» »

selitev na kitajsko, kot mlad upokojenec?

selitev na kitajsko, kot mlad upokojenec?

«
1
2

Zimonem ::

Okrog 50 nekako dovolj za živeti povsod. Ampak me mika ravno kitajska. Ali je to opcija ali sem malo v zablodi.
  • spremenilo: Zimonem ()

2dark ::

Kitajska?
(\___/)
(> _ <)
(>&#127851; )

Ja

Scaramouche3 ::

Zimonem je izjavil:

Okrog 50 nekako dovolj za živeti povsod. Ampak ne mika ravno kitajska. Ali je to opcija ali sem malo v zablodi.

Romunija raje?

Ajde trans alp sem bil pa malo okrog. Ampak se ne najdem nekako v Romuniji.

Jarno ::

Če si navajen interneta "v angleškem jeziku", potem bi znal biti na Kitajskem presenečen, kako drugače tam to zgleda.
#65W!

fikus_ ::

Za Romunijo ti bo nodi vse razlozil.
Samo iz firbca, kateri del CN te zanima?
Učite se iz preteklosti, živite v sedanjosti in razmišljajte o prihodnosti.

pegasus ::

Poglej si še vzhodno afriko: Kenija, Tanzanija, mogoče Madagaskar.

Šinjan za začetek , bi šel bolj na deželo. šanghai in Hongkong sem videl.

pegasus je izjavil:

Na žalost prevroče zame , pa še naživce mi gre nemir.

Zgodovina sprememb…

Baja ::

bil 15 let nazaj na dopustu pri znancih, 500km juzno od šanghaja. mesto velikosti ljubljane. anglesko sem slisal dvakrat pa se to je bilo how are you in where are you from.

nevem, jaz bi dvakrat premislil. mogoče greš prvo na kakšen road trip.

Dobr da ideja.

Baja ::

še to, nevem kako je danes, ampak takrat si "kavo" dobil samo v hotelih, "kruh" pa v mcdonaldsu.

Bojda je po mestih Starbucks. Sicer pa že kakih deset let pijem namesto kave črni čaj.

FireSnake ::

fikus_ je izjavil:

Za Romunijo ti bo nodi vse razlozil.
Samo iz firbca, kateri del CN te zanima?

Ne kliči hudiča!
Je dovolj nasilen s to Romunijo povsod po drugih temah.
Če se bomo začeli pogovarjati o pašteti bo in potegnil ven Romunijo.
Poglej in se nasmej: vicmaher.si

HotBurek ::

Kaj pa Rusija? Krasnoyarsk, Novosibirsk pa ta scena.
root@debian:/# iptraf-ng
fatal: This program requires a screen size of at least 80 columns by 24 lines
Please resize your window

Hot dog ne blizu ker si diznijevc.

HotBurek ::

Rekel si, da ti vročina in nemir niso gut, in tega tam nimaš.

Si pa v regiji, kjer Kitajska ni daleč stran, če greš tja v šoping.
root@debian:/# iptraf-ng
fatal: This program requires a screen size of at least 80 columns by 24 lines
Please resize your window

Ales ::

Priporočam kak Kunming, mesto večne pomladi. Obišči, poglej kako ti je.

Pa če boš šel kaj tja na vzhod, se za začetek navadi pisati mesta in ostalo v pinyinu, ne poslovenjeno. Za sprotno učenje jezika pa ne skrbi, boš hitro našel kako nadobudno prevajalko.

Ne pričakuj, da bo Kitajska tako poceni, kot je bila nekoč. Nekatere stvari ja... nekatere pa so šle lepo naprej v skladu z njihovim gospodarskim razvojem.

6151 ::

Tajvan?
3600 | 32GB | 6800 | 1+3TB

A. Smith ::

Imam nekaj izkušenj s Kitajsko.

Da tam lahko shajaš vsaj približno, se moraš naučiti kitajščine, sicer ne moreš ampak res _ničesar_. Brez spremstva kitajcev smo šli jest samo v McDonalds in tam kazali slike. Tam zna malo ljudi angleško, kdor pa zna pa vprašanje, če boš ti tisto azijsko angleščino razumel.

Road trip tudi ni tako enostavna zadeva, ker za avto moraš imeti izpit narejen na Kitajskem, to pa terja znanje Kitajščine. Lahko pa road trip z javnim prevozom, ker kar nekako deluje, še posebej podzemne po mestih.

Tajvan je čisto druga zgodba, tam veliko ljudi govori solidno angleščino in tudi celotna družba deluje bolj v skladu s tistim, kar mi poznamo. Še boljša je Južna Koreja.
"Be professional, be polite,
but have a plan to kill everyone you meet".
- General James Mattis

OrkAA ::

Moj prvi pomislek so problemi z vizo. Sicer situacije na kitajskem ne poznam dobro, ampak si predstavljam, da bo izredno težavno dobit dolgoročno vizo, če tam nimaš namena delat. Poznam nekaj ljudi, ki so tam dolgoročno in imajo vsi vize prek podjetij v katerih delajo.

Enako velja za japonsko in korejo, singapur, etc. Če ne delaš oz. si zmožen investirat precej denarja, bo težka z vizo.

Dobra opcija, ki jo poznam je tajska, ki ima retirement vizo, ki ima dokaj enostavne pogoje - moraš bit starejši od 50 let in na tajski račun naložit več kot 20.000 evrov.

Kaj pa vem kak milijonček sem pripravljen investirat v dogodivščino. Prav zavezat se z dušo in telesom in vsem pač ne. Nekaj orčkril bi itak še vedno ampak bolj iz zanimanja, kot pa obveza.

A. Smith ::

aja, še ena azijska država z nič manj impresivno naravo in turizmu prijazna: Vietnam.
"Be professional, be polite,
but have a plan to kill everyone you meet".
- General James Mattis

Ma ne grejo mi tropi. Puščava pa nizka vlažnost še nekak. Vročina in vlaga pa nikakor. Mi polj bolj diši smer Tibeta.

Zgodovina sprememb…

sbawe64 ::

A zdaj kaj kitajsko (razen "Nǐ hǎo") ?
2020 is new 1984
Corona World order

redtech ::

pegasus je izjavil:

Misliš, da tam preživimo? Vsak, ki je bil tam na antimalarikih, je prišel domov čisto zamaknjen.

Ales ::

A. Smith je izjavil:

Imam nekaj izkušenj s Kitajsko.

Da tam lahko shajaš vsaj približno, se moraš naučiti kitajščine, sicer ne moreš ampak res _ničesar_. Brez spremstva kitajcev smo šli jest samo v McDonalds in tam kazali slike. Tam zna malo ljudi angleško, kdor pa zna pa vprašanje, če boš ti tisto azijsko angleščino razumel.

Road trip tudi ni tako enostavna zadeva, ker za avto moraš imeti izpit narejen na Kitajskem, to pa terja znanje Kitajščine. Lahko pa road trip z javnim prevozom, ker kar nekako deluje, še posebej podzemne po mestih.

Tajvan je čisto druga zgodba, tam veliko ljudi govori solidno angleščino in tudi celotna družba deluje bolj v skladu s tistim, kar mi poznamo. Še boljša je Južna Koreja.

Vse to drži, dodal bi le naslednje: javni prevoz je na Kitajskem odličen. Imajo solidne povezave do najodročnejših krajev. Ampak znanje jezika je nuja, sicer bodo problemi.

miha98 ::

Eh ne poslušat teh kripljev tu. Ti samo gasa na Kitajsko in kakšno kitajko :D :D Pokaži ji svoj meč. To je vse kar rabiš....

Ma prestar za te štose. Sem se dobro familije znebil.
Jezik mogoče bi nekako šlo. Ziher pa nisem. Risanje hišk s prašičem je pač svojevrstna dogodivščina. Ampak tudi anleščina in nemščina mi v šoli nista šli ,vdosti bolje v divjini. Ampak mogoče posiljevanje skozi ta leta prinese neke osnove.

zobnik ::

Indija je boljša sploh njihova kuharija na ulicah v loncih, ponvih k jih niso nikol pomil.

Kripto mesi ::

Ti pa veš, ko nisi prilezel dlje od vaše zabačene kravje vasi.

zobnik ::

Raje med kravam kot v Avstriji, Švici, kot d abi jedel od nekoga k si je rit obrisal in pol kruh narezal za sendvič namenjen turistu.

Superboyy ::

Perspektiva dveh tipov, ki sta 10 let živela na Kitajskem in se jima je država precej zamerila.

Na splošno si kot tujec drugače obravanavan, če nisi ravno v turističnih delih.

kuall ::

na kitjasko bi te vleklo samo če si komi vernik ali če so ti privlačne kitajke.
op je prvo.
raje grem v izrael, čeprav tvegam, da me zakoljejo levi bratranci, bom vsaj med inteligentnimi izraelci. kitajčki so pa nagravžni meni osebno: mučijo živali, KP furajo še danes, wtf je narobe z njimi? onesnažujejo, rasisti, the list goes on, poglej si npr youtube videe nekoga, ki je tam živel serpentza. so pa vsaj nenasilni, vsaj nekaj, ni kriminala baje. v latinski ameriki te takoj oropa prva kurba na vogalu.

Zgodovina sprememb…

• predlagalo izbris: jest10 ()

Lonsarg ::

Tajska definitivno, imajo upokojenske vize ki veljajo celo leto. Chang Mai je res fajn (Bangkok ne).

Pa ce rad potujes je to dobra izhodiscna tocka za kam it.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Lonsarg ()

musicfreak ::

ma kaka kitajska, pojdi na tajsko ce ze azija, to je raj.

Ce te ne moti seveda neznanje jezika in pa vprasanje kako je z zdravstvenim sistemom.
Drugace pa vedno bolj popularna postaja portugalska za upokojence. Jaz bi gledal predvsem na lepo vreme na stara leta.

dreta ::

Bil tam 89tega 14 dni po tianamen masakru. Prepotoval jo po dolgem in pocez.
Cela dva meseca. Znal samo narocit pivo po njihovo in pozdravit. Nikjer problemov.
Tako da forumskih popotnikov ne poslusat vsaj kar se jezika tice.

stara mama ::

Zimonem je izjavil:

Šinjan za začetek , bi šel bolj na deželo. šanghai in Hongkong sem videl.

pegasus je izjavil:

Na žalost prevroče zame , pa še naživce mi gre nemir.

Če hoče mir, čudno da še noben ni predlagal Ulan Bator.
Mongolija ma še kar lepo pokrajino, najbolj poredko naseljena država, tako da mir se brez težav najde.
Pa ni ti glih treba trpet kitajske birokracije in vseh neljubih bedarij.

urli ::

Zimonem je izjavil:

Okrog 50 nekako dovolj za živeti povsod. Ampak me mika ravno kitajska. Ali je to opcija ali sem malo v zablodi.

:)):))

Če pa slučajno (v kar sicer močno dvomim) tole ni troll tema, potem si pa malo poglej tole https://www.youtube.com/@serpentza

In ne, nočeš se seliti na Kitajsko.

johnnyyy ::

Zame je bila Kitajska kot planet Kitajska. Ne razumem njihovih navad, kulture, pisave in niti jezika. In ta bariera je ogromna. Ni to neka Španija/Italija, ko znaš vsaj prebrat in tudi kakšno izmed besed poznaš. Tam nisem poznal nič in vsaka komunikacija je težavna. Na WCju zmanjka papirja - ja po snažilko jo pripeljat v WC in pokazat, da ni papirja :). Na recepciji hotela kreditna ne dela - 2 dni reševanja z banko in recepcijo. K sreči je potem prišel kolega ki je v 3 minutah vse rešil (receptor je napačno izbral, saj CN banke ne zahtevajo PINa, EU pa). V restavracijah domačini skenirajo bar kode, kar bodo jedli in potem nekako se kar avtomatsko plača, ti nimaš aplikacije ne CN računa, pa tudi če bi mel se iz teh aplikacij ne znajdeš nič. Si misliš, da si boš pomagal z internetom in raznimi aplikacijami (prevajalniki govora itd.) itak tam je 3/4 zahodnega interneta blokiranega in stvari ne delajo itd.

V glavnem da jo obiščeš kot turist je zanimiva izkušnja, da pa bi tam živel je pa precejšnja bariera.

hawkwood ::

Živel na Kitajskem 6 let on/off (Peking in Shanghai).

Slabosti:
- Internet: Imaš en kup dobrih VPN opcij, ampak se je treba navadit.
- Dokumenti: En kup dela z vizo, potrebuješ lokalno vozniško dovoljenje, bančni sistem je zaprt in kompliciran, registracije na policiji...
- Jezik: Z Angleščino se načeloma da v največjih mestih. Ampak to pomeni da greš lahko samo v Peking, Shanghai ali Shenzhen.
- Kultura: Osebno mi je všeč, definitivno pa ni za vsakega in se je potrebno navadit.
- Politika: Osebno mi je vseeno kak sistem imajo, ampak nikoli ne veš če se jutri kaj zgodi na Taiwanu in kar naenkrat Swift ne deluje, ni letalskega prometa, ali pa še kaj hujšega.
- Onsenaženost: Se precej izboljšuje in 90% časa ni problemov. Ni pa ravno kot v Sloveniji.
- Šolstvo: drago, sploh mednarodne šole
- Stanovanje: drago. Sicer najemnine so še nekako znosne no.

Prednosti:
- Ogromno priložnosti.
- Kultura: zanimiva in predvse drugačna. Jezik je težak ampak se da naučit. Računaj minimalno 5 let za nivo C1, pa še to samo če se res potrudiš (prvih par let je mučenje).
- Zdravstvo: sistem je precej drugačen kot pri nas, ampak načeloma je vse zelo poceni, hitro in zelo na nivoju (v velikih mestih)
- Infrastruktura: sploh največja mesta so super za živet. Metro, vlaki, taxi, shared kolesa, dostava hrane, ecommerce, internet... vse je zelo zelo razvito.
- Ljudje: zelo prijazni in zgovorni. Sploh če znaš Kitajsko.
- Varnost: Zelo zelo varno. Razen na promet se je potrebno malo navadit.
- Stroški življenja: razen stanovanja je vse ostalo neverjetno poceni.
- Raznolikost: najdeš res vse.

Invictus ::

Si ziher,m da nisi zamenjal s Tajsko ;) ?
"Life is hard; it's even harder when you're stupid."

http://goo.gl/2YuS2x

MIHAc27 ::

Kaj pa v drugo smer? Mehika, Kolumbija. Jezik ni tako velika ovira, z angleščino sem se po mehiki brez težav pogovarjal povsod kjer sem bil. Pa španščina ni tako težka kot kitajščina.

sbawe64 ::

Glede jezikov se ni izjasnil.

Mini test: če ti dela probleme srbska cirilica s 25 znaki, potem jaz ne bi preveč gledal proti Kitajski oz. drzavam, kjer uporabljajo simbole za pisavo (Japonska, Koreja, Tajska, Burma...).
Vietnam ima 'latinico', samo je jezik na ravni finščine/madžarščine, ne tako enostaven.

Monoglija ? Tam je mrzlo, hrana mleko/sir, mesne jedi so precej hardcore in podobno.

Vidik hrane so vključil v filter ?
Oz kakšen tip ženska ti je všeč ? Čiste aziatke so meni recimo preveč mimo, kakšne napol bi še šlo.

Glej raje proti zahodu, Belize, Panama, Uragvaj.
Sploh zadnji ima zelo znosno podjetje, kar recimo za kakšen Bankok (Krung Thep Maha Nakhon) ne bi mogel trditi (vlaga).
Španščina ni tako težka.
2020 is new 1984
Corona World order

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: sbawe64 ()

m0LN4r ::

Zimonem je izjavil:

Jaz osebnp bi sel na madzarsko. Manj diktature, za malo denarja dobis ogromno parcelo s staro hisko. So ze vasi, kjer je dobesedno en kup nemskih in angleskih priseljencev.
Mas mir, pa vseeno je balaton blizu, morje blizu, dobra kulinarika in domaci kraj je tudi za "vogalom"

Ko je pri meni bil se en kitajc na couchsurfingu je razlagal, da je tam za njega dokaj grozno in odvisno od tega kje si, kdo si. On je boljkone pobegnil od doma in ze vnaprej doloceno vlogo imel, koga bo moral porocit, delat itn. zato je sel na pot po Evropi.
https://ref.trade.re/38mvdvxm
Trade Republic 38MVDVXM

Miki N ::

Kaka Čingčonglandija, Kolumbija ... Romunija je prava stvar za OPa. Eksotika daljnih krajev brez razdalje, romanski jezik in možnost couch-surfinga pri Nodiju za začetek. Še s kako lokalno mamico se spentlja in ima fino varianto za zgodnjo jesen življenja - če gre k vse v vragu lahko z begunskim tokom pride poceni nazaj.

Invictus ::

Sam bi šel v Grčijo. Ni povsod turistov, in si najdeš eno malo hiško, blizu raznih kmetov, ki pridelujejo sadje in zelenjavo ter dovolj blizu morja, da je en moped dovolj...
"Life is hard; it's even harder when you're stupid."

http://goo.gl/2YuS2x

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Invictus ()

kow ::

Malo se mi smilite. Na stara leta tako osamljeni. Bi pricakoval, da zelite umreti med sorodniki,prijatelji, znanci, otroki itd.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: kow ()

hawkwood ::

kow je izjavil:

Malo se mi smilite. Na stara leta tako osamljeni. Bi pricakoval, da zelite umreti med sorodniki,prijatelji, znanci, otroki itd.

Nič narobe če se premakneš izven 5km radija iz kjer si se rodil :D

miha98 ::

Ja sej so poceni karte lahko gredo na dopust kadarkoli hočejo....
«
1
2

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Microsoftova umetna inteligenca prevaja kitajščino kot ljudje (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
7521808 (16595) Irbis
»

zaposlitev na Kitajskem

Oddelek: Loža
265976 (3691) next3steps
»

jeziki prihodnosti

Oddelek: Loža
343230 (2552) StarMafijec
»

Jezik medmrežja še angleščina, bliža se ji kitajščina

Oddelek: Novice / Omrežja / internet
3211100 (9723) Tear_DR0P
»

Kitajski superračunalnik najzmogljivejši (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
5722548 (20229) Mipe

Več podobnih tem