Forum » Loža » Sem dolžan plačati položnico upravnika izpred dveh let?
Sem dolžan plačati položnico upravnika izpred dveh let?
ecaps ::
Upravnik mi je poslal opomin, ker naj ne bi plačal položnice iz 31.11.2021. Pred tem in za tem so vsi računi poravnani. Potrdila o plačilu, če sem položnico plačal, seveda nimam in niti ne morem preveriti, kako je na stvari, ker je minilo že toliko časa. Se mi zdi malo nefer, da me šele zdaj obveščajo o neplačanem računu izpred dveh let. Računa seveda ne mislim plačati, ker je tako že zastaral, če se ne motim, ne? Zastaral je s 1.1.2023, ne?
trololololo ::
https://www.informiran.si/portal.aspx?c...
V 1. letu zastarajo:
terjatve za dobavljeno električno in toplotno energijo, plin, vodo, za dimnikarske storitve in vzdrževanje snage, če je bila dobava oziroma storitev izvršena za potrebe gospodinjstva,
terjatve radijske in televizijske postaje za sprejem programov,
terjatve pošte, telegrafa in telefona za uporabo telefonov in poštnih predalov, kot tudi druge njihove terjatve, ki se plačujejo v trimesečnih ali krajših rokih,
terjatve za naročnino na občasne publikacije, šteto od takrat, ko je iztekel čas, za katerega je bila publikacija naročena,
terjatev za storitve zagotavljanja dostopa do medmrežja, za storitve zagotavljanja uporabe elektronske pošte in elektronskih poštnih predalov, za storitve vzdrževanja spletnih strani in za storitve, povezane z dostopom do kabelskih in satelitskih radijskih in televizijskih programov, ki se plačujejo v trimesečnih ali krajših rokih,
terjatve upravnikov večstanovanjskih hiš za storitve upravljanja ter druge njihove terjatve, ki se plačujejo v trimesečnih ali krajših rokih.
V 1. letu zastarajo:
terjatve za dobavljeno električno in toplotno energijo, plin, vodo, za dimnikarske storitve in vzdrževanje snage, če je bila dobava oziroma storitev izvršena za potrebe gospodinjstva,
terjatve radijske in televizijske postaje za sprejem programov,
terjatve pošte, telegrafa in telefona za uporabo telefonov in poštnih predalov, kot tudi druge njihove terjatve, ki se plačujejo v trimesečnih ali krajših rokih,
terjatve za naročnino na občasne publikacije, šteto od takrat, ko je iztekel čas, za katerega je bila publikacija naročena,
terjatev za storitve zagotavljanja dostopa do medmrežja, za storitve zagotavljanja uporabe elektronske pošte in elektronskih poštnih predalov, za storitve vzdrževanja spletnih strani in za storitve, povezane z dostopom do kabelskih in satelitskih radijskih in televizijskih programov, ki se plačujejo v trimesečnih ali krajših rokih,
terjatve upravnikov večstanovanjskih hiš za storitve upravljanja ter druge njihove terjatve, ki se plačujejo v trimesečnih ali krajših rokih.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: trololololo ()
Ales ::
Zastaral IMHO je, kar pa njim ne preprečuje, da ti povzročajo težave.
Imaš opcijo pogledati promet na banki za tisto obdobje? Če ne drugega, pa na zahtevo v poslovalnici?
Imaš opcijo pogledati promet na banki za tisto obdobje? Če ne drugega, pa na zahtevo v poslovalnici?
trololololo ::
Pogosta zmota je, da izvršba na neupravičeno izvršbo ni možna. Torej, da upnik denimo ne more vložiti izvršbe za zastaran dolg.
V kolikor bi upnik vložil izvršbo denimo na zastaran dolg ali že plačan dolg, morate kot dolžnik vložiti ugovor v času do katerega sklep o izvršbi ne postane pravnomočen.
V kolikor bi upnik vložil izvršbo denimo na zastaran dolg ali že plačan dolg, morate kot dolžnik vložiti ugovor v času do katerega sklep o izvršbi ne postane pravnomočen.
wcpapir ::
trololololo je izjavil:
Pogosta zmota je, da izvršba na neupravičeno izvršbo ni možna. Torej, da upnik denimo ne more vložiti izvršbe za zastaran dolg.
Res je.
WizzardOfOZ ::
Prvo pravilo, plačane položnice hrani vsaj 5 let. Ko ti nekdo reče da nekaj 2 ali 3 leta nazaj nisi plačal, mu lahko dokažeš, da se moti.
To je pač en izmed načinov kako dobit kak ekstra denar. Vedo da so ljudje plačali, pa jim vseeno pošljejo opomin. Kdor ne more dokazat, bo še enkrat plačal.
Recimo RTV te da pa v izvršbo takoj ko mine en mesec in potem plačaš rtv prispevek, pa še 30€ za izvršbo.
To je pač en izmed načinov kako dobit kak ekstra denar. Vedo da so ljudje plačali, pa jim vseeno pošljejo opomin. Kdor ne more dokazat, bo še enkrat plačal.
Recimo RTV te da pa v izvršbo takoj ko mine en mesec in potem plačaš rtv prispevek, pa še 30€ za izvršbo.
Milčinski je napisal butalce kot prispodobo in ne kot priročnik!!!
Svuda u svijetu ima budala ali je izgleda kod nas centrala!!!
telexdell ::
Račun zaradi storitve je res zastaral. Lahko te pa upravičenec toži zaradi neupravičene obogatitve. Tu pa je tok za zastaranje 5 let. Tak da- hranite potrdila o plačilih ali pač plačujete svojo šlamparijo.
PS če plačuješ preko banke potem imajo to na arhivih/mikrofilmih za 10 let nazaj ziher, za več pa skoraj ziher. Moraš pa točno vedeti, kdaj bi naj bil račun plačan.
PS če plačuješ preko banke potem imajo to na arhivih/mikrofilmih za 10 let nazaj ziher, za več pa skoraj ziher. Moraš pa točno vedeti, kdaj bi naj bil račun plačan.
Precej je treba vedeti, preden opaziš, kako malo veš.
Kalibri ::
kixs ::
WizzardOfOZ je izjavil:
Prvo pravilo, plačane položnice hrani vsaj 5 let. Ko ti nekdo reče da nekaj 2 ali 3 leta nazaj nisi plačal, mu lahko dokažeš, da se moti.
Kako shranjujes poloznice? Shranis odrezek al kako? Ker js ze zadnjih 10+ let placujem vse elektronsko.
Glede RTV-ja sem enkrat spregledal racun in nisem placal. Na koncu leta dobim poloznico in se nek dolg. Meni nic jasno. Grem gledat kaj sem tisti mesec placal, bil je marec in res RTV-ja nisem. Placal in end of story. Torej vec kot pol leta ni bilo nobene panike.
Recimo prejsnji mesec nekaj dni po roku placam elektriko in imam ta mesec zamudnih 6 centov :lol:
WizzardOfOZ je izjavil:
Kako shranjujes poloznice? Shranis odrezek al kako? Ker js ze zadnjih 10+ let placujem vse elektronsko.
Glede RTV-ja sem enkrat spregledal racun in nisem placal. Na koncu leta dobim poloznico in se nek dolg. Meni nic jasno. Grem gledat kaj sem tisti mesec placal, bil je marec in res RTV-ja nisem. Placal in end of story. Torej vec kot pol leta ni bilo nobene panike.
Recimo prejsnji mesec nekaj dni po roku placam elektriko in imam ta mesec zamudnih 6 centov :lol:
Položnice, če so v fizični obliki, spravljam v škatlo skozi celo leto. Če so pa elektronske pa si pošljem na mail printscreen, da je plačano.
Magic1 ::
Sej če plačate elektronsko, se verjetno vse shrani v zgodovini. Vprašanj je le koliko dolga je ta zgodovina in ne smeš menjat banke.
Magic
Utk ::
Jaz plačam 15 do 20 položnic na mesec in še nikoli se mi ni zgodilo, da bi moral komu dokazovat, da sem nekaj plačal. V petih letih je to cca 1000 položnic.
Ko menjaš banko si moraš shranit vse mesečne izpiske.
Sej če plačate elektronsko, se verjetno vse shrani v zgodovini. Vprašanj je le koliko dolga je ta zgodovina in ne smeš menjat banke.
Ko menjaš banko si moraš shranit vse mesečne izpiske.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Utk ()
delavec44 ::
Papirnatih položnic že par let nisem videl. Pa tudi če bi jih, ne bi šel plačati tja kjer ti dajo odrezek. Je to sploh še popularno sedaj s QR kodo?
Ima pa skoraj vsak ponudnik neko E (moj) storitev za uporabnika in ni slabo, da tam občasno preveriš saldo, da te kaj ne preseneti za par let nazaj.
Ima pa skoraj vsak ponudnik neko E (moj) storitev za uporabnika in ni slabo, da tam občasno preveriš saldo, da te kaj ne preseneti za par let nazaj.
WizzardOfOZ je izjavil:
WizzardOfOZ je izjavil:
Položnice, če so v fizični obliki, spravljam v škatlo skozi celo leto. Če so pa elektronske pa si pošljem na mail printscreen, da je plačano.
Seveda je vecina v fizicni obliki. Placam pa vse elektronsko. Sama poloznica pa nima nobene veze pri dokazovanju, da je placano. Ne vidim poante!?
Ko plačaš, napišeš gor datum, kdaj si plačal in če kasneje rabiš, greš potem v aplikacijo pogledat pod tem datumom in imaš potrdilo, da si plačal.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: WizzardOfOZ ()
Sem vedel. Brezveze. Ce te kdo terja, ti bo ze napisal kdaj nisi placal in potem pogledas v aplikacijo.
mojsterleo ::
Če te upravnik ni sproti obveščal o neporavnanih obveznostih in tega ne more dokazati, potem kakšnih možnosti na sodišču itak nima.
Lahko pa na banki na info pultu, proti plačilu, pridobiš zgodovinski izpisek TRR za željeni mesec. Drugič pa jih raje šparaj 5 let.
Lahko pa na banki na info pultu, proti plačilu, pridobiš zgodovinski izpisek TRR za željeni mesec. Drugič pa jih raje šparaj 5 let.
Kaj naj spara? Ce si placal poloznico fizicno na banki/posti, si navadno dobil odrezek - potrdilo o placilu. To edino steje in to sparaj. Ce si placal elektronsko, imas le izpisek iz banke.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: kixs ()
c23po ::
Sej to skoz pravim. Hranjenje fizicnih poloznic, ki si jih placal elektronsko nima nobenega smisla. Vse, kar je relevantno, imas v svoji banki.
mojsterleo je izjavil:
Če te upravnik ni sproti obveščal o neporavnanih obveznostih in tega ne more dokazati, potem kakšnih možnosti na sodišču itak nima.
Če terjatev ni zastarala, jo lahko izterja in če nimaš dokazov, da si jo poravnal, bo to brez nekih velikih težav pri tem tudi uspešen. Če je kaj vzeti, seveda.
"Sprotno" obveščanje ni pogoj.
@ecaps, morda smo se narobe razumeli: ne pravim, da konkretno tvoja terjatev ni zastarala.
Le odgovarjam @mojsterleo o potrebi sprotnega obveščanja. Nit pogovora je šla na bolj hipotetične vidike...
Le odgovarjam @mojsterleo o potrebi sprotnega obveščanja. Nit pogovora je šla na bolj hipotetične vidike...
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
» | Opomin pred izklopom za "neplačan" račun izpred dveh let?!Oddelek: Loža | 5923 (4175) | St235 |
» | T2 "terjanje za nazaj" (strani: 1 2 )Oddelek: Loža | 12611 (9071) | MadMicka |
» | Zastaranje prometnega prekrškaOddelek: Na cesti | 13752 (8352) | St235 |
» | eizvršbe - ima kdo izkušnje? (strani: 1 2 )Oddelek: Loža | 25231 (18612) | MajorM |