» »

Dobrodelnost

Dobrodelnost

gort ::

Ne vem, kako bo ta tema sprejeta in tudi ni pomembno - nihče ni zavezan k temu, tudi ni potrebe za izpihovanje nezadovoljstva ampak mi to pač občasno prakticiramo. Ni potrebno intoksicirati dobronamerne teme, me samo zanima.

Včasih že pošljemo na tiste 1919 nekaj eurov, če ravno naletimo na kak primer, da odtali nekaj malega ledu okrog srca. Zbiramo zamaške, plastenke, alu pločevinke in papir - pač v smislu, da ne mečemo proč, če obstaja možnost, da komu (vsaj) malo koristijo. Mogoče še podarimo nekaj starih računalnikov in prenosnikov, ki so nam bolj ali manj samo napoti, napisano pošteno.

Dobrodelna akcija Junaki 3. nadstropja se je menda žal nedavno potekla. Ker še imamo nekje pol kubika plastenk (se nabere, če se to delegira po sorodstvu), ki jih nismo uspeli oddati, naj zdaj to vržemo proč ali še obstaja kakšna varianta za te male junake mimo Lidla?

Dodamo še kakšne pol kubika aluminijastih pločevink - se da to kje darovati? Ne potrebujemo nikakršne zahvale, nikakršnega omenjanja, pozornosti, povračila, zahvale ali prepoznavnosti v kakršnikoli obliki. Lahko tudi spet dodamo kakšnemu OŠ razredu za izlet, to je samo naš skromen doprinos - vse skupaj ni nek poseben denar.

Toliko dobrodelni, da bi se držali nekih navodil, da je ustrezno tisto, ko darovalca že malo zaboli, nismo, ker imamo prenizek prag bolečine - če pa je dovolj, da samo nekaj zbiramo in občasno dostavimo. Kar se mene osebno tiče, zna tudi otovorjena kamela biti bolj gibčna.

Machete ::

Kaj želiš povedat ali vprašat?
LC1000|Asrock-H470PG|i7-10700K|2x16GB|RTX-3080 EAGLE|W10Pro
new Nintendo 2DS & 3DS XL|Galaxy S24+

gort ::

Ok, pošteno - na kratko - kaj narediti s preostalih pol kubika plastenk in kaj z druge pol kubika alu pločevink, pa da to še jemljejo v dobrodelne namene?

Utk ::

Na Dolenjskem bi to postavli pred hišo in še isti popoldan bi šlo v "dobrodelne namene"...

Tody ::

Kolikor je meni znano, tele zamaški ne pokrijejo nobenih stroškov, podjetja ki predelujejo te zadeve donirajo denar, zamaški so samo bolj psihološka fora, da se vključi ljudi notri. Vrednost zamaškov pa ni enaka doniranem denarju. Če se ti ne mudi počakaj na nov cikel...

c3p0 ::

Bedarija in potrata energije ti zamaški. Gre pa gotovo na mlin proizvajalcem "vode s cukrom".

gort ::

Lidl je imel 0,05EUR (in dodali še 0,05EUR) po plastenki, zdaj bi bil super 'izplen', se je nabralo. Zamaške oddamo v Intersparu - se pa res nabira nekaj časa tudi širše... Pač nekako se tolažim in se mi fajn zdi, kaj se pa res zgodi s tem zares, ne vem. Potem pa še žlahta na kup devlje, da to poberem na obiskih.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: gort ()

cortez ::

Zakaj pa nebi lidl kontaktiral ?

Zdaj zbirajo očala pri hoferju, če ima kdo viška...

Koraaz ::

Alu pločevinke odpelji na Dinos ali Gorenje Surovino in doniraj denar, ki ga dobiš, poljubni dobrodelni organizaciji.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Koraaz ()

chrush ::

Smo zbirali pred kratkim za sorodnika. Dobili smo 750 za poln kamion zamaskov, s tem, da je vojska na njihove stroske odpeljala zamaske, sicer verjetno nebi pokrili niti stroskov odvoza.
https://www.facebook.com/OverMuraMuviMejkers

gort ::

Lidl bo plastenke za Junake 3. nadstropja menda spet začel zbirati pred/med poletjem, toliko se še da počakati... Nekdanji višek očal smo že davno oddali, glede alu pločevink bom poklical na Dinos, če se manever sploh izplača.

gort ::

Baje spet zbirajo plastenke, če jih imate kak kup.

Baja ::

glede alu pločevink bom poklical na Dinos, če se manever sploh izplača.


kaj so na dinosu rekli? se splača to na dinos tovoriti al zmečem med embalažo? po spletu okoliščin se mi je nabralo par vreč pločevink ki se jih morem rešiti tako ali drugače.

gort ::

Ne vem, nisem preverjal, kaj dosti verjetno ni, lahko sicer vprašaš in napišeš.

Po mojem mnenju ni vredno truda, če ti to urejanje ni spotoma, kar meni sicer je.

gort ::

Sem poklical, menda plačajo nekje 0,80€/kg (ne primerjaj s trgom :), dostaviš stisnjene, nestisnjene, obrnjene noter-ven, kakor želiš, gre v talilnico.

gort ::

Ne vem, če še velja, se ti izplača količinsko, časovno, stroškovno in ljubi voziti na Hrvaško, ker si blizu ali ti je spotoma, izgleda, da lahko v smislu kavcije dobiš (po chat gpt) nekje 5+ x znesek surovine glede na težo.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: gort ()

hotig ::

Na Hrvaškem je kavcija 7c za plastenke in pločevinke. Lahko jih oddaš na avtomatih (omejitev 80 kosov za 1 listek) ali v večjih štacunah na posebnem mestu ob skladišču in dobiš listek z vrednostjo, ki ti jo potem izplačajo na blagajni v trgovini. To je okvirni info: embalaža ne sme biti stisnjena in mora imeti tisto njihovo oznako 50L (še iz cajta kun in lip). Avtomati včasih komplicirajo, sploh s slovenskimi in italijanskimi plastenkami od vode, imaš pa recimo tudi njihove pijače kot je Jamnica, ki se občasno prodajajo v akcijskem paketu po 4x1,5l in nimajo te oznake. Če se ti splača, to je pa dooolga zgodba. Sem pa v Samoboru dostikrat videl naše "domorodce", ki se pripeljejo z kakim kombijem al pa polnim avtov plastenk. To verjetno pobirajo iz kontejnerjev in se jim mogoče celo splača.

Good luck.

P.s. gort če maš pri roki kakšno prazno piksno jo stehtaj pa primerjaj koliko dobiš za njo na Dinosu proti 7c na hrvaškem.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: hotig ()

gort ::

Chat gpt je napisal spodnji seznam (1) ampak mogoče njegovi vhodni podatki niso naši, ker pri nas ena 500ml stehtana vrne 15g ampak na kuhinjski tehtnici, se pravi za surovino dobiš 0,012EUR (2) proti 0,07EUR kar je ravno faktor 5,83 - napisano prej! Juhej?

(1)
1. Pločevinka 250 ml: Približna teža: 10-13 gramov
2. Pločevinka 330 ml: Približna teža: 12-16 gramov
3. Pločevinka 355 ml: Približna teža: 14-17 gramov
4. Pločevinka 440 ml: Približna teža: 16-19 gramov
5. Pločevinka 500 ml: Približna teža: 18-21 gramov


(2)
Teža pločevinke: 15 gramov = 0,015 kg, Cena aluminija: 0,80 EUR/kg, Vrednost aluminija v eni pločevinki: 0,015 kg * 0,80 EUR/kg = 0,012 EUR


Samo dobrodelnost je, da to daruješ, ne da nekaj preprodajaš. Lahko sicer dodam še kak m3 (mogoče dva) nestisnjenih plastenk, se je nabrala ropotija, da je že prav zoprno. Bi jaz to sam peljal na Hrvaško kot izlet, pa me je sram :D

hotig ::

Se strinjam glede dobrodelnosti. Jst zbiram zamaške že odkar se spomnim, da so začeli s temi akcijami. Najprej je bilo za posamezne osebe in namene na določenih lokacijah. Zdej pa že nekaj let zamaške odnesem v lokalni zdravstveni dom, razen če ni kakšna posebna akcija pa potem tistim oddam.

Glede plastenk in pločevink se pri nas že leta pogovarjajo o uvedbi podobnega sistema kot je na Hrvaškem. Veliko govora in nič dejanj. Trenutno stanje pri nas je pa takšno, da če ločuješ vseeno plačaš lokalnemu komunalnemu podjetju za odvoz. Ti pa nato naprej preprodajajo to kot surovino in dodatno služijo (seveda je vprašanje koliko tega gre res v predelavo in koliko plastike kočna potem nekje v morju). Zato nej te ne bo sram, če živiš blizu meje, nabereš za poln avto pa greš na izlet pa mogoče šoping. Sej majo njihove trgovine tudi kaj cenejšega in boljšega kot pri nas (mislim predvsem na domače meso, mleko in mlečne izdelke, sadje in zelenjavo ipd.). Se zna splačat v določenih primerih. Naši dolenjski/posavski "romi" so pa sploh specialisti za to. Oni grejo s polnimi kombiji in samo po denar, nič v trgovino. 8-)

gort ::

Ja, če bi bi bil blizu, bi že poznal in bilo urejeno in teme ne bi odpiral.

Saj, če razmislim, 45km do najbližje točke v drugo smer ni strašno daleč...

Baja ::

če koga zanima za manjši kombi pločevink (don't ask) primernih za "izvoz" na hrvaško (al pa dinos oz. whatever, sam da gre od bajte) jih lahko brezplačno prevzame v okolici MS. več info na ZS.

NuMaN ::

A ni bilo nekaj na to temo pri Seinfeldu?


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Cene smeti/surovin (zamaški,pločevinke,...)

Oddelek: Loža
118010 (7450) mancini
»

V kateri zabojnik spada karton od pice? (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Loža
13322626 (18230) Mare2
»

Pobiralci odpadnega železa (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
5229977 (20580) Janii123
»

Can crusher

Oddelek: Loža
123861 (2893) ZaOstali
»

Ločevanje odpadkov (v praksi, doma) (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
5441843 (40837) Sandoval

Več podobnih tem