» »

Nov način obračunavanja omrežnine

Nov način obračunavanja omrežnine

««
188 / 188
»
»»

Daniel ::

In spet si upam trditi, da bi plačal enako ali višjo ceno, ker bi potem distributerji pač prišli ven z izgovorom, da je elektrike premalo, zato je dražja. V nobenem primeru ne bi plačal manj.

enavlaka ::

Seveda, da se izide. Izvozimo več, kakor uvozimo, zato so cene kakršne so.
Brez sončne podpore pa bi bila cena tudi čez dan na 200€ za MWh, tako pa niti 20 ni.
Žal je pa energetski sistem v sloveniji pretog, da bi izkoristili poceni energijo, birokrati pa preveč požrešni, da bi pustili pokoristit špice.

Dimnik ::

joez7 je izjavil:

Dimnik je izjavil:

nekikr je izjavil:

To so kar zanimive cene. Se mi pa ne zdi pošteno, da tisti, ki imamo netmetering, sofinanciramo in subvencioniramo tiste, ki se niso odločili za SE >:D

Pomislil pa nisi, da eni nismo dobili soglasja za elektrarno..aaa?

Sem mel priliko prebrat "zavrnjeno soglasje", je blo treba prebrat odločbo do konca.
V prvemu stavku je blo, zavrnjeno oddajna moč 10kW zaradi preobremnjenosti omrežja - premalo prostih kapacitet.
Na koncu je blo napisano, lahko zgradite SE, oddajna moč pa 0W, ko bo omrežje porihtano pa polno.
Je užaljena stranka kuhala mulo, sosed pa se je pritožil in izgovoril 2kW, s možnostjo povečanja, ko se kaj sprosti.
Lahko prilepiš tvojo zavrnjeno odločbo!
Men je tut sosed pametoval, da na našem odcepu ne dajejo več, pa sem vseeno dobil na polno 10kW.

Sem že pisal o tem....piključitev možna, ampak leta 2032 ko je v planu zgraditev novega trafoja. Od 4 smo se trije pritožili, zavrnjeno.
Saj sem pisal, da ena faza niha do 170v...pa tudi kaj je bil odgovor na pritožbo.

Celo smo predlagali iz druge strani, kjer je nov trafo cca400m in prost en odjem, da ga zakupimo oz investiramo kopanje linije do nas, ker na obstoječem trafu smo zadnji.

Najprej vse ok, jim je tudi v interesu, ko smo omenili, da bi vsi štirje elektrarno 10-13kw....oo to pa ne bo šlo.

enavlaka ::

To, da pade faza na 170V je nekaj narobe. Kabli, sesut trafo ali kaj drugega.

deco16 ::

Daniel je izjavil:

In spet si upam trditi, da bi plačal enako ali višjo ceno, ker bi potem distributerji pač prišli ven z izgovorom, da je elektrike premalo, zato je dražja. V nobenem primeru ne bi plačal manj.

Ma lahko ti bi trdiš karkoli. Dejstvo je da so cene kWh vsako leto višje. Nekaj časa smo se sicer šli regulacijo ki je bil pa samo pesek v oči dejanskemu trgu. In tudi če se obdregneš da je za ceno kriv plin, če bi bilo toliko preveč elektrike bi bila cena nižja.

Zakaj torej cene niso nižje? Mamo vedno več SE, vse super fajn. Ljudje pa na položnicah vedno večje cifre?

Utk ::

Ob 12:00 je cena 5EUR ob 19:00 pa 180EUR.

Že na dnevnem se računica ne izide. Ampak za to so trgi in dolgoročne pogodbe itd.

Kakšna bi bila cena ob 12h brez panelov? Kakšna bi bila cena ob 19h brez panelov?
Jaz ne vidim razloga da bi bila od 12h nižja od 180. Kvečjemu še višja.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Utk ()

deco16 je izjavil:

Daniel je izjavil:

Ma lahko ti bi trdiš karkoli. Dejstvo je da so cene kWh vsako leto višje. Nekaj časa smo se sicer šli regulacijo ki je bil pa samo pesek v oči dejanskemu trgu. In tudi če se obdregneš da je za ceno kriv plin, če bi bilo toliko preveč elektrike bi bila cena nižja.

Zakaj torej cene niso nižje? Mamo vedno več SE, vse super fajn. Ljudje pa na položnicah vedno večje cifre?

Tako kot lahko tudi ti trdiš, da bi placevali manj, čeprav tega ne moreš utemeljiti z ničemer, ker so cene elektrike vezane na borzne cene.

Večji kot je delež SE tistih z TČ večje bodo cene za končne uporabnike ki kWh plačujejo.

Dokler vas je bilo "malo" se je to lepo izšlo, sedaj pa boste vedno večji trn v peti.

Pa sej sem tudi sam del problema, poleti ne nucam nič. Pozimi pa ja. Razlika je samo da nič ne porinem v omrežje, torej ne delam negativnih cen direktno ampak posredno ker krško recimo pa še vedno mora delat.

Glej, zaradi mene ti lahko še naprej živiš v pravljici, kjer so distributerji prijazna magična bitja, ki se ne ravnajo po tržnih zakonitostih.

Če ne bi imeli SE kot razlog bi bilo pa za visoke cene krive slabe zaloge plina za plinske elektrarne v eu. Ali nizek vodostaj na rekah ali....

Večja kot bo poraba, večje bodo cene, sploh ob tem fiasku z zapiranjem JE.

vke4XC ::

Mogoče poskušaš tako pogledati in vseeno priznati, da bi tudi tebi, če ne bi bil s strani EU/RS spodbujen mikroinvestitor, bilo bolj fino, če bi prav vsi bili v istem dreku. Če bi vedel, da je sosed investiral sam ali celo vzel kredit in se mu mogoče niti ni poplačalo - bi bil pa super slovensko-dopaminski dogodek pogled na sosedovo streho ves čas spomenika na strehi? :D

Zanimivo kdo živi v pravlici. Medtem pa poleti mora distributer nujno odkupit kar ti daješ v omrežje. Pozimi pa ti mora to nujno prodat po ceni 0c. Mislim da so kar prijazni do tebe ;)

Ampak ja, če bi imel baterijo in SE brez oddaje bi videl kako je to drugače in koliko si res saozadosten.

Bom nehal, ker je brezveze.

starfotr ::

Treba se je zavedat, da je vse to kar se dogaja vpliv politike. Oni so določili, da se mora naredit to in to - prisilno so določili prodajalcem kaj morajo delat.

Dejstva so pa, da pri nas elektriko prodajajo državni kolhozi in "zasebniki", ki imajo odprte firme v davčnih oazah. Drugih ponudnikov ni.

bf4ed ::

deco16 je izjavil:

Ne ampak prej ko boš zastopil da zimski kWh ni enak poletnemu prej ti bo jasno zakaj so ukinili net metering(in zakaj ga bodo mogoče v prihodnje tudi obstoječim).

Vsekakor zanimiv paket, ampak meni se še vedno splača bolj uni od bivših E3 ki ponujajo MT po 6 centov celo leto. Takrak ko je tukaj 3 mam tudi svojega štroma zadosti.

Ko ukinejo letni netmetering, nastavim oddajo na 0. Da ne bom obremenjaval omrezja.
Razen ce mislijo placat mojo oddano energijo, 30% vrednosti prejete zadostuje. To bi mi se najbolj pasalo, boljse od netmeteringa.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: bf4ed ()

deco16 je izjavil:

Zanimivo kdo živi v pravlici. Medtem pa poleti mora distributer nujno odkupit kar ti daješ v omrežje. Pozimi pa ti mora to nujno prodat po ceni 0c. Mislim da so kar prijazni do tebe ;)

Ampak ja, če bi imel baterijo in SE brez oddaje bi videl kako je to drugače in koliko si res saozadosten.

Bom nehal, ker je brezveze.

Distributer nič ne odkupi ampak prevzame zastonj in proda po tržni ceni mojemu sosedu. Vsaj doslej mi ni še noben sosed sporočil, da ima čez dan zaradi mene vso elektriko obračunano z 0 eur.

starfotr ::

To lahko narediš že danes. Registriraj dejavnost in prodajaj po tržnih cenah. Prav nič ne boš šenkoval nobenemu.

Tu se vidi koliko vas je v hlačah. Toliko ste pogoltni, da ne bi pustili nobene kWh omrežju v sistemu net meteringa. Hkrati pa ne bi nič oddajali, če ne bi bilo nobene kotisti za vas. Klub temu, da vas to ne stane nič. Egoizem.

Prihajamo v obdobje izrazite neuravnovešene obremenitve omrežja in s tem potreb po hitrih in zelo zmogljivih elektrarnah. To lahko zagotovi edino hidro, baterije in predvsem plin.

Tako, da jaz bi v prihodnosti vsem, ki imajo elektrarne omejil prevzem ob vrhovih obremenitve omrežja ali od njih zahteval plačilo subvencij za vse ostale brez elektrarn, saj so oni krivi za ta nezdrava nihanja in visoke cene.

Klub temu, da vas to ne stane nič.

Ne laži. Z oddajanjem v omrežje ga obremenjujemo in nižamo ceno elektrike, kar ima slab vpliv na ceno elektrike. Tako da ni res, z oddajanjem delamo škodo. Ali ne?

vke4XC je izjavil:

Mogoče poskušaš tako pogledati in vseeno priznati, da bi tudi tebi, če ne bi bil s strani EU/RS spodbujen mikroinvestitor, bilo bolj fino, če bi prav vsi bili v istem dreku. Če bi vedel, da je sosed investiral sam ali celo vzel kredit in se mu mogoče niti ni poplačalo - bi bil pa super slovensko-dopaminski dogodek pogled na sosedovo streho ves čas spomenika na strehi? :D

Mislim, da vsi vemo, da bolj ali manj ves ta denar na koncu konča nekje v gospodarstvu. Sploh pri tistih, ki so investirali v najvecjem boomu, ko so bile cene najbolj navite. Zdaj ali si je direktor firme, ki prodaja SE za ta denar kupil novo premijo ali povišal plače delavcem pa ne vem. Dejatvo pa je, da investicijo še zmeraj odplačujem in to v višjem znesku kot bi imel račun elektriko, se pa vrednosti sedaj že precej približujeta. Po tem se bojo pa po vsej verjetnosti že začela prva popravila.

Daniel, pa kako si mogel? :D In da porabiš do zadnjega kWh oddane energiuje, c-c-c :D

Ne zagovarjam te logike. Ker sem predlani zaključil leto s samo 200 kWh plusa sem lani skušal optimizirati porabnike tako, da sem vse premaknil v najbolj osončen del dneva in je kar dobro kazalo, dokler nismo prišli v 4 zimske mesece, ko praktično en dan ni bilo nekega sonca (verjetno prvo tako leto), ki so pobrali skoraj popolnoma vse kar sem naredil viška. Tako sem zaključil s samo 500 kWh viška, ciljal pa sem tam na nekje 2 MWh. Nekih rezerv kaj bi še premaknil pa več nimam, tako, da bomo videli kaj bo prineslo to leto.

Mi smo ga tudi posrali, da smo izračunali na osnovi takratne in ne prihodne porabe. K sreči se sicer komponente cenijo in se tudi lahko doda panelje do omejitev inverterja. Tisto še drži, ko je ELES ali kdo mahal, da mora biti SE original kapacitete, kot je ponekod vneseno v soglasje? Je kakšna sankcija predvidena, če ti nek barabonski žlehtnač spleza na streho in priklopi dodatne panele na inverter, ko si ravno na dopustu in se javljaš preko fb/ig?

delavec44 ::

Utk je izjavil:

Klub temu, da vas to ne stane nič.

Ne laži. Z oddajanjem v omrežje ga obremenjujemo in nižamo ceno elektrike, kar ima slab vpliv na ceno elektrike. Tako da ni res, z oddajanjem delamo škodo. Ali ne?

Včasih res. Drugače ne bi bila cena elektrike včasih negativna.

nekikr ::

V promilih promila, kolikokrat se to zgodi?

delavec44 ::

Število ur z negativnimi cenami električne energije v Evropski uniji v zadnjih letih strmo narašča. Gre za fenomen, ki se zgodi, ko ponudba (običajno iz sončnih in vetrnih elektrarn) močno preseže povpraševanje, proizvajalci pa so pripravljeni plačati, da oddajo energijo v omrežje, ker bi bil izklop elektrarn zanje dražji.

Finska: V letu 2024 je imela negativne cene kar 8 % vsega časa (približno 700 ur).
Nemčija in Nizozemska: Pogosto presegata 500 ur letno.
Slovenija: Tudi pri nas to ni več redkost. Prvič so se negativne cene na borzi BSP SouthPool začele pojavljati tudi ob delavnikih (prej le ob vikendih in praznikih), še posebej v sončnih majskih dneh. Maja 2025 je bilo npr. zabeleženih že več kot 110 ur z negativno ceno.

hruske ::

Daniel je izjavil:

Distributer nič ne odkupi ampak prevzame zastonj in proda po tržni ceni mojemu sosedu.

Distributer skrbi za omrežje, ki prenaša elektriko. DISTRIBUTER ne prodaja elektrike, to počne DOBAVITELJ.

Če ti je tako lažje, distributer je poštar za elektriko, dobavitelj je trgovec za elektriko.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: hruske ()

Prav imaš, nenamerna napaka, mislil sem pravilno, zapisal pa napačno.

denabiker ::

Hja pri tašči še kar čakajo na novi trafo, pa je od Jugoslavije obstoječo omrežje, samo takrat je laufalo, ampak v času osamosvojitve pa je nastalo veliko novih hiš in so se kar priklapljali na obstoječo linijo in sedaj imam tašča, ki je ta zadnja v liniji napetost okrog 190V. Ampak še to niha, ko sosedi zaženejo cirkular itd. Za popizdit... ja to pa je Elektro Celje. Plača pa polno , nima nič popusta za pogostejše okvare zaradi nihanj U in nejevoljo zaradi utripanja luči.

feryz ::

Medtem, ko se mi preklamo, kako je vse narobe in kako se nič ne splača, Avstrijci takole.
Btw, prejšnji teden jih je bilo že več, kot na zadnji sliki. Štancajo jih kot utrgani.

Tega je gor od Dunaja več kot listja in trave.

gile ::

delavec44 je izjavil:

Število ur z negativnimi cenami električne energije v Evropski uniji v zadnjih letih strmo narašča. Gre za fenomen, ki se zgodi, ko ponudba (običajno iz sončnih in vetrnih elektrarn) močno preseže povpraševanje, proizvajalci pa so pripravljeni plačati, da oddajo energijo v omrežje, ker bi bil izklop elektrarn zanje dražji.

Finska: V letu 2024 je imela negativne cene kar 8 % vsega časa (približno 700 ur).
Nemčija in Nizozemska: Pogosto presegata 500 ur letno.
Slovenija: Tudi pri nas to ni več redkost. Prvič so se negativne cene na borzi BSP SouthPool začele pojavljati tudi ob delavnikih (prej le ob vikendih in praznikih), še posebej v sončnih majskih dneh. Maja 2025 je bilo npr. zabeleženih že več kot 110 ur z negativno ceno.

Na podlagi predlogov politike, elektro druščine in še koga, sem močno investiral v SE in dva EV, katera sem srečno polnil čez dan iz SE, vsakič ko je bilo to le možno. Z novo omrežnino...pride oblak, dva...in mi nabije špice. Hvala lepa, ste mi olajšali delo, odslej EVja polnim izključno ponoči, štrom iz SE pa naj gre kamor če...se najde kšn pa mi reče, sej imaš pametne polnilnice pa to...obstajajo, seveda, ampak zakaj moram jaz reševat elektro omrežje. Mar mojih trenutno že skoraj 40E mesečno za omrežnino ni dovolj? Naj mi elektro druščina časti pametno polnilnico, al pa skensla omrežnino. A to pa ne bi? Potem pa plačujte negativne cene... In ne mi proizvajalci to, ponudniki ono, elektro druščina nekaj tretjega...vsi so lepo med sabo povezani, ker en brez drugega ne morejo. Za nas se jim pa gladko slika, dokler imajo od nas finančne koristi...

To tudi jaz pravim. Govorijo eno, s cenami pa delajo ravno nasprotno. Zato tudi njihovemu bullshitanju ne verjamem. Govorijo to samo zato, da upravičujejo visoke cene elektrike in omrežnine sred dneva, ko v resnici ni nobenga problema - predvsem zarad sončnih elektrarn.

Nekaj takšnega bi bilo?

telexdell ::

feryz je izjavil:

Medtem, ko se mi preklamo, kako je vse narobe in kako se nič ne splača, Avstrijci takole.
Btw, prejšnji teden jih je bilo že več, kot na zadnji sliki. Štancajo jih kot utrgani.

Pri nas jih pa nimamo, da ne bi izvajali genocid nad pticami.
Ko dobro premislim- gori živijo pametne ptice in pametni ljudje, pri nas pač neumne ptice in še bolj neumni ljudje.
Precej je treba vedeti, preden opaziš, kako malo veš.

Imamo 3, vse tri so vidne iz nanosa ali pa vremščice. Torej jih res ni dosti. Je pa res da se vedno vrtijo, zelo redko so pri meru.

gile ::

deco16 je izjavil:

Imamo 3, vse tri so vidne iz nanosa ali pa vremščice. Torej jih res ni dosti. Je pa res da se vedno vrtijo, zelo redko so pri meru.

Mene sam zanima kako se teli ptički uspejo izognt nebotičnikom, visokim blokom...uni k mate kuče trokatnice...se prašate kdaj o tem...
««
188 / 188
»
»»