» »

Nov način obračunavanja omrežnine

Nov način obračunavanja omrežnine

««
181 / 182
»»

starfotr ::

Zakaj se cene dvigujejo, če imamo pa na trgu več ponudbe? Za katerikoli stvar. Vključno s tem, da so sedaj na voljo kitajska vozila, da imamo nove trgovine za živila itd.

Utk ::

Dvigujejo se zato, ker se lahko, ne zato, ker se morajo.
Elektrika je tržno blago in se prodaja po čim višji ceni kot je še kdo plača. Osnove ekonomije.

David Mayer ::

Ne vem, kaj se tu greste neko neplodno kvazi-ekonomsko filozofijo - cene se vedno dvigujejo, od COVIDa naprej je že kazalo na hiperinflacijo. Če se malo portrudiš, ti grafi zgodovine inflacije skočijo iz vsakega medija.

Da je sicer jasno, ne pravim, da nas ne moti ampak poskušamo slediti sistemski - (nad)državnim usmeritvam, samo svojo rit nekako poskusimo reševati skozi malenkostne prihranke, dokler pač gre, zaupanje v sistem je precej zmanjšano in obeti niso dobri.

No, mogoče pa bo že kmalu veliko hujše preden bo spet malo boljše - občutki bodo takrat zagotovo boljši, ne dvomim. V glavnem brezvezno gobezdanje in očitanje za stvari, na katere nimamo direktnega vpliva, še posebej, če delujemo malenkost protinflacijsko.

joez7 ::

starfotr je izjavil:

Rešitev je samo ena. In to je ukinitev net meteringa ter prodaja/nakup elektrike. Potem naj sončničarji prodajajo svojo elektriko po tržni ceni in tudi kupijo elektriko po tržni ceni, ko jo potrebujejo. Vse ostalo je nateg.

Takrat se vidi realna vrednost in smiselnost. Do takrat bo pa tako, da se splača poleti generirat in pozimi trošit. Za nekatere. Ostali bodo hočeš nočes pač plačevali, da se pokrije vse stroške.

Iz tvojih ust v ... ušesa. Kar ti nekateri trenutno ponujajo, je odkup po 30% in prodaja po max. Drugi pa odkup =0 in prodaja napolno. Tist, ki nima SE, popolnoma nič več ne plačuje za tistega, ki jo ma. Če pa maš dokaze, jih prosim predoč - drugač je sam nabijanje (si vernik? pa ni mišljeno v dohovnem smislu.).
Sem mali provokator, po potrebi diktator, dvomim v vse in nič ne vem.
Marsikdaj se motim, zato prosim me popravi.

Dokazi so. In to taki, da vsi plačujemo več zaradi prisotnosti nestalnih virov v sistemu.

Bizkit45 ::

starfotr je izjavil:

Dokazi so. In to taki, da vsi plačujemo več zaradi prisotnosti nestalnih virov v sistemu.

Tisti z netmeteringom ne :)

Ne vem, se bo potrebno preseliti na kakšno drugo celino, kjer podarjajo elektriko...
Mogoče pa celo EU razpade v takšni obliki v nekem času, bo takrat veliko ljudi pomirjenih s ceno elektrike, menda pa že.
Bizkit, o dejanski nižji ceni je smiselno govoriti šele, ko investicija postane rentabilna, do takrat ne.
Koliko vas je pravilno izračunalo 'rentabilnost', veste sami...
Input staregafotra je pa navadno zavistno trolanje in zdaleč ni novo ali neprepoznavno.

To se strinjam in razumem. Malo sem moral potrolati, ker on trola nas :)

Jaz osebno se raje izognem trolanju v Sloveniji - brez subvencije!

Če sosedu strašno gre slabo,
drugi vsi mu to privoščijo.
Vsak zavida ti, če kaj imaš.

Če faušija bi gorela,
bi bila v ognju cela,
ti, Slovenija, ti, Slovenija.

delavec44 ::

joez7 je izjavil:

starfotr je izjavil:

Rešitev je samo ena. In to je ukinitev net meteringa ter prodaja/nakup elektrike. Potem naj sončničarji prodajajo svojo elektriko po tržni ceni in tudi kupijo elektriko po tržni ceni, ko jo potrebujejo. Vse ostalo je nateg.

Takrat se vidi realna vrednost in smiselnost. Do takrat bo pa tako, da se splača poleti generirat in pozimi trošit. Za nekatere. Ostali bodo hočeš nočes pač plačevali, da se pokrije vse stroške.

Iz tvojih ust v ... ušesa. Kar ti nekateri trenutno ponujajo, je odkup po 30% in prodaja po max. Drugi pa odkup =0 in prodaja napolno. Tist, ki nima SE, popolnoma nič več ne plačuje za tistega, ki jo ma. Če pa maš dokaze, jih prosim predoč - drugač je sam nabijanje (si vernik? pa ni mišljeno v dohovnem smislu.).

OVE+STPE se plačuje pa zakaj? Tisti s SE ga ne plača. Subvencija je padla iz zraka?

Če že ne vemo kakšna bi bila cena energije. Elektro podjetja pravijo, da jim netmetering dela minus.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: delavec44 ()

Elektro podjetja bodo rekla karkoli, samo da tistih 60k netmetrašev zvežejo nazaj na položnice :)
Ka ste eni naivni. Vi res mislite, da bi bilo kaj ceneje četudi bi vsi netmetraši začeli plačevati? Pa daj no, odrastite že.

Vsi lažejo, samo netmetraši imajo prav. Čisto nesubjektivno.

Glede česa bi morali netmetraši odgovorjati?

Zgodovina sprememb…

OVE+STPE se plačuje pa zakaj? Tisti s SE ga ne plača. Subvencija je padla iz zraka?

To bi plačevali tudi če ne bi bilo netmeteringa. Subvencija ni prišla iz cene elektrike.

starfotr je izjavil:

Kot so recimo hidroelektrarne?
Kaj bi ti rad, da gremo nazaj na premog, nafto in plin? Ker jedrska pa niti približno ni dovolj fleksibilna.
Poglej si malo kak zrak je zdaj po Sloveniji. Gremo nazaj drva kurit?
Lahko je lajat na nekaj, ne znaš pa povedat alternative, ki bi bila boljša.

Še stotič, več plačujemo, ker smo pripravljeni več plačat. To je isto kot da bi rekel, da je kruh dražji, ker so najemnine višje. Ne kupuj kruha pa bo cenejši. Enkrat morda.

delavec44 je izjavil:

Vsi lažejo, samo netmetraši imajo prav. Čisto nesubjektivno.

Ni nam treba lagat, samo vaše neumnosti izpostavljamo.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Utk ()

In to čisto nepristransko. Ne vem, če je kdo za netmetering razen tistih, ki ga imate. Ostali so vsi nevoščljivi.

feryz ::

Itak da je v igri zgolj foušija.
Drugače se net metering nikogar ne tiče. Razen tistih, ki ga imamo.

joez7 ::

delavec44 je izjavil:

joez7 je izjavil:

starfotr je izjavil:

Če že ne vemo kakšna bi bila cena energije. Elektro podjetja pravijo, da jim netmetering dela minus.

Ma kaka subvencija, 12k€ v sončnico, ti bo OVE (7€/mesec) to pokril v 20letih (še za redne vzdrževalne stroške nebo), pol se moraš tut obregnit v emisijske kupone - tle not gre gora denarja. Ja pravijo, da imajo izpad dohodka - virtualen. Tut sosedov mesar ma izpad dohodka, ko nehaš jest najboljšega prijatla (ko ti vera ne dopušča več ....). Tut RTV ma izpad dohodka, ker ne gledaš njihovih reklam in ne kopuješ stihijsko... pa še da se naštevat. Dokazat, pa je težko, drugače bi že na sodišču iztržili. Vse ostalo pa je nabijanje, in delanje budale iz sebe. Sam v"ernik" bo nekaj trdil, pa trdil. meso pa nebe poslalo. Večja kot je laž, hitreje jo ena skupina širi in ma za resnico.
Sem mali provokator, po potrebi diktator, dvomim v vse in nič ne vem.
Marsikdaj se motim, zato prosim me popravi.

Saj tudi emisijski kuponi so en velik nateg.

delavec44 je izjavil:

In to čisto nepristransko. Ne vem, če je kdo za netmetering razen tistih, ki ga imate. Ostali so vsi nevoščljivi.

Nismo si mi izmislili netmeteringa. Podpisali smo pogodbe pod nekimi pogoji in pričakujemo, da se jih bojo tisti, ki so nam jih dali pod nos, spoštovali.

Ali ste tudi proti temu da se spoštujejo podpisane pogodbe?

Ne. Ni se pa treba potem sprenevedati, da je to nekaj dobrega za vse.

delavec44 je izjavil:

Ne. Ni se pa treba potem sprenevedati, da je to nekaj dobrega za vse.

Nihčne se ne spreveda - žal ne živimo v idealnem svetu, da bi sistemske rešitve bile vedno dobre za vse, na kratek in dolgi rok.

Povej boljšo alternativo. Mi smo male elektrarne postavlali za isti denar na kwh kot državne firme 300x večje elektrarne. Kaj ti to pove. Meni pove da se je polovica pokradla. S tem da smo mi dali svoj denar, ne pa denar, ki je dejansko prišel iz položnic za elektriko.

Če praviš da je ta shema slaba, povej kakšna bi bila boljša.

Ne vem, če ima konkreten smisel, da rešujete situacije na mikro/forumski ravni z obmetavanji z 'iztrebki' - če vas sprošča ok, k rešitvi ne pripomore kaj veliko, izgleda - neki nedavni članki so bili, menda se obeta še dražja elektrika zaradi EU solidarnosti? To bi bilo potem super v redu, če bi le še netmetraše oplazilo 2x močneje. Za tolažbo, naš račun za elektriko je za november 130% višji od oktobrskega - bo kdo kakšno solzico spustil iz solidarnosti? Ne, a ne, da ne?

Zgodovina sprememb…

Pozna kdo primer ko bi fizična oseba, laik if you will, kupila 20 let star avto ali kako drugo mašino in plačala ceno kot pri novi stvari, kot se je zgodilo našim energetskim strokovnjakom? To je vaša alternativa, namesto da denar vlagamo fizične osebe, bi morale taki genialnci vlagat skupni denar?

David ima prav.

Jaz sem boljše rešitve že povedal v tej temi. Če že moramo imeti SE in ne jedrske. Na hitro, velike plantažne centralizirane SE so mnogo boljše od majhnih razdrobljenih. Tako tudi odpade jokanje o stroških nadgradnje omrežja, ko enim dajo dovoljenje za postavitev SE, sosedu pa več ne.

feryz ::

Pravzaprav je dobro za vse.
Na elektriko sem prevekslal bojler in dodal avto. Čez prst 5 MWh letno več kurim elektrike.
In vendar IZ omrežja jemljem manj kot prej.
Kdorkoli misli da ni dobro in nima elektrarne, naj proba enako. Skoraj poduplira porabo štroma in vleče manj iz elektrarn. Veliko sreče.

Da ne govorim oz. da se ne ponavljam, kaj bi bilo, če ne bi imeli duške in njenih umotvorov.
Ob 30 procentnem povečanju porabe, bi lahko razpolovil vleko iz omrežja. Lahko, ampak seveda ne.

Tako bojler, kot tudi avto, se filata izključno takrat, ko sonce ne sije. Ker je, zanimivo, elektrike viška in je takrat najcenejša. In ne takrat, ko sončnice na polno delajo.
Hmmm, zgubo delajo, pravite?

darkolord ::

Dobro za vse ... razen za elektro distributerje, ki so najbolj glasni. Oni bi radi, da vlečeš čim več.

nejc_nejc ::

Čas jih je prehitel, sedaj pa lovijo zrak tik nad gladino.

To pa je zanimivo. Ne gre se za favšijo, samo nekateri bi radi, da namesto da njihov sosed s svojim denarjem nekaj postavi in tudi zasluži, bi raje videli, da petrol, gen-i in druge razne elektro firme z denarjem iz položnic za elektriko in državnih subvencij postavijo velike elektrarne, pol pokradejo, dobiček pa obdrži par že tako najbogatejših Slovencev.

Zanimivo, ni kaj. Ne gre se za favšijo, samo nekateri bolj privoščijo korporacijam kot sosedom.

Zgodovina sprememb…

Saj se greš lahko zadruge. Zakaj takoj sklepaš, da morajo za velike SE biti zadaj nujno firme.

Pa tudi pri firmah, dobiček dobijo delničarji.

Zgodovina sprememb…

karafeka ::

feryz je izjavil:

Tako bojler, kot tudi avto, se filata izključno takrat, ko sonce ne sije. Ker je, zanimivo, elektrike viška in je takrat najcenejša. In ne takrat, ko sončnice na polno delajo.
Hmmm, zgubo delajo, pravite?

Zakaj je potem cena na elektro borzi poleti negativna, pozimi pa nadpovprečna? In bolj ko švabi svoje nuklearke v luft mečejo, večja razlika v ceni nastaja.

delavec44 je izjavil:

Saj se greš lahko zadruge. Zakaj takoj sklepaš, da morajo za velike SE biti zadaj nujno firme.

Ja, zadružnistvo.....ta je pa bosa.

delavec44 je izjavil:

Zakaj bi morale bit velike elektrarne? Zakaj ne bi smele bit majhne?

darkolord je izjavil:

Dobro za vse ... razen za elektro distributerje, ki so najbolj glasni. Oni bi radi, da vlečeš čim več.

Distribucije imajo edino probleme s tem. Zasvinjano omrežje s harmoniki in vse probleme povezne s tem.

Trgovci imajo več problemov. Saj se ve, da so že propadli ali nehali poslovat. Tudi tožbe se omenjajo. Tu se gre za klasiko, tudi v primeru net meteringa. Dobički se privatizirajo, izgube se socializirajo.

Utk je izjavil:

delavec44 je izjavil:

Zakaj bi morale bit velike elektrarne? Zakaj ne bi smele bit majhne?

Ekonomija obsega. Če že pametuješ o ekonomiji par postov nazaj.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: starfotr ()

trancer01 ::

Ker je to pošastno draga rešitev. Tehnično so razpršeni in nestabilni viri energije, ki terjajo velikanske vložke v EES (pametna omrežja, hranilniki energije, ...), imajo kratko življenjsko dobo in zahtevajo rezervo v klasičnih elektrarnah (beri: dvojni sistem) grozljivo neprimerni glede na trenutno stanje tehnike.

Zgodovina sprememb…

Še ena laž. Mi smo za svoj denar dali enako za kwh kot državna podjetja za 300x večje elektrarne. Ker smo pač dali svoj denar, oni dajajo pa "našega". Da ne govorimo o nakupu 20 let stare vetrnice za ceno nove...kater bedak bi s svojim denarjem tako delal?

Tehnično so razpršeni in nestabilni viri energije, ki terjajo velikanske vložke v EES (pametna omrežja, hranilniki energije, ...), imajo kratko življenjsko dobo in zahtevajo rezervo v klasičnih elektrarnah (beri: dvojni sistem) grozljivo neprimerni glede na trenutno stanje tehnike.

Še ena laž. V našem naselju je kar nekaj elektrarn, pa zarad tega niso vložili v omrežje niti evra. So pač nehali dajat soglasja. Da pripelješ kable do velike elektrarne pa v nobenem primeru ni zastonj.

Zgodovina sprememb…

in zahtevajo rezervo v klasičnih elektrarnah (beri: dvojni sistem)

Ta prava

TheHijacker ::

Še kdo nima podatkov na moj elektro za včeraj? Mi jih pobere vsako jutro ob 8:00 in vidim, da danes ni dobil nobenih. Gledam zdaj na strani moje elektro in za 13.12.2025 je vse prazno. Je to normalno in se večkrat zgodi?

Prej sem pobiral ob 6:00 zjutraj pa podatki niso bili nikoli v celoti. Ob 8:00 so pa za cel prejšnji dan. Danes jih pa sploh še ni.
http://www.google.si

misek ::

Ni podatkov. Zgodi se redko.

TheHijacker ::

misek je izjavil:

Ni podatkov. Zgodi se redko.

Hvala za informacijo. Mi pa program ponovno poskusi pobrat vsako polno uro in ko uspešno konča pošlje povzetek s primerjavo zadnjih dveh dni, še na e-mail. Počakam, kdaj bo prišel ta e-mail.

Verjetno uredijo tekom dneva ali se kdaj izpustijo podatki za cel dan?
http://www.google.si

Utk je izjavil:

Še ena laž. Mi smo za svoj denar dali enako za kwh kot državna podjetja za 300x večje elektrarne. Ker smo pač dali svoj denar, oni dajajo pa "našega". Da ne govorimo o nakupu 20 let stare vetrnice za ceno nove...kater bedak bi s svojim denarjem tako delal?

Tehnično so razpršeni in nestabilni viri energije, ki terjajo velikanske vložke v EES (pametna omrežja, hranilniki energije, ...), imajo kratko življenjsko dobo in zahtevajo rezervo v klasičnih elektrarnah (beri: dvojni sistem) grozljivo neprimerni glede na trenutno stanje tehnike.

Še ena laž. V našem naselju je kar nekaj elektrarn, pa zarad tega niso vložili v omrežje niti evra. So pač nehali dajat soglasja. Da pripelješ kable do velike elektrarne pa v nobenem primeru ni zastonj.

Tvoja resnica je laž. To je vse kar znaš in veš. Žal mi je, da ti starši niso dali potrebne ljubezni in te naučili poštenega delovanja v življenju.

trancer01 ::

Če se ne strinjaš z realnostjo, to ne pomeni, da je resničnost laž, temveč ti živiš v zablodi.

Tvoja resnica je laž. To je vse kar znaš in veš. Žal mi je, da ti starši niso dali potrebne ljubezni in te naučili poštenega delovanja v življenju.

Jaz vam zelo konkretno pišem kje se motite, vi ste pa sposobni samo ponavljanja floskul, ki dokazano nimajo veze z realnostjo.

Pošteno je da priznaš resnico, tudi če je v nasprotju s tem kar ti misliš da bi moralo bit res. Morda bi pa tebi kdaj mamica morala povedat, da se pač motiš.

Elektrarne na reki Dravi so največji proizvajalec električne energije iz obnovljivih virov v državi. Prihodnje leto bodo zagotovile še dodaten vir, ko bodo na brežine dovodnih in odvodnih kanalov hidroelektrarn Zlatoličje in Formin namestile največjo sončno elektrarno v državi.

Imela bo 22 megavatov moči in bo letno proizvedla 27,5 gigavatnih ur elektrike. Potemtakem bo teoretično pokrila letno porabo približno 7300 povprečnih slovenskih gospodinjstev. Elektrarno naj bi pričeli graditi prihodnje leto, v omrežje bi jo priključili leto kasneje. Vrednost naložbe je bila pred podražitvami ocenjena na približno 27 milijonov evrov.

980 evrov na proizvedenih 1 MWh na leto. Jaz sem dal 12 jurjev, pred subvencijo, pa mi naredi 14-15 MWh. Se pravi 150 evrov, ali 15%, manj. Tolk o ekonomiji obsega.

Zgodovina sprememb…

Ni mi jasno to zapravljanje časa in očitanje na forumskem nivoju.
Nekako favšijo še razumem (hehe), mi pa ni jasno, čemu odgovarjate na očitne bolanije...
Tam dajte linke na subvencije, pretekle in aktualne, zaključite z debato in potem vsa gnusna očitanja glede poštenost in ljubezni lahko nabijete v... Veste kam :D
Strupeni disfunkcionalni jeziki brez efekta in osredotočeni na čisto napačen sloj ljudi, saj to ni neobičajno v Sloveniji pri starih ljudeh.
Se pa zna zgoditi, da enkrat res pridejo na svoj račun - zelo veliko zadovoljstva najbrž ne bo, če njim crkneta dve kravi, sosedu pa ena.

Tudi mi smo bili oškodovani, smo hoteli največjo SE v okolici, ker pač dolžina in velikost in kompenzacije in to...
Odobreno smo dobili najmanjšo - ravno toliko, da kakšen 1-1,5 MWh ostane

Zgodovina sprememb…

S tvojo elektrarno in njeno proizvodnjo bi bil gladko na hladnem celo zimo.

Za Slovenijo je edina smiselna pot HE+JE. Ostalo je zabloda.

V redu. Mogoče je celo kak konkreten razlog, da vas nihče ne vpraša glede nacionalne energetske strategije? :D

S tvojo elektrarno in njeno proizvodnjo bi bil gladko na hladnem celo zimo.

Aha. Zdaj boš pa s tem začel, ko sem ti dokazal, da se motiš o vsem drugem do zdaj? Zakaj bi bil na hladnem? Še zmeraj lahko plačam elektriko kot vsi drugi, ali pa zakurim drva, kot bi nekateri očitno radi.

Za Slovenijo je edina smiselna pot HE+JE. Ostalo je zabloda.

A HE pa ni nestalen vir, ki povzroča strošek? Poglej si podatke. Eno leto lahko HE v Sloveniji naredijo 2x manj elektrike kot katero drugo leto. Take nestabilnosti pri panelih ne more bit.
Zanimivo kako se nekateri obračate po vetru hitreje od vsake vetrnice...

Zgodovina sprememb…

Paneli to delajo na dnevni bazi. HE lahko proizvede veliko več, pa morajo zaradi SE vodo spuščati mimo. Ker ima SE prednost, ker se je nekdo tako zamislil.

Mimo spuščajo marsikdaj tudi ko paneli ne delajo.

Ob visokih vodah, res je.
««
181 / 182
»»