» »

Znanje Junior Developerja

Znanje Junior Developerja

Koder10 ::

V tem letu se bolj intenzivno učim programiranja. Letos sem zaključil Harvard CS50x (uvod v Computer Science) in polletno izobraževanje Programiranje in razvoj aplikacij na Fakulteti za informacijske študije v Novem mestu. Oktobra začnem tudi z magisterijem na programu Računalništvo in spletne tehnologije na prej omenjeni fakulteti. Poleg tega pa 1-2 uri na dan posvečam učenju programiranja. Domač sem z osnovnimi koncepti programiranja v jezikih Java, C#, Python. Prišel sem do stopnje, ko znam spisati preprost REST API z uporabo Spring Boot-a (CRUD operacije, SQL baza podatkov, JWT avtentikacija in avtorizacija) oz. preproste web aplikacije z uporabo ogrodja Flask. Zavedam se, da sem šele na začetku poti.

Na tem mestu pa razmišljam kako naprej. Se lotiti nekega osebnega hobi projekta, sodelovati pri kakšnem open-source projektu ali mogoče začeti iskati službo na tem področju , kar bo verjetno najbolj pripomoglo k mojemu razvoju. Imam sicer stabilno službo s povprečno plačo, vendar si že od nekdaj želim poklicno programirati, tako da je končni cilj menjava službe, vendar nimam občutka kakšno znanje naj bi imel junior na začetku kariere? Mogoče ima kdo kakšen nasvet kako nadaljevati.

secops ::

Edini pravi korak je, da si poiščeš programersko službo. Ni vse samo pisanje kode, ampak so pomembne tudi druge veščine, ki jih drugje kot v službi ne moreš dobit.

Tody ::

V današnjih časih se mores samo znajdit in ne sme ti biti težko. V casu ko lahko chat gtp vprasas kako se to sprogramira je edina sposobnost ki jo rabis iznajdljivost in delovnost.

Ko bos mid in senior pa bos mogu se kej bolj namožganit

Nekako se tudi sam najbolj nagibam k temu, da najdem programersko službo, kjer se bom lahko full-time razvijal kot programer. Ovira me predvsem to, da ne vem kakšna so pričakovanja za juniorja, ampak predvidevam, da se pričakovanja precej razlikujejo od delodajalca do delodajalca, zato verjetno najbolj smiselno nekje poskusiti.

To bos zvedel zelo hitro. Glede na to da je se vedno kar nekaj potrebe, gres na 5 intervjujev in vprašaš

d4vid ::

A lahko grem rahlo off-topic?

Sem šel malo pogledat tale harvard cs50x. Koliko tak tečaj pripomore pri iskanju službe? Recimo python tečaj? Vidim, da lahko narediš brezplačnega ali pa plačljivega, pri katerem dobiš potrdilo...
Mam opravljeno tehnično srednjo šolo (elektrotehnik), par let že redno službo in bi mogoče ob službi opravil kak tak tečaj.

Če izberem npr. python, rabim kakšna predhodna znanja? Poznam HTML, PHP, mysql...

Je pri teh tečajih kaj videoklicev?
Main PC: HP Z240 | i5-7400 | 32 GB ram
Homelab: HP DL380g9 | Xeon E5-2680 | 192 GB ram

kuall ::

Koder10 je izjavil:

Nekako se tudi sam najbolj nagibam k temu, da najdem programersko službo, kjer se bom lahko full-time razvijal kot programer. Ovira me predvsem to, da ne vem kakšna so pričakovanja za juniorja, ampak predvidevam, da se pričakovanja precej razlikujejo od delodajalca do delodajalca, zato verjetno najbolj smiselno nekje poskusiti.

v svojih časih so vse firme imele programerske teste, ene še preden imaš razgovor, po moje je danes isto. torej pričakovanja so, da prestaneš test, drgač papa. da pa prestaneš test je potrebno par let programiranja prej.

Ahim ::

kuall je izjavil:

Koder10 je izjavil:

v svojih časih so vse firme imele programerske teste, ene še preden imaš razgovor, po moje je danes isto. torej pričakovanja so, da prestaneš test, drgač papa. da pa prestaneš test je potrebno par let programiranja prej.

Marsikje je test v obliki "domace naloge", kar pomeni, da se ne pricakuje, da znas nekaj na pamet v zaprtem prostoru v zelo omejenem casu, ampak da znas nekaj dejansko naredit ... kako pa do resitve prides je pa tvoj problem. Slednje se mi zdi bistveno lazje in precej bolj realen pokazatelj uporabnosti kandidata (tudi pri delu te potem nihce ne omejuje samo na informacije, ki jih imas v glavi, anmpak imas na voljo internet). Ce pa nekdo res ne zna nic naredit, potem je pa menda logicno da firma nima kaj poceti z njim.

5ygmq ::

Ahim je izjavil:

Marsikje je test v obliki "domace naloge", kar pomeni, da se ne pricakuje, da znas nekaj na pamet v zaprtem prostoru v zelo omejenem casu, ampak da znas nekaj dejansko naredit

ne vem, kaj kuall točno sprašuje, menda obstajajo nekakšni testi? verjetno se da tudi kaj goljufati ampak dosti se avtomatsko najde.

No zavedajte se da ste v Sloveniji, kjer manjka 10.000 IT kadra. Nekdo ki je Junior pa zna določit spremenljivko pa pognat CHAT GTP za to da dobi rešitev dobi tudi službo. Seveda pa kot Junior ne moreš pričakovat 5000 bruto plače. Če hočeš hitro službo daš lestvico zelo nizko in potem vsake pol leta težiš nadrejenemu seveda če bo tvoje delo to opravičevalo.

V kaki Indiji ali pa tudi kakem bolj tekmovalnem okolju pač delajo boljše teste. Zdej če ne cilaš lih na premium podjetja ala celtra ali pa tega tipa te bodo hitr pohopsal.

Invictus ::

Slovenski delodajalci bi radi novega zaposlenega, ki čudežno lahko dela takoj v njihovem scompranem okolju.

Ker takih ljudi ni, iščejo na dolgo in široko...

V času, ko iščejo, bi nekega normalno sposobnega programerja že navadili na njihovo kloako...
"Life is hard; it's even harder when you're stupid."

http://goo.gl/2YuS2x

eventyrer ::

Koder10 je izjavil:

V tem letu se bolj intenzivno učim programiranja. Letos sem zaključil Harvard CS50x (uvod v Computer Science) in polletno izobraževanje Programiranje in razvoj aplikacij na Fakulteti za informacijske študije v Novem mestu. Oktobra začnem tudi z magisterijem na programu Računalništvo in spletne tehnologije na prej omenjeni fakulteti. Poleg tega pa 1-2 uri na dan posvečam učenju programiranja. Domač sem z osnovnimi koncepti programiranja v jezikih Java, C#, Python. Prišel sem do stopnje, ko znam spisati preprost REST API z uporabo Spring Boot-a (CRUD operacije, SQL baza podatkov, JWT avtentikacija in avtorizacija) oz. preproste web aplikacije z uporabo ogrodja Flask. Zavedam se, da sem šele na začetku poti.

Na tem mestu pa razmišljam kako naprej. Se lotiti nekega osebnega hobi projekta, sodelovati pri kakšnem open-source projektu ali mogoče začeti iskati službo na tem področju , kar bo verjetno najbolj pripomoglo k mojemu razvoju. Imam sicer stabilno službo s povprečno plačo, vendar si že od nekdaj želim poklicno programirati, tako da je končni cilj menjava službe, vendar nimam občutka kakšno znanje naj bi imel junior na začetku kariere? Mogoče ima kdo kakšen nasvet kako nadaljevati.

začni iskat službo.
Hobi projekti so fajn zraven faksa in zraven službe. Samo s hobi projekti se ne naučiš dovolj.

nosiyo ::

Najbolši so tisti, ki sestavijo ekipo juniorjev, pol pa iščejo sp freelancerja ki bo za 20-30eur/uro in 40-50ur/mesec flikal vse kar oni ne znajo rešit :D Šefek pa lepo neki sinček z doba informatiko vleče 5k bruto, da so kao vsi motivirani :D

Ahim je izjavil:

kuall je izjavil:

Koder10 je izjavil:

Marsikje je test v obliki "domace naloge", kar pomeni, da se ne pricakuje, da znas nekaj na pamet v zaprtem prostoru v zelo omejenem casu, ampak da znas nekaj dejansko naredit ... kako pa do resitve prides je pa tvoj problem. Slednje se mi zdi bistveno lazje in precej bolj realen pokazatelj uporabnosti kandidata (tudi pri delu te potem nihce ne omejuje samo na informacije, ki jih imas v glavi, anmpak imas na voljo internet). Ce pa nekdo res ne zna nic naredit, potem je pa menda logicno da firma nima kaj poceti z njim.

namen testnih nalog je tudi videti kako se kandidat znajde če problema ne razume oziroma ne zna rešiti. Kako sprašuje, kaj sprašuje, koliko časa morda trmari s svojo (morda napačno?) rešitvijo, kako upošteva nasvete in ostalo.

nosiyo je izjavil:

Najbolši so tisti, ki sestavijo ekipo juniorjev, pol pa iščejo sp freelancerja ki bo za 20-30eur/uro in 40-50ur/mesec flikal vse kar oni ne znajo rešit :D Šefek pa lepo neki sinček z doba informatiko vleče 5k bruto, da so kao vsi motivirani :D

ja ja, ekipa juniorjev na hudo kompleksnem projektu katerega razvoj bo trajal leta.

Simply epic.

5ygmq je izjavil:

Ahim je izjavil:

Marsikje je test v obliki "domace naloge", kar pomeni, da se ne pricakuje, da znas nekaj na pamet v zaprtem prostoru v zelo omejenem casu, ampak da znas nekaj dejansko naredit

ne vem, kaj kuall točno sprašuje, menda obstajajo nekakšni testi? verjetno se da tudi kaj goljufati ampak dosti se avtomatsko najde.

pač neko praktično nalogo se da za sprogramirati. Namen takih nalog je kot sem rekel da se vidi kakšne so lastnosti kandidata. Kako berljivo kodo piše, koliko je pokomentirana, kako sprašuje, koliko trmari, ali mogoče kaj sproti obvešča če se je kje zataknil ali pa par tednov ni ne duha ne sluha o njem in potem javi da naloge ne zna rešiti....pogosto se izkaže da če bi kandidat takoj prosil za več razlage, bi nalogo lahko rešil.

Zgodovina sprememb…

Koder10 je izjavil:

Ovira te da preveč razmišljaš.
Pojdi na razgovor, ne spraševat po forumu in klepetat.

Na magisterij boš šel pa niti neveš kaj bi rad delal. Čemu torej magisterij? A še nisi imel poletne službe kot programer?
Prav, pojdi študirat naprej magisterij, ko boš imel kakšne počitnice pa si dobi programersko delo kot študent.

Zgodovina sprememb…

eventyrer je izjavil:

Koder10 je izjavil:

Na magisterij boš šel pa niti neveš kaj bi rad delal. Čemu torej magisterij? A še nisi imel poletne službe kot programer?
Prav, pojdi študirat naprej magisterij, ko boš imel kakšne počitnice pa si dobi programersko delo kot študent.

Se strinjam s tabo, da sem verjetno preveč razmišljal, ampak sem v tej temi dobil odgovore, ki mi bodo pomagali pri odločitvi kako naprej.

Vem kaj bi rad delal, nisem pa še bil odločen ali nadaljevati z učenjem sam ali pa takoj začeti z iskanjem službe. Kot sem napisal sem zaposlen z določenimi obveznostmi (družina), zato študentsko delo odpade. Magisterij pa predvsem z vidika, da bom dopolnil določena teoretična znanja, ki mi manjkajo (matematika, algoritmi, statistika) in bi jih težje pridobil sam kot pa v nekem strukturiranem okolju, hkrati pa bom pridobil tudi formalno izobrazbo na področju (se pa zavedam, da mi pri začetnem iskanju službe magisterij ne bo pomagal).

Tole se ti bo maščevalo. Boš magister IT-ved z 10 leti delovnih izkušenj izven stroke, ki bi rad bil programer za večjo plačo?

Iz lastnih izkušenj pa nisem programer, ne moreš se načuti nekaj kar ne veš kaj boš rabil. Malce se skrivaš za izobrazbo. Ko boš naredil mag boš pa naredil še dr. za to da boš še malce bolj izpilil luknje v znanju.

Na koncu pa greš v službo pa, rabiš to 10% ker večina časa preživiš na sestankih in prepričuješ ljudi da naj zaboga nehajo uporabljat excel kot bazo podatkov. Napredna poslovna znanja pa čakajo "na pravo" priložnost.

Koder10 je izjavil:

eventyrer je izjavil:

Koder10 je izjavil:

Se strinjam s tabo, da sem verjetno preveč razmišljal, ampak sem v tej temi dobil odgovore, ki mi bodo pomagali pri odločitvi kako naprej.

Vem kaj bi rad delal, nisem pa še bil odločen ali nadaljevati z učenjem sam ali pa takoj začeti z iskanjem službe. Kot sem napisal sem zaposlen z določenimi obveznostmi (družina), zato študentsko delo odpade. Magisterij pa predvsem z vidika, da bom dopolnil določena teoretična znanja, ki mi manjkajo (matematika, algoritmi, statistika) in bi jih težje pridobil sam kot pa v nekem strukturiranem okolju, hkrati pa bom pridobil tudi formalno izobrazbo na področju (se pa zavedam, da mi pri začetnem iskanju službe magisterij ne bo pomagal).

Vsekakor menim da ti pisanje izjemno dolge magistrske naloge ne bo delalo težav.

Šalo na stran:
Super da greš študirat, med počitnicami pa še kakšno študentsko programersko delo najdi. Edino tako boš ob koncu študija že imel službo.

In prosim ne rečt da si dobil odgovor na življensko pomembno vprašanje v temi ki ima 17 postov (od tega je nekaj tvojih, nekaj je irelevantnih).

Zgodovina sprememb…

kuall ::

Starost je vazen faktor.
Ako hoce gospodek da ga firma uci in vzame brez testov mora biti pod 20 let.
Starga kozla se pa prej dobro testira. Al pa reference.

Mlajsi so lazji za oci pa se jim zato spregleda da so nesposobne pijavke...

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: kuall ()

urli ::

kuall je izjavil:

Starost je vazen faktor.
Ako hoce gospodek da ga firma uci in vzame brez testov mora biti pod 20 let.
Starga kozla se pa prej dobro testira. Al pa reference.

Mlajsi so lazji za oci pa se jim zato spregleda da so nesposobne pijavke...

Wtf? :))

Ignore, osebne frustracije :)

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Programerji z diplomo ter brez nje (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
747896 (4627) WizzardOfOZ
»

Prekvalifikacija v programerja (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Programiranje
10712055 (8145) pffff
»

Plača Junior Full Stacked Web Developerja + UI/UX Design (strani: 1 2 )

Oddelek: Programiranje
5514873 (12457) secops

Več podobnih tem