» »

Kitajska avgusta ni izvažala germanija in galija

Kitajska avgusta ni izvažala germanija in galija

Slo-Tech - Omejitve izvoza nekaterih ključnih elementov za izdelavo moderne elektronike, ki jih je uvedla Kitajska, niso le brezzobi tigri. V minulem mesecu Kitajska ni izvažala germanija in galija. Julija letos je izvoz germanija iz Kitajske znašal 8,6 metrične tone, kar je bilo dvakrat več kot junija - kupci so v pričakovanju omejitev hitro kopičili zaloge. Avgusta izvoza ni bilo. Podobno velja za galij, ki ga je Kitajska julija izvozila 5,1 tone, avgusta pa nič.

Spomnimo, da je Kitajska julija letos napovedala uveljavitev izvoznih omejitev na šest vrst germanija in osem vrst galija. Izvozniki morajo za vsako stranko dobiti izvozno licenco, če je tehnologijo oziroma izdelke možno uporabljati tudi v vojaške namene. Za čipe to vsekakor velja. Odobritev izvoznih licenc traja 45 dni, pravijo proizvajalci in trgovci z germanijem, zato avgusta izvoza še ni moglo biti - dovoljenja še čakajo.

Pred uvedbo omejitev je bila Kitajska največji izvoznik galija in germanija. Na svetovnem trgu je imela 80-odstotni tržni delež v proizvodnji galija in 60-odstotni tržni delež v proizvodnji germanija, ocenjuje CRMA (Critical Raw Materials Alliance). V preteklosti je bil ta delež še večji, tudi 98-odstoten, a so v zadnjih letih uporabniki začeli iskati alternativne dobavitelje. Galij in germanij se uporabljata v moderni elektroniki. Galijev arzenid najdemo v visokofrekvenčnih čipih, svetlečih diodah in sončnih celicah. Germanij uporabljajo v proizvodnji procesorjev in sončnih celic.

70 komentarjev

«
1
2

dexterboy ::

Akademsko vprašanje; Le kaj ima to zveze z BRISC-om?
Ne glede na velikost US Army se nam obetajo "tektonski" premiki na geopolotičnih sferah v prihajajočih letih.
Sprašujem pa za prijatelja, če kdo daje inštrukcije iz Kitajščine?
Ko ne gre več, ko se ustavi, RESET Vas spet v ritem spravi.

Utk ::

Če se bojo preveč hecali, bojo našli te elemente še kje drugje ali pa delali s čim drugim.

starfotr ::

Nekatere stvari imajo tako zelo unikatne lastnosti, da je treba izbrat točno določen element.

Tako, da ni vedno možnost nadomestkov.

Zimonem ::

starfotr je izjavil:

Nekatere stvari imajo tako zelo unikatne lastnosti, da je treba izbrat točno določen element.

Tako, da ni vedno možnost nadomestkov.

Je možno ampak je predelava draga.

Glugy ::

Bo treba počas nehat se it trgovsko vojno z Kitajsko pa rajš delat skupaj z njimi.

Lonsarg ::

Kitajska že dobro desetletje (od kar je Xi na oblasti) omejuje odprtje svoje države (pred tem so se vedno bolj odpirali), to kar zahod zdaj dela (postopno selektivno zaprtje proti Kitajski) je le logičen geopolitičen odgovor.

Motiv Kitajske vlade da se noče odpirat je sicer jasen, ker odprtje pomeni izmenjava kulture, tako individualne kot korporotivne, oni pa hočejo striktno enforcat politični nadzor nad ekonomijo. Kako si Kitajci predstavljajo globalizacijo brez odprtja lastne države pa vedo le oni, globalizacija brez zmanjšanja vpliva politike na ekonomijo pač ne gre skozi.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Lonsarg ()

fikus_ ::

Globalizacijo so izumili/odprili američani, kitajci se počutijo dovolj močne, da tudi oni postavljajo svoje pogoje.
Učite se iz preteklosti, živite v sedanjosti in razmišljajte o prihodnosti.

Lonsarg ::

Ravno Kitajci so zdaj glasni v smislu "zakaj se zapirate proti nam, mi hočemo globalizacijo".

fikus_ ::

To zapiranje se gredo americani.
Učite se iz preteklosti, živite v sedanjosti in razmišljajte o prihodnosti.

Lonsarg ::

Američani se pač zapirajo ker se Kitajska ni hotela odpreti proti Američinamo. Ni ekonomske računice za Ameriško ekonomija, da več uvozijo iz Kitajske kot Kitajci od njih ter da hkrati še tja dajejo tehnologijo. Skratka to je vse biznis, kdo komu koliko, ni tle nobenega bad guy/good guy.

Dokler je bila Kitajska pač 3rd world country z poceni delovno silo se jim je splačalo tja dajat tehnologijo v zameno za poceni uvoz, bil je to fer deal za obe strani in tako Ameriška kot Kitajska ekonomija je cvetela kot posledica tega (v bistvu je cel svet cvetel na delovnih poceni Kitajcih). Zdaj ko sta Kitajska in Amerika obe velesili se pravila igre spreminjajo. Američani so desetletja čakali na odprtje Kitajske in tega odprtja niso dočakali, no delno zaprtje s strani Američanov je čisto logični odgovor.

Razne blokade Huawei in podobnih zaradi varnosti so samo izgovor Američanov da se lepše sliši, v bistvu pa so Američani pač naredili isto z Huawei kot je Kitajksa že desetletja delala z Ameriškimi podjetji, sam drugačen izgovor so uporabili, Kitajci so bolj direktni in ne ovinkarijo in pač direkt spišejo zakon proti tujim podjetjem, brez izgovorov na varnost itd., kot delajo Američani.

So pa zaprtja vsekakor slaba za obe strani, tak da bo cel svet ekonomsko na slabšem zaradi zapiranja, ampak taka je pač realnost prevelikih političnih razlik na svetu. Globalizacija lahko deluje le če vse države delujejo po podobnih pravilih, ja ta ki so trenutno spisana so seveda pretežno od Američanov, Kitajci so pa imeli na izbiro da ali poskusijo ta pravila malo prilagodit in se pridružit ali pa da vzporedno nova probajo vzpostavit. Odločili so se za vzporedno nova in medsebojna zaprtja so logična posledica.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Lonsarg ()

PovemVfaco ::

Lonsarg je izjavil:

Američani se pač zapirajo ker se Kitajska ni hotela odpreti proti Američinamo. Ni ekonomske računice za Ameriško ekonomija, da več uvozijo iz Kitajske kot Kitajci od njih ter da hkrati še tja dajejo tehnologijo.


Na kak način se jim ni odprla? Da jim ni čisto v vsem ugodila, ampak pač samo v določenih stvareh, pač po lastnih pravilih? GM, KFC, Coca Cola, Nike itd. na Kitajskem veselo prodajajo že dolga leta. Njih verjetno tudi ne briga, kaj je dobro za ameriško ekonomijo kot celoto, to je bolj problem ameriške vlade, ki pa jo itak bolj vodijo korporacije kot pa obratno, tako da še to samo navidezno oz. kratkoročno.

Verjetno ma predvsem par ameriških web gigantov dolge nosove, ker jim kitajska ni položila tepiha čisto tako, kot so si želeli, in zato pritiskajo na ameriško politiko da malo nagaja in se šopiri, ameriške korporacije v drugih sektorjih pa verjetno ne podpirajo tega.

kow ::

Nehaj nabijati. Na kitajskem ne more zahodno podjetje kupiti zemljisce in postaviti tovarno. Obratno je bilo ves cas mogoce. Sele sedaj se je zacelo omejevati zaradi strateskih razlogov.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: kow ()

PovemVfaco ::

Tesla npr. ma fabriko v lasti na Kitajskem, zemljišče ima v najemu, ampak s tem lastništvom zemljišč so tudi neke omejitve za domače subjekte, če se ne motim. In zakaj bi moralo podjetje imeti zemljišče v lasti in zakaj bi moralo biti enako kot v ZDA? Ker očitno enga kupa ameriških korporacij, ki so prisotne na kitajskem trgu, to ne moti preveč.

PovemVfaco ::

Is it correct that China does not allow private ownership of real property?

Yes, that is correct. Because China is a socialist country, all land is either subject to government ownership or collective ownership. In principle, municipal land is subject to government ownership and land outside cities is subject to collective ownership. However, one can obtain the right to use the land.


https://www.lehmanlaw.com/resource-cent...

Očitno ni samo zahod temu podvržen, ampak zahod samo tam nima nekih posebnih privilegijev.

Stra ::

Če so/smo na zahodu našli največje zaloge litija (https://www.electrive.com/2023/09/14/po... ) bomo/bodo našli še marsikaj drugega, tako da ne bo treba sodelovati s totalitarnimi režimi (Xi, Putin & co.)

Fiv3er ::

Pa od kje ste se na tem forumu našli vsi podpihovalci sovraštva in podvrženci propagandi?

Ja kitajska se je začela sama od sebe zapirati. Pravljice za lahko noč. Najprej so si uničili Huawei, potem čipe in tako naprej. Ker so tako samouničevalni.

Medtem ko prek atlantika živi ljudstvo, ki konfliktov nikoli ne začenja, ampak jih samo miri. V resnici pa je ravno obratno. Me pa res zanima zakaj so amaričani predvssem po 11.9.2001 "grabby" politiko dali dve prestave višje? Najbrž grabby aliens teorija drži na vseh podočjih in niso neumni. Upam pa, da EU in njeni ljudje spregledajo in se začnemo povezovat z vsemi drugimi

Lonsarg ::

Pac drzave tekmujejo med sabo in tudi zapiranje je del tekme.

Jaz to dojemam cisto z distanco brez good/bad guy. Novenega pravila ni da US mora sodelovati z Kitajsko, pac obe strani se pogajata in odlocata kaj boste dovolila izvazat in kako bosta ekonomijo odprla druga drugi. S tem da izvoz ter uvoz ni samo direktna ekonomija ampak tudi pravila, zakoni in podobno in Amerika rada izvaza svoja pravila.

Globalizacija pa je mogoce le ce so ta pravila v drzavah podobne, globalizacija brez poenotenih pravil ne obstaja. Tak da ce Kitajska in US ne prideta blizu z pravili potem odprtega trga pac ne more biti in dejstvo je da sta po ekonomskih pravilih ti dve drzavi kot noc in dan in je to do sedaj za silo spilalo le zato ker je slo za "en da poceni delovno silo, drugi tehnologijo in denar".

Glede tega kaka bi lahko bila poenotena pravila med Kitajsko in US pa se lahko globoko zafilozofiramo, ampak neke kratkorocne resitve tu ni. Kratkorocno pac US ne bo vec izvazala tehnologije. Ko bo pa enkrat v prihodnosti Kitajska tehnolosko dosegla US (20 let?) pa se pogajalska izhodisca spremenijo in se zna kaj obrnit.

fikus_ ::

Da se vrnemo na temo.
germanija in drugih podobnih materialov je po celem svetu dovolj . Prvo vprašanje je cena pridobivanja in potem okoljska sprejemljivost.

Kot kaže je oboje možno na kitajskem.
Npr za Li so pomembni še Čilenci
Učite se iz preteklosti, živite v sedanjosti in razmišljajte o prihodnosti.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: fikus_ ()

sogan ::

Utk je izjavil:

Če se bojo preveč hecali, bojo našli te elemente še kje drugje

Mhm, v Rusiji. Aja, točno, kreteni smo si to opcijo zaprli.

kow ::

Ne bos verjel. Proizvajalka Galija je Ukrajina - trolololo. Nemci so tudi nekaj govorili, da bodo restartali proizvodnjo.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: kow ()

Mr.B ::

kow je izjavil:

Ne bos verjel. Proizvajalka Galija je Ukrajina - trolololo. Nemci so tudi nekaj govorili, da bodo restartali proizvodnjo.

No sej je vsem jasno, da se tam ni nikoli šlo z malega ukrajinskega človeka. Tega res ni potrebno tako očitno potrjevati.
France Rejects Genocide Accusations Against Israel in Gaza,
To accuse the Jewish state of genocide is to cross a moral threshold

PovemVfaco ::

Utk je izjavil:

Če se bojo preveč hecali, bojo našli te elemente še kje drugje ali pa delali s čim drugim.


Sure, nakrampat se bo kje drugje verjetno dalo, samo vprašanje, koliko bo to smiselno, koliko bo to dražje in predvsem, koliko so zahodni izdelki iz teh elementov že sami po sebi dražji, ko odšteješ surovino. Verjetno tu kitajci dominirajo dva člena verige, ne samo enega.

Utk ::

Dvomim da je v nekem čipu cena materiala bistven del cene. In vsaj ZDA pač ne bojo dovolila, da jim nekdo odvzame možnost proizvodnje čipov.

starfotr ::

Če surovine ni, ne moreš proizvest čipa. Ne glede na proizvodnjo ceno vs. prodajno ceno.

PovemVfaco ::

Oni največ možnosti proizvodnje oklestijo itak sami sebi, ker jim je kratkoročni dobiček še naprej najbolj pomemben.

Utk ::

A nism reku, da če ga bojo srali, bojo delali čipe brez tega ali pa začeli sami kopat?
Izkazalo se je da za neke surovine pač ne moreš bit odvisen niti od zaveznika, kaj šele sovražnika.
Dvomim da imajo kitajci kaj kar nihče drug ne more naredit, imajo pa marsikaj najcenejše, zato so drugi prenehali.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Utk ()

bbf ::

Pravlica za šibkoumne je tale novica, da se potem kregamo tle pa rusi gor pa ukrajinci dol pa kitajci pa cena pa debili evropa... Če je kaj iz Kitajske je to samo zaradi tega, ker je cnej. ZARADI NIČ DRUGEGA! Špekulacije, kolk smo odvisni od kitajskih surovin in kolk smo nesposobni sami kej narest je eno samo nabijanje.

kow ::

Seveda. Ampak nekateri ocitno niso sposobni pogledati zemljevida sveta in razumeti, da je ozemlje Avstralije, Evrope, Amerike mnogo vecje kot je Kitajska. Imajo neko nenavadno teorijo, da so vse surovine skoncentrirane na kitajskem. Kdo bi vedel zakaj?

Glede cene surovin - edina res pomembna je nafta. Trg nafte je vecji kot vsi trgi ostalih surovin skupaj.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: kow ()

Mato989 ::

Utk je izjavil:

Dvomim da je v nekem čipu cena materiala bistven del cene. In vsaj ZDA pač ne bojo dovolila, da jim nekdo odvzame možnost proizvodnje čipov.


Cena materiala je nebistven del cene ČE MATERIAL JE... če ga pa ni pa lahko ti delaš salte in čipa ne bo.

kow je izjavil:

Seveda. Ampak nekateri ocitno niso sposobni pogledati zemljevida sveta in razumeti, da je ozemlje Avstralije, Evrope, Amerike mnogo vecje kot je Kitajska. Imajo neko nenavadno teorijo, da so vse surovine skoncentrirane na kitajskem. Kdo bi vedel zakaj?

Glede cene surovin - edina res pomembna je nafta. Trg nafte je vecji kot vsi trgi ostalih surovin skupaj.


Kaj pa ko Kitajski dodaš Rusijo, J. Afriko, Brazilijo morebiti Indijo??? Je potem še vedno večje?
Če sem pomagal, se priporočam za uporabo linka!
KUCOIN EXCHANGE link: https://www.kucoin.com/#/?r=E3I9Ij
BINANCE EXCHANGE link: https://www.binance.com/?ref=10161115

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Mato989 ()

kow ::

Kaj pa ima Brazilija veze s Kitajsko? Mato, si spet siten, ker nimas argumentov?

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: kow ()

Profofo ::

Mato989 je izjavil:

Utk je izjavil:

Dvomim da je v nekem čipu cena materiala bistven del cene. In vsaj ZDA pač ne bojo dovolila, da jim nekdo odvzame možnost proizvodnje čipov.


Cena materiala je nebistven del cene ČE MATERIAL JE... če ga pa ni pa lahko ti delaš salte in čipa ne bo.

kow je izjavil:

Seveda. Ampak nekateri ocitno niso sposobni pogledati zemljevida sveta in razumeti, da je ozemlje Avstralije, Evrope, Amerike mnogo vecje kot je Kitajska. Imajo neko nenavadno teorijo, da so vse surovine skoncentrirane na kitajskem. Kdo bi vedel zakaj?

Glede cene surovin - edina res pomembna je nafta. Trg nafte je vecji kot vsi trgi ostalih surovin skupaj.


Kaj pa ko Kitajski dodaš Rusijo, J. Afriko, Brazilijo morebiti Indijo??? Je potem še vedno večje?


Oh, pa ne samo J. Afriko. Kitajska že leta investira v celotno Afriko in vlaganja samo še povečuje:
https://www.investmentmonitor.ai/featur...

Kitajci so ekstremno inteligentno zastavili vse skupaj in tečejo tek na dolge proge. Mi se drkamo z Rusijo zaradi ene kurčeve UA, oni pa se tesno povezujejo z njimi, namesto, da bi to naredila Evropa in dobila dostop do Ruskega ogromnega ozemlja.

Tako zelo bomo popušili zaradi pohlepa ZDA napram Kitajcem, da nobenemu ne bo nič jasno. Kar naenkrat se bojo naši (oz. vaši) otroci učili kantonščino v osnovnih šoli.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Profofo ()

fur80 ::

Fiv3er je izjavil:

Pa od kje ste se na tem forumu našli vsi podpihovalci sovraštva in podvrženci propagandi?

Ja kitajska se je začela sama od sebe zapirati. Pravljice za lahko noč. Najprej so si uničili Huawei, potem čipe in tako naprej. Ker so tako samouničevalni.

Medtem ko prek atlantika živi ljudstvo, ki konfliktov nikoli ne začenja, ampak jih samo miri. V resnici pa je ravno obratno. Me pa res zanima zakaj so amaričani predvssem po 11.9.2001 "grabby" politiko dali dve prestave višje? Najbrž grabby aliens teorija drži na vseh podočjih in niso neumni. Upam pa, da EU in njeni ljudje spregledajo in se začnemo povezovat z vsemi drugimi


Kje pa misliš, da so se Kitajci učili delati npr. male gospodinjske aparate? 20 - 30 let nazaj in več so hodili po naših firmah z beležkami v roki, naši so jim pa pokazali vse. Ko so kupili Gorenje, pa ni več smešno! ;) Danes pojdi ti na Kitajsko in jih prosi, če ti pokažejo kako se kaj dela! :D Če se kdo gre grabby politiko so to Kitajci.

Profofo ::

Fiv3er je izjavil:

Upam pa, da EU in njeni ljudje spregledajo in se začnemo povezovat z vsemi drugimi

S katerimi drugimi. Imeli smo možnost z Rusijo, ki nam je naravni partner, pa smo zajebali zaradi ene kurčeve nepomembne državice, za katero nam lahko gladko dol visi.

Utk ::

Cena materiala je nebistven del cene ČE MATERIAL JE... če ga pa ni pa lahko ti delaš salte in čipa ne bo.

Še tretjič, zato pa pravim, da če ga bojo preveč srali, bojo delali čipe brez tega ali pa začeli kopat. Da dopolnem za bolj počasne, kar bi moralo bit očitno vsakemu - na tej točki cena ne bo več issue.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Utk ()

Mr.B ::

fur80 je izjavil:

Fiv3er je izjavil:

Pa od kje ste se na tem forumu našli vsi podpihovalci sovraštva in podvrženci propagandi?

Ja kitajska se je začela sama od sebe zapirati. Pravljice za lahko noč. Najprej so si uničili Huawei, potem čipe in tako naprej. Ker so tako samouničevalni.

Medtem ko prek atlantika živi ljudstvo, ki konfliktov nikoli ne začenja, ampak jih samo miri. V resnici pa je ravno obratno. Me pa res zanima zakaj so amaričani predvssem po 11.9.2001 "grabby" politiko dali dve prestave višje? Najbrž grabby aliens teorija drži na vseh podočjih in niso neumni. Upam pa, da EU in njeni ljudje spregledajo in se začnemo povezovat z vsemi drugimi


Kje pa misliš, da so se Kitajci učili delati npr. male gospodinjske aparate? 20 - 30 let nazaj in več so hodili po naših firmah z beležkami v roki, naši so jim pa pokazali vse. Ko so kupili Gorenje, pa ni več smešno! ;) Danes pojdi ti na Kitajsko in jih prosi, če ti pokažejo kako se kaj dela! :D Če se kdo gre grabby politiko so to Kitajci.

Oh, kaj si hotel s tem povedat ?
Da ne bomo spet imeli mantre stari dobri casi...
France Rejects Genocide Accusations Against Israel in Gaza,
To accuse the Jewish state of genocide is to cross a moral threshold

fur80 ::

Mr.B je izjavil:

fur80 je izjavil:

Fiv3er je izjavil:

Pa od kje ste se na tem forumu našli vsi podpihovalci sovraštva in podvrženci propagandi?

Ja kitajska se je začela sama od sebe zapirati. Pravljice za lahko noč. Najprej so si uničili Huawei, potem čipe in tako naprej. Ker so tako samouničevalni.

Medtem ko prek atlantika živi ljudstvo, ki konfliktov nikoli ne začenja, ampak jih samo miri. V resnici pa je ravno obratno. Me pa res zanima zakaj so amaričani predvssem po 11.9.2001 "grabby" politiko dali dve prestave višje? Najbrž grabby aliens teorija drži na vseh podočjih in niso neumni. Upam pa, da EU in njeni ljudje spregledajo in se začnemo povezovat z vsemi drugimi


Kje pa misliš, da so se Kitajci učili delati npr. male gospodinjske aparate? 20 - 30 let nazaj in več so hodili po naših firmah z beležkami v roki, naši so jim pa pokazali vse. Ko so kupili Gorenje, pa ni več smešno! ;) Danes pojdi ti na Kitajsko in jih prosi, če ti pokažejo kako se kaj dela! :D Če se kdo gre grabby politiko so to Kitajci.

Oh, kaj si hotel s tem povedat ?
Da ne bomo spet imeli mantre stari dobri casi...


Da bi si Kitajska brez Zahoda in zahodnjega znanja lahko ta germanij in galij samo na kruh namazala. Ljduje pa tako podcenjujejo Zahod zadnje čase, da se ti že malo obrne.

Profofo ::

fur80 je izjavil:

Da bi si Kitajska brez Zahoda in zahodnjega znanja lahko ta germanij in galij samo na kruh namazala. Ljduje pa tako podcenjujejo Zahod zadnje čase, da se ti že malo obrne.


Ti kitajsko podcenjuješ in se obnašaš do njih, kot, da bi bili še vedno v 1960. Pač to, da si konzervativec zakopan s petami v tla, še ne pomeni, da se je svet ustavil.

fur80 ::

Profofo je izjavil:

fur80 je izjavil:

Da bi si Kitajska brez Zahoda in zahodnjega znanja lahko ta germanij in galij samo na kruh namazala. Ljduje pa tako podcenjujejo Zahod zadnje čase, da se ti že malo obrne.


Ti kitajsko podcenjuješ in se obnašaš do njih, kot, da bi bili še vedno v 1960. Pač to, da si konzervativec zakopan s petami v tla, še ne pomeni, da se je svet ustavil.


Ravno zato ker jih ne podcenjujem sem to napisal! Če je bila za nekatere tu USA politika bad in vsiljiva, počakajmo kaj bodo šele Kitajci prinesli, ker si nekateri tu to tako želijo.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: fur80 ()

Mato989 ::

fur80 je izjavil:

Profofo je izjavil:

fur80 je izjavil:

Da bi si Kitajska brez Zahoda in zahodnjega znanja lahko ta germanij in galij samo na kruh namazala. Ljduje pa tako podcenjujejo Zahod zadnje čase, da se ti že malo obrne.


Ti kitajsko podcenjuješ in se obnašaš do njih, kot, da bi bili še vedno v 1960. Pač to, da si konzervativec zakopan s petami v tla, še ne pomeni, da se je svet ustavil.


Ravno zato ker jih ne podcenjujem sem to napisal! Če je bila za nekatere tu USA politika bad in vsiljiva, počakajmo kaj bodo šele Kitajci prinesli, ker si nekateri tu to tako želijo.


Če so Kitajci tako zanič zakaj se jih USA boji in dela proti njim xD
Če sem pomagal, se priporočam za uporabo linka!
KUCOIN EXCHANGE link: https://www.kucoin.com/#/?r=E3I9Ij
BINANCE EXCHANGE link: https://www.binance.com/?ref=10161115

Mr.B ::

fur80 je izjavil:

Mr.B je izjavil:

fur80 je izjavil:

Fiv3er je izjavil:

Pa od kje ste se na tem forumu našli vsi podpihovalci sovraštva in podvrženci propagandi?

Ja kitajska se je začela sama od sebe zapirati. Pravljice za lahko noč. Najprej so si uničili Huawei, potem čipe in tako naprej. Ker so tako samouničevalni.

Medtem ko prek atlantika živi ljudstvo, ki konfliktov nikoli ne začenja, ampak jih samo miri. V resnici pa je ravno obratno. Me pa res zanima zakaj so amaričani predvssem po 11.9.2001 "grabby" politiko dali dve prestave višje? Najbrž grabby aliens teorija drži na vseh podočjih in niso neumni. Upam pa, da EU in njeni ljudje spregledajo in se začnemo povezovat z vsemi drugimi


Kje pa misliš, da so se Kitajci učili delati npr. male gospodinjske aparate? 20 - 30 let nazaj in več so hodili po naših firmah z beležkami v roki, naši so jim pa pokazali vse. Ko so kupili Gorenje, pa ni več smešno! ;) Danes pojdi ti na Kitajsko in jih prosi, če ti pokažejo kako se kaj dela! :D Če se kdo gre grabby politiko so to Kitajci.

Oh, kaj si hotel s tem povedat ?
Da ne bomo spet imeli mantre stari dobri casi...


Da bi si Kitajska brez Zahoda in zahodnjega znanja lahko ta germanij in galij samo na kruh namazala. Ljduje pa tako podcenjujejo Zahod zadnje čase, da se ti že malo obrne.

To da si poden in se noces razvijat, je tipicno za razvajeno zahodno derisce.... Znanje je dostopno vsem, ce ga ne znas uporabit, ker si len ali celo delat, je to vkjucno tvoj problem, razen ce ti disijo desnicarske teznje ariske rase in sektasko razdeljeni svet. Kjer belcek, definira kdo sme kaj delati, vedetitd.. s takim debilizmom smo ze dolgo nazaj v preteklosti zakljucili...

fur80 je izjavil:

Profofo je izjavil:

fur80 je izjavil:

Da bi si Kitajska brez Zahoda in zahodnjega znanja lahko ta germanij in galij samo na kruh namazala. Ljduje pa tako podcenjujejo Zahod zadnje čase, da se ti že malo obrne.


Ti kitajsko podcenjuješ in se obnašaš do njih, kot, da bi bili še vedno v 1960. Pač to, da si konzervativec zakopan s petami v tla, še ne pomeni, da se je svet ustavil.


Ravno zato ker jih ne podcenjujem sem to napisal! Če je bila za nekatere tu USA politika bad in vsiljiva, počakajmo kaj bodo šele Kitajci prinesli, ker si nekateri tu to tako želijo.

Ja in, ti si se prodal za CocaColo, kitajc ali Indijc ti pa tega ne bo dal, se ni pozabil, da je moral delat za pest riza, da lahko cez dve generacije pokazae finger CocaColi.
France Rejects Genocide Accusations Against Israel in Gaza,
To accuse the Jewish state of genocide is to cross a moral threshold

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Mr.B ()

fur80 ::

Mr.B je izjavil:

fur80 je izjavil:

Mr.B je izjavil:

fur80 je izjavil:

Fiv3er je izjavil:

Pa od kje ste se na tem forumu našli vsi podpihovalci sovraštva in podvrženci propagandi?

Ja kitajska se je začela sama od sebe zapirati. Pravljice za lahko noč. Najprej so si uničili Huawei, potem čipe in tako naprej. Ker so tako samouničevalni.

Medtem ko prek atlantika živi ljudstvo, ki konfliktov nikoli ne začenja, ampak jih samo miri. V resnici pa je ravno obratno. Me pa res zanima zakaj so amaričani predvssem po 11.9.2001 "grabby" politiko dali dve prestave višje? Najbrž grabby aliens teorija drži na vseh podočjih in niso neumni. Upam pa, da EU in njeni ljudje spregledajo in se začnemo povezovat z vsemi drugimi


Kje pa misliš, da so se Kitajci učili delati npr. male gospodinjske aparate? 20 - 30 let nazaj in več so hodili po naših firmah z beležkami v roki, naši so jim pa pokazali vse. Ko so kupili Gorenje, pa ni več smešno! ;) Danes pojdi ti na Kitajsko in jih prosi, če ti pokažejo kako se kaj dela! :D Če se kdo gre grabby politiko so to Kitajci.

Oh, kaj si hotel s tem povedat ?
Da ne bomo spet imeli mantre stari dobri casi...


Da bi si Kitajska brez Zahoda in zahodnjega znanja lahko ta germanij in galij samo na kruh namazala. Ljduje pa tako podcenjujejo Zahod zadnje čase, da se ti že malo obrne.

To da si poden in se noces razvijat, je tipicno za razvajeno zahodno derisce.... Znanje je dostopno vsem, ce ga ne znas uporabit, ker si len ali celo delat, je to vkjucno tvoj problem, razen ce ti disijo desnicarske teznje ariske rase in sektasko razdeljeni svet. Kjer belcek, definira kdo sme kaj delati, vedetitd.. s takim debilizmom smo ze dolgo nazaj v preteklosti zakljucili...

fur80 je izjavil:

Profofo je izjavil:

fur80 je izjavil:

Da bi si Kitajska brez Zahoda in zahodnjega znanja lahko ta germanij in galij samo na kruh namazala. Ljduje pa tako podcenjujejo Zahod zadnje čase, da se ti že malo obrne.


Ti kitajsko podcenjuješ in se obnašaš do njih, kot, da bi bili še vedno v 1960. Pač to, da si konzervativec zakopan s petami v tla, še ne pomeni, da se je svet ustavil.


Ravno zato ker jih ne podcenjujem sem to napisal! Če je bila za nekatere tu USA politika bad in vsiljiva, počakajmo kaj bodo šele Kitajci prinesli, ker si nekateri tu to tako želijo.

Ja in, ti si se prodal za CocaColo, kitajc ali Indijc ti pa tega ne bo dal, se ni pozabil, da je moral delat za pest riza, da lahko cez dve generacije pokazae finger CocaColi.


Pa stari kaj ti meni pišeš, kaj ti hočeš, da te začnem iskat okrog al kaj? Malo se ti umiri frajer.

Mr.B ::

Kot je bilo ugotovlheno, zahodni potrosnik sanja o dobrih starih casih, ne glede na kateri herbalni bonbon, ali splosno poznavanje zgodovinskih dogodkov, ki se jim na Kitajskem, kot kaze tudi vedno bolj odaljuje v indiji.. no ne pozabljajo in ti. ponujen american way..ne deluje..
Da bi si Kitajska brez Zahoda in zahodnjega znanja lahko ta germanij in galij samo na kruh namazala. Ljduje pa tako podcenjujejo Zahod zadnje čase, da se ti že malo obrne.

Tole zgoraj je tvoja napisana beseda, ki jasno kaze na vedno bolj zaostajanje zahoda za azijo... Verjetno korporacije rabijo nucene
France Rejects Genocide Accusations Against Israel in Gaza,
To accuse the Jewish state of genocide is to cross a moral threshold

Zimonem ::

Zanimivo bi bilo če Kitajcem rata Steady-state Microbunching za uporabo v litografiji. Ker bi to povsem povozilo zahodne tehnologije.

Mr.B ::

Zimonem je izjavil:

Zanimivo bi bilo če Kitajcem rata Steady-state Microbunching za uporabo v litografiji. Ker bi to povsem povozilo zahodne tehnologije.

Manjka jim izvor EUVL svtelobe... do takrat, teoreticno lahko grejo do 5nm. Potem je pa finomehanika prekomplicirana in je izmet prevelik...

Cudno da kjub odprtemu dostopu do te tehnologije v EU, imamo probleme z osnovno samozadostnost izdelave ne 10nm ampak 60nm+
France Rejects Genocide Accusations Against Israel in Gaza,
To accuse the Jewish state of genocide is to cross a moral threshold

Zimonem ::

Ssmb je ravno to le dve magnitude močnejši in energetsko varčnejši.

Zimonem ::

Mr.B ::

Zimonem je izjavil:

Malo več na to temo.
https://www.quora.com/What-is-a-Synchro...

https://chinaacademy.substack.com/p/chi...

Sej sem ze veckrat rekel, da edino kar kitajci se nimajo znanja je svetloba. To je najtezji del.
France Rejects Genocide Accusations Against Israel in Gaza,
To accuse the Jewish state of genocide is to cross a moral threshold

starfotr ::

Še en dokaz, da moramo imeti tovarne, rudnike in ostalo na naših tleh, če hočemo poslovat s tujino. Drugače te lahko vsak izsiljuje.

Isto velja Slovenija vs. EU. Če mi nimamo kapacitet na področju kot je elektrika, hrana itd. nas lahko drugi komot strižejo, saj izbire nimamo. Tako, da neodvisnost, to je rešitev.

Zimonem ::

Atka streznite se. Še za jalovino iz žirovskega vrha nismo poskrbeli.
«
1
2


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Kitajska avgusta ni izvažala germanija in galija (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Ostale najave
705670 (2522) PovemVfaco
»

Silicijeva zlitina, ki seva svetlobo

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
63991 (2793) ZaphodBB
»

Periodni sistem elementov dobil novega člana

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
276060 (4979) Dead_Meat

tranzistor

Oddelek: Znanost in tehnologija
61628 (1412) antonija
»

IBM-ov 210 GHz tranzistor

Oddelek: Novice / Procesorji
92258 (2258) element

Več podobnih tem