» »

FRI (VS)

FRI (VS)

papaja ::

Letos bom diplomiral na Višji strokovni šoli smer Informatika in razmišljam, da bi se naslednje leto vpisal na FRI (VS), 1. stopnja. Ali bi si s tem kaj povečal možnosti zaposlitve ali v IT-ju diploma res nič ne šteje? Ker pravijo, da je višja strokovna šola samo nek podaljšek srednje šole, me tudi malo skrbi, če ti ta šola da dovolj predznanja za vpis na FRI? Koliko je pa kaj možnosti delati ob študiju? Zaenkrat imam eno leto delovnih izkušenj preko študentskega servisa.
Za kakršen koli nasvet že vnaprej najlepša hvala.

deco16 ::

Predznanja boš mel ziher več kot tisti kateri pridejo iz gimnazije(malo možno, bodo šli kar na UNI) ali pa kakšne druge tehniške smeri(ne rač). Vsekakor kateri delodajalci gledajo da maš 7 stopnjo ampak s tem ko boš mel višjo iz informatike tudi nekaj pomeni. Ali se splača še 3 leta študirat pa moraš si sam odločit.

Dobra stvar je to, da bi se mi nekaj predmetov in praksa priznalo, vendar ne vem, če ne bi bilo boljše narest raje kakšen Cisco certifikat in učit se ob delu.

tony1 ::

Vse je odvisno od tega, kako zelo se ti mudi iti redno delat. Imaš čas in denar iti spet študirat? Če ja, potem pojdi še na FRI.

Se pa zavedaj, da je tole nasprotje bližnjice, bolje bi bilo iti tja že v štartu. Je pa vredno poskusiti.

Blinder ::

Na FRI se gre, če se hoče pokazat, da si zelo zelo sposoben.

Če greš na FRI iz srednje šole, ki ni gimnazija, si si s tem že pokvaril ugled. Tako kot si ga pokvariš, če rabiš dosti let za naredit FRI ali pa če si prej hodil na neko levo višjo šolo računalništva. S takšno zgodovino ne boš uspel dat občutek delodajalcu, da si zelo zelo sposoben. Papaja, v tvojem primeru ti je ta tvoja leva višja šola naredila zdaj več škode kot koristi.
99.991% of over-25 population has tried kissing.
If you're one of the 0.009% who hasn't, copy & paste this in your Signature.
Intel i3-12100f gtx 3050 Pismo smo stari v bozjo mater. Recesija generacija

Kayzon ::

Kot da briga delodajalca koliko casa si pacal solo ce imas znanje in izkusnje ki iscejo.

Blinder je izjavil:

Če greš na FRI iz srednje šole, ki ni gimnazija, si si s tem že pokvaril ugled. Tako kot si ga pokvariš, če rabiš dosti let za naredit FRI ali pa če si prej hodil na neko levo višjo šolo računalništva. S takšno zgodovino ne boš uspel dat občutek delodajalcu, da si zelo zelo sposoben. Papaja, v tvojem primeru ti je ta tvoja leva višja šola naredila zdaj več škode kot koristi.

In kaj svetuješ kako zdaj naprej?
Zakaj sem si pa pokvaril ugled? Če naredim še FRI, bom imel isto stopnjo izobrazbe kot nekdo drug, ki je naredil samo FRI. Ne vem zakaj bi bila v tem primeru moja izobrazba kaj manj vredna samo zato, ker bom imel zraven še VSŠ. Ko diplomiraš, pa v CV-ju višje strokovne šole ne omenjaš več.

bemfa ::

Zakaj pa ne bi nadaljeval na drugi stopnji? Več vredno, pa še v 2 letih si konec.

Blinder je izjavil:

Zakaj jemati voljo človeku? Kadra v ITju grozno primanjkuje in čisto nikogar danes več ne zanima, zakaj si za študij porabil 9 let namesto petih.

OP, ti se samo mirno vpiši še na FRI.

papaja je izjavil:

ne vem. Če bi rad študiral, pejdi študirat. Edina stvar, ki ti gre lahko narobe je to, da greš delat na faks in medtem pride recesija in ko končaš faks ne uspeš dobit več dela

papaja je izjavil:

Zakaj sem si pa pokvaril ugled?

z vpisom na nek levi faks si dal delodajalcem občutek, da nisi eden tistih ljudi, ki se vpišejo na fri-uni in ga zlahka končajo. Ampak si šel na fri-vsp ali celo na nek levi računalniški faks. S tako izobraževalno zgodovino ne daješ občutka, da si nek elitni študent.

papaja je izjavil:

Ko diplomiraš, pa v CV-ju višje strokovne šole ne omenjaš več.

jaz bi tako naredil in rekel, da sem delal med leti, ko sem v resnici študiral.

"S tako izobraževalno zgodovino ne daješ občutka, da si nek elitni študent."

Nehaj s tem perfekcionizmom, ker boš samega sebe in še par ljudi v familiji spravil v prezgodnji grob.

Treba se bo zbuditi, takale elitistične zgodbice se je trg lahko šel leta 2012, ko je bila kriza najhujša. Mi bi danes vzelu tudi folk, ki vsaj v prve pol ure izpade normalen, tudi če ima višjo šolo za katero še nismo slišali, da le pridejo. Pa jih ne dobimo, ker kadra na trgu ni.

Kayzon ::

Tipo govori o FRIju ko da je to faks za raketne fizike..

Kaksen kader pa drugace iscete tony1,kaksno znanje pricakujete?

Išče se securitaše in networkaše...

tony1 je izjavil:

Treba se bo zbuditi, takale elitistične zgodbice se je trg lahko šel leta 2012, ko je bila kriza najhujša.

moja slaba prigoda je bila glih tam nekje 2008-2012, takrat me je odlocitev it na faks stala priblizno 100.000 € v primerjavi s tem, da ne bi bil sel na faks.

FireSnake ::

Blinder je izjavil:

Zelo neumen nasvet, ki ga avtor teme komot ignorira.
Sploh vse, kar je našteto tukaj sredna/fax je popolna idiotija.

Ti nimaš končano nič, ane?

OP: če je volja samo gasa! Vmes med študijem pa delat preko študenta. Po diplomi boš lahko izbiral kje boš delal, ker kadra ni. Diploma pa je življenjska naložba.
Povem iz izkušenj, ker sem po VS študiju tudi sam šel na UNI (ni isto, kot ima OP a je podobno). Dolgo sem mislil, da to ni bila najboljša poteza. Na koncu se je izkazalo, da je bila to zelo dobra poteza, ki mi je odprla veliko vrat.
Poglej in se nasmej: vicmaher.si

Zgodovina sprememb…

Blinder je izjavil:

tony1 je izjavil:

Treba se bo zbuditi, takale elitistične zgodbice se je trg lahko šel leta 2012, ko je bila kriza najhujša.

moja slaba prigoda je bila glih tam nekje 2008-2012, takrat me je odlocitev it na faks stala priblizno 100.000 € v primerjavi s tem, da ne bi bil sel na faks.

Trdiš torej, da vsak, ki gre na fax skozi okno vrže 100 jurjev?

papaja je izjavil:

Blinder je izjavil:

Zakaj sem si pa pokvaril ugled? Če naredim še FRI, bom imel isto stopnjo izobrazbe kot nekdo drug, ki je naredil samo FRI. Ne vem zakaj bi bila v tem primeru moja izobrazba kaj manj vredna samo zato, ker bom imel zraven še VSŠ. Ko diplomiraš, pa v CV-ju višje strokovne šole ne omenjaš več.

Vedno omeniš vse. Nikoli nič skrivati, kar se izobrazbe tiče.
Ne poslušaj negativnežev, ki so te že napeljali na to, da bi naredil kakšno neumnost.

Zgodovina sprememb…

Boomerang ::

papaja je izjavil:

Letos bom diplomiral na Višji strokovni šoli smer Informatika in razmišljam, da bi se naslednje leto vpisal na FRI (VS), 1. stopnja. Ali bi si s tem kaj povečal možnosti zaposlitve ali v IT-ju diploma res nič ne šteje? Ker pravijo, da je višja strokovna šola samo nek podaljšek srednje šole, me tudi malo skrbi, če ti ta šola da dovolj predznanja za vpis na FRI? Koliko je pa kaj možnosti delati ob študiju? Zaenkrat imam eno leto delovnih izkušenj preko študentskega servisa.
Za kakršen koli nasvet že vnaprej najlepša hvala.

Glej, takole je. Večina diplomantov FRI-ja se zaposli v kakšnih programerskih firmah, kjer inženirska izobrazba res ni potrebna. Ni redkost, da njihovi "šefi" postanejo prav njihovi starejši kolegi s faksa, ki študija niso uspeli končat in so raje (samo)zaposlili. Za "piko na I" si v kakšni programerski službi obdan še z raznimi osebki, ki so se izučili za mesarja in kasneje ugotovili, da je programiranje bolj iskano. Kar ti hočem povedat: V programerskih službah je preveč konkurence (preveč kadra) in izobrazba nič ne šteje.

Ti poskrbi, da boš naredil faks in čim prej našel delovno mesto, kjer se inženirska izobrazba zahteva. Takšna služba ti nudi stabilnost... tudi če se pojavi kak Janez, ki je super programer, se ti prez diplome niti približati ne bo mogel. Ko nabereš še malo inženirskih izkušenj, boš lahko marsikaterega programerja peljal scat.

FireSnake je izjavil:

nisem tega rekel. Drugič preberi boljše (moje) objave, preden smetiš temo.
Osebno sem res ja, zgubil ene 100.000 EUR zaradi faksa, ampak to zaradi spleta okoliščin. In enako lahko doleti še koga, če bo prišel na trg dela ravno, kadar bo prišla kakšna močna recesija.

Boomerang je izjavil:

Ti poskrbi, da boš naredil faks in čim prej našel delovno mesto, kjer se inženirska izobrazba zahteva.

Boomerang, točno tega mi meni ni uspelo dosežt. Med faksom sem govoril, da ne bom programer, da bom delal kot inženir, na koncu sem se praktično prekvalificiral v code monkeya, da sem sploh job dobil. Na koncu sem pa zadovoljen s svojim jobom in tudi s plačo ☘️.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Blinder ()

WhiteAngel ::

Blinder je izjavil:

Ma dej ne bluzi. Nimaš pojma, v kakšnih okoliščinah je OP delal do zdaj šolo (šiht, družinsko ozadje?), zato to nima nobene veze z ugledom.

OP: Kar pogumno na FRI. To je dober faks in ne nek čungalunga višješolska strokovna reč. Papir s FRI je vstopnica (čeprav economy-class :) ) za programersko službo.

Boomerang ::

Blinder je izjavil:

Boomerang je izjavil:

Ti poskrbi, da boš naredil faks in čim prej našel delovno mesto, kjer se inženirska izobrazba zahteva.

Boomerang, točno tega mi meni ni uspelo dosežt. Med faksom sem govoril, da ne bom programer, da bom delal kot inženir, na koncu sem se praktično prekvalificiral v code monkeya, da sem sploh job dobil. Na koncu sem pa zadovoljen s svojim jobom in tudi s plačo ☘️.

Tudi jaz sem štartal kot programer. Šefe se je odločil, da bo project manager nekdo, ki je komaj srednjo šolo skupaj spravil, a je znal dobro govoriti... no, tak je potem meni začel postavljati naloge in deadline. Kot inženir take izkušnje na svojem delovnem mestu nisem imel nikoli. Imam pa med strankami in poslovnimi partnerji veliko takih, ki za svojo pozicijo niso sposobni.

Problem (pri skoraj vsakem delovnem mestu) je, da danes rabiš neka poznanstva, nekoga ki te bo povezal s pravimi ljudmi. O tem je treba razmišljati že med študijem, splesti čim več poznanstev, dobrih odnosov s kolegi itd. Meni je to uspelo.

Blinder je izjavil:

FireSnake je izjavil:

nisem tega rekel. Drugič preberi boljše (moje) objave, preden smetiš temo.
Osebno sem res ja, zgubil ene 100.000 EUR zaradi faksa, ampak to zaradi spleta okoliščin. In enako lahko doleti še koga, če bo prišel na trg dela ravno, kadar bo prišla kakšna močna recesija.

Super, odgovoril si mi točno to, kar sem pričakoval.
Zato: tvoj primer je specifičen in v splošnem ne velja.
Zato se mi zdi prav neverjetno, da na podlagi tega nekomu svetuješ, da naj se ne vpiše na univerzo, ker lahko "izgubi" sto jurjev.

Nisem mu svetoval, naj se ne vpiše. Povedal sem mu, kaj se mu lahko zgodi v najslabšem primeru. To je, da ima službo na voljo, on izbere it na faks in ko konča faks ga noben povohat noče, ker je recesija in firme odpuščajo.

Goran's Blog ::

Ne se sekirati, če te veseli pojdi, če te ne pojdi delat.
Šola ti da usmeritve, podlago, dejasnko se pole v službi izpopolniš. Je pa tako, da če v šoli še kaj zraven ne delaš tudi samo tista podlaga kar ti oni dajo ni nič.
Delodajalca večinoma jih boli patika kje si se šolal in kakšen si bil v šoli, če štekaš in maš neko logitko je to to.

Blinder je izjavil:

To je, da ima službo na voljo, on izbere it na faks in ko konča faks ga noben povohat noče, ker je recesija in firme odpuščajo.

Izkušnje in faks pomeni, da se grebejo zate.
Dela je toliko, da ga je nemogoče narediti. Četudi vseka recesija bo v tem spektru še vedno dovolj dela za vse.
Sploh pa: recesija hitro mine izobrazba pa ostane za celo življenje.

urli ::

Izobrazba ti da predvsem to, da se lahko izogneš majhnim psihoaptskim (pogosto družboslovno usmerjenim) izkoriščevalskim ("IT") šefkotom oz. "psiho podjetnikom" - večina podjetnikov. Brez izobrazne si obsojen na njih oz. samostojno pot (ki pa je pravilom precej težavna). Ne rečem, da z izobrazbo ne boš naletel na podobne psihote ampak imaš vsaj možnost kandidirati za mesta v velikih sistemih, podjetjih, javni upravi itd. Pri slednjih je pač zahtevana vsaj 6/2 izobrazba. Pa ni treba ravno FRI. Dovolj je poljubna informatika + znanje kucanja kode oz. IT obrtniško znanje.

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Koliko dejansko pomeni izobrazba informatike? potrebujem nasvet kako naprej...

Oddelek: Pomoč in nasveti
468876 (7207) kuall
»

FRI

Oddelek: Šola
194097 (3111)          
»

A se je možno samostojno naučit programiranja? (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Programiranje
14935426 (31520) darkkk
»

FRI in zaposlitev (strani: 1 2 )

Oddelek: Šola
8019439 (17519) detroit

Več podobnih tem