» »

Novell NetWare 5.1 software RAID

Novell NetWare 5.1 software RAID

bradek ::

Zanima me če kdo pozna softver s katerim bi lahko usposobil softverski RAID 1 na Novell NetWare 5.1 sistemu, in ce je ze kdo pocel kdaj kaj podobnega. NetWare 6 ima zadevo ze vgrajeno, za 5 pa ne najdem nicesar uporabnega.

Hvala.

flashroyal ::

Netware ima ze od verzije 2 naprej SW RAID. load nwconfig, volume and partition options...

bradek ::

Ja, sem potem nekoga vprasal ki vsak dan dela s tem, res je, najdes notr od novella 2.12 naprej, samo ce se ne motim je to samo mirroring, ne pa pravi RAID 1. Bom vsekakor poskusil tako naredit ce ne bom najdel druge poti.

lp

ToniT ::

A ni RAID 1 mirroring?

bradek ::

Torej, RAID 1 polje ti pise na dva diska simultano s tem da jih sistem prepozna kot 1 sam disk z velikostjo enega diska (torej ce imam 2x 80gb potem mi prepozna en disk velikosti 80gb) dejansko mi pa driver pise istocasno na oba diska. Mirroring pa, mislim da, sproti kopira na drug disk podatke (nekaj v stilu shadow copy v novih win 2003 sistemih).

Se motim?

ToniT ::

Mislim, da se motiš. RAID 1 je miroring, šele pri RAID 5 se podatki zapisujejo tako, kot si ti omenil. Saj pri RAID 1 to niti ne bi bilo smiselno, da bi računalnik pisal podatke in potem še računal parity, če lahko zapisuje na oba diska hkrati. RAID.

flashroyal ::

Ja RAID 1 je HW mirroring, ki nacelno deluje na celem disku (pri dolocenih kontrolerjih se da razdeljevati tudi dele diska) pri sw mirroringu pa je znacilno da ti zrcali le particijo ali volume, kar pa je spet odvisno od sw. Zato v primeru, da ti pri NW odleti en disk in je to primarni, imas nekaj dela, da mu skonfiguriras prejsnji mirror disk kot primarni, da lahko sploh startas sistem - istocasno moras imeti na njem tudi DOS particijo, ce imas pac tako vso stvar skonfigurirano. Ce imas, jo dolocis kot primary, potem pa na nivoju NW poves, da je to source in stvar dela naprej (v kolikor restartas sistem). Moznih pa je veliko kombinacij. Vec pa imas na:

http://www.novell.com/documentation/lg/...

bradek ::

Hvala.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Synology - kako naštimat ne-Raid diska?

Oddelek: Pomoč in nasveti
212451 (1798) PandaFlow2
»

RAID na osebnem računalniku

Oddelek: Kaj kupiti
394317 (1880) pegasus
»

RAID DISK

Oddelek: Kaj kupiti
61050 (869) Glorfindel
»

RAID1, bistvena vprasanja

Oddelek: Strojna oprema
293540 (2299) element
»

Naredil RAID 0 SATA, ampak zakaj tako čuden rezultat v Hdtach?

Oddelek: Pomoč in nasveti
381286 (920) TribesMan

Več podobnih tem