» »

Phillips TV LCD 32pfh4100/88 - ekran ne deluje

Phillips TV LCD 32pfh4100/88 - ekran ne deluje

bborst81 ::

Zdravo,

na LCD TV Philips 32pfh4100/88, mi je odpovedal ekran. TV se še vedno normalno vklopi, lahko se menjajo programi, zvok dela, ekran je pa čisto v temi. Tudi osvetlitev LCD zaslona se ne pokaže pri vklopu TV.
Na napajalni plošči sem pomeril izhodne napetosti. Na konektorju, ki sem ga na spodnji sliki označil, sem izmeril naslednje napetosti:
VLED+: +22V DC
VLED-: +0,09V DC

Vrednost VLED- mi deluje sumljivo. Takšne vrednosti sem izmeril pri izklopljenemu konektorju, ki je priključen na VLED+ in VLED-. Pri vklopljenem konektorju je VLED+ 22V, VLED- pa nekje med +0,1V in +0,2V. Deluje mi, kot kratek stik nekje na napajalni plošči. Gledam na eBayu za nadomestno napajalno ploščo, samo bi se rad prej prepričal, da je na tej plošči problem, ne nekje drugje.
Na drugi sliki je pa vezje za prikazovanje slike na LCD panelu. Za točno to vezje na youtube sicer nisem našel točne podatke za napetosti, vendar mi vse napetosti delujejo OK.

Link1
Link2

Lp, BB

A. Smith ::

Če ti samo LED backlight ne dela, posveti pri prižganem televizorju z močno lučjo v ekran, pa se mora videti slika.

Če vidiš sliko, moraš problem iskati med ledicami v backlightu (moraš razstaviti ekran). Crknejo dokaj pogosto in jih je možno zamenjati. Ampak moraš ravnati pa z razstavljenim ekranom ultra previdno in nežno, ker takoj poči.
"Be professional, be polite,
but have a plan to kill everyone you meet".
- General James Mattis

LED panel je čisto črne barve. Ni videti nobene osvetlitve črnega zaslona. Se je pa v zadnjem času vsake toliko časa zgodilo, da se je za kakšno sekundo LED panel ugasnil in se spet nazaj vklopil. Sedaj je pa dokončno odpovedalo. Ima pa TV tudi funkcijo, da lahko LED panel izklopiš "Screen off". To sem kar dosti uporabljal, da ni kakšen "čip" odletel.

Ekran zaenkrat še nebi razdiral, prej moram še ugotoviti, kaj je z napetostjo VLED-.

Ja, bo težava v led trakovih za osvetlitev zaslona, ki jih je treba zamenjati.

Domnevam, da si izvedel test s svetilko in je pokazal sliko.

Za popravilo LED osvetljave zaslona moraš TV razstaviti na prafaktorje. Vzameš dol zadnjo plastiko, slikaš notranjost, pobereš dol vso elektroniko. Potem razstaviš ekran. Pazljivo z LCDjem, res.

Namesto menjave trakov lahko kupiš tudi ledice in jih prelotaš (samo tiste, ki so crknjene). Najprej je treba odtrgati okrogle difuzorčke in jih potem po menjavi LED prilepiš nazaj. Je težje, ampak ceneje.
- General James Mattis

Bom rajši zamenjal trakove. Nimam primernega spajkalnika in tudi premalo kilometrine z lotanjem. Verjetno tudi bolje, da vse naenkrat zamenjam, kot da mi 1 mesec kasneje spet kakšna odpove.
Komplet novi LED trakovi skupaj s poštnino so 20€, kar ni panike. S Kitajske bi šlo še za kakšen evro ceneje, ampak ne bom čakal tako dolgo z dostavo. Na lokalnem RTV servisu pravijo za 85€ (50€ material + 35€ delo).

Dobro, da imam mirno roko pri popravljanju stvari, vidim da bo treba imeti mehak pristop. :)

fikus_ ::

Razstaviti TV ni noben bavbav, poglej na YouTubu navodila.
Še enkrat preveri, ce je res osvetlitev zaslona odpovedala, v temnem prostoru posveti s svetilko v prižgan TV se bi morala videti slika, podnapisi,..
Potem na spletu naročiš prave led trakove in akcija.

Mogoce to paše

https://www.amazon.de/-/en/dp/B0BZ51HBX...
Učite se iz preteklosti, živite v sedanjosti in razmišljajte o prihodnosti.

Danes sem dobil LED trakove iz eBaya za 20 EUR. Zamenjava ni bila nič posebnega, brez težav. Sestavim nazaj, potem pa sladek grenak priokus ;((
Osvetlitev zaslona deluje, slika se prikaže. Za bonus dodatek pa zraven še vertikalna črta na desni strani zaslona, mi ni nič jasno od kje pa sedaj to :P

Slika zaslona

Slika zaslona

PacificBlue ::

Verjwtno problem v enem izmed dveh kablov ki gredo v tcon, slab stik..
I’m out.
:3

Možno, ko si sestavljal, da kaj ni dobro skupaj nazaj narejeno.
Torej ponoviš vajo, razstaviš do led trakov in sestaviš ponovno skupaj.

Ne razstavljaš do LED trakov, halo :|

Vzameš dol zadnji pokrov, prižgeš TV in prerukaš vse kable na t-con povezave s t-con na sam LCD (flat kable na LCD), te še posebej temeljito.
- General James Mattis

Če so konektorji da, lahko je pa slabo sestavljen zaslon.

Ne verjamem, da je lahko na tak način slabo sestavljen.
- General James Mattis

Bom v kratkem še enkrat preveril vse kable pri vklopljenem TV, če je kje slab stik.

Do ledic sem prišel iz zadnje strani TV-ja. Položil sem ga s sprednjim ekranom na mizo, odstranil zadnji črni pokrov, odstranil električna vezja in kable in potem sem lahko odstranil kovinski pokrov, ki je imel na notranji strani LED trakove. Potem sem v obratnem vrstnem redu sestavil nazaj. Spodaj pod kovinskim pokrovom je bila potem še neka bela pena in LCD panel, ampak tega se nisem nič dotikal.
Rabil pa sem odstranit dva kabla iz T-con plošče, ki gresta na neko vmesno podolgovato vezje na obe strani TVja, na katero potem pridejo tanki trakovi iz LCD panela. Ta dva vezja sem moral malo na stran umakniti, da sem lahko odstranil kovinski pokrov z ledicami.
Nisem pa na silo nič vlekel ali prepogibal trakove iz LCD panela, tako da bi morali biti OK. Če bom že razdiral TV, bom še te trakove preveril, če so dobro pritrjeni.

Drugače pa ekran sedaj deluje, tako da za občasno uporabo bo bil TV čisto OK.

kajtimara ::

Koliko bi bila cena servisa :)?

kajtimara je izjavil:

Koliko bi bila cena servisa :)?

Saj je zgoraj napisal, da 85€, od tega 35€ delo.

Zaenkrat je z 20€ stroškov še v plusu. Poleg tega še vedno lahko na servis nese, če ne bo znal zrihtat.
- General James Mattis

kajtimara ::

Je bil kupljen s tisto kodo za 50% popust?

Sem še enkrat vse kable preveril in je problem na enem izmed flat kablov, ki gredo na LCD panel. Lokacijsko na tistem mestu, kjer se pojavi črta na ekranu. Odvisno koliko močno pritisnem na kabel, se potem tudi črta na ekranu spreminja. Sumim, da je kabel poškodovan, ker z obeh koncev je trdno "prispajkan".

Sestavil nazaj in bom pustil na miru, da se ne bo pojavila še kakšna črta na zaslonu, potem pa res ne bo TV več uporaben.

Pritisni tam, kjer je spoj (na obeh straneh kabla). Če potem deluje, je en izmed mnogih majhnih lotov popustil (tab bonding issue). Včasih lahko zadevo saniraš, če pod mesto spoja kabla stlačiš kos plastične pene, ki kabel stalno pritiska na spoj.
- General James Mattis

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

LED trakovi

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika
314886 (1047) kriko07
»

LED trak, IR senzor in dimmer

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika
193415 (2305) bsslo