Forum » Informacijska varnost » Osebna izkaznica - elektronsko podpisovanje
Osebna izkaznica - elektronsko podpisovanje
Okapi ::
A so kje kakšna telebanska navodila, kako novo osebno izkaznico uporabiti za podpisovanje dokumentov (word, pdf)?
Imam čitalnik kartic, naložil sem IDProtect Client, uspešno aktiviral osebno izkaznico, potem se mi je pa ustavilo.
V wordovem dokumentu naredim vrstico za podpis, ampak ko hočem podpisati, je tam samo nek microsoftov certifikat.
Skratka, kako uporabiti osebno izkaznico za podpisovanje?
Imam čitalnik kartic, naložil sem IDProtect Client, uspešno aktiviral osebno izkaznico, potem se mi je pa ustavilo.
V wordovem dokumentu naredim vrstico za podpis, ampak ko hočem podpisati, je tam samo nek microsoftov certifikat.
Skratka, kako uporabiti osebno izkaznico za podpisovanje?
mm&r ::
https://www.si-trust.gov.si/sl/podpora-...
Verjetno je bila namstitev clienta izvedena kot "Tipično", ki pa ne namesti servisa, ki prijavi digitalna potrdila v Window Personal cerificate store iz katerega prikazuje certifikate tudi Word za namen podpisovanja.
Nimam pri sebi, da bi preveril ampak osebno bi najprej poskusil namestiti korensko potrdilo med Trusted CA -je, če to ne deluje pa bi potem še enkrat pognal namestite idprotect z opcijo po meri, kjer se omogoči tale WCP servis, ki bo potem poskrbel, da bojo certifikati vidno v Wordu, ..itd
Verjetno je bila namstitev clienta izvedena kot "Tipično", ki pa ne namesti servisa, ki prijavi digitalna potrdila v Window Personal cerificate store iz katerega prikazuje certifikate tudi Word za namen podpisovanja.
Windows Certificate Propagation Servis (WCP) skrbi za registracijo potrdil brez nameščenega posebnega medprogramja (npr. potrdila SIGOV-CA) ter se aktivira, ko prijavljeni uporabnik vstavi pametno kartico v čitalnik, ki je priključen na računalniku. To dejanje povzroči branje potrdila s pametne kartice. Potrdila se nato dodajo v uporabnikovo osebno shrambo potrdil. Uporaba servisa WCP upočasni branje digitalnih potrdil.
Nimam pri sebi, da bi preveril ampak osebno bi najprej poskusil namestiti korensko potrdilo med Trusted CA -je, če to ne deluje pa bi potem še enkrat pognal namestite idprotect z opcijo po meri, kjer se omogoči tale WCP servis, ki bo potem poskrbel, da bojo certifikati vidno v Wordu, ..itd
Excavator ::
Z novo osebno lahko podpisuješ dokumente izključno preko SI-PASS-a (https://www.si-trust.gov.si/sl/si-pass/...
Digitalna potrdila na elektronski osebni izkaznici so izdana zgolj na elektronski osebni izkaznici in se jih v drugih oblikah ne da pridobiti. Na elektronski osebni izkaznici so nameščena digitalna potrdila, ki imajo različno uporabo. Dve potrdili sta namenjeni za prijavo oz. predstavljata e-identiteto, tretje potrdilo pa je namenjeno elektronskemu podpisovanju oz. izdelavi kvalificiranega podpisa. Neodvisno od potrdil nameščenih na elektronski osebni izkaznici, pa lahko državljan pridobi spletno digitalno potrdilo SIGEN-CA, ki se še vedno lahko uporablja za prijavo v različne spletne aplikacije in za elektrosnko podpisovanje, pri čemer je podpis izdelan s tem potrdilom napreden overjen s kvalificiranim digitalnim potrdilom.
Verjetno s čitalcem, ampak brez čitalca (izključno z aplikacijo) 100% ne gre.
OP je omenill, da ima čitales, si to spregledal?
Imam čitalnik kartic, naložil sem IDProtect Client,
Podpisovanje v wordu gotovo dela, samo certifikat mora bit prijavljen v windows certifikatno shrambo
al1976 ::
Živjo,
Poskusi tule na tem URL: https://sicas.gov.si/shibboleth-sp/abou...
Izberi opcijo el. podpisa dokumenta. Se prijavi z osebno izkaznico in čitalcem v SIPASS in poskusi tako podpisat nek pdf dokument.
Jaz redno podpisujem z KDP. Prijavo v SIPASS z Osebno izkaznico preko apklikacije na telefonu sem tudi že uspel uredit. Nisem pa poskusil še kombinacije s el. podpisom in še čitalcem.
Poskusi tule na tem URL: https://sicas.gov.si/shibboleth-sp/abou...
Izberi opcijo el. podpisa dokumenta. Se prijavi z osebno izkaznico in čitalcem v SIPASS in poskusi tako podpisat nek pdf dokument.
Jaz redno podpisujem z KDP. Prijavo v SIPASS z Osebno izkaznico preko apklikacije na telefonu sem tudi že uspel uredit. Nisem pa poskusil še kombinacije s el. podpisom in še čitalcem.
https://www.si-trust.gov.si/sl/podpora-...
Najlepša ti dala
Uspelo. Ampak, WTF, kdo je delal namestitveni program? Kot prvo, zakaj to ni vključeno v privzeto namestitev, po mojem je podpisovanje wordovih dokumentov ena od najpogostejših stvari, ki jih hočemo početi z novo osebno.
Kot drugo, tudi ko izbereš namestitev po meri, je zadeva izjemno neumno narejena. Privzeto se namreč namesti "onemogočitev", ki je pri namestitvi po meri ne smeš dovoliti.
Če bi programer imel vsaj malo pojma o tem, kaj je dobra uporabniška izkušnja, bi te program pri namestitvi vprašal "ali nameravate osebno izkaznico uporabljati tudi za podpisovanje wordovih dokumentov".
No, in naslednji problem. Kako podpisati pdf?
Adobe Acrobat najde certifikat, ampak potem javi napako (The Windows Cryptographic Service Provider reported an error: Invalid provider type specified. Error Code: 2148073492).
V Edgu ne najdem možnosti za podpisovanje (a sploh obstaja?).
A je kakšen drug program, s katerim bi lahko certificirano podpisal pdf?
Adobe Acrobat najde certifikat, ampak potem javi napako (The Windows Cryptographic Service Provider reported an error: Invalid provider type specified. Error Code: 2148073492).
V Edgu ne najdem možnosti za podpisovanje (a sploh obstaja?).
A je kakšen drug program, s katerim bi lahko certificirano podpisal pdf?
Digitalni podpis sem na pdf uspel dodati s SI-PASS storitvijo, ampak ta ga prilepi desno zgoraj, čez že obstoječ digitalni podpis druge stranke v pogodbi. Tako da to je samo zasilna rešitev.
Tole zna biti eden od mnogih razlogov, da njihova namestitev privzeto ne namesti sihhronizacije z Windows certificat store.
Kadar nekaj slabo dela oz. malo na pol je bolje, da se malo bolj skrije oz onemogoči :)
Napaka bi znala biti v povezavi s tem da ni mogoče preveriti celotne verige torej izdajatelj mora bit v Trusted store, ...itd
Če kaj pomaga, za PDF podpisovanje sem si že pred leti kupil tole (je tudi en trial), ker sem rabil bulk podpisovanje izhodnih dokumentov, kasneje smo razvili svoje orodje za ta namen, ker je bilo tudi potrebno pozicionirati podpise na določene dele dokumentov.
https://www.signfiles.com/pdf-signer/
https://www.signfiles.com/pdf-signer/
MrStein ::
Če ne spomin ne vara, sem jaz podpisoval pdf-e z Foxit Reader-jem. Free in portable verzija.
Pozor, podpisovanje ni pod "Signing" ampak pod nekim Security menijem.
Nisem sicer podpisoval z osebno, ampak za probat je.
(ti digitalni podpisi so katastrofa, sicer dandanes bolje kot pred leti)
Pozor, podpisovanje ni pod "Signing" ampak pod nekim Security menijem.
Nisem sicer podpisoval z osebno, ampak za probat je.
(ti digitalni podpisi so katastrofa, sicer dandanes bolje kot pred leti)
Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!
Bom preveril. Se pa strinjam, da so ti digitalni podpisi katastrofa. In ni mi čisto jasno, zakaj takšna paranoja glede varnostnih ukrepov, ki vse skupaj dodatno zakomplicirajo. Na papirju narediš eno čačko (ki jo lahko vsak malo spretnejši otrok ponaredi ) in je dovolj, digitalno pa morajo biti neki overjeni certifikati, ki jih mora vsak program posebej prepoznati.
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
» | Elektronska osebna izkaznica (strani: 1 2 )Oddelek: Informacijska varnost | 10991 (1485) | reglo |
» | Elektronska osebna izkaznica še vedno le napol funkcionalna (strani: 1 2 )Oddelek: Novice / Ostale najave | 14121 (7931) | WizzardOfOZ |
» | Z novim letom dobimo biometrične osebne izkaznice (strani: 1 2 3 4 5 6 )Oddelek: Novice / Zasebnost | 42031 (18453) | OK.d |
» | "Sredstva identifikacije" na novi osebni izkazniciOddelek: Informacijska varnost | 2231 (1188) | srus |
⊘ | Elektronska osebna izkaznica 2022Oddelek: Loža | 3751 (2749) | blink |