» »

Nov način obračunavanja omrežnine

Nov način obračunavanja omrežnine

««
180 / 180
»
»»

miro2x ::

Na žalost so pri netmeteringu izpustili idejo o varčevanju. Imeti bi morali 3 tarife. Eno, ki bi bila najnižja za viške, drugo, ki bi bila enaka za vse za elektriko iz omrežja in tretjo, ki bi jo dobili plačano za lastno porabo. S tem bi bila prevelika elektrarna nezanimiva, viški slabo plačani, lastna poraba pa nagrajena omrežje pa manj obremenjeno.

nekikr ::

To misliš, ker poslušaš elektro mafijo in ne razmišljaš zraven. 10 ali 20% predimenzionirana elektrarna je resda skoraj vsaka, ampak samo zato, ker je eno leto več sonca, drugo leto manj, tretje leto je nekaj manj proizvodnje že zaradi degradacije panelov. Noben pa nima na strehi dodatnih 20kw, kar tako, za brez veze. SE namreč ne pade zastonj iz neba. Tisti, ki je dal precej več, je dal zato, da je potem kupil TČ ali EV, potem pa viška spet ni - in to se podpira, tudi preko subvencij in ekologije. Zgodbe o ogrevanih dovozih so samo zgodbe za kretene.

delavec44 ::

nekikr je izjavil:

Se pravi, ker nimaš 10 ali 15 jurjev za SE, pač nimaš niti klime ki porabi 50€?

Take bebce in take bedaste izgovore imaš potem po TVju, ko pravijo, da ima vsak lastnik SE tudi ogrevan dovoz ter vsaj en bazen in tri savne.

Ti si budalo.

feryz ::

Jaz bi si moral tudi ubosti en tak jacuzzi.
Moram preveriti, koliko hočejo.
Za 4 osebe, recimo.

Utk ::

nekikr je izjavil:

To misliš, ker poslušaš elektro mafijo in ne razmišljaš zraven. 10 ali 20% predimenzionirana elektrarna je resda skoraj vsaka, ampak samo zato, ker je eno leto več sonca, drugo leto manj, tretje leto je nekaj manj proizvodnje že zaradi degradacije panelov. Noben pa nima na strehi dodatnih 20kw, kar tako, za brez veze. SE namreč ne pade zastonj iz neba. Tisti, ki je dal precej več, je dal zato, da je potem kupil TČ ali EV, potem pa viška spet ni - in to se podpira, tudi preko subvencij in ekologije. Zgodbe o ogrevanih dovozih so samo zgodbe za kretene.

Jaz imam 2 elektrarne in na obeh minus. Samo jebiga, zmanjkalo strehe :)

J.McLane ::

In taki, ki imamo minus imamo kar konkretno dražji štrom za doplačat, sploh če imaš EV, ki ga mirno polniš ponoči...
Simplicity is the ultimate sophistication - Leonardo da Vinci

Magic1 ::

Ok, bodimo realni. Preden sem šel v nakup sončne sem imel kokretno dilemo o smiselnosti. Letno sem porabil za jurja elektrike(vse skupaj) in ni bilo računice. V štartu že zaradi tega, ker 5kW SE ni stala kaj dosti manj kot 10kW. Lani se je potem lepo pokazalo kam gremo in letni račun za elektriko se je bližal 2000EUR. Naredil 10kW SE in imam elektrike polno. Ponavadi nisem ogreval kleti, sedaj imam toplo in lahko sušim cunje namesto v sušilcu. Pečica mi je bila včasih potratna, zdaj pač dela parkrat na teden. Pač nabiješ luksuz. In to je potem kontradiktorno osnovnemu namenu SE (v primeru netmeteringa, kjer je omrežje nomejena baterija).
Magic

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Magic1 ()

joez7 ::

feryz je izjavil:

Jaz bi si moral tudi ubosti en tak jacuzzi.
Moram preveriti, koliko hočejo.
Za 4 osebe, recimo.

Sam za dva. Drugač bo prevlka omrežnina.

So pa nekateri vzelo zadeve preveč osebno, so začele padat ljubezenske;((
Sem mali provokator, po potrebi diktator, dvomim v vse in nič ne vem.
Marsikdaj se motim, zato prosim me popravi.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: joez7 ()

floyd1 ::

Pečica mi je bila včasih potratna, zdaj pač dela parkrat na teden. Pač nabiješ luksuz.

Ta "luksuz" je pri nas bil od nekdaj. Brez sončne. 8-)

telexdell ::

Magic1 je izjavil:

Ok, bodimo realni. Preden sem šel v nakup sončne sem imel kokretno dilemo o smiselnosti. Letno sem porabil za jurja elektrike(vse skupaj) in ni bilo računice. V štartu že zaradi tega, ker 5kW SE ni stala kaj dosti manj kot 10kW. Lani se je potem lepo pokazalo kam gremo in letni račun za elektriko se je bližal 2000EUR. Naredil 10kW SE in imam elektrike polno. Ponavadi nisem ogreval kleti, sedaj imam toplo in lahko sušim cunje namesto v sušilcu. Pečica mi je bila včasih potratna, zdaj pač dela parkrat na teden. Pač nabiješ luksuz. In to je potem kontradiktorno osnovnemu namenu SE (v primeru netmeteringa, kjer je omrežje nomejena baterija).

Ker si iz škrtega Gorenca, kateri doma zmrzuje in pusti v kleti, da se mu razrašča plesen, ker je pač ogrevanje drago. Jedel suh kruh ker je škoda pečice. Sušil pozimi cunje zunaj, da je smrdeče nosil nazaj v hišo... končno postal normalen državljan kateri ve, da živi le enkrat in ne bo nič nesel s sabo na oni svet, se pa usaja nad tem, kar mu to omogoča. Upam, da ne bo predlagal, da se netmetering ukine, da bodo v elekto podjetjih namesto 650 € božičnice in 2000 € uspešnosti dobil vsaj 3x več in da ne bodo po plašah prehitevali vse ostale zgolj za nekaj 100 € ampak konkretnih 2...3 jurje.
Precej je treba vedeti, preden opaziš, kako malo veš.

David Mayer ::

Na računih je B1 - nov, dec, jan, feb - in ene 130% višji račun.

telexdell je izjavil:

Magic1 je izjavil:

Ker si iz škrtega Gorenca, kateri doma zmrzuje in pusti v kleti, da se mu razrašča plesen, ker je pač ogrevanje drago. Jedel suh kruh ker je škoda pečice. Sušil pozimi cunje zunaj, da je smrdeče nosil nazaj v hišo... končno postal normalen državljan kateri ve, da živi le enkrat in ne bo nič nesel s sabo na oni svet, se pa usaja nad tem, kar mu to omogoča. Upam, da ne bo predlagal, da se netmetering ukine, da bodo v elekto podjetjih namesto 650 € božičnice in 2000 € uspešnosti dobil vsaj 3x več in da ne bodo po plašah prehitevali vse ostale zgolj za nekaj 100 € ampak konkretnih 2...3 jurje.

Si falil večino. Klet ni bila pretirano vlažna, ker ima le dotok zunanjega suhega zraka. Torej je imela klet pozimi cirka do 70% pri 12°C. Zdaj se ogreva in je 55% pri 19°C. Sušil cunj nisem nikoli zunaj, ker imam sušilec. Vendar vržeš kepo bombaža v smeti po vsaki uporabi sušilca. Zdaj malo boljše cunje preprosto obesim, da se jih ne zlorabla. Kruha se mi ne da pečt, pečico mi je pa bilo škoda hajcat za vsako malenkost. Zdaj me pač boli in lahko spečem dva roglička, ker bom na koncu leta še vedno 2MWh v plusu. Včasih sem špral, so me "prisilili" v investicijo in zdaj se lahko preseravam.
Magic

Odlično, telex sicer malo najedajo... Kot rečeno, nikoli ni prepozno. :D

Vidim, da ni samo mojih 50€ problem.

Magic1 je izjavil:

Si falil večino. Klet ni bila pretirano vlažna, ker ima le dotok zunanjega suhega zraka. Torej je imela klet pozimi cirka do 70% pri 12°C. Zdaj se ogreva in je 55% pri 19°C. Sušil cunj nisem nikoli zunaj, ker imam sušilec. Vendar vržeš kepo bombaža v smeti po vsaki uporabi sušilca. Zdaj malo boljše cunje preprosto obesim, da se jih ne zlorabla. Kruha se mi ne da pečt, pečico mi je pa bilo škoda hajcat za vsako malenkost. Zdaj me pač boli in lahko spečem dva roglička, ker bom na koncu leta še vedno 2MWh v plusu. Včasih sem špral, so me "prisilili" v investicijo in zdaj se lahko preseravam.

Normalni ljudje ne glede na to ali imajo SE ali ne uporabljajo gospodinjske aparate, če jih kupijo. Zakaj pri Bogu svetem bi dal 500€ za sušilni stroj pol pa sušil cunje na vrvi zunaj? Pa zakaj dati jurja in več (kuhinjski element, pečica, štromar...) da ne bom uporabljal pečice, ko mislim, da mi bo koristila? Seveda pa normalni ljudje tudi ne razmišljamo, kako bi pokurili viške. Smo srečni, da ne rabimo kaj doplačati. Čas, ko pa eni namenite za viške, ga pa raje za družino ali hobi.

Jaz sem bil že ves hepi, ko je začelo padati proti 5 MWh viška. Da ne bo tako hudo konec leta.
Ta teden pa tragedija, stanje se je obrnilo in spet narašča. Glih zdaj bom na 6 MWh in nič ne kaže, da se bo umirilo. Kar še naprej naj bi raslo. Jej jej.

telexdell je izjavil:

Magic1 je izjavil:

Normalni ljudje ne glede na to ali imajo SE ali ne uporabljajo gospodinjske aparate, če jih kupijo. Zakaj pri Bogu svetem bi dal 500€ za sušilni stroj pol pa sušil cunje na vrvi zunaj? Pa zakaj dati jurja in več (kuhinjski element, pečica, štromar...) da ne bom uporabljal pečice, ko mislim, da mi bo koristila? Seveda pa normalni ljudje tudi ne razmišljamo, kako bi pokurili viške. Smo srečni, da ne rabimo kaj doplačati. Čas, ko pa eni namenite za viške, ga pa raje za družino ali hobi.

V debati kjer tisti s SE porabljajo več elektrike, daješ protiargument, da če aparate več uporabljaš, se bodo prej pokvarili. Tukaj so pa tisti brez SE nenormalni, ker aparate uporabljajo premalo.

Zgleda je ta definicija normalnosti za vsakega drugačna. Je že par ljudi v tej temi zapisalo, da če so viški elektrike, ni potrebno varčevati in se lahko poraba poveča. 2 v tej temi se pa na vse pretege borita proti tej teoriji, ki ni nelogična.

delavec44 je izjavil:

V debati kjer tisti s SE porabljajo več elektrike, daješ protiargument, da če aparate več uporabljaš, se bodo prej pokvarili. Tukaj so pa tisti brez SE nenormalni, ker aparate uporabljajo premalo.

Zgleda je ta definicija normalnosti za vsakega drugačna. Je že par ljudi v tej temi zapisalo, da če so viški elektrike, ni potrebno varčevati in se lahko poraba poveča. 2 v tej temi se pa na vse pretege borita proti tej teoriji, ki ni nelogična.

Vsak stvar ima življenjsko dobo, katero lahko izraziš v urah obratovanja. Ko se te ure iztečejo, naprava odpove. Torej je logično- več kot nekaj uporabljaš prej bo odpovedalo- ne po urah obratovanja ampak po koledarju.
Če se meni ne zdi logično, da bi kupil nek aparat, dal zanj nekaj 100 € pol ga pa ne bi uporabljal, ker rabi energijo pol sem pač čudak. Ker pa poznam kar nekaj ljudi, kateri razmišljajo podobno kot jaz in ker je po definicija normala neko sredinsko uravnoteženo stanje smo pač v mojih očeh mi normalni in vi čudaki. V skupini, kjer vsi gledate na rabo aparatov podobno kot ti ste pa v vaših očeh vi normalni in mi čudaki.
Sam sem nekoč hišo ogreval s premogom, potem s kurilnim oljem, pa zemeljskim plinom in sedaj s TČ. Tak tok dogodkov je sledil ne glede na SE na strehi. Je pa res, da sedaj porabim več elektrike a suma sumarum manj energije v kWh- prej 18 MWh za ogrevanje sedaj pa 5 MWh. Za gospodinjstvo približno enako, za transport pa kljub nabavi EV sicer več električne energije a zopet manj energije v kWh. Torej sem kljub postavitvi SE skupno rabo energije prepolovil, ne pa povečal.
Da pa so v mojih očeh mentalni bolniki tisti, kateri delajo neracionalne stvari le z namenom, da bi pokurili viške elektrike iz SE bo pa težko kaj spremenilo.

Neracionalne rabe elektrike ne more biti. Četudi dvorišče ogrevaš. Ena korist je.
Pol Ljubljane ima ogrevane žlebove. Zločin, če bi kdo mene vprašal, v resnici pa življenjsko nujno.
Ok, danes ne več, ker ni več snega.

Take nebuloze širijo v glavnem tisti, ki bi radi skenslali net metering ali ga podražili na raven brez njega.
Deli in vladaj, to je to.

Saj (letni) netmetering bodo ukinili neodvisno od tega kaj si mi nenormalni brez njega mislimo o njem. Ker ni vzdržen. Vam je itak vseeno, ker ne vpliva na vašo porabo. Reveži pa tudi niste.

Sedaj bo potrebno plačevati elektriko še za EU.

https://www.zurnal24.si/pod-streho/varc...

Zgodovina sprememb…

J.McLane ::

Je nevzudržen, če bi ga imelo 100% prebivalstva, tako je bil pa net-metering dan ljudem kot subvencija v omejenem obsegu, to pa omrežje bp požre.
Simplicity is the ultimate sophistication - Leonardo da Vinci

delavec44 je izjavil:

Saj (letni) netmetering bodo ukinili neodvisno od tega kaj si mi nenormalni brez njega mislimo o njem. Ker ni vzdržen. Vam je itak vseeno, ker ne vpliva na vašo porabo. Reveži pa tudi niste.

Sedaj bo potrebno plačevati elektriko še za EU.

https://www.zurnal24.si/pod-streho/varc...

In koliko manj elektrike se bo porabilo pozimi in koliko več poleti, če se ukine netmetering? SE bodo še vedno na strehah in proizvajale elektriko. Mi se bomo še vedno ogrevali s TČ in pekli v pečicah in prali perilo in...Kaj bo torej drugače? Še vedno bodo poleti viški in še vedno bo pozimi večja poraba.
Če pa misliš tisto znano Slovensko- pa kaj, če meni krava crkne, sam da sosedu tut pol te pa razumem. Foušija vre iz tebe, foušija in nič drugega.

feryz je izjavil:

Neracionalne rabe elektrike ne more biti. Četudi dvorišče ogrevaš. Ena korist je.
Pol Ljubljane ima ogrevane žlebove. Zločin, če bi kdo mene vprašal, v resnici pa življenjsko nujno.

Take nebuloze širijo v glavnem tisti, ki bi radi skenslali net metering ali ga podražili na raven brez njega.

Če mi sveti luč na hodniku kot tam ni nikogar je to kaj? Če vklopim kalorifer na ful in odprem okno, ker pač imam viške je to kaj?

Sem v nekem obdobju sprojektiral kar nekaj klančin za invalide in dostopov do zdravstvenih domov kjer so bili pod tlakovci položeni grelci.Pač- da ni bilo spolzko. Tudi v žlote in žlebove smo dajali grelne kable, da ni zamakalo ali bi ledene sveče koga poškodovale, ko bi se odlomile. Tudi na cevi za požarno vodo smo dajali grelne trakove, da ne bi zmrznile in ne bi bilo možno gasiti... Če prav v Agenciji to izpostavljajo naivni folk poln foušije pa nasede je gretje dovoza in žlebov večkrat nujno potrebno izvesti- pa če imaš netmetering ali ne. Po drugi strani pa- to deluje nekajkrat na leto po nekaj ur skupaj in se poraba elektrike meri v desetinah ne v stotinah kWh. Praktično zanemarljivo.

telexdell je izjavil:

Magic1 je izjavil:

Normalni ljudje ne glede na to ali imajo SE ali ne uporabljajo gospodinjske aparate, če jih kupijo. Zakaj pri Bogu svetem bi dal 500EUR za sušilni stroj pol pa sušil cunje na vrvi zunaj? Pa zakaj dati jurja in več (kuhinjski element, pečica, štromar...) da ne bom uporabljal pečice, ko mislim, da mi bo koristila? Seveda pa normalni ljudje tudi ne razmišljamo, kako bi pokurili viške. Smo srečni, da ne rabimo kaj doplačati. Čas, ko pa eni namenite za viške, ga pa raje za družino ali hobi.

Se ti vidi, da nisi cote opral v življenju... Sušilni stroj uničuje oblačila! Kot sem že rekel, imaš pest bombaža na filtru po vsakem sušenju. Zato cunje, ki jih je malo bolj škoda, pozimi raje obesim. Seveda v hiši in ne zunaj... Itak je trenutno presuh zrak in se rabi več vlage. Včasih je treba aparate uporabljat tudi malo s pametjo.
Drugače pa ne rabiš doktorirat, da pojačaš porabo, če imaš par MWh viška. Preprosto pojačaš nepotrebni luksuz. Povišaš temperaturo praktično povsod in to se pri hiši lahko zelo pozna v porabi. Telex bo rekel, sej da plača, samo pol se nehajmo pretvarjat o neki ekologiji...
Magic

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Magic1 ()

Magic1 je izjavil:

Se ti vidi, da nisi cote opral v življenju... Sušilni stroj uničuje oblačila! Kot sem že rekel, imaš pest bombaža na filtru po vsakem sušenju. Zato cunje, ki jih je malo bolj škoda, pozimi raje obesim. Seveda v hiši in ne zunaj... Itak je trenutno presuh zrak in se rabi več vlage. Včasih je treba aparate uporabljat tudi malo s pametjo.

Kako vezo ima pranje cunj s sušenjem? Lahko sem opral ogromno cunj pa nobene sušil v sušilcu.
Zakaj pa si pol kupil sušilec, če veš da ti ne bo koristil?
Drugače pa- obstaja več načinov sušenja in vsak sušilec ima več programov sušenja. Sam imam kombiniran pralno/sušilni stroj. Daš vanj cunje in vzameš ven oprane in suhe. Deluje pa tako stroj na princip kondenzacije- segreje komoro in jo nato hladi z vodo. Sicer traja sušenje za razliko od samostojnih sušilcev lahko tudi več ur a noben filter se ne maši, cunje pa pridejo ven skoraj kot zlikane.

telexdell je izjavil:

feryz je izjavil:

Če mi sveti luč na hodniku kot tam ni nikogar je to kaj? Če vklopim kalorifer na ful in odprem okno, ker pač imam viške je to kaj?

Sem v nekem obdobju sprojektiral kar nekaj klančin za invalide in dostopov do zdravstvenih domov kjer so bili pod tlakovci položeni grelci.Pač- da ni bilo spolzko. Tudi v žlote in žlebove smo dajali grelne kable, da ni zamakalo ali bi ledene sveče koga poškodovale, ko bi se odlomile. Tudi na cevi za požarno vodo smo dajali grelne trakove, da ne bi zmrznile in ne bi bilo možno gasiti... Če prav v Agenciji to izpostavljajo naivni folk poln foušije pa nasede je gretje dovoza in žlebov večkrat nujno potrebno izvesti- pa če imaš netmetering ali ne. Po drugi strani pa- to deluje nekajkrat na leto po nekaj ur skupaj in se poraba elektrike meri v desetinah ne v stotinah kWh. Praktično zanemarljivo.

Samo, po tvoji logiki, zakaj bi kupoval aparate in nekaj vgrajeval, če jih potem ne boš uporabljal več kot par ur na leto? Ne spadaš potem med nenormalne?

ps. Foušija je takrat, ko bi rad nekaj imel, kar imajo drugi. Jaz, če bi se mi zdelo smotrno imeti SE, bi jo imel že davno. Ni pa ok, da vsi ostali subvencioniramo manjšino. OVE prispevek, omrežje, itd. Stališča so jasna že dolgo, tako moja, kot tvoja. Ni tu nekih presenečenj in žolčnih debat.

telexdell je izjavil:

Magic1 je izjavil:

Kako vezo ima pranje cunj s sušenjem? Lahko sem opral ogromno cunj pa nobene sušil v sušilcu.
Zakaj pa si pol kupil sušilec, če veš da ti ne bo koristil?
Drugače pa- obstaja več načinov sušenja in vsak sušilec ima več programov sušenja. Sam imam kombiniran pralno/sušilni stroj. Daš vanj cunje in vzameš ven oprane in suhe. Deluje pa tako stroj na princip kondenzacije- segreje komoro in jo nato hladi z vodo. Sicer traja sušenje za razliko od samostojnih sušilcev lahko tudi več ur a noben filter se ne maši, cunje pa pridejo ven skoraj kot zlikane.

Šit si trd. Dej še enkrat preberi kaj sem napisal in probaj razumet... Sušilc se konkretno uporablja, cot je polno. Ne bom štumfe in gate obešal, če jih lahko kupim na kilo in jih ni škoda. Dobre hlače in puloverje pa ne bom zlorabljal v sušilcu, če jih lahko obesim v parih sekundah na toplem in mi še ravno prav doda vlago.
Magic

delavec44 je izjavil:

Ni pa ok, da vsi ostali subvencioniramo manjšino. OVE prispevek, omrežje, itd. Stališča so jasna že dolgo, tako moja, kot tvoja. Ni tu nekih presenečenj in žolčnih debat.

No, zdaj se tole res bere, kot da ne vemo vsi, da smo v EU, še posebej pa v Sloveniji - net metering je kapljica v morju morebitnih krivic :D

Magic1 je izjavil:

Šit si trd. Dej še enkrat preberi kaj sem napisal in probaj razumet... Sušilc se konkretno uporablja, cot je polno. Ne bom štumfe in gate obešal, če jih lahko kupim na kilo in jih ni škoda. Dobre hlače in puloverje pa ne bom zlorabljal v sušilcu, če jih lahko obesim v parih sekundah na toplem in mi še ravno prav doda vlago.

A dati dobre hlače in pulover v pralni stroj pa ni zlorabljanje? Pa dovolj off topica- glavno, da je netmetering kriv.

joez7 ::

Če prav preberem tole iz Br., bomo meli cene ko t nemci, 0.4€/kWh? Pol pa bomo bolj konkurenčni?
Pol pa bo vsaka kWh doma proizvedena bolj rentabilna? Bomo meli plače in pokojnine tut kot oni?
Sanja ... o koruzi.
Sem mali provokator, po potrebi diktator, dvomim v vse in nič ne vem.
Marsikdaj se motim, zato prosim me popravi.

Nemčija je pač vladar EU. Oni so energetsko zabluzili in zdaj bomo vsi plačeval, da oni ne bodo imeli predrag štrom... Zanimivo da se Francozi ne upirajo s vsemi štirimi. Mogoče se bodo oni nekako izvili z kakšnimi izjemami, ki bodo veljale za njih.
Magic

David Mayer je izjavil:

delavec44 je izjavil:

Ni pa ok, da vsi ostali subvencioniramo manjšino. OVE prispevek, omrežje, itd. Stališča so jasna že dolgo, tako moja, kot tvoja. Ni tu nekih presenečenj in žolčnih debat.

No, zdaj se tole res bere, kot da ne vemo vsi, da smo v EU, še posebej pa v Sloveniji - net metering je kapljica v morju morebitnih krivic :D

Normalno, problemov je še ogromno. Tudi večjih. Lahko v kakšni drugi temi naprej.

joez7 je izjavil:

Če prav preberem tole iz Br., bomo meli cene ko t nemci, 0.4€/kWh? Pol pa bomo bolj konkurenčni?
Pol pa bo vsaka kWh doma proizvedena bolj rentabilna? Bomo meli plače in pokojnine tut kot oni?
Sanja ... o koruzi.
Vsaj en, ki je članek prebral.
Ja, piše da naj bi centralizirali štrom in ga tako pocenili. Za tiste, ki so zajebali popolnoma vse kar se je dalo in imajo zdaj najdražje cene elektrike.
Tistim, ki so delali bolj preudarno in imajo nizke cene elektrike, bodo šle, za nagrado, cene gor.

Takle imamo v gnili Evropi. Švabi z lajno so šefi, ostali morajo plačevati za njih.
««
180 / 180
»
»»