» »

Digitalno podpisovanje v Linux Mint

Digitalno podpisovanje v Linux Mint

dunda ::

Kljub marsikateri prednosti človek sem in tja opazi, da uporaba Linuxa na svojem namiznem računalniku povzroči precej skrhanih živcev in nepotrebno izgubo časa.
Tokrat sem naletel na digitalno podpisovanje. V službi uporabljam Winse, kjer digitalno podpisovanje PDFjev (recimo pogodba, listin ...) poteka precej enostavno. Recimo v Acrobat Reader, ki za podpisovanje uporabi certifikate, nameščene na sistemu.
Doma pa uporabljam Linux Mint Cinnamon 21.2 (pač zadnja verzija).
SIGEN-CA osebni certifikat imam nameščen v Firefoxu in spletne strani ga brez težav uporabijo. Kako za vraga pa ta certifikat dodati nekam, kjer bo na voljo ostalim programom v sistemu? Recimo Libre Office Draw naj bi znal podpisovati dokumente. Nikakor mi ne uspe uvoziti certifikata (iz Firefoxa, ki ima pač svojo shrambo) na sistemski del, viden vsem programom.
Za nameček človek izvisi, če želi na Linuxu uporabljati Halcomovo kartico Ena za vse. Izrecno imajo napisano, da deluje zgolj v Winsih.
Smo tik pred letom 2024 in res je smešno (milo rečeno), da zgoraj omenjeno podpisovanje ni možno. Če je, pa zagotovo ni uporabniško prijazno, saj meni to nikakor ne uspe.

Kakšna ideja? Izkušnja?
https://www.kacnje.eu

errhec ::

Si ti spraševal TUKAJ ?

Start LibreOffice (Writer or Draw - it doesn't matter). In the menu bar, click on "Tools", then "Options..." and within the "LibreOffice" section, click on "Security". On the right hand side, towards the bottom is a section called "Certificate Path", click on the button "Certificate..." which will list any Firefox and Thunderbird profiles that it can detect.

In the simplest case, because you already have your cert/key installed in Firefox, make sure that the relevant Firefox profile is selected. If you have multiple profiles, start Firefox with the profile containing your certificate and go to "Help", then "More troubleshooting information". In the page that shows up, look for "Profile Directory" and it will show you which profile you are using. Select it in LO and press OK.

Now restart LibreOffice (if it doesn't prompt you already to do so) and try signing a PDF again.
dd

sass628 ::

dunda je izjavil:

Kljub marsikateri prednosti človek sem in tja opazi, da uporaba Linuxa na svojem namiznem računalniku povzroči precej skrhanih živcev in nepotrebno izgubo časa.
Tokrat sem naletel na digitalno podpisovanje. V službi uporabljam Winse, kjer digitalno podpisovanje PDFjev (recimo pogodba, listin ...) poteka precej enostavno. Recimo v Acrobat Reader, ki za podpisovanje uporabi certifikate, nameščene na sistemu.
SIGEN-CA osebni certifikat imam nameščen v Firefoxu in spletne strani ga brez težav uporabijo. Kako za vraga pa ta certifikat dodati nekam, kjer bo na voljo ostalim programom v sistemu? Recimo Libre Office Draw naj bi znal podpisovati dokumente. Nikakor mi ne uspe uvoziti certifikata (iz Firefoxa, ki ima pač svojo shrambo) na sistemski del, viden vsem programom.
Za nameček človek izvisi, če želi na Linuxu uporabljati Halcomovo kartico Ena za vse. Izrecno imajo napisano, da deluje zgolj v Winsih.
Smo tik pred letom 2024 in res je smešno (milo rečeno), da zgoraj omenjeno podpisovanje ni možno. Če je, pa zagotovo ni uporabniško prijazno, saj meni to nikakor ne uspe.

Kakšna ideja? Izkušnja?

kakšna je končnica certifikata? .pfx?

errhec je izjavil:

Si ti spraševal TUKAJ ?

Start LibreOffice (Writer or Draw - it doesn't matter). In the menu bar, click on "Tools", then "Options..." and within the "LibreOffice" section, click on "Security". On the right hand side, towards the bottom is a section called "Certificate Path", click on the button "Certificate..." which will list any Firefox and Thunderbird profiles that it can detect.

In the simplest case, because you already have your cert/key installed in Firefox, make sure that the relevant Firefox profile is selected. If you have multiple profiles, start Firefox with the profile containing your certificate and go to "Help", then "More troubleshooting information". In the page that shows up, look for "Profile Directory" and it will show you which profile you are using. Select it in LO and press OK.

Now restart LibreOffice (if it doesn't prompt you already to do so) and try signing a PDF again.

Ja, to sem bil jaz.
Pa sprašujem še Slo-tech, tukaj je polno vseznalcev :))
Saj tisti predlog je deloval, ampak je nujno treba imeti Firefox, ki ima nameščen certifikat. Vseeno sprašujem, če se stvar enostavno lahko namesti v sam sistem.

sass628 je izjavil:

dunda je izjavil:

Kakšna ideja? Izkušnja?

kakšna je končnica certifikata? .pfx?

Ne vem. V Winsih izvoz naredi v PKCS12, v Linuxu pa mi pri izvozu ne predlaga končnice.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: dunda ()

pegasus ::

dunda je izjavil:

Vseeno sprašujem, če se stvar enostavno lahko namesti v sam sistem.
Glej /etc/pki na rhel klonih in /etc/ssl na debian forkih. Osebni certifikat lahko shraniš kamor ti paše, če ti softver omogoča vnesti poljubno pot do njega.
Aja, java je nek svet zase, ima svoj cert store. Upravljat ga je ... pain.

Saj načeloma mi je vseeno, Libre Office Draw mi je slučajno prišel prvi pod roke.
Mogoče kak drug PDF bralnik, ki bi z levo roko opravil s certifikati?
Bom pa pogledal, kaj se zgodi, če certifikat ročno dodam v /etc/ssl. Ga bo katera zadeva prepoznala?

pegasus ::

Načeloma vse, ki uporabljajo openssl. Če uporabljajo kaj drugega ... preglej dokumentacijo, kako te druge crypto knjižnice delajo s certifikati.

Karen ::

Sicer ni "pravi" odgovor na tvoje vprašanje, amapk reši pa tvoj problem. Dokument podpišeš preko SI-CAS (strežniško) online. Pravno gledano si rešil problem, tehnično pa seveda ni tisto kar sprašuješ.

Invictus ::

Adobe Acrobat Reader za Linux?
"Life is hard; it's even harder when you're stupid."

http://goo.gl/2YuS2x

¤janezvalva× ::

dunda je izjavil:

Kljub marsikateri prednosti človek sem in tja opazi, da uporaba Linuxa na svojem namiznem računalniku povzroči precej skrhanih živcev in nepotrebno izgubo časa....

Kakšna ideja? Izkušnja?

instaliraj SafeNetAuthentication tool in SafeNetAuthentication client.
naknadno preveri prisotnost procesa pcscd oz. ga instaliraj
preveri tudi, če imaš inštalirano knjižnjico PKCS#11

več info:
https://manpages.ubuntu.com/manpages/tr...

Karen je izjavil:

Sicer ni "pravi" odgovor na tvoje vprašanje, amapk reši pa tvoj problem. Dokument podpišeš preko SI-CAS (strežniško) online. Pravno gledano si rešil problem, tehnično pa seveda ni tisto kar sprašuješ.

Na tole sem tudi že sam pomislil.

johnnyyy ::

V firefoxu greš tja kjer imaš (osebne) certifikate, izbereš in klikneš backup. Potem vneseš ime npr.: cert.p12 izbereš pkcs12 format. Nato vpišeš še gesla za odpiranje/backupiranje. Tako izvoziš private certifikat.

Za digitalno podpisovanje pdf dokumentov je najbolje uporabiti javo in jsignpdf. Ima GUI kamor vneseš pot do certifikata, pdf, lahko nastaviš podpis sliko in podatke in podpišeš.

Kar se tiče digitalnega podpisovanja v "birokratski praksi" uporabljam samo podpisovanje pdf dokumentov z jsignpdf ali portablesigner.

Odlično.
Zelo na hitro sem poskusil in tole bi znalo biti točno to, kar potrebujem. Certifikat sicer v tem postopku ni na voljo vsem programom, ampak v praksi ga potrebujem v brskalniku (Firefox) in v orodju za podpisovanje PDFjev (jsignpdf).
Vsekakor bom še bolj temeljito poskusil, ampak "so far so good".

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Aplikacija za uporabo elektronskih osebnih izkaznic nared (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Ostale najave
7515787 (9585) blink
»

edavki ubuntu 13 chrome

Oddelek: Omrežja in internet
184900 (2555) harvey
»

Prehod iz windows xp na ubuntu v podjetju (strani: 1 2 )

Oddelek: Operacijski sistemi
6112792 (11000) opeter

Več podobnih tem