to narediš na vsake 5 dni...

ključna je konsistenca na dolgi rok, da ne pozabljaš vnašat. in ko se enkrat navadiš na to, da takoj za tem ko na blagajni plačaš zadevo, s 3 kliki izdatek vneseš še v app ter označiš kategorijo, brez da se možgani posebej rabijo potrudit, saj imaš to vprogramirano, potem to laufa avtomatsko. dokler pa se boš trudil to vsak večer vnašat ekstra na računalniku v nek fajl, pa boš slej ko prej pozabil kaj vnesti ali ti kje ne dajo računa pa si pozabil znesek, tako da bi vse skupaj pade v vodo.

gruntfürmich je izjavil:

kako bo tošl vedel v katero postavko spada kakšen račun? torej čisto enako na roke vnašaš kot v excel.

ne bo vedel, boš pa zato kliknil na eno od kategorij, npr. groceries, bars&restaurants, car, insurance, hobby, health, ...
tudi ne rabiš iti preveč v detajle s to kategorizacijo, 8-10 kategorij ti je vrh glave, če so pravilno zastavljene.

point appov je tudi avtomatizacija ali delna avtomatizacija, da se ti ponavljajoči izdatki kot npr. kredit, RTV prispevek, zavarovanje itd. avtomatsko vnesejo vsak mesec.

feryz je izjavil:

A res kdo ne ve, koliko in za kaj zapravi? Ok, jaz ne in tudi ne mislim, zakaj le?
Kaj vam bodo te številke povedale? Da ste preveč zapravili za kruh in da ga ne boste več kupovali?
Kaj tretjega?

osnova za kontrolo nad financami je vedno temeljit pregled nad prihodki in odhodki, pa to velja vse od osebnih financ to korpo podjetij.

spremljaj natančno tole vsaj kakšno leto, pa boš presenečen nad ugotovitvami.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: urosz ()

Presenečen v kakšnem smislu? Da si potrošil 10, 20, 30 jurjev?
Če je karkoli brez veze, je treba to že v trgovini vedeti.
Ne pa excel tabelah.

presenečen v smislu, da boš ugotovil, da za neko kategorijo porabiš ful več/manj kot pa si imel občutek. in temu primerno lahko planiraš naprej.

prav tako je fajn, da veš koliko finančne rezerve imaš za preživet sebe ali družino. in finančna rezerva se ne gleda čez zneske na računih (trr, brokerji,itd.) temveč št. mesecev, ki jih lahko z rezervo financiraš. za kar pa spet rabiš imeti pregled nad izdatki.

in tako naprej, zelo zelo koristno je imeti pregled.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: urosz ()

dj_uro ::

pa dejte no...saj niste vsi otroci...
primer: plače imam 1800€, žena prav tako...

skupaj na trr dobiva 3600€
hrane je 700€, najemnine 700€, stroškov 200€
to so fiksni stroški, ki so ''neizogibni''
ostane nama 2 jurja ''za porabit''...
in potem se kot odrasla oseba odločiš kam boš vložil ta denar... v kino, avto, gostilne, kripto, whatever...

ne pa 16,24€ sem porabil junija za kavico, 34,50€ za cocacolo iz hoferja... get a life!
vw-klub.si

pa saj ni važno da si porabil 34,50€ za coca colo, to je glih fora. pomembno je da razumeš, kam gre denar ko pogledaš en nivo višje. boš ugotovil, da ne porabiš 700€ za hrano temveč 550€ ali 950€. na letnem nivoju si ga komot usekal mimo za par jurjev, pa pomnoži to z 10 leti.

in potem folk ugotovi, da v 10 letih ni prišparal čisto nič, pa jim ni jasno kako. ali pa obratno, nakopiči se denar na bančnem računu, ki bi ga v teh 10 letih drugače komot investiral v delnice, sklade, kripto, zlato, whatever. ali pa izgubijo službo, pa mislijo da imajo za pol leta finančne rezerve, potem pa čez 2 meseca začne teči voda v grlo.

folk ni finančno pismen in prvi korak je pregled nad prihodki in odhodki. tu se vse začne.

Lonsarg ::

Jaz sem sam spisal parser iz izpiskov za Revolut, Abanko in SKB, zdruzil v excel, pa se spisal sem rule tabelo v excelu ki to razdeli v nekaj kategorij (rule tabela ima cirka 400 zapisov ker sm v nekaterih primerih moral per namen delat rule).

Vse to (programiranje in rule tabela) cirka 25 ur dela in imam lep chart koliko gre v katero kategorijo (stanovanje, hrana, potovanje, transport, priloznostni nakupi so tiste glavne kategorije v katerih je glavnino denarja slo).

Raje 25 ur dela kot da probam neke aplikacije namescat pa se matrat tja vse sproti vpisat, bi konkretno dlje trajalo! Zdaj lahko enkrat na leto si vzamem par minut dela za nove zapiske v obstojec excel poparsam (ok ene dvakrat sem moral Revolut parser popravljat ker loleki spremimjajo format pdf-ja). Nisem nasel nobene obstojece aplikacije ki bi znala to naredit tko lepo in simpl naredit. Je pa res da nimam fensi gumbov ampak pac poganjam .exe :)

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Lonsarg ()

feryz je izjavil:

Kaj tretjega?

kakšen je smisel ne moreš vprašat tiste, ki vse zagonijo za precenjen nemški avto potem pa kupujejo najcenejše gume in pomije v evrospinu...
prav tako ne mojo mamo ki kljub dobri penziji ne more prišparat niti centa in to že več kot 20 let in 100+1 izgovor zakaj ne more dat 200EUR na stran vsak mesec...
prav tako ne veliko slovencev, ki se jim zaradi pokvarjenega pralnega stroja podre 3 mesečni proračun, ampak ne dojamejo pa da ne rabijo kupovati čikov in cukranih pijač v trgovini...

za par %% ljudi ki pa smo finančno pismeni in odgovorni pa je to res brezveze, ampak šele sedaj ko poznamo svoje finance

Zgodovina sprememb…

gruntfürmich bravo, enim je enostavno treba razložit na način kot si ti, da zaštekajo. če zaštekajo :D

Pa sej to smo ugotovili že na prvi strani. Tisti, ki bi morali to delat, tega ne delajo, tisti, ki da, pa jim ne bi treba.
Kaj mene briga kolk zapravim za hrano, bencin, položnice, itd. Kaj bom zapravil več ali manj, če bom to vedel. Kako ne veš koliko lahko investiraš, sej vidiš, da ti ostaja na računu.
Bedaki, ki jim je vseeno ali plačujejo za telefon 10 evrov ali 30, bojo pa kaj, čez 2 leti šli ugotavljat ali obstaja cenejši paket? Ne moreš tega videt že sproti?

Svašta.
Ko boš torej ugotovil, s pomočjo tehnike ali celo AI, kam gre tvoj denar, boš nehal trošiti in začel šparati?
Jaz res ne bom tega zaštekal.
Ampak ok, zame se ni za sekirati. Ne vem pa, zakaj tega ne predlagate vašim mamam.
Če bi grunt lani naložil aplikacijo za točno spremljanje odhodkov svoji mami, bi letos že imela našparan denar.

telefon pa internet paket, pa RTV prispevek pa kredit so itak fiksni stroški, saj tu nimaš kaj za optimizirat ali bit presenečen. toliko inteligence vseeno premorete.

če te vprašam koliko si zapravil za oblačila, zabavo, gadgete, ki jih ne potrebuješ, pa si že bos in se ti ne sanja.

Pač ne kupuješ stvari, ki jih ne potrebuješ.

če te vprašam koliko si zapravil za oblačila, zabavo, gadgete, ki jih ne potrebuješ, pa si že bos in se ti ne sanja.

Za obleko minimalno, lahko samo še na karitas začnem hodit. Za zabavo mi pa ni žal, tu sem zapravil kvečjemu premalo. Če kdaj ne bo, pa pač ne bom več.

matic492 ::

Jesus christ kok ste vsi pametni. Če ne rabite trackat stroškov si jih pač ne, sej vas noben ne sili v to. Nasplošno je dobro met vse zapisano, tudi če "nič ne prišparaš" in "itak pač ne kupuješ bedarij".

Kaj če boste firmo odprli, si tut ne boste pisali odhodkov pa prihodkov? To so like osnove... to je prva stvar, ki vam bo rekel katerikoli finančni svetovalec, najprej moraš vedet kje si, da sploh vidiš kam lahko greš...

Kot že rečeno, stroške bi si najbolj mogli pisat tisti, ki ne bojo niti pomislili na to.
X670 Gaming X, R9 7900X, 64GB, EVGA RTX 3090 XC3, HX1000

Pri firmi moraš vedet kakšna je razlika med prihodki in odhodki, da veš, če se ti sploh splača delat.
Živet pa pač moraš, ne glede če se ti splača ali ne.

Moraš pa vedet, če si lahko dejansko privoščiš Hugo Boss majco za 150€ ali si samo idiot, ki ti bo potem konc mesca zmanjkalo... (butast primer). Sej pravim, tu je confirmation bias, ker človek, ki si bo šel pisat vse stroške je itak v osnovi že bolj finančno pismen oz. verjetno ne porablja denar za brezveze.

Vam dam pa primer evo, imam neke cilje koliko moram prišparat v enem letu (delno tudi zato, ker sem SP in doplačujem dohodnino v 5-mestnih zneskih) in ko sem se odločil za 3000€ kupit prezračevalni sistem za stanovanje sem pač lahko vse to ocenil in pogledal, če bo vseeno vse šlo skozi, ali moram prestavit nakup za kak mesec ali dva v prihodnost. Če ne bi imel zapisanih stroškov in vedel koliko porabim povprečno na mesec bi pa kaj, kar tako na blef šel v nakup? Meni je itak to tako čudno, sploh si ne znam več predstavljat življenja brez da imaš vse stroške zapisane. Ne razumem kako se odločite za karkoli, kako veste, koliko lahko porabite za dopust sploh, če ne veste kam vam gre denar... wtf? :D

Ampak sprememba je jeba ja, ste pa tako trmasti, kot da vam vegan teži da naj nehate meso jest lol.

Ne znaš seštet po računu kolk je +, kolk -, kolk je razlika? Je res pomembno ali si kupil šampon ali gate?

Ampak sprememba je jeba ja, ste pa tako trmasti, kot da vam vegan teži da naj nehate meso jest lol.

Jaz sem prvi za to, da se za vsak reden strošek premisli ali je res potreben in če se ga da zmanjšat. Recimo elektrike zdaj plačujem 10 evrov, nafto sem več kot razpolovil, itd. Za to ne rabim beležit ne vem kaj, ker res ni težko magari za 2 leti nazaj seštet kolk je stala elektrika in kolk stane elektrarna. Ker tu ti tudi vso beleženje na svetu ne pomaga, če nazadnje itak nič ne ukreneš. In marsikdo ne, tudi če ve, da bi se splačalo.
Za izredne stroške pa pač premisliš vsakič posebej, če je potreben ali ne. Če je, potem pač je. Tudi tisto tvoje prezračevanje za 3 jurje. Če si se odločil, da ga rabiš in da ga boš kupil, je čist vseeno ali ta mesec ali naslednji, dokler imaš te 3 jurje rezerve.

Zgodovina sprememb…

Ne ne znam, ker ni kategorij na transakcijah. Če sem ta mesec pač porabil 500EUR na mcdonaldsu, ker sem lahko in je bilo to ok, naslednji mesec pa mi crkne avto, bom pogledal in rekel "aha ok, prejšnji mesec sem 500EUR vrgal v luft pri mcdonaldsu, torej če ne grem v mcdonalds bom imel 500EUR viška za servis, pri predpostavki da so dohodki isti, pa mi ne bo nič v življenju manjkalo". Če pa nimaš nič zapisano, pa samo pogledaš koliko si porabil prejšnji mesec in rečeš "nimam dovolj denarja za servis", ker sploh nimaš pregleda nad tem, da si dejansko 500EUR porabil za nekaj, kar sploh ne rabiš oziroma lahko preživiš brez tega. (pa spet, ta primer je butast, bolj realno bi bilo, da je teh 500EURrazdeljenih čez več kategorij)

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: matic492 ()

matic492 je izjavil:

Če pa nimaš nič zapisano, pa samo pogledaš koliko si porabil prejšnji mesec in rečeš "nimam dovolj denarja za servis".

to je po navadi pri večini folka.
no, ampak ker je servis nuja, greš v limit na TRRju katerega plačuješ po 10% obresti... za povrh imaš izbrano najdražjo banko in samo za bančne storitve plačuješ 500€ letno. ko bi lahko brez limita in z najcenejšo banko samo 50€...
in potem se to samo sešteva...

Jao, kakšen teoretik...me res zanima kolkokrat v praksi se je že zgodilo, da človek ni imel pojma ali si lahko privošči servis ali ne, potem je pa odprl svoj tošl ali excel in reku, eureka, bo šlo...

Zgodovina sprememb…

ne, šel je v limit na TRRju, katerega mafijsko preplačuje.
ampak ker finančno ni pismen ima takih brezveznih stroškov za pol svoje mizerne plače.

Zgodovina sprememb…

Utk je izjavil:

Jao, kakšen teoretik...me res zanima kolkokrat v praksi se je že zgodilo, da človek ni imel pojma ali si lahko privošči servis ali ne, potem je pa odprl svoj tošl ali excel in reku, eureka, bo šlo...

To ni teorije, tako jaz delam vse. Pač priznam lej, zadnjih par let imam tako visoke dohodke in toliko rezerve na varčevalnem računu + v kripto valutah, da mi ni treba bit preveč ekstra pozoren, tudi če od danes do konca leta 2026 ne zaslužim niti enega evra, se mi ne bo standard znižal. Ampak pred tem, ko sem imel pač tistih 1500EUR plače, sem pa konkretno razmišljal in preračunaval vsak večji nakup. Recimo, ko sem rabil nove slušalke in nisem hotel nek poceni kitajski shit, sem si moral pač zračunat, če si lahko privoščim slušalke za 150EUR, da bojo dlje držale ali samo za 80EUR. Pa če sem vedel da bo naslednji mesc registracija avta, sem pač malo prej nehal porabljat denar za takšne stvari (takrat nisem imel skoraj nič rezerve na varčevalnem računu).

Ne vem kak "teoretičen" ali praktičen primer bi rad, da ti bo prav :)

Zgodovina sprememb…

V takem primeru ti bi finančni svetovalec najprej reku, da si našparaj za tist vsaj en mesec, da ne živiš od plače do plače.

bciciban_ ::

matic492 je izjavil:

Moraš pa vedet, če si lahko dejansko privoščiš Hugo Boss majco za 150€ ali si samo idiot, ki ti bo potem konc mesca zmanjkalo... (butast primer). Sej pravim, tu je confirmation bias, ker človek, ki si bo šel pisat vse stroške je itak v osnovi že bolj finančno pismen oz. verjetno ne porablja denar za brezveze.

Vam dam pa primer evo, imam neke cilje koliko moram prišparat v enem letu (delno tudi zato, ker sem SP in doplačujem dohodnino v 5-mestnih zneskih) in ko sem se odločil za 3000€ kupit prezračevalni sistem za stanovanje sem pač lahko vse to ocenil in pogledal, če bo vseeno vse šlo skozi, ali moram prestavit nakup za kak mesec ali dva v prihodnost. Če ne bi imel zapisanih stroškov in vedel koliko porabim povprečno na mesec bi pa kaj, kar tako na blef šel v nakup? Meni je itak to tako čudno, sploh si ne znam več predstavljat življenja brez da imaš vse stroške zapisane. Ne razumem kako se odločite za karkoli, kako veste, koliko lahko porabite za dopust sploh, če ne veste kam vam gre denar... wtf? :D

Kako vem?
Dobim 4500 - 5000 notr.
Kredit in razni konstantni stroški odnesejo ~2000
1500 dam na stran za varčevanje/ vlaganje

Kar ostane pač ostane za zapravit oz. se nabira na trr.
Ko se nabere preveč, višek prenesem za varčevanje ali pa porabimo za kako daljše potovanje.

energetik ::

urosz je izjavil:

presenečen v smislu, da boš ugotovil, da za neko kategorijo porabiš ful več/manj kot pa si imel občutek. in temu primerno lahko planiraš naprej.

prav tako je fajn, da veš koliko finančne rezerve imaš za preživet sebe ali družino. in finančna rezerva se ne gleda čez zneske na računih (trr, brokerji,itd.) temveč št. mesecev, ki jih lahko z rezervo financiraš. za kar pa spet rabiš imeti pregled nad izdatki.

Lej, jaz pri vsakem nakupu vnaprej pomislim, ali je nujen in ali je cena optimalna. Če sem kupil čevlje za 60€, sem jih z razlogom, ker se našel take ki mi pašejo in mi je bila cena sprejemljiva. Enako je pri vseh mojih ostalih nakupih.
Ne vem zakaj bi za nazaj gledal. Vsak mesec ali 2 samo pogledam, da imam na varčevalcu železno rezervo za 1 leto in pa na TRR okoli jurčka. Vse ostalo se poreže in gre v investicije. Da bi šel pa vsako kavico vpisovat, saj nisem nor. Sem pa zapisal vse večje stroške, ko sva gradila bajto. Da sva videla, koliko je kdo od naju plačal. Od takrat naprej - nič več. Itak pa je vse zabeleženo v spletni banki.
vires in numeris

bciciban_ ::

energetik je izjavil:

urosz je izjavil:

Lej, jaz pri vsakem nakupu vnaprej pomislim, ali je nujen in ali je cena optimalna. Če sem kupil čevlje za 60€, sem jih z razlogom, ker se našel take ki mi pašejo in mi je bila cena sprejemljiva. Enako je pri vseh mojih ostalih nakupih.
Ne vem zakaj bi za nazaj gledal. Vsak mesec ali 2 samo pogledam, da imam na varčevalcu železno rezervo za 1 leto in pa na TRR okoli jurčka. Vse ostalo se poreže in gre v investicije. Da bi šel pa vsako kavico vpisovat, saj nisem nor. Sem pa zapisal vse večje stroške, ko sva gradila bajto. Da sva videla, koliko je kdo od naju plačal. Od takrat naprej - nič več. Itak pa je vse zabeleženo v spletni banki.

Tako ja.

dj_uro ::

energetik je izjavil:

Sem pa zapisal vse večje stroške, ko sva gradila bajto. Da sva videla, koliko je kdo od naju plačal. Od takrat naprej - nič več. Itak pa je vse zabeleženo v spletni banki.

zakaj pa? - a ni tvoja žena? - ji ne zaupaš? - ji boš čez nekaj časa gor vrgel?
vw-klub.si

Tak pišete kot da je to tak bav-bav ali pa nek dodaten šiht lol. Kaj zgubiš s tem da si pišeš vsak dan vse stroške razen 2 minuti vašega časa? Nič.

Če kaj kupim v trgovini si pač zapišem na poti do avta od blagajne. Kar kupim online sem itak za računalnikom in pač vpišem v aplikacijo še. Drugega pa ni (fiksni stroški so na recurring transactions). Če pozabiš pač vpišeš kasneje.

Več cajta ste porabli s postanjem v tej temi, kot js zadn mesec z vpisovanjem vseh mojih stroškov lol.

Zgodovina sprememb…

Ni bav bav, samo nekoristno je. Preden zapravljaš oceniš finančno sposobnost, ne po nakupu. Tekoč zadeve imaš pa v glavi, ker so vsak mesec približno enake.

SasoS ::

jabe je izjavil:

To je t.i. kreditna kartica. Ima jo tudi Unicredit. Naslednji mesec placas 10% dolga in tako naprej... Pol se pa čist zaciklas lahko, ce ne paziš... Lahko pa seveda izredno poplacas sam dolg ali del njega prej. Kot pri katerikoli kredi...

To, kar pri nas banke ponujajo kot kreditno kartico, je pa "z odlozenim placilom", kar pomeni, da vse (sumo), kar si en mesec zapravil placas naslednji mesec.

Tisto se imenuje revolving kredit, kjer vsak mesec odplačaš določen procent (lahko pa tudi vse), plačaš pa tudi obresti.

NLB ima zdaj SMS obroke, kjer ni obresti, plačaš samo "strošek obdelave plačila" za drugi (in vse naslednje obroke). To pride prav če imaš večje nakupe, da malo poamortiziraš porabo čez mesece...lani sem dosti koristil (brezobrestni kredit v današnjih časih je že zguba če ne vzameš :D).

Jaz si drugače vodim v lastni PHP aplikaciji, uvoz TRR iz bank in potem avtomatska pravila sortiranja tako da ni nič dosti klikanja. Največji problem je to ja kot je napisal feryz, prilivi so, na koncu leta si pa v pozitivni ničli. Takrat je lepo preverit kam je vse šlo...in pride, aja, sej res... Vodil sem tudi gotovino, ampak tisto je preveč naporno...hitro kaj pozabiš, zneski se seštevajo in na koncu niti niso minorni. Zdaj sicer raje plačujem vse na kartico, brezkontaktne so itak hitrejše kot štetje centov. Pač jbg, voda na mlin tistim ki hočejo ukinit gotovino...

nekikr ::

matic492 je izjavil:

Tak pišete kot da je to tak bav-bav ali pa nek dodaten šiht lol. Kaj zgubiš s tem da si pišeš vsak dan vse stroške razen 2 minuti vašega časa? Nič.

Če kaj kupim v trgovini si pač zapišem na poti do avta od blagajne. Kar kupim online sem itak za računalnikom in pač vpišem v aplikacijo še. Drugega pa ni (fiksni stroški so na recurring transactions). Če pozabiš pač vpišeš kasneje.

Več cajta ste porabli s postanjem v tej temi, kot js zadn mesec z vpisovanjem vseh mojih stroškov lol.

Stvar je identična kot vpisovanje kalorij v MyFitnessPal. Nikogar, ki je fit, ne poznam, ki bi vpisoval kalorije notri. Poznam jih pa nekaj, ki vpisujejo redno, pa so daaaaleč od kakšne idealne teže/postave.

Enako je z vpisovanjem stroškov. Porabiš kolikor pač porabiš. In noben excel spisek ti ne bo preprečil, da kupuješ bedarije še naprej. Tisti z denarjem se raje posvetijo ustvarjanju denarja in ne vpisovanju stroška kavice vsak dan. Prvo lahko načeloma povečaš neomejeno*, drugo pa samo do določene mere.

nekikr je izjavil:

Stvar je identična kot vpisovanje kalorij v MyFitnessPal. Nikogar, ki je fit, ne poznam, ki bi vpisoval kalorije notri. Poznam jih pa nekaj, ki vpisujejo redno, pa so daaaaleč od kakšne idealne teže/postave.

Enako je z vpisovanjem stroškov. Porabiš kolikor pač porabiš. In noben excel spisek ti ne bo preprečil, da kupuješ bedarije še naprej. Tisti z denarjem se raje posvetijo ustvarjanju denarja in ne vpisovanju stroška kavice vsak dan. Prvo lahko načeloma povečaš neomejeno*, drugo pa samo do določene mere.

To absolutno ni res. Razni bodybuilderji in profesionalni športniki morajo gledat kalorije/beljakovine itd. kar konkretno. Še posebej če so v weight classah ali kaj takega. Se pa strinjam da neki normalni fit osebi načeloma tega ni treba spremljat, če ima dobre navade od prej.

Je pa odgovor isti. Za vpisovanje kalorij ti gre par minut na dan (po tem ko se navadiš), tako da tudi to ni slabo. Je pa tudi enako res, da bi si kalorije morali pisat tisti, ki si jih nikoli ne bojo, ker mislijo, da so debeli zaradi genov al pa imajo močne kosti :) Ali pa imajo čez vikend 5 pirov in si zjebejo calory average za cel teden nazaj, ko so bili na "dieti". Tudi v tem primeru ti pomaga pisanje kalorij.

Enako je z financami. Pravijo ljudje "ja pa veš, sj js ne porabim veliko na bedarijah", potem pa začne vpisovat stroške in ugotovi, da sfrčka 150EUR na mesec na kavicah in pijačkah, pa mu to pomeni več kot 10% plače, ki bi lahko šla kam drugam.

Zgodovina sprememb…

klemenSLO ::

matic492 je izjavil:

Utk je izjavil:

Prišparaš tako, da ne zapravljaš za bedarije, ne pa da si zapišeš ko si zapravil za bedarijo.

To da imaš vse zapisano je prvi korak, da sploh veš koliko lahko porabiš na bedarijah.. če vidim naprimer da ta mesec ni več rezerve za bedarije, potem pač kupim bedarije čez 1 mesec.

Najbolj pomembno je "pay yourself first", na varčevalni račun moraš pa nakazat ko dobiš denar torej če dobivaš plačo, potem mora isti dan it na varčevalni račun, kar si lahko privoščiš.

Mentalno je za mene varčevalni račun off-limits, uporablja se samo v izjemnih primerih, drugače pa tisti denar na varčevalnem računu ne obstaja.

TO je zelo! dober nasvet.
Jst se isto držim. 15 je plača. Ivzedem plačilo računov. Pogledam če je še kak večji izdatek planiran do naslednje plače (kako zavarovanje, dopust...) Vse do razlike ene 300€ prenos na varčevalni račun. S tem je tudi TRR 'obvarovan' recimo če ti kdo kartico ukrade in več kot to ne bo mogu dvignit.
Life is not measured in minutes, but in MOMENTS...

nekikr ::

To absolutno ni res.

Seveda je. Ja, Ronalno najbrž kakšno stvar naredi drugače kot mi, ampak povprečen slotechovec je, kljub izrednemu samopoveličevanju, samo povprečen. In če moraš vpisati v aplikacijo, da si pojedel BigMac, potem pa še celo Milko, da vidiš, da to ni ok, potem ti nobena aplikacija ne bo pomagala. Razen seveda, če bi bila res pametna. Ko vneseš BigMac da pošlje konkretno napetost čez tebe, da si zapomniš za drugič. Vse ostalo je brezveze.

En kolega vestno, že desetletje in več, vnaša vsak cent v YNAB. Ampak še vedno je kjer je bil desetletje nazaj. Tako kot vsi, ki vestno vnašajo kalorije in beležijo korake.

nekikr je izjavil:

To absolutno ni res.

Seveda je. Ja, Ronalno najbrž kakšno stvar naredi drugače kot mi, ampak povprečen slotechovec je, kljub izrednemu samopoveličevanju, samo povprečen. In če moraš vpisati v aplikacijo, da si pojedel BigMac, potem pa še celo Milko, da vidiš, da to ni ok, potem ti nobena aplikacija ne bo pomagala. Razen seveda, če bi bila res pametna. Ko vneseš BigMac da pošlje konkretno napetost čez tebe, da si zapomniš za drugič. Vse ostalo je brezveze.

Ne, ni tako preprosto, kot si napisal. Prihajamo iz različnih ozadij oziroma družin (to ima vpliv na tvoje prehranjevalne navade, kot tudi finančno pismenost). Eni se recimo ne zavedajo (ne razmišljajo o tem, pač ne da ne znajo prebrat etikete, ampak mentalno niso pri tem), da ima majoneza 700 kalorij po 100 gramov, in da če jejo pomfri brez majoneze/ketchupa lahko prišparajo konkretno kalorij. Ali pa koliko kalorij imajo razne sladke in alkoholne pijače. In če si začnejo vse pisat, potem se začnejo tega zavedat. Jaz si kalorij več ne pišem, ker nisem imel volje, sem pa delal to krajši čas, pa niti ne za kaj posebnega kot samo radovednost. In šele takrat se začneš zavedat koliko kalorij imajo zadeve.

Enako je z financami, dokler si ne narediš računice in pogledaš konec mesca kategorije, mogoče nimaš občutka, koliko si porabil na kavicah. Pa zdaj dajemo tu vsak neke svoje anekdotne primere. Pa gremo v en ali drugi ekstrem, kar nima smisla.

Povprečni osebi, na povprečni slovenski plači, s povprečno težo (kar predvidevam da je že dandanes malo proti debelosti) bi prav prišlo vsaj kratkotrajno vsakodnevno vpisovanje vseh stroškov, kot tudi kalorij. Ja, enim ne bo nič pomagalo, ker je to samo en izmed korakov. Se pa grem stavit, da bi oboje pomagalo veliko ljudem.

Zgodovina sprememb…

energetik ::

Ne projiciraj svojih izkušenj na druge. Jaz ne "frčkam za kavice in pijačke" (velja tudi za ostale "frčkarije"). Če pa slučajno kdaj že, to naredim zavestno in vem da dajem 10-kratnik cene, če bi si jo skuhal doma. Ne rabim tega vpisovat nekam.
vires in numeris
1 2
3
4

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Mesečni življenski stroški (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
878289 (4019) bciciban_
»

koliko daste na mesec na stran (varcevanje)? (strani: 1 2 3 4 5 6 7 8 )

35849150 (36446) bobby
»

Kaj se zgodi, ko preideš v nedovoljeno prekoračitev na TRR (strani: 1 2 )

8614987 (12197) Maja321
»

Mesečno varčevanje (strani: 1 2 3 )

12634709 (29915) jype

Več podobnih tem