Forum » Loža » Nov način obračunavanja omrežnine
Nov način obračunavanja omrežnine
fikus_ ::
Omrežnina se je začeli plačevati, ker je EU zahtevala, da se loči prodaja elektrike in distribucija.
Prej je bil isti trgovec elektrike in distributer ter cena elektrike v kateri je bil strošek vzdrževanja omrežja vključen.
Prej je bil isti trgovec elektrike in distributer ter cena elektrike v kateri je bil strošek vzdrževanja omrežja vključen.
Učite se iz preteklosti, živite v sedanjosti in razmišljajte o prihodnosti.
PS Ne odgovarjam trolom in provokatorjem!
PS Ne odgovarjam trolom in provokatorjem!
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: fikus_ ()
J.McLane ::
Seveda je bila omrežnina tudi že prej ločena, tako na priključno moč kot tudi glede na pretočeno energijo. To z bloki je kompliciranje, kar je pa še bolj smešno je to da je totalno nelogično, ko imamo presežek SE in negativne cene, je dražji blok, butale.
Simplicity is the ultimate sophistication - Leonardo da Vinci
mirator ::
Debata o omrežnini je tako brez zveze.
Že to da obstaja, je nateg...
Se strinjam, da je debata o omrežnini brez veze, ne strinjam pa se,da je omrežnina nateg.
Elektrika se kot dobrina prodaja kot katerokoli drugo blago, omrežnina pa služi za vzdrževanje poti, po kateri elektrika pride do uporabnikov.
Res pa je, da se prenosnim in distribucijskima podjetjem bolj splača, da se slabo vzdrževano omrežje ob vremenskih ujmah delno ali povsem poruši (potem od omrežnine več ostane), ker sanacijo škode plačajo zavarovalnice. Samo ta praksa ni od včeraj.
Pa še nekaj je. Distribucijska podjetja imajo svoje službe za vzdrževanje omrežja, kar na j bi tudi pokrivala omrežnina. Ampak oni opravljajo tudi storitve, ki jih drago tržijo (imajo pač monopol) in se v bistvu že s tem pokrivajo, hkrati pa odžirajo posle tujim izvajalcem.
Magic1 ::
Seveda je bila omrežnina tudi že prej ločena, tako na priključno moč kot tudi glede na pretočeno energijo. To z bloki je kompliciranje, kar je pa še bolj smešno je to da je totalno nelogično, ko imamo presežek SE in negativne cene, je dražji blok, butale.
To je pa cokla SE. Če je dokaj jasno, imamo špico porabe in hkrati špico pridelave. Če je pa deževen dan, je zgolj špica porabe, pridelava je pa v buli. V enem primerju je visoka omrežnina nesmisel, v drugem pa ravno obratno. "Prav" bi bilo, da se prilagaja razmeram, a to bi šele zakompliciralo zakomplicirano.
Magic
joez7 ::
Na 3kw ne boš optimiziral ampak se odrekel enemu kupu udobja. Na 5kw pa že gre. In ne iz 11 ampak iz 9kw. Koliko je potem razlike, se splača s tem ukvarjat?
Čist lep se DA. Ko maš že vse (SE +TČ +EV) samo dodaš še HEE in nastaviš peakshaving na 2.8kW (min od 3x20A).
To ti potem da ven do 65kWh dnevne porabe. Če je sonce ti SE to pokriva
Sem mali provokator, po potrebi diktator, dvomim v vse in nič ne vem.
Marsikdaj se motim, zato prosim me popravi.
bf4ed ::
Na 3kw ne boš optimiziral ampak se odrekel enemu kupu udobja. Na 5kw pa že gre. In ne iz 11 ampak iz 9kw. Koliko je potem razlike, se splača s tem ukvarjat?
Čist lep se DA. Ko maš že vse (SE +TČ +EV) samo dodaš še HEE in nastaviš peakshaving na 2.8kW (min od 3x20A).
To ti potem da ven do 65kWh dnevne porabe. Če je sonce ti SE to pokriva, ko pa ni sonca, ti omrežje to pokriva. Interne konice pa lepo do 10kW
. Pa maš lep UPS za hišo (nekaj ur vedno)
.
Tocno tako.
Itak imam omejeno oddajanje na 3,2kW. Visek bo sel v baterije in dodatna poraba se bo krila iz njih.
Trije Victroni so ze na steni, samo se povezat jih treba.
Pa niti ne rabim omrezja, sem lahko off grid in obstojeca PV deluje naprej.
Ni boljsega.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: bf4ed ()
nekikr ::
Če imaš baterijo, potem ja. Če je nimaš, potem se pa pač ne da brez da bi znižal standard. 3kw res ni težko preseči.
Bizkit45 ::
Rad bi vas vidu peakshave-at pozimi, ko je -10, prazen avto, in pa že (še) en teden slabega vremena (oblakov).
Aja, to so temu baterije? 10kW max? Ki ti jo požre v pol dneva (ali celo prej) v zgoraj omenjenih okoliščinah.
Dajte no, bodite realni. Res mečete notri k€, da boste prihranili par 10 eur.
Pač nov način omrežnine je naravnan za "sheepshaving", ne pa "peakshaving" - dokončna pika :D
Aja, to so temu baterije? 10kW max? Ki ti jo požre v pol dneva (ali celo prej) v zgoraj omenjenih okoliščinah.
Pač nov način omrežnine je naravnan za "sheepshaving", ne pa "peakshaving" - dokončna pika :D
To ti potem da ven do 65kWh dnevne porabe. Če je sonce ti SE to pokriva, ko pa ni sonca, ti omrežje to pokriva. Interne konice pa lepo do 10kW
. Pa maš lep UPS za hišo (nekaj ur vedno)
.
Tocno tako.
Itak imam omejeno oddajanje na 3,2kW. Visek bo sel v baterije in dodatna poraba se bo krila iz njih.
Trije Victroni so ze na steni, samo se povezat jih treba.
Pa niti ne rabim omrezja, sem lahko off grid in obstojeca PV deluje naprej.
Ni boljsega.
Če maš možnost - ostani povezan na omrežje. Je kar trden vir. Kaka indukcijska plošča zna bit skoraj nerešljiv zalogaj za inverter v otočnemu režimu. V skrajnemu primeru se indukcija zamenja za steklokeramično.
Kako boš mel rešeno s HEE (baterijo), glede na to da maš 3x 1f (predvidevam). Boš mel tri baterije? in kako maš rešeno foto-polje (panele)? boš mel tri stringe?
Kako boš mel rešeno omejitev oddajanja? po fazah ali skupno?
Rad bi vas vidu peakshave-at pozimi, ko je -10, prazen avto, in pa že (še) en teden slabega vremena (oblakov).
Poglej 2.8kWx24h=67.2kWh. Toliko brez problema iz omrežja, tut ko ni sonca. Baterija pa ti pomaga prebrodit konice (ko je poraba več kot 2.8kW, daje HEE razliko, ko je poraba pod 2.8kW pa se polni).
"sheepshaving" pa za
Če maš dnevno porabo reda 84kWh pa si nastaviš konico na 3.5kW (min od 3.25A). so pa koze boljše
Bizkit45 ::
Daj no joez7, ne mi to teoretično matematiko. Sam veš kako je "razpršen" graf v HA. Konstantno ima vsaka bajta od 1k-2kW mediane porabe. Potem se še malo prižiga TČ na vsake kvatre, seveda če imaš talno gretje. Veliko več se prižiga pri radiatorjih ali neizoliranih bajtah. Za avto ti v povprešju ostane 200-500W na uro, seveda v presledkih. Pomeni da boš avto pulzno polnil - bo vesel ja. Res pa je da ko je sonca dovolj, se vse to "sestavi".
Za polnjenje EV, paziš konico samo v 1. in 2. bloku, tu je cena (polna šele 2028-29).
Nažigavaš pa v 4. in 5. bloku. Hišne polnilnice za EV pa so 2.3 ali 2.7(3.5)kW (1f), redke 6-7kW, skoraj nobeden pa ne koristi 11kW (3f) (doma). V služni bi vsi meli 22kW
.
Marsikateri EV noče polnit pod določeno močjo (2kW), kar je zanimivo.
Nažigavaš pa v 4. in 5. bloku. Hišne polnilnice za EV pa so 2.3 ali 2.7(3.5)kW (1f), redke 6-7kW, skoraj nobeden pa ne koristi 11kW (3f) (doma). V služni bi vsi meli 22kW
miko22 ::
Debata o omrežnini je tako brez zveze.
Že to da obstaja, je nateg...
Se strinjam, da je debata o omrežnini brez veze, ne strinjam pa se,da je omrežnina nateg.
Elektrika se kot dobrina prodaja kot katerokoli drugo blago, omrežnina pa služi za vzdrževanje poti, po kateri elektrika pride do uporabnikov.
Res pa je, da se prenosnim in distribucijskima podjetjem bolj splača, da se slabo vzdrževano omrežje ob vremenskih ujmah delno ali povsem poruši (potem od omrežnine več ostane), ker sanacijo škode plačajo zavarovalnice. Samo ta praksa ni od včeraj.
Pa še nekaj je. Distribucijska podjetja imajo svoje službe za vzdrževanje omrežja, kar na j bi tudi pokrivala omrežnina. Ampak oni opravljajo tudi storitve, ki jih drago tržijo (imajo pač monopol) in se v bistvu že s tem pokrivajo, hkrati pa odžirajo posle tujim izvajalcem.
zavarovalnino tudi treba plačati. od kod pa to dobijo če ne iz omrežnine. Torej, naj raje vlagajo omrežnino ne pa plačujejo premije.
Sicer pa, če ne bi zjebali Teslo, bi imeli danas brezžični prenos energije. Spet bi denar razlog za tovrstne neumnosti, ki pa jih danes plačujemo.
salesky ::
Za polnjenje EV, paziš konico samo v 1. in 2. bloku, tu je cena (polna šele 2028-29).
Nažigavaš pa v 4. in 5. bloku. Hišne polnilnice za EV pa so 2.3 ali 2.7(3.5)kW (1f), redke 6-7kW, skoraj nobeden pa ne koristi 11kW (3f) (doma). V služni bi vsi meli 22kW.
Od kje si to povleku? Vse ki jih poznam in imajo 3faze v hišo koristijo 11kW. Zakaj tega nebi izkoristil, če avto to dovoljuje (ne vem kako je z novimi EV-ji, včasih niso vsi omogočali 11kW AC)? Če polniš po 22uri je omrežnina minimalni strošek. Za čez dan je sicer (iz stališča cene) logično, da se polni z nižjo močjo.
Toyota ti omogoča max 3.6kW... Teoretično 7.2kW pri 32A, kar pa ne gre že zaradi preobremenitve ene faze.
Magic
deco16 ::
Peakshajvam pozimi.
98% MT 2% VT
Baterija je koštala cca 2k €, mam tudi EV ki ga seveda polnim ponoči takrat kot tudi baterijo.
Jaz mam 1 in 2 tarifo praktično 500W
Je pa res da ni baterija samo za peakshaving ampak da vlečem iz nižje tarire. Za peakshaving only se trenutno še ne splača.
feryz ::
Za peakshaving je dovolj, da avto polniš zgolj ponoči. Ne rabiš baterije.
Četudi si dal samo 2k za baterijo (hmmm), tudi tega ne boš nikoli dobil noter.
Ker minimalna moč je določena in ti je đabe imeti prvo tarifo na 500w. Ker si na istem, kot s 3 kW. Kar je že dovolj.
Ker minimalna moč je določena in ti je đabe imeti prvo tarifo na 500w. Ker si na istem, kot s 3 kW. Kar je že dovolj.
Nažigavaš pa v 4. in 5. bloku. Hišne polnilnice za EV pa so 2.3 ali 2.7(3.5)kW (1f), redke 6-7kW, skoraj nobeden pa ne koristi 11kW (3f) (doma). V služni bi vsi meli 22kW.
Od kje si to povleku? Vse ki jih poznam in imajo 3faze v hišo koristijo 11kW. Zakaj tega nebi izkoristil, če avto to dovoljuje (ne vem kako je z novimi EV-ji, včasih niso vsi omogočali 11kW AC)? Če polniš po 22uri je omrežnina minimalni strošek. Za čez dan je sicer (iz stališča cene) logično, da se polni z nižjo močjo.
Kolega ma 11kW polnilnico. Po nekaj prekoračitvah, pa jo je lepo prestavil v 2.7kW mod. Z 11kW sedaj polni samo ko je doma kako nedeljo in se mu mudi kam.
Problem je v tem, da ma navado, ko pride od kod - avto priklopi. Nima pa kakih tajmerjev (za po 22h).
Ko se EV polni je njegov sistem "zbujen" kar samo po sebi kuri ca. 200W, to je parazitska poraba ne glede na to s kakšno močjo polniš avto, zato si ga želiš polnit z neko normalno močjo, ker sicer ti na 6A potem izgube pridejo že na 30%+, nižje bi bilo pa samo še huje.
deco16 ::
Za peakshaving je dovolj, da avto polniš zgolj ponoči. Ne rabiš baterije.
Gledaš z napačnega kota. Seveda s peakshavingom nebom tega nikol dobil notri. Bom pa s tem da hranim štrom iz SE in da praktično ves štrom ki ga porabim plačam za 6c iz MT. Tukaj pa se kar pozna razlika še posebi pozimi.
Kolega ma 11kW polnilnico. Po nekaj prekoračitvah, pa jo je lepo prestavil v 2.7kW mod. Z 11kW sedaj polni samo ko je doma kako nedeljo in se mu mudi kam.
Problem je v tem, da ma navado, ko pride od kod - avto priklopi. Nima pa kakih tajmerjev (za po 22h).
To da nimaš ne v avtu ne na polnilnici možnost timerja je največji fail. Jaz EV polnim enkrat na teden, trifazno na 8 A (5,5 kW), če bi to prakticiral dnevno bi lahko prevozil 80k km letno.
gile ::
Super za tiste, ki polnite 1xtedensko. Sam imam 2Ev, Enyaq se polni večinoma po 22 uri, načeloma vsak drugi dan, MG ZS pa moram priklopit ob vsakem prihodu domov na 10A, ker mi z TČ in ostalimi porabniki v bajti zmanjka amperov na 3x20. Polnilnica pravi, da se MG polni z 2,3 kW, avto pa pravi da se polni z 1,8-1,9 kW. Kar nekaj vampire draina...občasno ne bi blo sile, čez leto vsak dan, dolge ure tako...se pa tega nabere in če je pridelek iz SE na meji, gre čez. Vse lepo in prav, ko so to neke dnevne planirane zadeve, pogosto pa pride situacija, ko je treba po šihtu še kam dlje. In če imaš pri bajti samo EV, ker so rekli, da je to najboljša stvar po namazanem kruhu, nimaš izbire: al ga doma vštekaš na maks, ne glede na to ali je sonce ali ne, ali pa čepet na javno polnilnico. Pa najbolj smešno je to, da pred uvedbo teh blokov ni bilo absolutno nobenih težav, po 6 letih EVjev si pa mislim: pa komu se da jebat s temi bloki. Če ne bi bilo drugih prednosti EVja, bi šel gladko nazaj na ICE. Vedno sem bil zagovornik EVjev, jih priporočal vsakemu...dandanašnji pa, ko me kdo povpraša...pričnem z bloki, kako uskladit polnjenje doma...še tisti redki posamezniki, ki uspejo sledit matematiki, zamahnejo z roko, bom raje ostal na dizlu... Sej če bi pač podražili omrežnino za par eurov, bi človek še razumel, inflacija in to... s temi bloki so nam pa fino zakomplicirali in precej podražili e-mobilnost: ravno tisto, kar so najbolj reklamirali.
Hvala za izkušnje iz prve roke
.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: joez7 ()
Super za tiste, ki polnite 1xtedensko. Sam imam 2Ev, Enyaq se polni večinoma po 22 uri, načeloma vsak drugi dan, MG ZS pa moram priklopit ob vsakem prihodu domov na 10A, ker mi z TČ in ostalimi porabniki v bajti zmanjka amperov na 3x20. Polnilnica pravi, da se MG polni z 2,3 kW, avto pa pravi da se polni z 1,8-1,9 kW. Kar nekaj vampire draina...občasno ne bi blo sile, čez leto vsak dan, dolge ure tako...se pa tega nabere in če je pridelek iz SE na meji, gre čez. Vse lepo in prav, ko so to neke dnevne planirane zadeve, pogosto pa pride situacija, ko je treba po šihtu še kam dlje. In če imaš pri bajti samo EV, ker so rekli, da je to najboljša stvar po namazanem kruhu, nimaš izbire: al ga doma vštekaš na maks, ne glede na to ali je sonce ali ne, ali pa čepet na javno polnilnico. Pa najbolj smešno je to, da pred uvedbo teh blokov ni bilo absolutno nobenih težav, po 6 letih EVjev si pa mislim: pa komu se da jebat s temi bloki. Če ne bi bilo drugih prednosti EVja, bi šel gladko nazaj na ICE. Vedno sem bil zagovornik EVjev, jih priporočal vsakemu...dandanašnji pa, ko me kdo povpraša...pričnem z bloki, kako uskladit polnjenje doma...še tisti redki posamezniki, ki uspejo sledit matematiki, zamahnejo z roko, bom raje ostal na dizlu... Sej če bi pač podražili omrežnino za par eurov, bi človek še razumel, inflacija in to... s temi bloki so nam pa fino zakomplicirali in precej podražili e-mobilnost: ravno tisto, kar so najbolj reklamirali.
Ja res je, če sta dva EV so pa hitro logistične težave. Sploh če ima eden 1F polnilec, drugi pa 3F. Ideja, lahko oba avta hkrati ponoči vsak dan polneš 1-fazno vsakega na svoji fazi (blok 3 torej dodatnih 5kW), tako vzdržuješ vsak dan kar visok SOC (sicer je to slabo za baterijo...) in te ne more čez dan kaj presenetiti. Samo še vedno bi kdaj pa kdaj prav prišla dodatna 3F dinamična...
Jaz nima teh težav ker ima ICE vedno na razpologa, zato polnim samo ponoči na 3F šele ko doseg pade na 50 km.
Ti bloki so kar užgal nekatere. Včasih je bila 15kW odjemna moč zastonj. Samo to zato, ker večina ni koristilo niti 20% tega 99% časa. Danes je čist nekaj "normalnega" konstantna 10kW+ s konkretno SE na strehi, s 15kW po šihtu. Nekaj se je moralo narest. Popoldanska špica (18h) bi se drugače vedno bolj večala.
Magic
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Magic1 ()
hruske ::
Pomeni da boš avto pulzno polnil - bo vesel ja.
Mimogrede, tam so neke raziskave ki namigujejo, da je pulzno polnjenje baterij boljše za njih dolgoživost.
feryz ::
Ko se voziš, se avto, ali polni, ali prazni. Vsak trenutek drugače. Menja v momentu.
In moči pri tem so bolj podobne dc močem, kot ac. Govorimo o 100 kW plus.
Koliko je to blagodejno za baterijo nimam pojma, vem pa da je tako.
In moči pri tem so bolj podobne dc močem, kot ac. Govorimo o 100 kW plus.
Koliko je to blagodejno za baterijo nimam pojma, vem pa da je tako.
ZveeZ ::
Ti bloki so kar užgal nekatere. Včasih je bila 15kW odjemna moč zastonj. Samo to zato, ker večina ni koristilo niti 20% tega 99% časa. Danes je čist nekaj "normalnega" konstantna 10kW+ s konkretno SE na strehi, s 15kW po šihtu. Nekaj se je moralo narest. Popoldanska špica (18h) bi se drugače vedno bolj večala.
Komot bi kaj naredili (posodobitev omrezja) z omreznino, ki so jo pobrali ze pred spremembami.
Je pa lazje samo extra pokasirat. Ko omrezje ne bo vec handlalo, se bo obesilo bankovec za 100EUR na vsako trafo in bo vse ok.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: ZveeZ ()
telexdell ::
To je pa cokla SE. Če je dokaj jasno, imamo špico porabe in hkrati špico pridelave. Če je pa deževen dan, je zgolj špica porabe, pridelava je pa v buli. V enem primerju je visoka omrežnina nesmisel, v drugem pa ravno obratno. "Prav" bi bilo, da se prilagaja razmeram, a to bi šele zakompliciralo zakomplicirano.
Mislim....
Omrežnino plačamo za preneseno energijo. Ali je ta energija iz SE v lepem sončnem vremenu ali iz TE ob poletni nevihti s točo ali... je za plačilo omrežnine povsem irelevantno. Da sistem funkcionira je pogoj zgolj to, da v vsakem trenutku pride v omrežje toliko energije, kot ga gre iz njega. Seveda pa je ob visokih proizvodnjah poceni energije iz SE večja želja za prenos energije od virov do porabnikov, kateri se lahko prilagajajo.
Torej- omrežnina z visoko proizvodnjo SE ima ravno toliko veze kot to, da vsi subvencionirajo lastnike SE v plačilni shemi netmeteringa. Lahko nabijaš do onemoglosti pa tega, da je to zgolj nabijanje ne moreš spremeniti.
Precej je treba vedeti, preden opaziš, kako malo veš.