» »

Kako nadaljevati kariero, da ne zavozim?

Kako nadaljevati kariero, da ne zavozim?

PadecNaTla ::

Pozdravljeni,

Mislim, da mi boste tukaj znali najbolj pomagati. Star sem 23 in po izobrazbi družboslovec. Skozi splet srečnih okoliščin sem takoj po srednji naletel na študentski job, kjer sem izdeloval spletne strani v WordPressu preko page builderjev. Zaradi nizke plače sem poiskal študentski job drugje, kjer so me praktično scammali (neplačevanje, slab odnos) in sem dejansko po 3 mesecih dela tam odprl svoj s.p.

S svojim s.p.-jem, kjer je torej še vedno glavna storitev izdelava WordPress spletnih strani, sem uspel 1. leto zaslužiti 10k€, 2. leto 30k€, 3. leto 50k€, 4. leto 75k€, letos pa sem trenutno na slabih 50k€. Razlog za znatno povišanje prihodkov je sodelovanje s tujimi agencijami, kjer se dela WordPress spletne strani preko page builderjev. Za stranke sem torej sam opravil vse od oblikovanja spletne strani, implementacije in potem tudi vzdrževanja.

Finančno sem do sedaj torej dosegal nenormalno visoke zneske za naše razmere glede na to, kako zahtevno delo sem opravljal. Zadnje mesece opažam padec z vidika pridobivanja novih strank tako samostojno, kot preko partnerjev, hkrati tudi padec povprečnega budgeta za projekte. Strah me je, da se bo ta trend nadaljeval in se bo ta dobičkonosen čas "feasta" v freelancanju končal.

Očitno sem trenutno v neki krizi identitete, ker sem ugotovil, da se glede mojih sposobnosti tako iz vidika tehničnega znanja, kot tudi mehkih veščin prodaje, ni spremenilo nič in stagniram, posledično pa se mi zdi, da sčasoma na trgu ne bom več konkuriral in me bo čas povozil.

Nisem prepričan, kako naprej. Moje znanje ni samo klikanje po ekranu, čeprav je to predstavljalo 90% mojega dela v zadnjem času, poznam HTML, CSS, JS in PHP, a nikoli nisem po meri izdelal aplikacij / projektov, kvečjemu sem s kodo flikal stvari, ki po defaultu v WordPressu niso delale tako, kot je bilo zahtevano. Hkrati sem se vedno dobro obnesel v project managementu, delu s strankami, prodaji, itd.

Kaj mislite, da bi bilo v moji situaciji dolgoročno najboljša rešitev?

Je to postopno pivotiranje na custom made projekte, recimo poskusim dobiti projektno delo / službo v podjetju, kjer se ukvarjajo s zahtevnejšimi projekti? Na ta način bom verjetno mogel pozabiti na takšne prihodke, kot sem jih imel do sedaj, za vsaj nekaj časa, bom pa verjetno sčasoma pridobil večje sposobnosti, ki jih lahko pozneje unovčim na trgu?

Ali se rešitev skriva kje drugje? Kaj bi naredili vi?

Vsako mnenje bo prišlo prav. Hvala :)

anketar ::

še vedno maš lahko popoldanca ob redni službi

FrRoSt ::

Verjetno ti posel ne bo čez noč presahnil. Poskusi kaj prišparati, si nabaviti stanovanje. Potem boš pa že videl, kam se bodo zadeve obrnile. Na koncu te vedno povozi čas. Razen, če te prej kaj ne ubije. ;)
Noben človek ni otok, popolnoma sam zase; smrt slehernega človeka vzame
del mene, ker pripadam človeški vrsti; in zato nikdar ne pošiljaj poizvedovat,
komu zvoni; zvoni tebi.

Thomxy ::

Tudi jaz mislim, da nisi na slabi poti.
Glede na to, da imaš portfelj izdelkov oziroma preteklih projektov, ne verjamem, da bo vse čez noš usahnilo. Tudi eksponentna rast se je morala enkrat umiriti...
Jaz bi nadgrajeval obširna znanja, ki že imaš.

link_up ::

ce ti je se vsaj kaj ostalo od preteklih zasluzkov, jih investiraj v znanje.
In and Out

trololololo ::

Prav imaš da te skrbi. Dodatni del tvojega posla boš izgubil, ker prihaja kriza in ne bo naročil. Tudi odpovedi se bodo zelo verjetno kar kmalu zelo povečale in bo težje dobiti službo... Del dela boš izgubil zaradi AI in poceni delovne sile ...
Višek denarja investiraj v znanja, ki bodo potrebna v svetu v katerega gremo. Načeloma te ne bo nadomestil AI, ampak človek, ki bo znal uporabljati AI ;-) Po nekih raziskavah naj bi nekje 40% delovne sile v tehnoloških podjetjih moralo pridobiti nova znanja (prekvalifikacije) v naslednjih 3 letih. Kaj bo sledilo bo šele veselica (tudi za ostale panoge).

FrRoSt ::

Moj sodelavec se močno obremenjuje s prihodom in razvojem AI! 8-) Je kar malo nezaupljiv.

Jaz pa se sprašujem, kdaj no ta AI tako napredovala, da jo boš lahko kar sam naučil in izučil, kaj in kako naj dela!? :) Tako kakor mladega psa, recimo. Da bo tvoja lastna v androidu, ne tam nekje v oblaku.
Noben človek ni otok, popolnoma sam zase; smrt slehernega človeka vzame
del mene, ker pripadam človeški vrsti; in zato nikdar ne pošiljaj poizvedovat,
komu zvoni; zvoni tebi.

DamijanD ::

FrRoSt: poguglaj tinygrad

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

gostovanje spletne strani - kateri ponudnik? (strani: 1 2 )

Oddelek: Izdelava spletišč
8625969 (2082) Lonsarg
»

Koliko bi stala taksna sletna stran (strani: 1 2 )

5010247 (7539) TheBlueOne
»

Wordpress in gostovanje

338739 (4556) BigWhale
»

postavitev joomle

205303 (4901) Netrunner
»

Kaj moram paziti pri kupovanju spletne strani? (strani: 1 2 )

7315344 (13030) tiga325

Več podobnih tem