» »

Nakup nepremičnine kredit+gotovina

Nakup nepremičnine kredit+gotovina

1 2
3
»

delavec44 ::

V praksi vidimo, da še notar "zajebe" pa mu nimajo narediti kaj dosti. Vsaj ne kar bi tebi pomagalo.

Furbo ::

LeQuack je izjavil:

A je to še vedno praksa? Sem že pri dveh ogledih doživel da hočejo npr. en del v gotovini, pa to ne fizična oseba ampak znane agencije. Se pravi če gre kaj narobe pa ostaneš potem brez denarja, ker tega zneska ni v pogodbi.

Zakaj ga ne bi bilo v pogodbi? Napiše se, toliko in toliko na trr, ostalo v gotovini.
i5-13600K, Noctua NH-D15, TUF Z790-F, 64GB DDR5, 2TB Samsung 990PRO,
Toughpower GF3 1000W, RTX 5080 AORUS, ALIENWARE AW3423DWF, Dell S2722QC

OZZY ::

Da mi agencija reče, da hoče delno gotovino, ki jo ne damo v pogodbo jih takoj prijavim FURSU.

Drugače pa nižja cena na pogodbi ne pomeni nujno tega, da bo to na Fursu šlo čez. Vem za dva primera stranke, ki so napisali nižjo ceno v pogodbo, ker je toliko odstopalo od njihove ocene in je prišlo do ugotavljanja s strani Fursa o dejanski vrednosti oz. so potem stranke poslale cenitev nepremičnine, ki so jo opravile za najetje kredita pri banki.
Po navadi se da nižja in višja cena zapkirati v samo pogodbo tudi na osnovi opreme v stanovanju. Ker oprema se ne šteje v odmero davka.

Bi pa dodal še to. Tudi prodaja preko agencije ne pomeni, da je z nepremično vse OK. Primer, ki je bil je bilo tako, da so štiristanovanjsko hišo v turističnem kraju potem predelali v več enot - pač za oddajanje. Agencija je trdila da je vse OK, a seveda to ni bilo v skladu z občinsko ureditvijo na tistem prostoru niti z gradbenim načrtom.
Go with the flow.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: OZZY ()

johnnyyy ::

OZZY je izjavil:

Da mi agencija reče, da hoče delno gotovino, ki jo ne damo v pogodbo jih takoj prijavim FURSU.

Drugače pa nižja cena na pogodbi ne pomeni nujno tega, da bo to na Fursu šlo čez. Vem za dva primera stranke, ki so napisali nižjo ceno v pogodbo, ker je toliko odstopalo od njihove ocene in je prišlo do ugotavljanja s strani Fursa o dejanski vrednosti oz. so potem stranke poslale cenitev nepremičnine, ki so jo opravile za najetje kredita pri banki.
Po navadi se da nižja in višja cena zapkirati v samo pogodbo tudi na osnovi opreme v stanovanju. Ker oprema se ne šteje v odmero davka.

Bi pa dodal še to. Tudi prodaja preko agencije ne pomeni, da je z nepremično vse OK. Primer, ki je bil je bilo tako, da so štiristanovanjsko hišo v turističnem kraju potem predelali v več enot - pač za oddajanje. Agencija je trdila da je vse OK, a seveda to ni bilo v skladu z občinsko ureditvijo na tistem prostoru niti z gradbenim načrtom.

Po navadi se pri teh stvareh spiše 2 ločeni pogodbi. Ena je za nakup nepremičnine, druga pa je prodaja opreme. Stvar je tako čisto legalna, v primeru, da gre za neke razumne cifre in opremo. Recimo če kupiš stanovanje z vso novo opremo, potem lahko nekje 10-20k spraviš na opremo, težko boš pred FURSom zagovarjal 50k opreme ...

pujsekpepe ::

redtech ::

Drugi razlog pa seveda, da se je prebivalstvo malce opogumilo in začelo kupovati s hipotekarnimi posojili, tudi zaradi nekoliko bolj ugodnih obrstnih mer, kot so bile v preteklih letih,"

Za hipotekam ni nikogar več, ki bo porival cene nazgor, naslednja opcija je samo, da spustijo obresti in inflacija gor.

pujsekpepe ::

Za hipotekam ni nikogar več, ki bo porival cene nazgor, naslednja opcija je samo, da spustijo obresti in inflacija gor.

In infalcija bo porinla cene navzgor, kje se neha?

enavlaka ::

V sloveniji se ne neha, ker je trg premali in lahko en elon pokupi vse nepremičnine na trgu.
Če bi prepovedali tujcem kupovati domače, bi se vsaj malo umirilo.
Dokler pa Lojzka pa Štefka kreditirata svoja stanovanja in se ne zavedata, da tekmujeta z miljarderji pa bo kakor bo.

LeQuack ::

johnnyyy je izjavil:

Po navadi se pri teh stvareh spiše 2 ločeni pogodbi. Ena je za nakup nepremičnine, druga pa je prodaja opreme. Stvar je tako čisto legalna, v primeru, da gre za neke razumne cifre in opremo. Recimo če kupiš stanovanje z vso novo opremo, potem lahko nekje 10-20k spraviš na opremo, težko boš pred FURSom zagovarjal 50k opreme ...

To lahko daš daš v eno pogodbo, ne rabiš dve. Ampak to je nek normalen/legalen način zmanjšanja davka do neke mere. Ampak določeni prodajalci, npr. tudi pri novogradnjah sem doživel, kjer so hoteli 1/3 v gotovini pod mizo, se pravi nek znesek ki ga ni na pogodbi in uradno ne obstaja. Bila je sicer dobra nepremičnina tako da sem razmišljal če ne bi sprejel, bolj iz obupa kot karkoli drugega. Se mi zdi da gre lahko preveč stvari narobe na katere ne moreš vplivati.
Quack !

Ganon ::

LeQuack je izjavil:

johnnyyy je izjavil:

To lahko daš daš v eno pogodbo, ne rabiš dve. Ampak to je nek normalen/legalen način zmanjšanja davka do neke mere. Ampak določeni prodajalci, npr. tudi pri novogradnjah sem doživel, kjer so hoteli 1/3 v gotovini pod mizo, se pravi nek znesek ki ga ni na pogodbi in uradno ne obstaja. Bila je sicer dobra nepremičnina tako da sem razmišljal če ne bi sprejel, bolj iz obupa kot karkoli drugega. Se mi zdi da gre lahko preveč stvari narobe na katere ne moreš vplivati.

Daj jasno natipkaj imena podjetij, ki so od tebe želela denar "pod mizo" in pa količino denarja, o kateri je bilo govora. Tebe, ki na večih forumih že leta iz dneva v dan jokaš o cenah nepremičnin (kupil nisi in ne boš nikoli nič) in Jankoviću (ti dve temi sta edini v tvojem repertoarju), je nemogoče jemati kot kredibilen vir informacij.

LeQuack ::

Saj ne rabiš verjeti, lahko živiš v sanjskem svetu kjer so vsi pošteni.
Quack !

velikBrokoli ::

Podpišeš pogodbo, urediš vse pri notarju in prepis ZK, potem jim pa gotovine preprosto ne daš. Kaj pa ti lahko naredijo, razen polomijo kolena?

LeQuack je izjavil:

Huh, še nisem slišal za realni primer, kjer bi nekdo dal v eno pogodbo. Ker za nakup nepremičnine mora biti overjena pogodba, ara, pa da furs potrdi itd. Ne vem če je smisel opremo zraven tlačit. Ker pogodbo dobi FURS je tudi vprašanje koliko se znajo fokusirat na tisto opremo.

Drugače pa je stvar precej dvorezna, saj če boš stanovanje čez nekaj let prodal, te lahko takšna pogodba po glavi udari ker imaš več dobička in davka od tega. Pa iz vidika financiranja preko kredita potem nisi na 20% lastnih sredstev ampak precej več ...

velikBrokoli je izjavil:

Podpišeš pogodbo, urediš vse pri notarju in prepis ZK, potem jim pa gotovine preprosto ne daš. Kaj pa ti lahko naredijo, razen polomijo kolena?

V teoriji. V praksi boš gotovino izročil pri notarju, ko prodajalec podpiše. Če gotovine ni tudi podpisa prodajalca ni.

velikBrokoli je izjavil:

In ti komedijant misliš, da je prodajalec tako neumen, da bo overil pogodbo ali ti dal ZK dovolilo brez da bi dobil celo kupnino.

johnnyyy je izjavil:

velikBrokoli je izjavil:

V teoriji. V praksi boš gotovino izročil pri notarju, ko prodajalec podpiše. Če gotovine ni tudi podpisa prodajalca ni.

Če gotovine ni na pogodbi, o čemer se tu pogovarjamo, ne bo notar želel imeti nič s tem.

johnnyyy je izjavil:

Drugače pa je stvar precej dvorezna, saj če boš stanovanje čez nekaj let prodal, te lahko takšna pogodba po glavi udari ker imaš več dobička in davka od tega. Pa iz vidika financiranja preko kredita potem nisi na 20% lastnih sredstev ampak precej več ...

Kredit je edini problem. Davka na dobiček ni, če si tam 3 leta stalno prijavljen.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: delavec44 ()

delavec44 je izjavil:

Če gotovine ni na pogodbi, o čemer se tu pogovarjamo, ne bo notar želel imeti nič s tem.

Saj nima. Ti in prodajalec prideta do notarja in sta nekaj minut prej. Notar po navadi vpraša ali se začne takoj ali se počaka in rečeš da morata še nekaj uredit. V pisarni se preveri pogodba, prešteje denar. Kuverto pustiš na mizi in potem pride notar, podpiše se pogodba in na koncu poslajdaš tisto kuverto do prodajalca ki jo vzame.

A je to tak problem?

delavec44 je izjavil:

Kredit je edini problem. Davka na dobiček ni, če si tam 3 leta stalno prijavljen.

Zadnja 3 leta. Če vmes spoznaš bejbo in se k njej preseliš in oddajaš, potem si lahko neprijetno presenečen.

johnnyyy je izjavil:

delavec44 je izjavil:

Saj nima. Ti in prodajalec prideta do notarja in sta nekaj minut prej. Notar po navadi vpraša ali se začne takoj ali se počaka in rečeš da morata še nekaj uredit. V pisarni se preveri pogodba, prešteje denar. Kuverto pustiš na mizi in potem pride notar, podpiše se pogodba in na koncu poslajdaš tisto kuverto do prodajalca ki jo vzame.

A je to tak problem?

Ne to ni problem. Sem razumel, da govoriš o deponiranju kupnine pri notarju do izpolnitve pogodbenih obveznosti kar je običajno pri uradnih gotovinskih poslih.

delavec44 je izjavil:

Ne to ni problem. Sem razumel, da govoriš o deponiranju kupnine pri notarju do izpolnitve pogodbenih obveznosti kar je običajno pri uradnih gotovinskih poslih.

Ah kje. Ja, deponiranje kupnine pri notarju brez neke pogodbe bo pa seveda težko. Pa potrebno se je zavedati, da s to opremo kaj veliko ne moreš čarati, saj če bi bila cena visoka, potem je "nepremičnina poceni" in če je preveč poceni potem lahko imaš probleme s FURSom.
1 2
3
»

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Dober cenilec nepremičnine ?

Oddelek: Loža
4811671 (2390) Ales
»

Večji polog gotovine na bančni račun (strani: 1 2 3 4 5 )

20993580 (33432) edi123
»

Nepremičninske agencije - pogajanje glede pogojev (strani: 1 2 )

555222 (3997) Legon
»

Dvig večjega zneska gotovine (strani: 1 2 3 )

11541321 (28614) OZZY

Več podobnih tem