Forum » Loža » Pravno vprašanje glede veljavnosti pravilnika
Pravno vprašanje glede veljavnosti pravilnika
Mato989 ::
Pozdravljeni,
V trenutnem podjetju so izdali nov pravilnik glede izplačila plač pa me zanima sledeče:
Ali to pomeni da se ta pravilnik upošteva že za decembrske plače ali šele za januarske izplačane februarja? Meni je logično da to drugo ampak me zanima če ima kdo kontra razlog?
V trenutnem podjetju so izdali nov pravilnik glede izplačila plač pa me zanima sledeče:
Pravilnik velja od 01.01.2024 dalje ter je v tiskani obliki dostopen v kadrovski službi.
Ali to pomeni da se ta pravilnik upošteva že za decembrske plače ali šele za januarske izplačane februarja? Meni je logično da to drugo ampak me zanima če ima kdo kontra razlog?
Če sem pomagal, se priporočam za uporabo linka!
KUCOIN EXCHANGE link: https://www.kucoin.com/#/?r=E3I9Ij
BINANCE EXCHANGE link: https://www.binance.com/?ref=10161115
OutOfTheBox ::
Jaz bi poklical na kadrovsko v tem stilu in jih povprašal o zadevi (ne pozabi dat masko, da ohraniš anonimnost) :)
Kadrovska rada bluzi tak kot je njim ljubše mene zanima pravni vidik :P Če kdo tukaj že ima podobno izkušnjo.
uomostolto ::
Če ni specifičnih klavzul ne velja za nazaj.
Retroaktivni odloki so redkost in pravni glavobol. Reatroaktivnost je v principu nedovoljena.
Zadeve ureja zakon o delovnih razmerij: (Zakon o delovnih razmerjih - ZDR-1)
Izkušnje pa ti ne bodo pomagale, ker so kompromisi praviloma dogovorjeni in ne nujno popolnoma legalni. In če je edini problem nek datum ali način izplačila plače, boš tudi težko terjal neke odškodnine tudi, če dokažeš, da kakšna tehnikalija ni bila OK.
Retroaktivni odloki so redkost in pravni glavobol. Reatroaktivnost je v principu nedovoljena.
Zadeve ureja zakon o delovnih razmerij: (Zakon o delovnih razmerjih - ZDR-1)
Izkušnje pa ti ne bodo pomagale, ker so kompromisi praviloma dogovorjeni in ne nujno popolnoma legalni. In če je edini problem nek datum ali način izplačila plače, boš tudi težko terjal neke odškodnine tudi, če dokažeš, da kakšna tehnikalija ni bila OK.
OutOfTheBox ::
Kadrovska rada bluzi tak kot je njim ljubše
Ne morejo če postaviš jasno vprašanje. Je zelo enostavno vprašanje na katerega sta možna samo dva odgovora.
Načeloma je tako da ta pravilnik ne velja za decembersko plačo izplačano januarja, ker je za to veljal še star pravilnik, torej novi pravilnik velja za januarsko plačo izplačano februarja.
MadMicka ::
Če velja od 1.1., potem pač velja od tedaj dalje, lahko da ga bodo dejansko upoštevali pa že pri decemberski plači. Ampak, dej povej, kakšna pa je tista bistvena razlika med starim in novim pravilnikom?
Če velja od 1.1., potem pač velja od tedaj dalje, lahko da ga bodo dejansko upoštevali pa že pri decemberski plači. Ampak, dej povej, kakšna pa je tista bistvena razlika med starim in novim pravilnikom?
Tu je vprašanje. Če je samo datum izplačila, potem znajo gladko ignorirati pravni aspekt. Lahko pa jih toži za zamudne obresti ali pa dela tak teater, da sme prekiniti pogodbo, kar pa verjetno prevno ne bo šlo skozi.
GregiB ::
Vprašanje, za kaj gre... Če gre npr. za to, da se plače ne bodo več izplačevale 15. v mesecu ampak 17. v mesecu za pretekli mesec in pravilnik velja od 1.1.2024, bo že decembrska plača izplačana 17.1. Načeloma pa se v tak pravilnik dopiše tudi, kateri je prvi dogodek, za katerega velja... Npr., pravilnik lahko de-facto velja od 1.1.2024, lahko pa v pravilnik dopišeš, da se plače od januarske naprej izplačujejo 17., namesto 15. na primer...
If you think there's a solution, you're part of the problem! - George Carlin
No saj to mene zanima ali ga lahko za nazaj upoštevajo ali ne
Nič takega, bolj je problem v nedoločenih alinejah za delovno uspešnost oz. katastrofalno definirano pozitivna in negativna stimulacija, basically si lahko zmislijo in ti vzamejo med 10 in 50% plače (ali dajo) na podlagi nedoločljivih parametrov tipa:
KRITERIJI ZA NEGATIVNO STIMULACIJO
• nedoseganje pričakovanih rezultatov dela,
• nekvalitetno izvedeno delo,
KRITERIJI ZA POZITIVNO STIMULACIJO
Do pozitivne stimulacije je upravičen zaposleni na osnovi:
• nadpovprečne delovne obremenjenosti,
• nadpovprečnih delovnih rezultatov,
• samostojnosti pri delu,
Medtem ko noben izmed teh ni definiran ne v pogodbah ne nikjer... kdo določi kaj je nadpovprečna delovna obremenjenost? A to če nam vsem dajo dodatnih 20 ur smo potem vsi v povprečju in nismo nadpovprečno obremenjeni? Ker je povprečje za točno toliko dvignjeno v podjetju...
Pričakovani rezultati niso definirani itd... kdo določa kvaliteto opravljenega dela na podlagi katerih izkušenj?
Meni je sicer itak vseeno ker se z koncem januarja poslavljam ampak vprašam pa lahko =) Se lahko zdaj najbolj bunim ker mi je vseeno zato bom za nekatere sodelavce zašpilal sindikalista
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: Mato989 ()
KRITERIJI ZA NEGATIVNO STIMULACIJO
• nedoseganje pričakovanih rezultatov dela,
• nekvalitetno izvedeno delo,
To ne bo dosegalo pravnih minimumov. Manjka:
-Specifičnost Pričakovanj
-Definicija Slabo Izvedenega Dela
-Merljivost in Objektivnost
-Proces Implementacije in Povratne Informacije
Skratka, zadeva je pravno smešna, če ni zraven leksikona pravnih in praktičnih obrazložitev. Načeloma te standarde potrebuješ tudi za nagrajevanje, če zadeve splošno veljajo.
K ZDR-1 dodaj v branje Zakon o varstvu pred diskriminacijo (ZVarD), Zakon o urejanju trga dela (ZUTD).
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: uomostolto ()
Jure14 ::
Delno povezano s temo:
ali je negativna "stimulacija" sploh možna?
Torej plača nižja, kot je v pogodbi?
Ker do zdaj sem v pogodbah videl le možnosti za pozitivno stimulacijo. Je pa res, da nisem ravno veliko pogodb videl.
Ker klikor mi je znano, so se razni "odtegljaji" delodajalcev slabo končajo na sodišču.
ali je negativna "stimulacija" sploh možna?
Torej plača nižja, kot je v pogodbi?
Ker do zdaj sem v pogodbah videl le možnosti za pozitivno stimulacijo. Je pa res, da nisem ravno veliko pogodb videl.
Ker klikor mi je znano, so se razni "odtegljaji" delodajalcev slabo končajo na sodišču.
fikus_ ::
Za +/- stimulacijo mora imeti firma pravilnik, ki določa kdaj in zakaj "stimulacija". Ponavadi je to variabilen del plače, ki je odvisen od stanja v firmi in od posameznikovega dela.
Če pa lahko na neko dogovorjeno plačo dajo - "stimulacijo" pa ne bi vedel.
Če pa lahko na neko dogovorjeno plačo dajo - "stimulacijo" pa ne bi vedel.
Učite se iz preteklosti, živite v sedanjosti in razmišljajte o prihodnosti.
uomostolto je izjavil:
Skratka, zadeva je pravno smešna,
Ne poznamo celotne zgodbe... Podjetje ima lahko lepo definirane cilje za prav vsako alinejo. Veliko firm vodi nabor mesečnih KPI-jev in ima za vsakega zaposlenega oz. njegovo delovno mesto določeno, kateri KPIji ga tangirajo pri določanju bonusov oz. malusov.
Meni je sicer itak vseeno ker se z koncem januarja poslavljam ....
Edino pametno.
Ne poznamo celotne zgodbe... Podjetje ima lahko lepo definirane cilje za prav vsako alinejo. Veliko firm vodi nabor mesečnih KPI-jev in ima za vsakega zaposlenega oz. njegovo delovno mesto določeno, kateri KPIji ga tangirajo pri določanju bonusov oz. malusov.
Je menda omenjeno, da ni kaj prida definicij.
Pričakovani rezultati niso definirani itd... kdo določa kvaliteto opravljenega dela na podlagi katerih izkušenj?
Zgodovina sprememb…
uomostolto je izjavil:
Je menda omenjeno, da ni kaj prida definicij.
Ali pa jih Mato ne pozna... Prviloma se bonusi in malusi vidijo (šele) na plačilni listi, v firmah, v katerih sem delal pa je vsakemu zaposlenemu bila na razpolago kalkulacija bonusa / malusa zanj konkretno v službi obračuna plač...
kixs ::
To ni nekaj novega. Moras pa imeti tudi pogodbo z variabilnim delom place.
Navadno neposredni vodja oddaja mesecna porocila o tvojem delu. Vecja odstopanja se potem poznajo pri placi (+ ali -). Kriterij ti lahko on pove. Pisno pri nas tega nismo imeli.
Navadno neposredni vodja oddaja mesecna porocila o tvojem delu. Vecja odstopanja se potem poznajo pri placi (+ ali -). Kriterij ti lahko on pove. Pisno pri nas tega nismo imeli.
Ali pa jih Mato ne pozna...
Govorimo lahko o tem kar piše. On je pisal, da ni definirano.
To ni nekaj novega. Moras pa imeti tudi pogodbo z variabilnim delom place.
To pa verjetno pravno ne bi šlo skozi. Si podjetje b.p. nakoplje malo večje probleme kot pa samo kakšna mini odškodnina. To je ABC za diskriminacijo ali pa arbitrarno nižanje plač.
Zgodovina sprememb…
feryz ::
Mato se sekira za pravilnik v firmi, ki je v njegovih očeh pokopana?
Razen če ni in bo prekaril za njo in bo podvržen vsemu, čemur so tudi zaposleni v firmi.
Če hočeš sodelavcem dobro, jih povabi k sebi in jim daj konkretne plače. In vse ostalo.
Razen če ni in bo prekaril za njo in bo podvržen vsemu, čemur so tudi zaposleni v firmi.
Če hočeš sodelavcem dobro, jih povabi k sebi in jim daj konkretne plače. In vse ostalo.
Jure14 ::
kixs ::
Se ne spomnem vec, tega je 10+ let. Vem, da so nam dali nove pogodbe v podpis. Notri je pisalo kaksni so pogoji... imeli smo variabilni del razdeljen glede na uspesnost podjetja, uspesnost oddelka in uspesnost posameznika.
Menda ni dovoljeno. Samo je pa lahko zadeva kakšne umetniške interpretacije v smislu, da je recimo stimulacijo +300. Vedno dajo pavšal +150. Potem pa imaš +-150 v okvirju variabilnega dela.
Otročje. To je način ko zaposlene stiskaš kot limono. Če on raztura mu ne daš dodatka, ker oddelek ni OK. Če ja jasno, da imaš totalno motiviram oddelek in ljudi jim poveš, da profit podjetja ni OK.
Te zadeve morajo biti tako dobro definirane, da se s tem sploh ne splača ukvarjati, ker v končni fazi lahko kot delodajalec vedno daš nek bonus. Kot kolektivna pravila je to zgolj ustrahovanje. Iz mojega vidika je to tako otročje, da direktor zame izgubi vse pike. Si težko predstavljam kakšna okolja za delo so to, da se take zadeve tolerirajo.
Se ne spomnem vec, tega je 10+ let. Vem, da so nam dali nove pogodbe v podpis. Notri je pisalo kaksni so pogoji... imeli smo variabilni del razdeljen glede na uspesnost podjetja, uspesnost oddelka in uspesnost posameznika.
Otročje. To je način ko zaposlene stiskaš kot limono. Če on raztura mu ne daš dodatka, ker oddelek ni OK. Če ja jasno, da imaš totalno motiviram oddelek in ljudi jim poveš, da profit podjetja ni OK.
Te zadeve morajo biti tako dobro definirane, da se s tem sploh ne splača ukvarjati, ker v končni fazi lahko kot delodajalec vedno daš nek bonus. Kot kolektivna pravila je to zgolj ustrahovanje. Iz mojega vidika je to tako otročje, da direktor zame izgubi vse pike. Si težko predstavljam kakšna okolja za delo so to, da se take zadeve tolerirajo.
Zgodovina sprememb…
V pogodbi imaš neko osnovo X in potem še variabilni del V.
In V je lahko od 0 do YY€. Ne more pa biti -ZZ€.
Torej lahko govorimo le o "pozitivni" stimulaciji ali pa "brez" stimulacije.
Tole ne drži... variabilni del plače lahko imaš definiran na način, da dosegaš normative, pričakovanja... v smislu, osnovni del plače je 80%, ob doseganju normativov je variabilni del plače 20% in ta dva deleža določata osnovo. Nato pa imaš lahko na variabilni del plače tako bonuse, kot maluse... Torej, ti zraste... ali pade...
Tidule ::
Variabilni del plače ni nikoli del osnovne plače. Osnovna plača je vedno stisti minimum, ki ga dobiš (in se vedno izplača najmanj v višini minimalne plače) ne glede na rezultate, če delaš poln mesec.
Variabilni del plače pa je lahko definiran tako, da ti v primeru doseganja norme pripada 50% max stimulacije, v primeru preseganja 100% max simulacije in v primeru nedoseganja 0% stimulacije.
Tako, da ja, stimualcija ne more bit negativna (v smislu, da bi ti znižala osnovno plačo). Ni pa nujno da stimulacija pomeni preseganje norme.
Variabilni del plače pa je lahko definiran tako, da ti v primeru doseganja norme pripada 50% max stimulacije, v primeru preseganja 100% max simulacije in v primeru nedoseganja 0% stimulacije.
Tako, da ja, stimualcija ne more bit negativna (v smislu, da bi ti znižala osnovno plačo). Ni pa nujno da stimulacija pomeni preseganje norme.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: Tidule ()
uomostolto je izjavil:
Skratka, zadeva je pravno smešna,
Podjetje ima zelo slabo definirano, saj ne bi vedel ampak sem slučajno zadeve urejal oz dajal na spletno stran...
Sicer bo treba počakati da vidimo kakšne pogodbe dobivajo da dobim sken... je pa to bolj za mojo dušo kot nuja, me pač to kot hobi zanima... nimam rad da me kdo proba prinašat okrog.
Do zdaj je v pogodbi pisala osnovna plača z možnostjo stimulacije če si dosegel toliko in toliko EUR dodatnega dela... pol si dobil toliko EUR na uro zraven... zdaj pa se spreminja seveda na slabše.
V bistvu misliva isto, le pogodbena določila so lahko od firme do firme različna... Npr. osnovna plača x + variabilni del, ki je lahko od 0-500€ glede na doseganje normativov ali pač osnovna plača x + 250€ variabilni del, ki lahko variira od -250€ (torej na 0€) do +250€ (do osnovne plače + 500€)
Tidule ::
ja, v bistvu je to precej stvar semantike. Ampak vseeno pa je potreben popravek. Namreč zgoraj sem zmotno zapisal, da ni negativne stimalcije, pa imamo celo sodno prakso na to temo, ki pravi obratno. Torej da je ti destimilacija dopustna.
Torej dejansko je možno, da je stimulacija definirana v obliki negativnega zneska , ki znižuje osnovno plačo (seveda izplačilo ne more bit pod minimalcem). Pomembno je edino, da je skladno s stališčem sodišča negativna stimulacija dopustna samo v primeru individualne delovne uspešnosti, ne sme pa biti vezana na poslovno uspešnost podjetja.
Seveda pa je predpogoj za vse to ustrezna definicija v kolektivni pogodbi oziroma individulani pogodbi, ki mora vključevati tudi merila.
Torej dejansko je možno, da je stimulacija definirana v obliki negativnega zneska , ki znižuje osnovno plačo (seveda izplačilo ne more bit pod minimalcem). Pomembno je edino, da je skladno s stališčem sodišča negativna stimulacija dopustna samo v primeru individualne delovne uspešnosti, ne sme pa biti vezana na poslovno uspešnost podjetja.
Seveda pa je predpogoj za vse to ustrezna definicija v kolektivni pogodbi oziroma individulani pogodbi, ki mora vključevati tudi merila.
GupeM ::
Destimulacija? Znižanje plače zaradi slabega dela je v bistvu stimulacija oz. poskus stimulacije. Nenazadnje tudi če nekdo že dela dobro, ga ne rabiš več stimulirat. Lahko ga nagradiš za preteklo dobro delo, stimulacije pa načeloma ne rabi.
Izraz stimulacija se mi zdi izredno neposrečen izraz za to, za kar se uporablja. Stimulacija se mora zgodit preden je plača oz preden se sploh začne delat oz se lahko zgodi med delom. Stimulacija bi lahko bila obljuba nagrade če boš pridno delal. Ko pa enkrat že pridno oddelaš svoje in dobiš nagrado, pa to ni stimulacija.
Nima ravno dosti zveze s temo, ampak sem pač moral napisat, ker mi izraz stimulacija (kot delovna uspešnost) nikakor ne sede. :)
Izraz stimulacija se mi zdi izredno neposrečen izraz za to, za kar se uporablja. Stimulacija se mora zgodit preden je plača oz preden se sploh začne delat oz se lahko zgodi med delom. Stimulacija bi lahko bila obljuba nagrade če boš pridno delal. Ko pa enkrat že pridno oddelaš svoje in dobiš nagrado, pa to ni stimulacija.
Nima ravno dosti zveze s temo, ampak sem pač moral napisat, ker mi izraz stimulacija (kot delovna uspešnost) nikakor ne sede. :)
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
» | Velik del plače vezan na poslovno uspešnostOddelek: Loža | 1903 (601) | Šimpanz |
» | Zakaj "fiksna stimulacija" kot del plače?Oddelek: Loža | 2470 (1544) | Vice |
» | Državna pomoč - dodatek do minimalne plače podjetjem ki poslujejo z dobičkom (strani: 1 2 )Oddelek: Loža | 10996 (8199) | GregiB |
» | Plača po bolniškiOddelek: Loža | 2095 (1410) | Hexx |
» | Dvig urne postavke, Bruto in Neto plača (strani: 1 2 )Oddelek: Loža | 20402 (18018) | McHusch |