Forum » Loža » Polaganje ploščic v lastni režiji ali najem mojstra?
Polaganje ploščic v lastni režiji ali najem mojstra?
reglo ::
Nekaj stvari okoli hiše znam postoriti sam, polagal sem tudi ploščice na steno pa tudi laminat ter cementne plošča ter betoniral robnike.
Trenutno imam v planu, da bom prenovil v predsobo. Gre za 4 kvadratne metre, kjer bom namesto toplega poda položil neke navadne ploščice stene pa bom prebelil. Težava bo morda pri odstraniti 3 notranjih pragov in dodatnem polaganju.
Doma imam praktično vso opremo, tudi rezalnik ploščic, ki bi mu bilo verjetno potrebno zamenjati rezilo.
Kot vidim je uradna cena polaganja 21 evrov na kvadratni meter.
Nekoč bom ploščice položil tudi v kuhinji (12 kv. m.) in dnevni sobi (20 kv. m.).
Glede na ceno me zanima ali se splača to naučiti in narediti sam ali je bolje prepustiti mojstru? Načeloma v notranjih prostorih več ne bom polagal ploščic in bodo te dobre za celo vrsto let.
Kaj menite?
Kakšna je cena, če ploščice kupim sam? Lokacija: Kranj.
Trenutno imam v planu, da bom prenovil v predsobo. Gre za 4 kvadratne metre, kjer bom namesto toplega poda položil neke navadne ploščice stene pa bom prebelil. Težava bo morda pri odstraniti 3 notranjih pragov in dodatnem polaganju.
Doma imam praktično vso opremo, tudi rezalnik ploščic, ki bi mu bilo verjetno potrebno zamenjati rezilo.
Kot vidim je uradna cena polaganja 21 evrov na kvadratni meter.
Nekoč bom ploščice položil tudi v kuhinji (12 kv. m.) in dnevni sobi (20 kv. m.).
Glede na ceno me zanima ali se splača to naučiti in narediti sam ali je bolje prepustiti mojstru? Načeloma v notranjih prostorih več ne bom polagal ploščic in bodo te dobre za celo vrsto let.
Kaj menite?
Kakšna je cena, če ploščice kupim sam? Lokacija: Kranj.
- spremenilo: reglo ()
novak-t ::
Kar se tiče cen ploščic, se nič ne spremeni - v vsakem primeru jih sam nabaviš. Tudi če jih polagalec dobi ceneje, je to njegov dodaten zaslužek.
Kar se tiče polaganja, pa tako: Če imaš željo se naučiti in imaš čas, poskusi sam. Tudi če zajebeš, te za te 4m2 ne bo vzel hudič, če boš moral še enkrat znova položit. Bo še vseeno poceni šola. Če katera od teh dveh pogojev nimaš, potem najdi majstra za polaganje in raje delaj tisto, v čem si dober.
Jaz, če gledam nase, bi raje mojstra najel, sam pa delal svoj posel in "naredil" denar za majstra plačat. Povrh vsega, bo pa še sigurno bolje narejeno, če bi sam pacal.
Kar se tiče polaganja, pa tako: Če imaš željo se naučiti in imaš čas, poskusi sam. Tudi če zajebeš, te za te 4m2 ne bo vzel hudič, če boš moral še enkrat znova položit. Bo še vseeno poceni šola. Če katera od teh dveh pogojev nimaš, potem najdi majstra za polaganje in raje delaj tisto, v čem si dober.
Jaz, če gledam nase, bi raje mojstra najel, sam pa delal svoj posel in "naredil" denar za majstra plačat. Povrh vsega, bo pa še sigurno bolje narejeno, če bi sam pacal.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: novak-t ()
255211 ::
Povrh vsega, bo pa še sigurno bolje narejeno, če bi sam pacal.
Glede tega ne bi bil tako prepričan. Pri sosedu je na terasi polagal ploščice keramičar, pa je slabše narejeno kot pri meni, ki sem jih polagal sam.
Bud_Bundy ::
Če se giblješ zgolj v IT krogih boš pač plačal premium, pa še ni sigurno, da bo tako tudi narejeno. V kolikor pa poznaš ljudi, ki delajo z rokami, se pa hitro najde pravi majster.
c3p0 ::
Jaz bom naslednjič sam pa še niti nimam opreme. Če imaš čas, najprej potreniraj s kakimi poceni ploščicami, odštemaj in nato zares.
Utk ::
Če je cena 20 evrov na meter, ne pomeni da bo za 4 metre 80 evrov. Marsikdo ne bo niti hotel prit. Boš čakal nekoga 3 mesce ali sam položil en popoldan, to je edino vprašanje. Za 80 evrov se ne splača hecat, za 3 mesece čakanja pa. No, za 80 evrov se niti njim ne da hecat.
borut_p ::
Seštej vse stroske ki jih bos imel sam ... imas masino za mesat lepila, rezalko za keramiko? Imas ajmer ...
Za 4m2 ploscic bos vrgel stran en kup lepila, fugirne mase. Ce kupujes materijal sam ... imas ddv 22%, mojstru pa das 9.5
Sigurno pa ne bo noben mojster za 80€ prisel delat ... vsaj 200€. Razen ce dobis kaksnega penzionerja, ki je vesel da gre iz stanovanja ven in dela za pol cene
Za 4m2 ploscic bos vrgel stran en kup lepila, fugirne mase. Ce kupujes materijal sam ... imas ddv 22%, mojstru pa das 9.5
Sigurno pa ne bo noben mojster za 80€ prisel delat ... vsaj 200€. Razen ce dobis kaksnega penzionerja, ki je vesel da gre iz stanovanja ven in dela za pol cene
tikitoki ::
Povrh vsega, bo pa še sigurno bolje narejeno, če bi sam pacal.
Glede tega ne bi bil tako prepričan. Pri sosedu je na terasi polagal ploščice keramičar, pa je slabše narejeno kot pri meni, ki sem jih polagal sam.
Tocno to. Lahko, da sam naredis bolje, ker se bolj potrudis. Sam ves kako spreten si, natancen, ali se ti splaca, ali lahko svoj cas dobro prodas,...
feryz ::
Kdo od tukaj prisotnih bi tole naredil za 80 evrov? 50 evrov stane prihod kateregakoli serviserja na objekt.
Vi pa pravite, da bo keramičar zbasal orodje in material v avto, se odpeljal do bajte, vse to strogal noter, naredil pripravo tal, zmeril, položil, počistil. Kar mu bo vzelo tri do štiri ure.
Potem se bo odpeljal in naslednji dan prišel še malo spucat, položit obrobe, zafugirat in vse skupaj pospravit. Spet 2 ali 3 ure.
Za 80 evrov? V pravljičnem svetu mogoče. V resnici bo šel samo bedak to delat za manj kot 200 evrov. Ali pa nekdo, ki se ne preživlja s tem.
Vi pa pravite, da bo keramičar zbasal orodje in material v avto, se odpeljal do bajte, vse to strogal noter, naredil pripravo tal, zmeril, položil, počistil. Kar mu bo vzelo tri do štiri ure.
Potem se bo odpeljal in naslednji dan prišel še malo spucat, položit obrobe, zafugirat in vse skupaj pospravit. Spet 2 ali 3 ure.
Za 80 evrov? V pravljičnem svetu mogoče. V resnici bo šel samo bedak to delat za manj kot 200 evrov. Ali pa nekdo, ki se ne preživlja s tem.
Zvezdica27 ::
če ni velikih ravnin, daj sam, če je ogromna fleha, pa boš zajebal...
kar probaj, saj bo žur!
zz
kar probaj, saj bo žur!
zz
krho ::
Odvisno od dimenzije ploščic. Sedaj dobiš same neke velike formate. Kolega, ki je položil celo klet s "standardno dimenzijo" 30x30 je rekel da teh 30x60 al pa 60x60, 20x120 ne gre več sam polagat.
si.Mail odprto-kodni odjemalec elektronske pošte. - http://www.simail.si
Uredite si svojo zbirko filmov, serij in iger - http://xcollect.sf.net
Uredite si svojo zbirko filmov, serij in iger - http://xcollect.sf.net
Za 200 evrov lahko nabavi rezalnik, tist za potegnit in cirkularček, kar mu ostane za naslednji projekt. Ali pa čaka nekoga par mesecev...
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Utk ()
Gregor P ::
Če mene vprašate, nobeden ne bo tega delal niti za 200 evrov.
The main failure in computers is usually located between keyboard and chair.
You read what you believe and you believe what you read ...
Nisam čit'o, ali osudjujem (nisem bral, a obsojam).
You read what you believe and you believe what you read ...
Nisam čit'o, ali osudjujem (nisem bral, a obsojam).
m0LN4r ::
Preracunas koliko materiala bos moral nabavit, koliko ga bo ostalo viska. Svinjarijo spucat, pospravit itn.
Jaz nebi delal sam, ker sem picajzelj in vem, da nimam ne potrpezljivosti in spretnosti poloziti tako, da bi bil zadovoljen. Zato bi dal rajsi delat in se pizdil nad drugimi. Vseeno bo nekdo, ki za hobbi polaga ploscice vsak vikend na crno, lepse polozil.
S picajzelj mislim, da takoj opazim povrsnosti.
Long story short, za kaksno shrambo, predprostor, kjer samo hodis mimo bi se sam polozil, ampak vprasanje spet, ce se bi mi dalo ubadati stem, ker bi v tem casu delal rajsi nekaj drugega.
Na vecji kvadraturi pa bi sigurno nabavil majstra, ki ima reference za pogledat. Vecje kot so ploscice, hitreje bos opazil nepravilnosti.
Uradno sigurno ne. Mas pa se ogromno alternativ, neuradno, kateremu vsak dodaten zasluzek nekaj pomeni. Skoraj ne verjamem, da tega v Kranju ni oz. se ne da zmeniti.
Jaz sem pristas stvari, ti meni, jaz tebi. Bi takoj ujagal soseda, ki bi mi to polozil zvecer, bi spila kaksno, ta cas mu pa jaz spoliram avto. Vsak naredi to kaj boljse zna.
Jaz nebi delal sam, ker sem picajzelj in vem, da nimam ne potrpezljivosti in spretnosti poloziti tako, da bi bil zadovoljen. Zato bi dal rajsi delat in se pizdil nad drugimi. Vseeno bo nekdo, ki za hobbi polaga ploscice vsak vikend na crno, lepse polozil.
S picajzelj mislim, da takoj opazim povrsnosti.
Long story short, za kaksno shrambo, predprostor, kjer samo hodis mimo bi se sam polozil, ampak vprasanje spet, ce se bi mi dalo ubadati stem, ker bi v tem casu delal rajsi nekaj drugega.
Na vecji kvadraturi pa bi sigurno nabavil majstra, ki ima reference za pogledat. Vecje kot so ploscice, hitreje bos opazil nepravilnosti.
Če mene vprašate, nobeden ne bo tega delal niti za 200 evrov.
Uradno sigurno ne. Mas pa se ogromno alternativ, neuradno, kateremu vsak dodaten zasluzek nekaj pomeni. Skoraj ne verjamem, da tega v Kranju ni oz. se ne da zmeniti.
Jaz sem pristas stvari, ti meni, jaz tebi. Bi takoj ujagal soseda, ki bi mi to polozil zvecer, bi spila kaksno, ta cas mu pa jaz spoliram avto. Vsak naredi to kaj boljse zna.
https://ref.trade.re/38mvdvxm
Trade Republic 38MVDVXM
Trade Republic 38MVDVXM
Da, to sem potem razmišljal, da za te 4 kvadrate ne bom dobil nikogar. Lahko pa bi skupaj položil še kuhinjo, ki pa ima 9 kvadratov. To je potem 13 x 21 = 273 €.
Ko bo to dvoje narejeno bom nekoč položil ploščice ali pa laminat (to znam) še v dnevno sobo, vendar bom tam predhodno moral tla izravnati z estrihom (hiša je montažna), česar pa se sam ne bom šel. Potem bom nekoč ploščice položil še na teraso, ampak te bodo morale biti z nekim naklonom, ker pol terase ni pod streho. Tega verjetno ne bom znal. Mogoče bom nekoč betonske stopnice obložil s ploščicami.
Potem pa je polaganje, razen zunanjih betonskih plošč ali laminata zame zaključeno za nadaljnjih par desetletij.
Za tele mini nakupe orodja pa kar hitro zapraviš. Imam ročni rezalnik za keramiko, pa bi bilo potrebno zamenjati kolešček (5-15€). Potrebujem še tisto orodje za fuge ob steni (5€). Nimam svedra za vrtanje v keramiko, če bo potrebno priviti kakšen robnik (10€). Hiša je montažna in dvomim, da so stene pravokotne in sploh ravne.
Če je tole res 300 € + material + mogoče 50 € dodatka, potem je tole no brainer. Narejeno bo v 2 dneh in bo mir.
Res pa me zanima kako v praksi izgleda nek račun za tole in, da bi potem še cel kup nekih stroškov, ki nato nanesejo še par sto evrov.
Načeloma se mi niti slučajno ne mudi. Sobi bom izpraznil in predhodno pobelili, kar ni težko, to je pa to. Zelo malo zaupanja pa imam v tale moj ročni rezalnik. Nakup boljšega se itak ne izplača za polaganje tega.
Ko bo to dvoje narejeno bom nekoč položil ploščice ali pa laminat (to znam) še v dnevno sobo, vendar bom tam predhodno moral tla izravnati z estrihom (hiša je montažna), česar pa se sam ne bom šel. Potem bom nekoč ploščice položil še na teraso, ampak te bodo morale biti z nekim naklonom, ker pol terase ni pod streho. Tega verjetno ne bom znal. Mogoče bom nekoč betonske stopnice obložil s ploščicami.
Potem pa je polaganje, razen zunanjih betonskih plošč ali laminata zame zaključeno za nadaljnjih par desetletij.
Za tele mini nakupe orodja pa kar hitro zapraviš. Imam ročni rezalnik za keramiko, pa bi bilo potrebno zamenjati kolešček (5-15€). Potrebujem še tisto orodje za fuge ob steni (5€). Nimam svedra za vrtanje v keramiko, če bo potrebno priviti kakšen robnik (10€). Hiša je montažna in dvomim, da so stene pravokotne in sploh ravne.
Če je tole res 300 € + material + mogoče 50 € dodatka, potem je tole no brainer. Narejeno bo v 2 dneh in bo mir.
Res pa me zanima kako v praksi izgleda nek račun za tole in, da bi potem še cel kup nekih stroškov, ki nato nanesejo še par sto evrov.
Načeloma se mi niti slučajno ne mudi. Sobi bom izpraznil in predhodno pobelili, kar ni težko, to je pa to. Zelo malo zaupanja pa imam v tale moj ročni rezalnik. Nakup boljšega se itak ne izplača za polaganje tega.
IL_DIAVOLO ::
Ni vredno, da se s tem sam jebes. Kupil bos orodja za 500 evrov, da ti bo potem tam lezalo. Pa skoraj zagotovo ne bo narejeno licno, v vaservago, s pametnimi odrezi, lepimi fugami etc...
Con il Milan nel cuore!
https://www.youtube.com/watch?v=fS58IQczWWE&ab_channel=MariusMotora
Forza ragazzi!
Forza ragazzi!
IL_DIAVOLO je izjavil:
Pa skoraj zagotovo ne bo narejeno licno, v vaservago, s pametnimi odrezi, lepimi fugami etc...
Bo pa vsaj narjeno...
Pithlit ::
Ob branju teh tem se včasih res sprašujem a se folk rodi z dvema levima rokama al se tega priuči. It ain't rocket science guys.
Po drugi strani, pejte mal okol pogledat kaj nekateri profiji puščajo za sabo v drugih stavbah. Vam bo hitro jasno da bo dobrega majstra treba z lupo iskat, pa posledično pošteno plačat. Za te mini projekte bo p/p precej slab.
Hint: tud če pol lepila in fugirne mase stran vržeš (pa ob današnji ponudbi ne verjamem v to, ker se dobi že smešno majhna pakiranja) bo bolje če se sam lotiš. Če nimaš nekih zajebanih želja (maxi ploščice, mozaiki..) pa layout ni tolk fuknjen da je treba skor vsako ploščico rezat/vrtat je ena mala flexarca pa en set kronski svedrov dovolj (domnevam da vrtalnik imamo doma, pa drobnarije tudi - mislim, jaz to vse imam, pa nimam delavnice al whatever). Grem stavit da bo bolje narejeno kot v povprečni javni stavbi kjer ploščice ponavadi izgledajo kot ta bi jih polagal nekdo ki križem gleda.
Po drugi strani, pejte mal okol pogledat kaj nekateri profiji puščajo za sabo v drugih stavbah. Vam bo hitro jasno da bo dobrega majstra treba z lupo iskat, pa posledično pošteno plačat. Za te mini projekte bo p/p precej slab.
Hint: tud če pol lepila in fugirne mase stran vržeš (pa ob današnji ponudbi ne verjamem v to, ker se dobi že smešno majhna pakiranja) bo bolje če se sam lotiš. Če nimaš nekih zajebanih želja (maxi ploščice, mozaiki..) pa layout ni tolk fuknjen da je treba skor vsako ploščico rezat/vrtat je ena mala flexarca pa en set kronski svedrov dovolj (domnevam da vrtalnik imamo doma, pa drobnarije tudi - mislim, jaz to vse imam, pa nimam delavnice al whatever). Grem stavit da bo bolje narejeno kot v povprečni javni stavbi kjer ploščice ponavadi izgledajo kot ta bi jih polagal nekdo ki križem gleda.
Life is as complicated as we make it...
mr_chai ::
Sploh glede na to, da si nekaj že sam delal. Pa poglej si teh par Youtube posnetkov pa gasa!
Na dobrega keramika boš čakal, pa še računal ti bo vsaj nekih 400 eur za 4m2, ker pač noben se ne bo vozu jebat k teb za 200 eur.
Tudi pred mano je prenova hiše, pa tega nikoli nisem dela in sem se primoran naučiti novih stvari ter hoditi skozi svoje napake, ker izvajalcev praktično ni. Če pa so, so pa sami nateguni, ki znajo samo računati, za sabo pa puščajo razvaline.
Na dobrega keramika boš čakal, pa še računal ti bo vsaj nekih 400 eur za 4m2, ker pač noben se ne bo vozu jebat k teb za 200 eur.
Tudi pred mano je prenova hiše, pa tega nikoli nisem dela in sem se primoran naučiti novih stvari ter hoditi skozi svoje napake, ker izvajalcev praktično ni. Če pa so, so pa sami nateguni, ki znajo samo računati, za sabo pa puščajo razvaline.
Verjetno je polno takih, ki so doma polozili 4m2 pa mislijo da so najvecji struckoti, i nse prodajajo na trgu kot suho zlato
Verjetno je polno takih, ki so doma polozili 4m2 pa mislijo da so najvecji struckoti, i nse prodajajo na trgu kot suho zlato
Daleč od tega da bi jaz zase trdila da obvladam. Kaj šele da bi drugim ponujala moje usluge. Ampak... zase? Pri meni doma? Tolk pa vseeno obvladam. Vzelo mi bo lahko 5 al pa 10x več časa, pa več bo odpada, pa mogoče bom morala kupit kako nepredvideno malenkost. Ampak narejeno bo dobro. In prej kot če grem majstra čakat da blagovi prit pogledat (kaj šele narest).
Bivši majstr (ne "bivši majstr" ampak "bivši" dela majstr) dela kopalnico - v več kot enem letu mu je uspelo vse ven odštemat, postavit en zidek (ytong, al kaj je že un pihan beton) nekje 3x2m, položit par m cevi, znižat 1,5m stropa, ter vgradit kotliček za wc v un zidek. 2x je že ventile za tuš menjal ker pač puščajo. Ploščice? Nabirajo prah. Izravnalne mase ne bo, ker je izjavil da sem jaz to dobro naredila skoraj 10 let nazaj in ni potrebe.
Pri takih majstrih je bolš da se sami lotimo. Žal. Ne pomeni to da smo de facto boljši, pomeni da je to boljša opcija.
Zanimivo je tudi pricakovanje izvedene kvalitete - ko delas sam, si hitro zadovoljen, ko dela majster ali pa "majster", vsaka pikica moti in bi najraje videl, da se kak €€ nazaj prinese.
Ko sem imel sam kaj vec casa, sem tudi kaksno stvar skup zlozil - tudi polozil keramiko, kaksno predelno steno etc ... za sebe.
Smesno je predvsem modrovanje "ce nimas dveh levih rok" - kot da so vsi neki mojstri. Marsikdo se lepila nebi znal pravilno zmesat
Ko sem imel sam kaj vec casa, sem tudi kaksno stvar skup zlozil - tudi polozil keramiko, kaksno predelno steno etc ... za sebe.
Smesno je predvsem modrovanje "ce nimas dveh levih rok" - kot da so vsi neki mojstri. Marsikdo se lepila nebi znal pravilno zmesat
Ker navodila na paketu so razumljiva samo tistim posvečenim. Al kako?
Smešno je predvsem to da se je še kakih 40 ali 50 let nazaj dalo bajto postavit od nule pa do popolne opremljenost brez nekih šol in interneta in predvsem "trotl ziher" materialov. Zdaj se pa to ne da več. In potem se čudite ko babe pravijo da 'tapravih decev' ni več. Jaz se pa smeji ko deci jamrajo da morajo babe bit bolj ženstvene in njim prepustit razne tehnične stvari.
Stari, če bom jaz tebe čakala da mi kuhno montiraš, bom penzijo dočakala - raj vzamem v roke mojo roža makito in 'fazenprifer' pa naredim sama. Videno in doživeto večkrat, ko smo prosile svega svašta naj nam pomagajo... Polno obljub in vsega, v akcijo smo pa le morale same. Ja, ziher bi blo bolje narejeno če bi blagovolil kak znalec pomagat, ampak tud brez smo vse rešile. In bomo. Vmes pa lahko modruje te kako je smešno ko pravimo "če nimaš dveh levih rok".
Edino pravilno da kaj naredis sama in ne samo komandiras deca.
Delujes malo nervozno ... oladi.
Sestavit kuhinjo ni nobena umetnost, se roza masince ne rabis, vse je na sraufenciger.
Sestavit kuhinjo ni nobena umetnost, se roza masince ne rabis, vse je na sraufenciger.
Jaz nikogar ne komandiras. Just sayin'. Če ne boš ti, bom jaz. Enostavno.
Ne, ni umetnost. Sej v tem je hec. Tud ploščice polagat ni umetnost. Ne rabiš fancy šmensy orodja k ga profili uporabljajo.
Aja, glede kuhne... Me zanima kako boš s šrafencigerjem lijak montiral. Tud z 'makito' ga boš težko. Bo le treba nekje eno vbodno žago najt. Jaz sem svojo kuhno sicer sama sprojektirala in nardila lepo iz masive. Tko da, v tem primeru pa sraufciger res ni dovolj... 2m ploščic mi je pa res popokalo ker je voda nekje spustila... in je pod ploščicami nad estrihom iverka (ne vem zakaj točno, je tko prišlo z bajto) pa se je mal napila.
Zanimivo je tudi pricakovanje izvedene kvalitete - ko delas sam, si hitro zadovoljen, ko dela majster ali pa "majster", vsaka pikica moti in bi najraje videl, da se kak €€ nazaj prinese.
Normalno. Ni treba sicer denarja nazaj nosit, ampak tisto kar dela, mora bit dobro, ker če ne, bi bilo res bolje da bi sam naredu. Ne bolje narejeno, sigurno pa ceneje in predvsem hitreje.
Jaz sem vodovodarja čakal pol leta, potem sem ga poslal v kurac in sam zložil kopalnico. Prišparal par jurjev in par mesecev, pa še pol leta več bi prišparal, če bi takoj se sam lotil. Pri naslednji kopalnici sploh ne bo dileme...
Takih primerov je še sto. Kar kliči električarja, da ti potegne še eno vtičnico nekam, vodovodarja, da ti naredi eno pipo zunaj na hiši...pustimo ceno, sploh prišel ne bo.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Utk ()
Jaz nikogar ne komandiras. Just sayin'. Če ne boš ti, bom jaz. Enostavno.
Ne, ni umetnost. Sej v tem je hec. Tud ploščice polagat ni umetnost. Ne rabiš fancy šmensy orodja k ga profili uporabljajo.
Aja, glede kuhne... Me zanima kako boš s šrafencigerjem lijak montiral. Tud z 'makito' ga boš težko. Bo le treba nekje eno vbodno žago najt. Jaz sem svojo kuhno sicer sama sprojektirala in nardila lepo iz masive. Tko da, v tem primeru pa sraufciger res ni dovolj... 2m ploščic mi je pa res popokalo ker je voda nekje spustila... in je pod ploščicami nad estrihom iverka (ne vem zakaj točno, je tko prišlo z bajto) pa se je mal napila.
Pohvalno. Marsikdo si iz masive mebi upal kaj dosti spravit delat ... ikea style pa je zelo strait forward. Iverka je mogoce tam zaradi izravnave visine?
Renovacije so problematicne, ker res ni veliko za naredit, posledicno je mojstra tezko prepricat da pride.
Ko smo delali bajto, sem faze razporejal tako, da so imeli mojstri vedno za nekaj dni dela, se jih je lazje prepricalo ... tako keramicar, kot parketar in strojnik. Pri pametni hisi je stroma toliko, da je prav z veseljem hodil.
Drobnarije pa so problem da .... zunanje pipe, odtoki po montazi pohistva. Ce nimas v tel kaksnega penziomer mojstra, bos cakal zelo dolgo.
@UTK - je pa z elektriko meni dosti lazje delat kot z vodo. Drzi danes, jutri ne vec. Da moras na mesingu 'postrugat' navoj in sele potem dati gor trak/vrvico ti tudi ne pove vsak.
IL_DIAVOLO ::
Smešno je predvsem to da se je še kakih 40 ali 50 let nazaj dalo bajto postavit od nule pa do popolne opremljenost brez nekih šol in interneta in predvsem "trotl ziher" materialov. Zdaj se pa to ne da več. In potem se čudite ko babe pravijo da 'tapravih decev' ni več. Jaz se pa smeji ko deci jamrajo da morajo babe bit bolj ženstvene in njim prepustit razne tehnične stvari.
Stari, če bom jaz tebe čakala da mi kuhno montiraš, bom penzijo dočakala - raj vzamem v roke mojo roža makito in 'fazenprifer' pa naredim sama. Videno in doživeto večkrat, ko smo prosile svega svašta naj nam pomagajo... Polno obljub in vsega, v akcijo smo pa le morale same. Ja, ziher bi blo bolje narejeno če bi blagovolil kak znalec pomagat, ampak tud brez smo vse rešile. In bomo. Vmes pa lahko modruje te kako je smešno ko pravimo "če nimaš dveh levih rok".
Zato se pa potem se do penzije popravlja felerje samooklicanih zidarjev.
Con il Milan nel cuore!
Forza ragazzi!
Forza ragazzi!
Zgodovina sprememb…
- spremenil: IL_DIAVOLO ()
zimurg ::
Komot narediš sam. Problem je, če si pripravljen to svojo umetnino gledat nadaljnih 10+ let. Jaz nisem bil, zato sem pripravo naredil sam, finiš pa sem pustil rokam z kilometrino.
Sinclair ZX Spectrum, Zilog Z80A, 48kB, kasetofon, TV-OUT, Sinclair-Basic
Tole je super za nekoga ki bo prvic polagal ploscice. Jih bo pol votlih.
Kar naj ostane na krizcih
Kar naj ostane na krizcih
Pohvalno. Marsikdo si iz masive mebi upal kaj dosti spravit delat ... ikea style pa je zelo strait forward. Iverka je mogoce tam zaradi izravnave visine?
Zna bit. Jaz se sicer bolj nagibam k temu da je tam zaradi neke sorte izolacije (v spodnjem štuku je bil včasih kar glasen poslovni prostor). Nima glih veze, en dan se moram spravit to zrihtat.
Ikea je drugač zanimiva tud za razne home improvement entuziaste, ker se da nekatere njihove kose uporabit tud na mal bolj kreativne načine. Jaz sem pol Slovenije pa en kos Italije dala skozi za eno lično visečo omarico ~140*100*35... na koncu sem v ikei vzela eno samostoječo, pa jo kontra sestavila (mal je blo treba par lukenj improvizirat) in je kot ulita. Kovina/'masiva', 136*102*37.
Res ne vem zakaj bi za vsako malenkost neke majstre okol lovila če obstaja možnost da naredim sama. Ko se mi je mudilo sem pa tudi dala mize in pult delat mizarju... ne da sama ne bi mogla zglumit. Ploščice polagat je pa precej enostavno ko to delaš v drugo, ali tretje. Prvič je mal tko, k človek ni ziher. Govorim seveda o nekih basic zadevah... Metrskih ploščic od 30 kil na komad tud jaz raje ne bi. Ali pa nekih groznih krivin rezat.
Zvezdica27 ::
kaj, samo 4m2? to komot sam položiš, asmo počasi. Problem so velike flehe, nič drugega in pa ja, uporabljaj manjše dimenzije, če le lahko
zz
zz
fikus_ ::
Če je podlaga za polaganje ploščic ravna in uporabiš zagozde iz Jožetove povezave, se jih da lepo položiti, nič ni bolj votlo, kot brez zagozd, lepilo je dovolj elastično, da ga dvig ploščice ne prekine.
Veselica nastane, če kupiš poceni ploščice, ki so zelo krive, velikost odstopa od ploščice do ploščice in kombinacija z nekim poceni lepilom ali celo sam narediš lepilo iz cementa in mivke/peska.
Je pa tako, če imaš doma zahtevno "boljšo polovico", ki ti najeda za vsako napako, potem je bolje plačati keramičarja.
Veselica nastane, če kupiš poceni ploščice, ki so zelo krive, velikost odstopa od ploščice do ploščice in kombinacija z nekim poceni lepilom ali celo sam narediš lepilo iz cementa in mivke/peska.
Je pa tako, če imaš doma zahtevno "boljšo polovico", ki ti najeda za vsako napako, potem je bolje plačati keramičarja.
Učite se iz preteklosti, živite v sedanjosti in razmišljajte o prihodnosti.
Gospod ::
Ploščice se položijo za nasledenih 30 let zato se poišče kvalitetnega keramičarja, da opravi delo.
Lp.
Nikonja ::
Haha 40-50 in več let nazaj so delali takšn drek od hiš, brez nadzora, arhitekta, statika (da ne omenjam dizajn)... glih zaradi tega ker so vsi bili "sam svoj majstor" (samo poglej kaj se zgodilo ob "makednoskem" potresu v 60ih), tko da jaz to nebi dajal kot primer dobre prakse, ampak boljš kot primer kako se NE DELA. Pa še napisat da nekdo ima dve levi roki ker ne zna ploščice položit je uber debilizem, ker jaz bi tebi potem lahko napisal da imaš dve levi roki če ne znaš turbine zamenjat v avtu, ali postavit strežnika, ali pa v rudniku cel dan delat.... pač nismo vsi za vse, in zato obstajajo ljudi kateri se specijalizirajo za določene stvari in jim lepo plačaš in se fokusiraš na to kaj ti je pomembno v življenju, in ne na to da ti baba goviri da nisi dedc ker ne znaš ploščice položit. Žalostno če ti take stvari več pomenijo kot da imaš osebo katera zna skrbet zate in celo družino...
feryz ::
A ti ne znaš turbine menjati v avtu? Strežnika postaviti? Krampat v rudniku?
Potem si pa res žalost od dedca. To so pa ja osnovna opravila za vsakega moškega.
Potem si pa res žalost od dedca. To so pa ja osnovna opravila za vsakega moškega.
Invictus ::
Haha 40-50 in več let nazaj so delali takšn drek od hiš, brez nadzora, arhitekta, statika (da ne omenjam dizajn)... glih zaradi tega ker so vsi bili "sam svoj majstor"
Ne nakladaj.
Bilo je cirka 10 tipskih načrtov, odvisno od občine, enega si izbral, dobil GD in začel zidat.
Če si hotel svoj design, si pač najel arhitekta, ki ti je vse naredil.
"Life is hard; it's even harder when you're stupid."
http://goo.gl/2YuS2x
http://goo.gl/2YuS2x
Haha 40-50 in več let nazaj so delali takšn drek od hiš, brez nadzora, arhitekta, statika (da ne omenjam dizajn)... glih zaradi tega ker so vsi bili "sam svoj majstor" (samo poglej kaj se zgodilo ob "makednoskem" potresu v 60ih), tko da jaz to nebi dajal kot primer dobre prakse, ampak boljš kot primer kako se NE DELA. Pa še napisat da nekdo ima dve levi roki ker ne zna ploščice položit je uber debilizem, ker jaz bi tebi potem lahko napisal da imaš dve levi roki če ne znaš turbine zamenjat v avtu, ali postavit strežnika, ali pa v rudniku cel dan delat.... pač nismo vsi za vse, in zato obstajajo ljudi kateri se specijalizirajo za določene stvari in jim lepo plačaš in se fokusiraš na to kaj ti je pomembno v življenju, in ne na to da ti baba goviri da nisi dedc ker ne znaš ploščice položit. Žalostno če ti take stvari več pomenijo kot da imaš osebo katera zna skrbet zate in celo družino...
Jaz sem strežnike postavljala preden si se ti na ta forum prijavil. Turbine v avtu ni problem menjat (pustimo ob strani novejše avte, kjer je že žarnico skoraj nemogoče obrnit), za krampat v rudniku pa res ne rabiš bit nek dec. Še kaj?
Mimogrede, ogromna večina tistih hiš zgrajenih 50+ let nazaj je mimogrede preživelo 2 rušilna potresa. Le kako je to mogoče?
Sem za začetek obložil 2 pragova vhodnih vrat. Zadeva sicer stoji skupaj, se pa vidi, da je delal amater. Vse ni ravno v vaservago pa tudi moje orodje (rezalnik ploščic) se ni izkazalo za dobro delujoče. Rezilo je bilo zanič, pa sem kupil novo kolesce, ki je bilo preširoko, pa sem rezal ročno ob "ravnilu" itd. Po moje je treba imeti ustrezen rezalnik za kakšnih 150-200€. Koliko je bil tale moj ne vem, vendar verjetno precej manj.
Ja, tole umetnijo bom sedaj kar nekaj časa gledal. Po moje res bolje, da naredi nek profi, ker položil bom samo predsobo in kuhinjo, potem pa bo konec za 30 let. Bom ostal pri pleskanju, lepljenju tapet in polaganju laminata.
Ja, tole umetnijo bom sedaj kar nekaj časa gledal. Po moje res bolje, da naredi nek profi, ker položil bom samo predsobo in kuhinjo, potem pa bo konec za 30 let. Bom ostal pri pleskanju, lepljenju tapet in polaganju laminata.
255211 ::
Če hočeš imeti lep, raven rob, z ročnim rezalnikom ploščic ne gre. Za domačo uporabo najlepše dobiš raven rez, če z diamantno ploščo na fleksarci (115 ali 125 mm) zarežeš cca. 3 mm globoko, nato položiš ploščico na rob deske in jo prelomiš. Govorim za keramiko. Granitogres je bolj zajeban in je treba celega odrezat s fleksom, ne moreš samo zarezati in odlomiti.
telexdell ::
Jaz sem strežnike postavljala preden si se ti na ta forum prijavil. Turbine v avtu ni problem menjat (pustimo ob strani novejše avte, kjer je že žarnico skoraj nemogoče obrnit), za krampat v rudniku pa res ne rabiš bit nek dec. Še kaj?
Mimogrede, ogromna večina tistih hiš zgrajenih 50+ let nazaj je mimogrede preživelo 2 rušilna potresa. Le kako je to mogoče?
Oče je vso delovno dobo delal v rudniku. Tudi sam sem poklicno kariero začel v rudniku. Če nisi dec, v rudniku ne preživiš niti šihta. Pusti sedaj turistične oglede, kjer vas pitajo s klobasami, sokovi in šnopsem. Ko pa s pnevmatičnim kladivom, kateri ti z vsakim udarcemm (ima jih 300 na minuto) rahla plombe v zobeh, en dan 8 ur vrtaš 24 lukenj v čelo odkopa, naslednji dan v luknje daš Amonit in sprožiš eksploziv v vsaki luknji, nato pa material nalogaš na vozičke in voziš v šute, ob tem pa nikoli ne veš ali je ves ekploziv aktiviran ali bo kateri počil, ko boš nalagal naslednjo lopato, vozil, vsipal v šuto... Ja, če preživiš FDV je vse ostalo izi.
Sem za začetek obložil 2 pragova vhodnih vrat. Zadeva sicer stoji skupaj, se pa vidi, da je delal amater. Vse ni ravno v vaservago pa tudi moje orodje (rezalnik ploščic) se ni izkazalo za dobro delujoče. Rezilo je bilo zanič, pa sem kupil novo kolesce, ki je bilo preširoko, pa sem rezal ročno ob "ravnilu" itd. Po moje je treba imeti ustrezen rezalnik za kakšnih 150-200€. Koliko je bil tale moj ne vem, vendar verjetno precej manj.
In kje imaš garancijo, da bo dobro plačan "profi" naredil stvar boljše kot ti? Glede garancije, reklamacij- beri malce forume!
Precej je treba vedeti, preden opaziš, kako malo veš.
Zgodovina sprememb…
- predlagalo izbris: velikBrokoli ()
sbawe64 ::
Zadnjih 100 let v Slo ni bilo pravih potresov, z izjemno Posočja 1998/2004.
Ljubljanski potres leta je bil 1895 (je z idrijskim in beljaškim praktično neprimerljiv, saj je bil več desetkrat šibkejši), Brežiški 100 letni 1917.
Verjetno najmočnejši:
1511 je Slovenijo prizadel idrijski potres, 150-krat močnejši od posoškega leta 1998
https://www.geo-zs.si/index.php/en/?opt...
Te stare SFRJ bajte 1970 [1] z 1/10 železa & brez ojačitev vogalov & betonskih vencev
**napram sedanjih hišam**
se bodo od prvem konkretnem potresu podrle kot hišice iz kart (da ne omenjam Lj stolpnic smrti, ve se katere so).
In za temelje večina [1] nima cele zelezo-betonske plošče, na kateri bi hiša stala, temveč samo zunanji rob.
Za [1] zgrajenim po ww2 in pred velikim potresom v Skopju (1963), lahko rečem samo 'good luck'.
2020 is new 1984
Corona World order
Corona World order
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: sbawe64 ()
Se strinjam. Ne vem kaj mi je bilo da sem pomislila da S-T občinstvo obvlada osnovnošolsko matematiko. Drugi razred, al nekaj takega. Res ne vem...
sbawe64 ::
Sem za začetek obložil 2 pragova vhodnih vrat. Zadeva sicer stoji skupaj, se pa vidi, da je delal amater. Vse ni ravno v vaservago pa tudi moje orodje (rezalnik ploščic) se ni izkazalo za dobro delujoče. Rezilo je bilo zanič, pa sem kupil novo kolesce, ki je bilo preširoko, pa sem rezal ročno ob "ravnilu" itd. Po moje je treba imeti ustrezen rezalnik za kakšnih 150-200EUR. Koliko je bil tale moj ne vem, vendar verjetno precej manj.
Vaservago imaš ? Ali zakaj nekje visi ?
Poglej če se da kje izposoditi 'profi' stroj za rezanje ploščic.
2020 is new 1984
Corona World order
Corona World order
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: sbawe64 ()
srus ::
< cenzurirano >, a nimate svoje urne postavke višje od urne postavke keramičarja?
Če nimate, potem nekaj naredite glede tega, ne pa da visite in pametujete tu na forumu.
Če nimate, potem nekaj naredite glede tega, ne pa da visite in pametujete tu na forumu.
Vsak napol sposoben keramičar ti bo vzel 300, 400 evrov v enem dnevu, ljudi, ki bi služili 8000 neto na mesec pa niti na tem forumu ni prav veliko.
Sigurno si pa ti med njimi. Pa tudi pol metrsko kito imaš, jasno.
Sigurno si pa ti med njimi. Pa tudi pol metrsko kito imaš, jasno.
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
» | Polagalec keramičnih ploščic (strani: 1 2 )Oddelek: Loža | 7246 (4046) | BCSman |
» | Parket DA ali NE (strani: 1 2 3 )Oddelek: Loža | 18775 (5763) | PacificBlue |
» | Prenova hiše (strani: 1 2 )Oddelek: Loža | 10917 (7010) | bonanno |
» | Pretirana cena adapcije notranjosti hiše? (strani: 1 2 )Oddelek: Loža | 13589 (11455) | T0RN4D0 |