» »

FTC oglobil Avast zaradi prodaje podatkov

FTC oglobil Avast zaradi prodaje podatkov

FTC - Po dobrih štirih letih smo vendarle dobili epilog razkritja, da je antivirusno podjetje Avast prodajalo osebne podatke svojih uporabnikov: ameriški urad FTC ga je oglobil za 16,5 milijona dolarjev.

V začetku leta 2020 je udarila skupna preiskava medijev Vice in PCMag, v kateri so novinarji razkrili, da je češko varnostno podjetje Avast, ki je skrbelo za nekoč zelo priljubljen istoimenski protivirusnik, med letoma 2014 in 2020 na skrivaj prodajalo osebne podatke, ki so jih skozi svoje programje zbrali o svojih uporabnikih. Metodo so razvili po prevzemu konkurenčnega podjetja Jumpshot leta 2014, ki so ga zatem preobrazili v analitsko podružnico. Skoznjo so več kot 100 partnerjem, kot so bili Google, Microsoft in Pepsi, prodajali podatke o spletnih navadah svojih uporabnikov, torej obiskovanju spletnih strani. In to čeprav so jim programje, ki je te podatke beležilo, oglaševali ravno kot sredstvo za zaščito zasebnosti, oziroma boj proti sledilnim piškotkom. Čehi so takoj po razkritju podružnico Jumpshot zaprli in se z mnogimi izgovori posuli s pepelom, toda ameriški urad za trgovino (FTC) je poskrbel, da je ne bodo odnesli tako zlahka.

V FTC so pregledali podrobnosti primera in sklenili, da se zavajanje Avasta ni končalo s prikrivanjem opisane dejavnosti. Čehi so trdili, da so podatki anonimizirani in združeni, toda preiskovalci so ugotovili, da so bili polni identifikatorjev, s pomočjo katerih bi njihovi kupci, če bi jih spojili z lastnimi podatki o uporabnikih, potencialno lahko prišli do posameznih oseb. S soglasno odločitvijo so Avastu naložili globo v višini 16,5 milijona ameriških dolarjev, ki bo šla v odškodnine, ter obenem podjetju prepovedali prodajo podatkov o brskalniški rabi; od svojih uporabnikov bodo morali pridobiti tudi izrecno soglasje za zbiranje vseh vrst podatkov. Avast je sicer pred tremi leti prešel pod okrilje NortonLifeLocka, kar je nekdanji Symantec in po novem Gen Digital.

12 komentarjev

Jarno ::

Nekateri očitno ne znajo, kaj bi s solidno reputacijo. Adijo Avast, adijo CC...
#65W!

starfotr ::

Ameri so šli na evropski bankomat, da malo pokažejo zobe. Tako kot naši hodijo na US bankomate.

c23po ::

Prav je.
Kdo je Čehom kriv, da so se lagali glede anonimnosti. Bi enostavno skopirali Metine pogoje uporabe, pa bi bili na varni strani.
Računalniki nimajo spominov.

Seljak ::

Da bi uporabljal AV in sploh, da bi uporabljal nekaj češkega moraš biti pa res patron na kvadrat, če ne na deseto potenco.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Seljak ()

c23po ::

Glede AV res. Glede ostalega, toliko bedakov pa v Škodah...
Računalniki nimajo spominov.

xorole ::

Mene zanima, kam so izginili vsi tisti Avastovi apologeti, ki so pametovali, kako je najboljši. Ker to, da si, če ne plačas, samo produkt, smo jim razlagali že več kot 10 let nazaj. A zdaj so pa postali security experti, večji kot so bili takrat? Lol....

PacificBlue ::

Ne rabis kaj drugega, samo Windows Defender:

https://youtube.com/shorts/N_q39nGiS18?...

Zgodovina sprememb…

mtosev ::

Jaz tudi uporabljam samo defenderja.
Core i9 10900X, ASUS Prime X299 Edition 30, 32GB 4x8 3600Mhz G.skill, CM H500M,
ASUS ROG Strix RTX 2080 Super, Samsung 970 PRO, UltraSharp UP3017, Win 11 Pro
moj oče darko 1960-2016, moj labradorec max 2002-2013

mailer ::

Avast je letel pred 14 dnevi dol zaradi vedno bolj nadležnega vsiljevanja naročnin, reklam, itd. Upam, da je za fb uporabnike dovolj dober defender in bo zaznal nevarnosti, ki tam pretijo.
Asus B560-I, Intel 11500, Corsair 16GB 3200MHz

abiz ::

Res je, defender je dovolj, zram mam tud free firewall evorim, vse dol vgasnjeno, razn procesa ki omogoča povezavo svchost, pa seveda tisto kaj uporabljam, mam tud ofline superantispyware za občasni skening, pa tud procesov dol dost ugasnjenih, recimo remote pa tako nepotrebno, drugo ti samo rame žere pa podatke krade.

PacificBlue ::

mailer je izjavil:

Avast je letel pred 14 dnevi dol zaradi vedno bolj nadležnega vsiljevanja naročnin, reklam, itd. Upam, da je za fb uporabnike dovolj dober defender in bo zaznal nevarnosti, ki tam pretijo.


Kaksno leto že Avast tudi zaznava program FanControl kot virus…oz fancontrol.sys. Tudi, če daš program pod exclusions ne pomaga.
Kar je uber zoprno.

abiz ::

Recimo toti superanti mi je tud kukije od sloteha našo, so kao virusni bli:)

sem drogo krat skenal po logini, pa ni več našo, tak da nevem);

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: abiz ()


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Norton prevzema Avast

Oddelek: Novice / Nakupi / združitve / propadi
347595 (4863) Evolve
»

Priljubljeni protivirusnik Avast prodaja podatke (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Ostala programska oprema
5413273 (9920) solatko
»

Facebook se je s FTC poravnal za 5 milijard USD

Oddelek: Novice / Tožbe
145432 (4533) Hipotron
»

Facebook tone še globlje

Oddelek: Novice / Zasebnost
4514040 (7700) Jarno

Več podobnih tem