Forum » Elektrotehnika in elektronika » Merjenje stroškov porabe elektrike
Merjenje stroškov porabe elektrike
Boomerang ::
Rad bi nekako izmeril porabo elektrike posameznih naprav. Cilj je narediti nek pregled stroškov, iz katerega bom lahko rekel: Gledanje TV-ja me mesečno stane X eur, uporaba računalnika me mesečno stane Y eur, gospodinjski aparati me mesečno stanejo z eur, itd. Nek tak pregled bi si rad izdelal za vsako napravo.
Sama logika ni problem: Najprej potrebujem dejansko porabo naprav (merjeno v kWh). Potem potrebujem ceno kWh pri mojem distributerju. Na koncu samo še zmnožim in dobim strošek, ki ga generira določena naprava.
Zanima me, kako bi izmeril porabo elektrike posameznih naprav. Neki statistični podatki ali napisane vrednosti bodo v pomoč, vseeno pa bi rad porabo še sam izmeril. Kako se tega lotiti?
Sama logika ni problem: Najprej potrebujem dejansko porabo naprav (merjeno v kWh). Potem potrebujem ceno kWh pri mojem distributerju. Na koncu samo še zmnožim in dobim strošek, ki ga generira določena naprava.
Zanima me, kako bi izmeril porabo elektrike posameznih naprav. Neki statistični podatki ali napisane vrednosti bodo v pomoč, vseeno pa bi rad porabo še sam izmeril. Kako se tega lotiti?
eniLS ::
Recimo kaj takega: https://www.mimovrste.com/ampermetri/em...
Ali pa kakšna podobna bolj napredna naprava, da povežeš z pametnim telefonom, ...
Ali pa kakšna podobna bolj napredna naprava, da povežeš z pametnim telefonom, ...
5ygmq ::
poskusi nekaj taksnega - se hitro navdusis nad - daljinski vpogled in nadzor, scenariji/orkestracija, alarmi
c3p0 ::
Ali pa Shelly PM serija, podatke pa lahko redno bereš in zbiraš v nekem monitoring programu preko REST.
OutOfTheBox ::
Potem potrebujem ceno kWh pri mojem distributerju.
Glej da boš v to ceno vštel tudi davke in prispevke. Npr. na Geni položnici kaže da je cena kWh 11.8 centa. Če boš množil celotno porabo s to tarifo bo končni izračun napačen, ker ne vključuje davkov / prispevkov. Če želiš dobiti realno ceno kWh na položnici poglej koliko kWh si porabil v celem mesecu ter celotno ceno položnice. Ceno nato deliš s celotno porabo (EUR / kWh). Pri meni je izračunano cena kWh 20.4 centa, in tako lahko točno izračunam koliko me nekaj stane, ko ugotovim koliko je zadeva porabila oz. porablja.
Npr. če klima porablja 200W (v povprečju), laufala je 1 mesec neprekinjeno = 0.2 (kw/h) * 24 (ur) * 30 (dni) = 144 kWh (celotne porabe v mesecu) * 0.204 (cena kWh) = 29.376EUR.
Zamrzovalna skrinja (A+++), porabi 1.2 kw na dan ( poleti ) = 1.2 * 30 dni * 0.204 = 7.344EUR na mesec
ipd..
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: OutOfTheBox ()
Pithlit ::
OutOfTheBox je izjavil:
Potem potrebujem ceno kWh pri mojem distributerju.
Glej da boš v to ceno vštel tudi davke in prispevke. Npr. na Geni položnici kaže da je cena kWh 11.8 centa. Če boš množil celotno porabo s to tarifo bo končni izračun napačen, ker ne vključuje davkov / prispevkov. Če želiš dobiti realno ceno kWh na položnici poglej koliko kWh si porabil v celem mesecu ter celotno ceno položnice. Ceno nato deliš s celotno porabo (EUR / kWh). Pri meni je izračunano cena kWh 20.4 centa, in tako lahko točno izračunam koliko me nekaj stane, ko ugotovim koliko je zadeva porabila oz. porablja.
Npr. če klima porablja 200W (v povprečju), laufala je 1 mesec neprekinjeno = 0.2 (kw/h) * 24 (ur) * 30 (dni) = 144 kWh (celotne porabe v mesecu) * 0.204 (cena kWh) = 29.376EUR.
Zamrzovalna skrinja (A+++), porabi 1.2 kw na dan ( poleti ) = 1.2 * 30 dni * 0.204 = 7.344EUR na mesec
ipd..
Ni čist tko. Ker omrežni a j skoz ista, ne glede na to a porabiš 0kwh al pa 1mwh. Nisem ziher ampak če se prav spomnim je un zeleni prispevek tud fiksen.
Če že, pol vse te fiksne stroške odbij od položnice pa pol računaj kolk te stane. Al pa se nauči DDV obračunat na neto ceno enote.
Life is as complicated as we make it...
OutOfTheBox ::
Če že, pol vse te fiksne stroške odbij od položnice pa pol računaj kolk te stane.
Drži. Problem nastane če želiš ceno kWh napisati v merilnik porabe ali pa "na hitro" izračunat ceno glede na trenutno porabo (ker pač nisi vštel fiksnih stroškov, ki niso zanemarljivi). Če odbiješ fiksne stroške od kilovatne ure, ne boš dobil tiste cene ki jo dejansko iščeš. Če pa združiš vse fiksne stroške in jih deliš z vsemi kilovatnimi urami dobiš ceno fiksnega stroška na kilovatno uro.
Po zgornje opisanem sistemu, falim ceno položnice za + 1EUR (vedno zaokrožim navzgor), kar je zame dovolj dobro da vem koliko me bo prišla položnica za prejšnji mesec.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: OutOfTheBox ()
kow ::
Rad bi nekako izmeril porabo elektrike posameznih naprav. Cilj je narediti nek pregled stroškov, iz katerega bom lahko rekel: Gledanje TV-ja me mesečno stane X eur, uporaba računalnika me mesečno stane Y eur, gospodinjski aparati me mesečno stanejo z eur, itd. Nek tak pregled bi si rad izdelal za vsako napravo.
Preden zacnes meriti si naredi tabelo porabnikov in oceni njihovo porabo, nato sestej. Ce se stroski ujemajo s pricakovanji, niti ne rabis meriti - skoda casa (in denarja).
vres.ales ::
Porabo boš težko preko palca ocenil, ker za 80% naprav ne veš sploh kako delajo, ker sem jim poraba skozi cel proces delovanja spreminja.
Edini način je, da sam izmeriš al pa potegneš podatke od nekoga, ki je že izmeril
Edini način je, da sam izmeriš al pa potegneš podatke od nekoga, ki je že izmeril
kixs ::
Odvisno od naprave. Meris en teden, se boljse en mesec in dobis dokaj tocno oceno. Recimo za TV, racunalnik, bojler, indukcija... Tezje pa klima, toplotna crpalka...
kixs ::
Ker je odvisno od sezone - se pravi zunanji faktor, na katerega nimas neposrednega vpliva. Dvomim, da ima enako porabo skoz celo leto.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: kixs ()
Pithlit ::
OutOfTheBox je izjavil:
Tezje pa klima,
Zakaj?
TV ima skoz dan več ali manj konstantno porabo.
Klima pa pač odvisno od temperature, vlage, nastavitev...
Zato pač ni dost da meriš en dan, ampak je bolje vzet eno mesečno povprečje. Sicer pri klimi bi blo fajn še vsaj temperature beležit (če ima januar recimo 2C povprečja bo klima kurila konkretno manj kot če jih ima -5C. 25C vs 32C je podobna zgodba), ampak se spuščamo mogoče že preveč v detajle.
Life is as complicated as we make it...
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
» | Prevelika poraba električne energije (strani: 1 2 )Oddelek: Loža | 13575 (11893) | feryz |
» | Vgradnja zemeljskega plina za stanovanje (strani: 1 2 )Oddelek: Loža | 9957 (7142) | Invictus |
» | Elektrika pri RWEOddelek: Loža | 15360 (10504) | Alamar |
» | Ogrevanje na Elektriko (strani: 1 2 3 4 )Oddelek: Znanost in tehnologija | 62640 (32089) | konspirator |