» »

Stavka zdravnikov 2024

Stavka zdravnikov 2024

««
110 / 110
»
»»

Jure14 ::

Lonsarg je izjavil:

Problem je k se vsi odgovornosti izogibajo, noben noce udart po mizi in rect "bomo zmanjsali kosarico za 5-10%, ...

A se hecaš? Pa kateri politik bi naredil politični samomor?
Dosti lažje je imeti "sovražnika ljudstva", pa nabirati politične točke.

Lonsarg ::

V bistvu bi to odlocitev moral naredit ZZZS mimo politike samostojno. In dejansko imajo zakonsko podlago da sami dolocajo kosarico, sam so navadne nesposobne reve tam zaposlene.

In ja v praksi tudi ce bi se tam nasel kak pogumen bi ga politiki skenslali imas prav :)

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Lonsarg ()

PrihajaNodi ::

Slopek je izjavil:

To je vse tolk brez veze....sploh kdo kaj rabi zdravnika?

No, zanima me vaš pogled na situacijo. Bil sem že kar nekajkrat na ORL pregledu in vedno so me spraševali, če me ukrivljen pretin kaj moti? Pa me je,ja. Po hitrejšo rešitev sem se napotil k privatniku, ki pravi, da je operacija potrebna, saj naj bi rešila težave zaradi katerih sem sploh šel prvič na ta pregled.

In zdaj, ker pa operacije nočem plačati sam, je problem, ker zdaj, pa potrebujem še uradno mnenje tretjega državnega ORL, ki pričakujem, da bo dal napotnico za operacijo. Mogoče bo celo isti majstr.

S takimi nepotrebnimi kolobocijami, nikakor ne prideš do rešitve. Kako torej v sistemu preskočiti vrsto in dobiti takoj operacijo, saj dokumentacijo za to imam, a je od privatnika, pa me zdravnik spet viža na ORL.

Samo sebi delajo vrste. To ni logike sploh, razen te, da operacije so samo za tiste, ki bodo brez nje umrli, drugi pa, kvj.

Vprasaj enkarja za nasvet, baje da cakalnih vrst ni in tudi sistemsko vse stima.
#OstaniDoma
#StaiAcasa
#SpikajmoSEvsi

Magic1 ::

Podobne težave imajo v drugih strokah, kjer je strokovni kader potreben. Boeing je že 2019 sam predlagal sindikatom, da bi dvignili plače, saj ne morejo dobiti kadra. V sodobnem času ni več motivacije za zahtevne službe:
Magic

karafeka ::

Za zahtevne? A sem se štejejo tudi smetarji, poštarji ipd? Ker pri teh je motivacija padla že leta nazaj.

Magic1 ::

Lej, je velika razlika dobiti visoko kvalificiran kader za zahtevno delo, ali nekoga, ki rabi le "mišiče". Za smetarja dobiš dolgo vrsto takoj, če zadosti dvigneš plačo. Za izkušene inženirje, ali zdravnike rabiš desetletje, da povečaš njihovo število. In intenzivno dolgotrajno izobraževanje (posledično ne služiš), je danes posledično še toliko dražje za posameznika.
Magic

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Magic1 ()

Buggy ::

Danes moram pohvaliti odziv....zobozdravnika. Nisem sicer preprican, ce so tudi ujeti v FIDES izsiljevanje vlade a vseeno.

Okrusil se mi je zob in bolecine so bile prisotne, ne dramaticne (ceprav je dojemanje bolecine subjektivno) a vsekakor nevzrdzne na dolgi rok.
Priznam, administrativne zadeve okoli zdravstva mi vodi zena, poklice in dohtarca ni vec na voljo (stran od moje obcine). Poklice maticno ustanovo, kjer ji povejo da je zobozdravnica sla in je sedajneka druga. Obvestila o menjavi seveda nisem dobil.
Poklice in pove situacijo, dobim "bolecinski termin" ze naslednji dan...WTF. Pridem ob dogovorejnem casu (med sihtom), ker pa so imeli dezurstvo je bilo na isti cas v cakalnici se par ljudim ki so isto cakali. Odprejo vrata, povem da sem bil ob tej in tej uri narocen pa pravijo da imajo guzvo, pride pa zdravnica na vrata...nas premeri z ocmi, in me vprasa ce se mi mudi, malce potarnam ker sem skocil med malco in me vzame na moj termin. Servis enkraten, prijaznost neverjetna, opazila se dolocene nepravilnosti v ustni votlini ter preventivno narocila kontrolo cez 14 dni.
Zdravnica je bila stara reci pisi 25 let, sestro pa poznam ze od prej, ker je ocitno vezana na ordinacijo in ne na zdravnika...izkusnja enkratna.

In to je kar sem zelel povedat...manjka priloznost za mlade zdravnike in nagrade za uveljavljen in efektiven support kot so sestre, brez katerih ce ne delajo v tandemu ni nic.

Kakorkoli, pohvale zobozdravstevi ordinaciji Skoflica (ekspozitura Grosuple), da se zacne kdaj koga tudi upraviceno pohvaliti.

PrihajaNodi ::

#OstaniDoma
#StaiAcasa
#SpikajmoSEvsi

Jure14 ::

PrihajaNodi je izjavil:

https://www.rtvslo.si/zdravje/manj-prij...

Kakšne stavke?
Kaj konkretno pa je kakšen zdravnik zavrnil, zaradi stavke?

dronyx ::

...more than 250,000 people in the U.S. die every year from medical errors. Other reports claim the numbers to be as high as 440,000.
vir CNBC

Če vzamem nižjo številko 250.000 smrti zaradi zdravniških napak v ZDA na leto in to preračunam na naše število prebivalcev je to 1.500 smrti na leto zaradi napak zdravnikov. Ampak pri nas pa tega skoraj ni. Kako je to možno ob zdravstvenem sistemu, ki je skorja razpadlo?

FireSnake ::

Preprosto: ne poročajo.
Jaz osebno poznam 2 primera letos, ko so dohtarji zafurali pacienta.
Poglej in se nasmej: vicmaher.si

Magic1 ::

In koliko odškodnine bosta ta dva primera dobila, ker sta bila "zafurana"?
Pa dronyx zopet pluva direkt po zdravnikih. Tipično, ko nekoga zanima določena agenda. Je pa možno, da mu dela angleščina težave in njeno razumevanje. Sej veš, da ti zdaj AI že zelo dobro prevaja?
Članek piše o napakah v medicini nasplošno. Še primer v članku je o tehniku, ki ni bil primerno izobražen (pomanjkanje kadra), prevelika obremenitev zaposlenih zaradi pomanjkanja kadra, dolga čakalna vrsta, nedejujočem programu za doziranje,... V glavnem zdaj že tipični problemi v medicini.
Magic

fikus_ ::

V SLO je predviden sistem prijavljanja zdravniskih napak ministrstvu, ampak se tega na splošno ne pocne, razve se preko novinarjev, zato je toliko malo napak.
Učite se iz preteklosti, živite v sedanjosti in razmišljajte o prihodnosti.

Magic1 ::

Naj osebni zdravniki in urgentni res kar odidejo, kot pravi nodi, da bodo preostali imeli ravno par minut na pacienta. Potem bo šele veliko "napak", ker ne bodo ugotovili še več bolezni. Sej zgleda je to nova logika politike. Uniči primarni nivo in tako zmanjšaj pritisk naprej v vrsti. Rešitev problema tako, da ga ne vidiš.
Magic

aerie ::

FireSnake ::

Magic1 je izjavil:

In koliko odškodnine bosta ta dva primera dobila, ker sta bila "zafurana"?


Nič. Svojci so se z zadevo sprijaznili.
Poglej in se nasmej: vicmaher.si

PrihajaNodi ::

Magic1 je izjavil:

Naj osebni zdravniki in urgentni res kar odidejo, kot pravi nodi, da bodo preostali imeli ravno par minut na pacienta. Potem bo šele veliko "napak", ker ne bodo ugotovili še več bolezni. Sej zgleda je to nova logika politike. Uniči primarni nivo in tako zmanjšaj pritisk naprej v vrsti. Rešitev problema tako, da ga ne vidiš.

A se to ne dogaja ze zdj? Ti mors do privatnika, placat, pa on ti potrdi da nekaj res ne stima pol do osebnega ki te nato napoti na diagnostiko. Ce gres pa prvo do dohtarja se mors pa pregovarjat pol te da do specialista pa pol na diagnostiko.
#OstaniDoma
#StaiAcasa
#SpikajmoSEvsi
««
110 / 110
»
»»