» »

Kontrola motoriziranih dovoznih vrat?

Kontrola motoriziranih dovoznih vrat?

roki11 ::

Ali se je kdo lotil kontrole dovoznih (ali sicer) motoriziranih vrat?

Dovozna vrata imam sicer vezana z esp relejem (Esphome fw) (esp je zaradi varnosti v hiši in povezan z utp kablom do kontrolnika dovoznih vrat zunaj) in stikalo (podobno kot na RF daljincu - 1 tipka, ki odpira, ustavlja, zapira vrata) dela super.
Problem pa je, pa zato najprej sprašujem tukaj, da mogoče ne odkrivam tople vode, ker ne vem v kakšni poziciji so vrata, kdaj jih odpiram in kdaj zapiram, ali kdaj se odpirajo in kdaj zapirajo, če me ni doma npr. To omogoča, da jih odpiram na daljavo, pa je za kontrolo potrebna kamera, da se hkrati vidi kaj se z vrati dogaja.

Če gledam tale kontrolnik dovoznih vrat, ima input za odpiranje, zapiranje, stop, kar je že nekaj. Za te 3 zadeve bi rabil torej 3 releje. Signal fotocelice bi mogoče tudi lahko pokoristil, da ga zazna, pa imam zaprto pozicijo in odprto pozicijo. Informacije o odpiranju in zapiranju pa najbrž ne, ane? Ima kdo kakšno idejo?

Ali se je že kdo kaj hecal z reverse engineeringom na podobnih zadevah?

feryz ::

Daš kontroler z dvemi izhodi?
Jaz imam open in close na telefonu. Wifi krmilnik da eno ali drugo komando, odvisno kaj bi rad in ne more priti do pomote.

Sem pa zmontiral še dva stikalca skrajnih pozicij za detekcijo, čeprav za to niti ni potrebe. Če me skrbi da so odprta, je dovolj, da pritisnem close, ni treba da prej preverjam.

DeeJay ::

Integriraš ta esphome v homeassistant in maš vse podatke o stanju vrat, kdaj so se odpirala ali zapirala itd. Al mogoče česa ne zastopim?
Don't f with me.

uomostolto ::

Mi smo pred leti naredili sistem na osnovi ESP32, tako malo za hec. Kupili oddajnik in daljinec iz Kitajske, da je delalo ko se pripelješ ali pa z daljincem. Originalna osnovna plošča, ki je prišla z vrati je stala z daljincem 900EUR.

Sedaj imaš morje opcij, posebej, če že imaš kakšen sistem pametne hiše. Potam lahko b.p. dodaš tja.

Praviloma ta vrata programiraš podobno kakor rolete. Sicer nimaš povratne informacije, če je odprto ali zaprto, kar seveda lahko naknadno rešiš s senzorjem, imaš pa timerje za zapiranje in odpiranje, da po nekaj časa izklopi še rele.

Torej recimo primer enostavno zapiranje:
1. Vrata odprta
2. Stisneš gumb za zapiranje, rele za zapiranje aktiven 30s
3. cez 25s vrata zaprta, koncno stikalo izklopi motor
4. cez 5 s se izkljuci še rele

Ne vem pa, če večina deluje tako. Zna biti, da je pri tebi kaj drugače.

Zgodovina sprememb…

roki11 ::

Hvala vsem za odziv!

@feryz Da, dva releja, za open in close bi šla, edino tuhtam za senzorje. Imaš pa prav, da če si v dvomu, stisneš close, pa je to to.

@DeeJay Ja, esphome sem imel namen, ampak to je cover in cover je časovni. Torej esp simulira odpiranje, ko stisneš odpri, in potem nastaviš čas zapiranja. Žaluzije imam tako in dela BP, če se res zapirajo, ko stisneš zapri. Če ne, pa ne in potem se podre stanje - če nimaš končne in začetne pozicije na senzorju. Imam nekaj izkušenj s coverji v tasmoti in esphome, in je sicer OK, če zadevo vidiš kot npr. žaluzije, če kaj ni OK. Za dovozna vrata pa bi rad kakšen procent zanesljivosti več, kot je.

To kar pravi @uomostolto, nekakšno nadgradnjo tega, ker nočem preveč hijackat kontrolno ploščo. Tista ipak dela in ima nastavitve za motorje in ostalo čisto super (navor, končna začetna pozicija, ovire - fotocelica, daljinci ipd.).

Na koncu, pri teh vratih, ki jih imam, bi brez problema šlo:
- 3x rele (open, close, stop)
- odpiranje/zapiranje (ampak ne bi vedel ali se odpira ali zapira), če bi signal dobil od npr. tiste lučke na vratih, ki utripa samo takrat, ko se vrata odpirajo/zapirajo.

Končna in začetna pozicija pa je vprašanje. Bom moral enkrat odpret škatlo in pomerit z voltmetrom, da vidim, če je na kakšni poziciji napetost. Sem tuhtal od reed relejih na začetku in koncu, ampak bi moral kabel spravit na drugi stran, če ne bi se moral (če bi bil senzor na vratih) furat z vrati sem in tja, kar pa ni OK.

DeeJay ::

Kaj pa če na koncu namestiš kontaktni senzor?
Don't f with me.

roki11 ::

V bistvu bi to bilo možno...moram samo najti dve točki na vratih za magneta (magnet se lahko fura sem in tja), ki bosta v poziciji odprto in poziciji zaprto. Pa potem vezano na esp, ki ima 3 releje. Signal utipajoče luči bi bil za odpiranje / zapiranje. Potem pa na esphome :)
Hvala za tole vrtinčenje fantje, poročam...

roki11 ::

Še nekaj...gledam navodila od te plošče za dovozna vrata in ima dva kontakta (NC) za končni poziciji. Lahko to uporabim kot kontaktni sensor in na esp-ju (esphome) to definiram kot reed sensor na GPIO, ane? Gledaš pod LIMIT SWITCHES (3. Connections) in na plošči 26, 27, 28 zgoraj

 Plošča

Plošča

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: roki11 ()

feryz ::

Ne kompliciraj. Če ti wifi nese do tja, daj wifi kontroler. Ali pa če imaš žice potegnjene do tja, ga daš kamorkoli. 5 minut dela in imaš vse.

roki11 ::

Ja, tudi wifi doseg moram rešit, najbrž bom rabil anteno?, da bo neslo...

starfotr ::

Če imaš cev ali že potegnjen kabel, potem uporabi kabel in ne wifija.

roki11 ::

Danes sem našel nekaj časa, da se posvetim vsem žičkam in signalu na boardu od dovoznih vrat.
Doma sem imel še en shelly uni, na katerega sem povezal (na input) stikalo od vrat (javi 3 pozicije - odprto, zaprto in vmes glede na signal LS1 in LS2). To pomeni, da mi jih shelly uni na 2 kanalih javi tri možne kombinacije, v HA pa sem naredil nov virtualni senzor, da mi javi pozicijo glede na podatke dveh binarnih senzorjev. Kar je zelo dober približek temu, kar rabim.

Zaenkrat ima v uporabi samo SS input na vratih, ker še nisem našel dovolj prostih žičk utp kabla. Če najdem še relejčke in proste žičke, lahko naredim še stikala za open,close in stop komando. To pa je potem to.

Zaenkrat hvala za pomoč pri tuhtanju :)
 zaprto

zaprto


 odpiranje/zapiranje

odpiranje/zapiranje


 odprto

odprto

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: roki11 ()


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Pametno stanovanje (strani: 1 2 3 447 48 49 50 )

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika
2481428604 (2287) boocko
»

Kompatibilni daljinec za garazna vrata

Oddelek: Loža
3712662 (528) c3p0
»

pametna hiša, stanovanje (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
7617270 (1760) kriptobog
»

Vezava signalne luči na rolo vrata

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika
301458 (742) mirator
»

Arduino kot časovni rele

Oddelek: Pomoč in nasveti
81490 (1076) davor92

Več podobnih tem