» »

Pc random restarti

Pc random restarti

yayo ::

Prvič se spopadam s problemom, ki ne uspem najti neke rešitve,
PC komponente so vse stare manj kot tri leta, pojma nimam, če je problem softverski ali strojni. V glavnem kake tri tedne nazaj mi je začel računalnik krešati, ko se mu zahoče. Najprej bolj poredko potem pa pogosto. Včasih je uro dve mir, včasih krešne po desetih minutah. Večinoma, ko je le browser odprt, med igranjem iger se praviloma le igra zruši. Windows diagnostika v glavnem ne uspe narediti dumpov fajlov čeprav so omogočeni. Parkrat ji je uspelo s tipičnimi informacijami kot DRIVER IRQL NOT LESS OR EQUAL ali SYSTEM THREAD EXCEPTION NOT HANDLED. Whocrashed je izvor parkrat pokazal v USB Bus driverjih. RAM sem stestiral z Windows diagnostiko in obemi Memtesti, tudi po devet ur - ni napak. SSD z Samsungovo aplikacijo in z Crystalinfo, oba pravita, da je brezhiben in 98% zdrav. Za štos sem po 20 minut poganjal Kombustor in Prime95 in je šlo skozi brez krešanja ali pregrevanja. Napajalnika za zamenjat žal nimam a je dve leti star Focus 850w.
Potem se še zbrisal Windows posodobitve zadnjih dveh tednov in bios na osnovni plošči vrnil na starejšo verzijo, ki je delovala bp od marca letos (dva tedna nazaj sem nadgradil na najnoveejšega zaradi vanostnih posodobitev). Ko pomislim, mi še ostane, da Nvidia driverje zbrišem in dam gor kake starejše, ker jih redno posodabljam.
Parkrat sem tudi pognal System File Checker, ki mi je prvič našel nekaj okvarjenih fajlov in jih popravil a potem nič več, čeprav so se kreši še naprej ponavljali.
Iz glave se spomnim, da sem v zadnjih dvajsetih letih kdaj imel podobne probleme z reštartanjem pcja ampak je bilo relativno lahko najti vzrok skozi branje minidumpov oziroma diagnostičnega orodja za hardver. Le enkrat sem moral menjati ram, drugače je vedno šlo za konflikte v softverju. Sedaj sem pa, žal, mrzel.
Kak nasvet? Kako se sploh profiji spopadate s takimi "misterioznimi" slučaji? Imate kaka posebna orodja ali PC na prafaktorje in zamenjate vsako komponento posebej?
  • spremenil: yayo ()

HolyFuck1 ::

Formatiraj.

hojnikb ::

izločat komponente, ne bo druga. Sploh če so restarti instatni brez bsodov, zna bit problem skoraj 100% HW narave.
#brezpodpisa

Han ::

Napiši še ostale komponente... Ko se je na podoben način začel obešat Supermicro strežnik na cenejšem 400W Seasonic napajalniku, ki je bil še v garanciji, je zadoščala menjava napajalnika.

sbawe64 ::

Hw konfiguracija je ?
Bios daj na zadnjo verzijo in default nastavitve.
Temperature cpu/MB/gpu/ramov/HDD ?
Kateri os ?

Kakšne USB naprave ?
1x nedavno sem imel primer, ko je asus prenosnik na random zamrznil, pomagali je samo da si ga s gumbom dal v standby in potem ponovno zbujanje, krivec je bila USB miška, delala je normalno, ter občasno spustila mini emp.
2020 is new 1984
Corona World order

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: sbawe64 ()

pero50 ::

sem videl nek youtube short, tip je poslal v servis pc, ker se mu je crashal ampak na servisu niso mogli ponovit napake. Na koncu so ugotovili da je kriv usb hub.
samo kot info, kje mogoče lahko začneš.

link_up ::

live not pa sprobaj samo z monitorjem in tipkovnico. Naj tece 3 dni.
In and Out

Runner71 ::

Pri prižganem in delujočem kompu, narahlo s prstom premikaj vsak ram posebej....vmes laufaj kakšen youtube da vidiš kdaj bo zmrznil....če bo zadetek spucaj kontakte RAM in plata...srečno

yayo je izjavil:

Prvič se spopadam s problemom, ki ne uspem najti neke rešitve,
PC komponente so vse stare manj kot tri leta, pojma nimam, če je problem softverski ali strojni. V glavnem kake tri tedne nazaj mi je začel računalnik krešati, ko se mu zahoče. Najprej bolj poredko potem pa pogosto. Včasih je uro dve mir, včasih krešne po desetih minutah. Večinoma, ko je le browser odprt, med igranjem iger se praviloma le igra zruši. Windows diagnostika v glavnem ne uspe narediti dumpov fajlov čeprav so omogočeni. Parkrat ji je uspelo s tipičnimi informacijami kot DRIVER IRQL NOT LESS OR EQUAL ali SYSTEM THREAD EXCEPTION NOT HANDLED. Whocrashed je izvor parkrat pokazal v USB Bus driverjih. RAM sem stestiral z Windows diagnostiko in obemi Memtesti, tudi po devet ur - ni napak. SSD z Samsungovo aplikacijo in z Crystalinfo, oba pravita, da je brezhiben in 98% zdrav. Za štos sem po 20 minut poganjal Kombustor in Prime95 in je šlo skozi brez krešanja ali pregrevanja. Napajalnika za zamenjat žal nimam a je dve leti star Focus 850w.
Potem se še zbrisal Windows posodobitve zadnjih dveh tednov in bios na osnovni plošči vrnil na starejšo verzijo, ki je delovala bp od marca letos (dva tedna nazaj sem nadgradil na najnoveejšega zaradi vanostnih posodobitev). Ko pomislim, mi še ostane, da Nvidia driverje zbrišem in dam gor kake starejše, ker jih redno posodabljam.
Parkrat sem tudi pognal System File Checker, ki mi je prvič našel nekaj okvarjenih fajlov in jih popravil a potem nič več, čeprav so se kreši še naprej ponavljali.
Iz glave se spomnim, da sem v zadnjih dvajsetih letih kdaj imel podobne probleme z reštartanjem pcja ampak je bilo relativno lahko najti vzrok skozi branje minidumpov oziroma diagnostičnega orodja za hardver. Le enkrat sem moral menjati ram, drugače je vedno šlo za konflikte v softverju. Sedaj sem pa, žal, mrzel.
Kak nasvet? Kako se sploh profiji spopadate s takimi "misterioznimi" slučaji? Imate kaka posebna orodja ali PC na prafaktorje in zamenjate vsako komponento posebej?

uff ;((
Operating System
Windows 11 Pro 64-bit
CPU
AMD RYZEN 5800X
RAM
32,0GB Dual-Channel DDR4 @ 1799MHz (16-19-19-36)
Motherboard
ASUSTeK COMPUTER INC. TUF GAMING X570-PLUS (WI-FI) (AM4) 36 °C
Graphics
AORUS FI27Q (2560x1440@120Hz)
2047MB NVIDIA GeForce RTX 3080 (MSI) 39 °C
Storage
2794GB TOSHIBA DT01ACA300 (SATA ) 34 °C
465GB Samsung SSD 970 EVO Plus 500GB (Unknown (SSD))
Audio
Realtek High Definition Audio

PSU Seasonic FOCUS 850W

USB miška, kamera, hub na monitorju
GPU temperatura po 30tih minutah Kombustorja na max. 82 stopinj (hotspot 98), SSD min 42/ max 64, HDD min34/ max 36, Procesor min 34/ max 61 (gre do 70+ v kakem Prime95)

se bom jutri igral z USB napravami, ostalo kasneje. Zelo malo časa in postora za šarjenje po pcju. Sploh pa te moderne škatle: rabiš priti do rama moraš sneti desni vent na cpu hladilniku. Do sponke prideš le če snameš grafično, do jezička, ki blokira grafično prideš le z zelo tenkim ravnilom, ker je hladilnik ogromen. Vmes se znojiš in bemtiš... :))

aja, Kasperski je Internet Security svito, ki jo imam gor zadnja tri leta (vem, vem, ne rabim, če sem pameten. A žal ne spadam med pametne) nadomestil z neko novo aplikacijo, ki bolj deluje kot subscription servis "Kaspersky Standard". Seveda sem, budalo tudi na to apgrejdal. Na koncu bo to.

link_up je izjavil:

live not pa sprobaj samo z monitorjem in tipkovnico. Naj tece 3 dni.

live not? je to diagnostično orodje? Ne najdem.

DamijanD ::

live linux
"not" - vstavi; zaženi z

oh, jaz butelj. :D Morda sem rešil, nočem se še veseliti, ker je prezgodaj. Če slučajno sem pa gre zahvala enemu od uporabnikov zgoraj. Hvala pa vsem za odgovore, sami odlični nasveti. Zato je pametno vprašati. Prvo: ne počutiš še več samega na tem svetu. 8-) In drugo, če imaš srečo naletiš na nekoga, ki je že srečal tak problem z random/bizarnim vzrokom in ga uspel rešiti.

Zgodovina sprememb…

majhen update: po branju zgornjih postov sem zamenjal (Dream Machines DM1 Pro S) miško katero sem uporabljal zadnjih par let s svojo zaprašeno Logitech G502 Proteus. Tisto popoldne in večer nisem več imel problemov z restarti. Naslednje jutro sem optimistično bios nadgradil na zadnjega in omogočil Windows update. Malo kasneje sem spet fasal restart. Nakar sem zbrisal zadnja dva Windows popravka in onemogočil za naslednja dva tedna posodobitve, odstranil sem spletno kamero. Bios sem pustil najnovejši. Sedaj že tretji dan nimam več restartov. Upam, da bo tako tudi ostalo (in, da nisem jinxal s tem sporočilom). Kaj točno je bilo ne vem. Morda je kak popravek dodal kak driver za USB porte, ali je antivirus delal probleme pa se potem nadgradil, ali je bil res problem z miško. Upam, da je problemov konec, sem pa pesimist po značaju, tako, da...

Riff ::

super samo da se je rešilo :)

se žal ni rešilo. ;(( Ne vem kaj se je točno zgodilo, da se je začetno stanje malce umirilo ampak sedaj, po raznih windows updatih, resetiranju cmosa in reinštalacij oken je tako, da se mi dve grafično precej zathevne igre (Cyberpunk, Dying Light 2) zrušijo po kake pol ure igranja, ČE imam v biosu vključen D.O.C.P. profil (AMDjev XMP) za RAM. Ko ga dam na default vrednosti se mi še ni zgodilo, da bi se igra zrušila. Ko imam omogočen D.O.C.P. mi včasih tudi pc restarta pri nezahtevnih početjih, zelo poredko. Zanimivo je, da ima ram kaka tri leta in, da je ves čas pri vljučenem DOCPju vse delovalo brez problemov do prejšnjega meseca. RAM sem testiral vsaj šestkrat z memtestom, trikrat na default in trikrat z DOCPjem, le prvič mi je pri vkjućenem DOCPju po brezplačnih štirih testih prikazalo eno napako, potem nikoli več. Googlam kot smotan, da najdem koga z enakim problemom ampak točno enkega ne najdem. Najceneje bi seveda prišel skozi, če bi šlo za RAM problem a lahko bi bil memory controller na cpuju ali celo plošča. Ali kaj tretjega. :)) Ne vem, če so Asusovci kaj zjebali z novimi biosi a bi v takem primeru verjetno veliko ljudi jokalo po netu. Dvomim, da se kaj pregreva, ker 3080tka dosega maksimum 80 stopinj, ryzen pa med igrami ostaja na 60. Kot pravim z ramom na default vse deluje, z XMPjem pa ne. Ostane mi še ročno nastavit vrednosti rama (ma zakaj, če je leta delovalo?) in testirati posamezne palčke. Potem pa ne vem, nimam nobenega kolega z rezervnimi komponentami za testirat. Morda naredim neumnost pa kupim novi ram za videt kako bo šlo.

Zgodovina sprememb…

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Potrebujem pomoc! nov build zmrzuje (strani: 1 2 )

Oddelek: Pomoč in nasveti
868202 (5651) m0LN4r
»

Zmrzovanje črn/rdeč/zelen... screen RX480 8GB

456941 (6072) abaximan69
»

Težave z R9 290

386337 (5442) Napajalc
»

Vista SP1 vs XP SP3

Oddelek: Operacijski sistemi
201387 (1387) Person
»

Ali lahko disk vpliva na hitrost računalnika??

161329 (906) pivmik

Več podobnih tem